17. Februari 2017 15.00-15.59

Så trångt blir det på Odenplan i sommar

Räkna med att det kan bli trångt på Odenplan i sommar. När Citybanan öppnar kommer drygt 69 000 människor att passera varje dag. – Vi har ett nära samarbete med alla inblandade aktörer. Om vi får signaler att det uppstår problem kommer vi givetvis ta hand om det, säger Måns Gauffin, kommunpolis på Norrmalm till StockholmDirekt.

Johnossi: Blood jungle

Å ena sidan är det exakt samma Johnossi som alltid. Två man med gitarr och trummor som skapar arenarock så grandios att den borde vara omöjlig för en simpel duo att få ihop. Å den andra utvidgar också detta album paletten med fler medverkande och nya inslag, som storståtligt brassblås och kvinnliga körer.
Läs mer om Johnossi.
Johan Croneman: Varför granskas inte fotbollens affärer – bryr de sig inte?
DN:s sporttv-krönikör Johan Croneman ser Champions League på tv – mer och mer oengagerat. Och frågar sig varför inte Viasats experter granskar miljonrullningarna hos storklubbarna och -spelarna, i stället för att prata vidare som om Livet är en fest.
Läs mer om Johan Croneman och Livet.
Anton Bruckner: Bruckner: The complete symphonies (9 cd)
Många hade Daniel Barenboim som favorit till årets Polarpris. Och för mig hade det valet varit fullt förståeligt bara utifrån det jag hört honom prestera med sitt elektrifierande Staatskapelle i operahuset i Berlin, inte minst deras lyriskt passionerade Wagnerspel. Vid sidan om operarepertoaren har de även fått enorm uppmärksamhet för sin kompletta Brucknercykel.
Sällsynta fenomenet: Vattenfallet brinner
Det magiska naturundret inträffar bara ett par minuter under några kvällar i februari varje år. Det märkliga eldfallet i amerikanska nationalparken Yosemite. Kolla så mäktigt.
Läs mer om Yosemite.
AIK och MFF visade intresse – Ismael förlänger med Kalmar
Malmö FF, AIK, Metz och Maccabi Haifa har alla visat intresse för Ismael.Nu kan de glömma brassen.Enligt Fotbollskanalen har han bestämt sig för att förlänga kontraktet med Kalmar FF.
President Trump gör sitt folk mer stressat
Donald Trump har hållit sin första stora presskonferens som president. Inte lär den ha lugnat redan oroliga amerikaner. Amerikanerna är stressade som sällan förr över politiken i landet.
Niklas Orrenius: Malmös problem behöver inte köras genom ett antimuslimskt bizarro-filter
Passpolisen i New York spärrar upp ögonen i sitt bås. Han har just öppnat min sons pass och sett var det är utfärdat. Oh. My. God. You re from Malmo. Min son svarar glatt: Yes! Polisen, en stadig man i 35-årsåldern, synar honom. Frågar: Do they still let you kids eat pork at school?
Läs mer om Malmo och New York.
Deckarförfattaren Börge Hellström död
Ena halvan av den framgångsrika deckarduon Hellström & Roslund har gått bort. Det bekräftar Börge Hellströms vän och kollega Anders Roslund.
Läs mer om Hellström och Roslund.
Martin Hederos: Piano solos
Det är inte helt lätt att föreställa sig pianisten Martin Hederos som solomusiker. Han har ju tvärtom – och mycket framgångsrikt – profilerat sig som bandmedlem och partner i en rad duos. Med The Soundtrack of Our Lives, Tonbruket och samarbetena med bland andra Nino (då Nina) Ramsby och Nina Persson i minnet vet man inte riktigt vad man kan förvänta sig.
Läs mer om Nina Persson, Nina, Nino och Tonbruket.
Storavtal till CGI och Dustin köper nytt – här är veckans it-affärer
Ett stort outsourcingavtal, två svenska förvärv i utlandet och lite infrastrukturbyggen samsas i veckans nyhetssvep.
Läs mer om CGI och Dustin.
Statens smäll – miljarder i intäkter upp i rök
På sex–sju år har det mesta av statens inkomster från aktieutdelningar gått upp i rök. Problem hos flera av de största statliga bolagen ger minskad eller utebliven utdelning till skattebetalarna även i år. Jämfört med för två år sedan väntas intäkterna till statskassan från utdelningar rasa med 10 miljarder kronor.
S: Vi ska fortsätta rekrytera till bristyrken
Det är rimligt att jobb som inte kräver lång utbildning kan tillsättas med personer som redan befinner sig i Sverige. Det skriver Emilia Bjuggren (S) i en slutreplik.
Läs mer om Emilia Bjuggren och Sverige.
Nicole Bass avliden: Vakade över henne
Fribrottningsvärlden är i sorg. Nicole Bass, en kvinnlig pionjär inom sporten, har avlidit endast 52 år gammal. – Hon blev väldigt sjuk för några dagar sedan, säger vännen Kristen Marrone enligt USA Today.
Läs mer om Kristen Marrone.
Fahl på festival – deltävling 3
Här är tredje avsnittet med Fahl på festival. Den här gången på plats i Växjö.
Läs mer om Fahl och Växjö.
Matts Olsson: Jag ville helst inte kissa i liften
St Moritz. Matts Olsson fick värsta möjliga uppladdning inför medaljjakten i storslalom i VM. I en halvtimme satt 28-åringen fast i en lift i St Moritz – kissnödig. – Det var vidrigt. Jag vill ju helst inte kissa i liften, säger Olsson.
Läs mer om Olsson och St Moritz.
Död varg var hund
Kommunicera rätt: Därför måste du lyssna innan du skriver
Det är lätt att fastna i vad du vill säga och vilket budskap du vill få ut. Men glöm inte att det kanske inte alls överensstämmer med vad någon vill höra, varnar Katarina Strömberg, chefredaktör på Internetworld.
Poänglöst skydda företagets nätverk – behandla alla enheter som om de är på internet i stället
I molnet kan man inte lita på någonting. Och det kan man inte heller i det egna nätverket. Det är tanken bakom Googles säkerhetsmodell Beyondcorp.
Läs mer om Beyondcorp.
Storavtal till CGI och Dustin köper nytt – här är veckans it-affärer
Ett stort outsourcingavtal, två svenska förvärv i utlandet och lite infrastrukturbyggen samsas i veckans nyhetssvep.
Läs mer om CGI och Dustin.
Kihlström visste inte om Nuncios årsdebut
Det kom hastigt på det där om Nuncios årsdebut på lördag. Inte ens stjärnhästens kusk kände till tränaren Stefan Melanders planer. - Jag visste inget. Tarzan frågade mig på galan i fredags kväll om jag kunde köra, säger Örjan Kihlström.
Läs mer om Örjan Kihlström.
82-åring lurades på 20 000 kronor genom fräckt trick
I snart 20 år har den här mannen blivit dömd gång på gång. Han har med åren återkommit till en sak - att lura pengar av gamla människor.46-åringen ljuger ofta att han har en granne som blivit rånad på pengar och plånbok och behöver låna pengar för att betala en låssmed.Några av hans senaste offer är i 90-årsåldern.
Medieprofessor: Egocentriskt, provokativt och bisarrt
Det mest neutrala man kan säga är att det är bisarrt. Det säger Orla Vigsø, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, om Donald Trumps uppmärksammade presskonferens. Ledarstilen är utan historiskt motstycke.
Läs mer om Orla Vigsø.
Peab stöder regeringens skrotande av lex Laval
Byggjätten Peab ger oväntat sitt fulla stöd åt regeringens målsättning att skrota lex Laval - trots Svenskt näringslivs varningar om att regeringens skärpta krav på svenska löner skulle drabba byggsektorn och skrämma bort utländska aktörer.
Läs mer om Laval och Svenskt.
Mercedes SLR McLaren bortglömd på camping sedan 2011
Ibland kan man få en obehaglig känsla av att glömt något viktigt. Hämta barnen på dagis, mammas födelsedag eller något ännu värre. I det här fallet är det något mycket värre – en Mercedes SLR McLaren! Får vi tro tjeckiska Magazin ProDriver CZ ingår denna Mercedes SLR McLaren i en polisutredning och innan den är klar händer inget. Man kan ju tycka att det finns bättre sätt att förvara en Mercedes SLR McLaren än att låta de stå utomhus i sju år och ruttna bort, men rättvisans kvarnar mal långsamt i Tjeckien. Vad kan en Mercedes SLR McLaren vara värd
Office IT-Partner plockar vd från Atea – här är veckans chefsnytt
Office IT-Partner har nu hittat sin nya vd och Cybercom ska satsa stort på Göteborg. Här är veckans nya chefer.
Läs mer om Atea, Cybercom och Göteborg.
FCC vill att Apple aktiverar Iphones fm-radio
Ajit Pai, ny generaldirektör för amerikanska myndigheten FCC, säger att han vill att mobiltillverkare och operatörer aktiverar telefonernas fm-mottagare.
Läs mer om Apple och FCC.
Office IT-Partner plockar vd från Atea – här är veckans chefsnytt
Office IT-Partner har nu hittat sin nya vd och Cybercom ska satsa stort på Göteborg. Här är veckans nya chefer.
Läs mer om Atea, Cybercom och Göteborg.
Författaren Börge Hellström är död
Deckarförfattaren Börge Hellström har gått bort vid 59 års ålder, skriver Expressen. Hellström var sjuk i obotlig cancer och hans förläggare Ann-Marie Skarp bekräftar dödsfallet.
Läs mer om Ann-Marie Skarp och Expressen.
J K Rowling: Fantastiska vidunder och var man hittar dem – filmmanuset
Lotta Olsson läser J K Rowlings manus. Vidundrens tid är inte förbi.
Boktoppen vecka 7 – DN:s kritiker listar veckans bästa böcker
DN:s kritiker listar de bästa böckerna just nu.
Ericsson vänder ned på fallande börs
Stockholmsbörsen vände ner i förmiddagshandeln och handlas stabilt på något lägre nivåer. Snusjätten Swedish Match dubblar utdelningen men det räckte inte – aktien faller. Andra större förlorare är Fingerprint Cards och Ericsson.
Läs mer om Ericsson.
Varför är Lena Dunham så platt i verkligheten?
I senaste avsnittet av En varg söker sin pod pratar Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli om Girls.
Pekka Holopainen: Alla länder tog epo
Den finska landslagsveteranen Aino-Kaisa Saarinen har otaliga minnesbilder om sin lysande karriär. Men en av de starkaste minnesbilder är någonting hon helst skulle vilja glömma. Saarinen, då 22 år gammal, förberedde sig för en träningsrunda nära sitt hem i finska Hollola, ett mil från Lahtis skidstadion där hon åtta månader tidigare hade tävlat i sitt första hemma-VM. Tjejen, vad har du i den där flaskan? Vad menar du, det är ju sportdryck, precis som alltid, svarade Saarinen till en nyfiken man som känt igen henne. Sportdryck? Är du säker på att det inte är dopningsämnen
Succförfattaren Börge Hellström är död
Succförfattaren Börge Hellström har gått bort. Han var dödligt sjuk i obotlig cancer – och har nu somnat in. Hellström blev 59 år gammal. – Det är otroligt sorgligt, säger Ann-Marie Skarp, vd och chef vid Piratförlaget.
Internatelev anmäld – spelade in film i dusch
En elev på internatskolan Lundsberg misstänks ha spelat in två andra elever under en intim situation – och sedan spridit filmen. – På filmen kan man höra de två målsägandena i en intim situation, säger åklagare Linda Karlsson, som leder förundersökningen till NWT. Samtliga tre inblandade är elever på skolan, men inga disciplinära åtgärder har vidtagits från Lundsbergs sida.
Läs mer om Linda Karlsson, Lundsberg och NWT.