20. Mars 2017 06.00-06.59

JUST NU: Båt brinner – 18 brandmän på plats

En 30 meter lång båt står i brand i centrala Göteborg.Enligt räddningstjänsten ska båten ligga förtöjd vid Gullbergs strandgata.– Vi har 18 brandmän på platsen, säger Åsa Opperud, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Företag hemlighåller ny kur mot alzheimer

KI-forskarna hoppas att de hittat en helt ny läkemedelsbehandling mot demenssjukdomen Alzheimers. Men läkemedelsföretaget Apodemus har hittills hemlighållit resultaten. En behandling mot sjukdomen är värd miljarder. Forskare hotas med böter på en halv miljon om de pratar om den nya behandlingen. Kronofogden har gjort tillslag på KI:s djurlabb, företaget har polisanmält forskare och vill beslagta patienternas journaler. – Studien bör publiceras så snart som möjligt, kunskapen om möjliga behandlingar mot Alzheimers måste komma ut, säger KI-professorn Lars Lindqvist.

Fördomsfull beskrivning av kristna skolor

Bilden som målas upp av kristna skolor är inte sann. Istället är det ett problem att de liberala kvinnorna vill tvinga på alla skolor en sekulär värdegrund, skriver Magnus Westergård och Romain Douib, Livets Ords Kristna Skolor, i en replik.
Läs mer om Romain Douib.
Legendariske krönikören Breslin död efter sjukdom
Den legendariske krönikören Jimmy Breslin har avlidit vid 88 års ålder. I över 50 år skrev han krönikor och böcker med en stil som New York Times kallar brutalt rolig, förvillande enkel och dåligt imiterad.
Läs mer om Breslin och Jimmy Breslin.
Båt brinner i centrala Göteborg
En 30 meter lång båt står i brand i centrala Göteborg.Enligt Göteborgs-Posten ska båten ligga förtöjd vid Gullbergs kaj.– Vi har 18 brandmän på platsen, säger Åsa Opperud, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.
Gasattack mot asylsökande
En asylsökande attackerades i Helsingfors centrum under söndagskvällen. En ensam gärningsman sprejade gas i ansiktet på den asylsökande under en demonstration mot Finlands asylpolitik, rapporterar Svenska Yle.
Läs mer om Svenska Yle.
Skatt handlar om makt
Vinnaren stoppad efter stora missen
Det gick helt fel i söndagens Bingolotto på TV4. När Eva från Kalix ringde in och skulle spela Guldrushen – så fungerade inte spelet alls och hon fick inte vara med i programmet. –Det blir fel hur vi än gör, sa programledaren Ingvar Oldsberg.
Haber: Därför hade scenen funkat i dag
I podcasten Nemo möter en vän förklarar Peter Haber den omtalade scenen från filmen Sunes sommar där ordet negerbollar används i ett skämt. I intervjun ger skådespelaren bakgrunden till scenen –och säger vidare att han anser att skämtet hade fungerat även i dag. – Den har inte blivit angripen i efterhand för att vara något förtäckt felaktigt och dumt, säger han vidare.
Läs mer om Nemo och Peter Haber.
Medan du sov: Världen i korthet den 20 mars
DN sammanfattar händelsenyheter i korthet från världen. Detta hände medan du sov:
Så vill branschen lösa upphandlingskaoset
Många stora it-upphandlingar överklagas och fördröjs. Stefan Holm, upphandlingsexpert på Almega, tycker att beställarna borde prata mer med leverantörerna för att undvika strul. Sociala relationer spelar stor roll, i dag pratar man ofta väldigt lite med varandra.
Läs mer om Almega.
Nu ska Microsoft begrava Windows Vista. Hur kunde det bli en sådan flopp?
I april slutar Microsoft med supporten till Windows Vista – en av företagets mest bespottade, till och med avskydda, produkter någonsin. Så här minns Microsoft-profilerna produkten alla vill glömma.
Så vill branschen lösa upphandlingskaoset
Många stora it-upphandlingar överklagas och fördröjs. Stefan Holm, upphandlingsexpert på Almega, tycker att beställarna borde prata mer med leverantörerna för att undvika strul. Sociala relationer spelar stor roll, i dag pratar man ofta väldigt lite med varandra.
Läs mer om Almega.
Nu ska Microsoft begrava Windows Vista. Hur kunde det bli en sådan flopp?
I april slutar Microsoft med supporten till Windows Vista – en av företagets mest bespottade, till och med avskydda, produkter någonsin. Så här minns Microsoft-profilerna produkten alla vill glömma.
Försäkringsbolagen tjänar storkovan på dyra fonder
Försäkringsjättarna Länsförsäkringar och Skandia har ett dolt specialutbud med dyra fonder, som enbart är till för externa förmedlare och rådgivare. Fonderna både kostar mer och presterar sämre än genomsnittet. – Fonderna finns för att ta ut avgifter, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.
Läs mer om Joakim Bornold, Nordnet och Skandia.
Meteorologens glädjebesked: Då kommer solen tillbaka
Delar av landet upplevde en molnig söndag som väl knappast gjorde någon glad – och det grå vädret ser ut att hålla i sig de kommande dagarna.Men förtrösta ej, i mitten av veckan och lagom till nästa helg ser det ut att bli riktigt soligt och tvåsiffrig temperatur.– Som prognosen ser ut nu kommer det bli fint väder i hela Sverige, säger Cecilia Villanger, meteorolog på väderinstitutet Storm.
Läs mer om Cecilia Villanger, Storm och Sverige.
Pollen-smockan slår redan mot Sydsverige
Våren står för dörren - men den har en trist baksida.I år kom pollensäsongen i gång extremtidigt.– Säsongen började redan i julas med hasslarna. Man kan må väldigt dåligt av sin allergi, säger Åslög Dahl, pollenexpert och forskare vid Göteborgs universitet.
Läs mer om Sydsverige och Åslög Dahl.
Besked i dag om Kaj Linna ska släppas
På måndagen kommer besked i det uppmärksammade Kalamarkfallet. Ska åklagaren Jens Göransson lägga ner åtalet mot livstidsdömde Kaj Linna eller försöka få till en ny rättegång?
Läs mer om Kaj Linna och Kalamarkfallet.
Ingen vill sitta på huk när gruppbilden ska tas
En upptaktsträff utan Nanne Bergstrand. Hur kul blir det? Svaret får man då allsvenska tränare träffas för att göra reklam för sina klubbar och allsvenskan. Nanne Bergstrand, som tar ett friår från fotbollen, sitter hemma på Öland och ser med distans på upptaktsträffen i Uppsala.
Läs mer om Nanne Bergstrand, Uppsala och Öland.
Forskare: Sociala medier kan förutspå oväder
Det människor skriver eller fotar på sociala medier kan skvallra om var och när extremt oväder kommer att slå till. Det hintar också om var hjälpen behövs som mest när det dragit över. Detta enligt forskare, som anser att analyser av inlägg på exempelvis Flickr eller Twitter kan rädda liv.
Läs mer om Flickr och Twitter.