20. Mars 2017 09.00-09.59

Nu måste offren få rättvisa

Tragedierna i spåren av skandalkirurgen Paolo Macchiarini tycks aldrig ta slut. Den sista överlevaren från Karolinska universitetssjukhuset, Yesim Cetir, har dött. Nu måste offren få rättvisa.

Svensson: Kan bli godnatt snabbt här

MALMÖ. I rond 1 var Malmö det bättre laget, och vann rättvist. I rond 2, så var Malmö det bättre laget, men Växjö lyckades hitta en väg att vinna. Och jag är faktiskt inte förvånad. Lakers har visat sig vara ett slutspelslag som verkligen kandet där med att vända tillbaka, när man ser som mest uträknade ut. Och nu blir det intressant att se den här fortsättningen. Det harförutsättningar att bli en matchserie, som man kan tala länge om.
Läs mer om Malmö och Växjö.
Lista: Här är världens lyckligaste länder
Är det dags att sluta med hånfulla norgehistorier nu? Enligt den årliga World happiness-rapporten är vårt grannland nämligen lyckligast i världen. Sverige, däremot, klarar knappt topp tio
Läs mer om World.
Irländsk fotbollsstjärna död
Den irländske fotbollsstjärnan Ryan McBride mådde inte bra och gick och lade sig för att vila. 27-åringen vaknade sedan aldrig upp.
Läs mer om Ryan McBride.

Lotta Olsson: De oväntade vinklarna ger nya perspektiv

KRÖNIKA. Det finns oändligt många berättarvinklar i litteraturen, och delvis därför är det så lätt att älska att läsa: öppna en bok, och du får se världen från ett helt annat håll än ditt eget.
Banktopp fick lönen sänkt med 1 miljon dollar
Goldman Sachs-chefen Lloyd Blankfein fick en lönesänkning med 1 miljon dollar under 2016 efter press från aktieägare att förändra en alltför komplicerad lönestruktur.
Lastbil brinner – väg avstängd i ett dygn
En lastbil brinner på E16 i Falun – och det finns risk att lasten exploderar.Nu har räddningstjänsten spärrat av ett område, vägen är avstängd i båda riktningar vid det brinnande fordonet och ett djursjukhus i närheten har evakuerats.Vägen ska hållas stängd i ett dygn, skriver polisen på sin hemsida.
Läs mer om E16 och Falun.
Daphne du Maurier: Rebecca – och åtta andra relationsromaner
Skräcken i det förflutna. Daphne du Mauriers klassiker Rebecca från 1939 är fortfarande bättre än allt nytt som skrivs: en suggestiv historia om när det förgångna inte vill släppa taget om nuet.
Läs mer om Maurier och Rebecca.
Lastbil i brand i Falun – E16 stängs av
En lastbil brinner på en parkering vid ett djursjukhus i Falun, rapporterar P4 Dalarna.
Läs mer om Falun och Falun E16.
Saab-plan tappade propeller i luften
Ett Saab-plan tappade en propeller under inflygningen till Sydneys internationella flygplats. Extremt ovanligt, säger flygbolaget om händelsen.
Fördubbling av antalet tvångsutvisningar
Under 2016 fördubblade gränspolisen i region Syd antalet ut- och avvisningar. Totalt utvisades eller avvisades 2.559 personer av gränspolisen i södra Sverige – året innan verkställdes 1.273 ut- och avvisningar, rapporterar Sydsvenskan.
Läs mer om Sverige, Syd och Sydsvenskan.
Indiespel får permanent sida i App Store
Nu ska små, hårt kämpande spelutvecklare lyftas fram.
Läs mer om App Store.
Staffan Erfors blir ny chefredaktör för Metro
I februari tidigare i år köpte finansmannen Mats Qviberg Metro. Nu ersätter Staffan Erfors Eric Ljunggren som chefredaktör för gratistidningen.
Läs mer om Metro.
Siobhan Dowd: Barnet i mossen
Mittemellan. Det man väljer själv och det man tvingas till.
Bara danska lån i Danmark
Danmark har för första gången på 183 år inte längre lån i utländsk valuta. Ett sista lån på 1,5 miljarder dollar betalas tillbaks i dag.
Läs mer om Danmark.
Jenufa på Kungliga Operan
Sopraner i högform. Jenufa lockar fram humanistisk värme.
Läs mer om Kungliga Operan.
Sjukhusförsäljning väntas ge landstinget 10 miljarder
Karolinska universitetssjukhuset i Solna ska säljas och huvudbyggnaden förvandlas till 1.000 lägenheter. En av landets största fastighetsaffärer väntas ge landstinget uppemot 10 miljarder kronor. – Vi har redan en massa spekulanter som hört av sig, säger Paul Lindquist (M), landstingsråd.
Läs mer om Paul Lindquist och Solna.
Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Stockholmsbörsen sjunker svagt i veckans inledande handel. OMXS-index har efter tio minuters handel backat med 0,1 procent.
Läs mer om Stockholmsbörsen.
Därför är Mass Effect: Andromeda är ett rejält snedsteg för Bioware
Med Andromeda vill EA och Bioware än en gång dra oss ut i Mass Effect-rymden. Resultatet är dock en upprepande löksoppa.
Läs mer om Bioware.
Saab-plan tappade propeller i luften
Ett Saab-plan tappade en propeller under inflygningen till Sydneys internationella flygplats.
Biblioterapi – ett sätt att bearbeta barnens självmord
– Många gånger tog det stopp för mig i läsningen, jag fick lägga ifrån mig boken. Men det gjorde inget, vid träffarna blev jag påfylld även om jag inte hade läst, säger Josefine Selberg som liksom Björn Andersson deltagit i en biblioterapigrupp för personer som förlorat ett barn i självmord. Att läsa tillsammans och diskutera litteraturen kan ha en läkande effekt. Biblioterapi är en metod som sprider sig i många länder.
Från Kvinnaböske till barnens hjälte
Hasse Andersson har fått en trädgårdsshow på Barnkanalen. Karin Olsson skriver om Kvinnaböske som blev barnens favorit.
Läs mer om Barnkanalen och Kvinnaböske.
Kritik från fansen efter Schumacher-beslutet
Mercedes har sedan 2014 prytt sina tävlingsbilar med texten Fortsätt kämpa Michael för att visa sitt stöd till Michael Schumacher. Men inför den kommande säsongen väljer f1-teamet att ta bort loggan. Det får fansen att se rött och rasa mot Mercedes, skriver Denik.
Mats Berggren: Din syster måste dö
Förorten. Hoppfullt om deformerad syn på skuld och skam.
Så mycket drar elbilarna och laddhybriderna i verkligheten
Att det är svårt att komma ned till den officiella förbrukningssiffran är ingen nyhet. Vissa bilförare ser det som en kul utmaning att försöka pressa ned förbrukningen men de flesta kör som folk och då ökar också förbrukningen. Tyska sajten Spritmonitor är en fantastisk resurs för att ta reda på hur mycket bilarna drar i verkligheten. Här har vi tagit reda på hur hög den genomsnittliga förbrukningen är för ett antal elbilar och laddhybrider. När det gäller elbilarna mäts förbrukningen i kWh/100 km och för laddhybriderna gäller l/100 km. Vi har tagit bort
Läs mer om Spritmonitor.
Efter tre VM-guld – slutar nu i landslaget
Villa Lidköpings landslagsanfallare i bandy, Daniel Andersson, lägger av.
Läs mer om Daniel Andersson och VM-guld.
Frågor om språket – kroppkakor, raggmunk, bergis, barkis
Raggmunken har en raggig yta I Småland är vi många som med förtjusning äter kroppkakor och raggmunk, där huvudingrediensen är potatis. Men varför heter rätterna så? De är ju varken kakor eller munkar. Bosse Svar: I raggmunk syftar förledet ragg på den skrovliga ytan. Efterledet munk betyder runt, pösigt bakverk , till exempel en äppelmunk.
Läs mer om I Småland.
Norrmännen är lyckligast i världen
Grattis Norge! Norrmännen bor i världens lyckligaste land, enligt FN-nätverket SDSN:s årliga rapport.
Norrmännen – lyckligast i världen
Grattis Norge! Norrmännen bor i världens lyckligaste land, enligt FN-nätverket SDSN:s årliga rapport.
Kikki valdes bort från Så mycket bättre 2010
Kikki Danielsson är en av artisterna som är med i årets Så mycket bättre på TV4. Stjärnan var påtänkt redan för första säsongen, och hade tackat ja, innan hon valdes bort av produktionen. – Klart att jag blir ledsen. Men jag är mest förbannad, sa Kikki Danielsson till Expressen då.
Läs mer om Expressen, Kikki Danielsson och TV4.
Ikeas drag mot fulla chaufförer
Ikea tar krafttag mot rattfulla lastbilschaufförer.Efter att en chaufför som lämnat Ikea i Älmhult stoppats med närmare två promille alkohol i blodet inför Ikea nu stickprovskontroller.– Under de senaste veckorna har vi lärt oss att vi kan göra än mer för både vår egen interna säkerhet men även för säkerheten på vägarna, säger Olov Hjalmarsson, DC Manager till Trailer.se.
Det blir enklare att flytta pension mellan makar
Regeringen föreslår att det ska bli enklare att flytta pengar man tjänat in till premiepensionen till sin maka eller make, rapporterar SR.Förhoppningen är att det ska minska skillnaden mellan mäns och kvinnors pensioner.98 procent av överföringarna går från män till kvinnor.
Språkkrönika: Språk skapar ambassadörer
Språkkrönika. På över 200 universitet utanför Sverige lär sig studenter svenska. I förra veckan träffade jag några av dem i Shanghai och Peking som valt svenska som huvudämne. De var ganska trötta på frågan Varför valde du svenska, av alla språk?
Läs mer om Peking, Shanghai, Sverige och Varför.