20. Mars 2017 13.00-13.59

Ryssland: Svaret till Nordkorea orimligt

MOSKVA. Rysslands utrikes- och försvarsministrar är i Japan och högt upp på dagordningen står den växande oron över regionala bråkstaken Nordkorea. Samtidigt kallar Ryssland det amerikanska svaret på Nordkoreas provskjutningar orimligt stort. – Fullproppandet av regionen med vapen är ett helt oproportionerligt svar på hoten från Nordkorea, säger ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

Ekonomichefen ersätts av Hörby efter uttalandena

Hörby kommuns ekonomichef, Robert Odeberger, ersätts med omedelbar verkan i samtliga sammanhang där han representerar kommunen.Detta efter att han gjort politiska uttalanden som enligt kommunalrådet Susanne Meijer, S, strider mot kommunens värdegrund.–Han ska bara arbeta med frågor som har direkt ekonomisk karaktär, där vi har fullt förtroende för honom, säger Susanne Meijer i ett pressmeddelande.

Åklagare: Utredningen kan påverkas av dödsfallet

Åklagarens utredning mot KI-kirurgen Paolo Macchiarini kan komma att påverkas efter att ytterligare en patient, en kvinna från Turkiet, avlidit i USA. Hon blev den sista patienten som Macchiarini opererade i Sverige med sin obeprövade och otillåtna metod.
Lars-Gunnar Jansson gör comeback i radio
Lars-Gunnar Jansson, 76, gör comeback i Radiosportens bevakning av internationell hockey. Efter att ha fått lämna rollen efter OS i Vancouver återvänder den folkkära profilen när hockey-VM inleds i maj. – Jag blev verkligen jätteglad när jag fick förfrågan, säger han till Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet och Vancouver.
29-åring häktas på sannolika skäl för dubbelmord i Kista
Solna tingsrätt häktade på måndagen en 29-åring, på sannolika skäl för dubbelmordet i Kista den 8 mars. Mannen förnekar brott. Så väl polis som åklagare är förtegna om hur bevisläget ser ut i dagsläget och vad det var som ledde dem till 29-åringen.
Läs mer om Kista.
Arbetsmiljön brister i nio av tio skolor
Nio av tio grund- och gymnasieskolor brister i arbetsmiljöarbetet, enligt en ny rapport. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) anser att den tidigare regeringen borde ha skjutit till mer pengar till skolorna – men får mothugg av Moderaterna.
Läs mer om Moderaterna.
Polisen grep misstänkt BMW-liga på bar gärning
Tre personer krossade rutorna på 16 BMW-bilar och tömde dem på teknisk utrustning. Polisen kunde gripa trion men misstänker att de ingår i en BMW-liga som härjar i Mellansverige.
Läs mer om Mellansverige.
Tesla Model S P100D slår rekord igen – snabbare än BMW och Camaro
Tesla Model S P100D har slagit sitt eget rekord på kvartsmilen (402 meter). I den senaste filmen från kanalen Dragtimes fixar ett modifierat exemplar sprinten på 10,723 sekunder med en sluthastighet på 195,5 km/h. Det är snabbare än den modifierade Chevrolet Camaro ZL1 som ställde upp som konkurrent. Den fixade sprinten på 11,233 sekunder – dock med en sluthastighet på 212,6 km/h. Teslan var modifierad med lättviktsfälgar och bredare däck än original. I ett annat test i samma film får vi se hur Teslan tar sig an en BMW 550i. Resultatet blev 10,875 sekunder för Teslan och 12,475 sekunder för BMW:n, med en sl
Rikard Norling: Det tror jag inte alls på
UPPSALA. AIK vill ta upp kampen om guldet med Malmö FF. Då lyfter Rikard Norling fram de erfarna spelarna som ska visa vägen. – Henok Goitom, Nils-Eric Johansson och Stefan Ishizaki står med flaggan längst fram. Man kan inte ha något halvupplägg för att man börjar bli gammal, säger Norling.
Inkomstskatten höjs med upp till 2.400 kronor per år
Nästa år höjs inkomstskatten med upp till 2.400 kronor per år för de som har en månadslön över 38.200 kronor. Det är resultaten av en uppgörelse mellan regeringen och Vänsterpartiet inför vårbudgeten som presenterades på måndagen. Samtidigt sänks skatten för de som lever på sjuk- eller aktivitetsersättning med upp till 2.500 kronor per år.
Läs mer om Vänsterpartiet.
Johan Hilton: Den historiska uppgiften för hbtq-personer är långt ifrån löst
En stjärnspäckad och påkostad dramaserie som handlar om gayrörelsens framgångar har just visats på amerikansk tv. Johan Hilton utfärdar en varning för föreställningarna om att kampen nu är över.
Östersund får hemmaplan i cupfinalen
Det blir Östersund som får hemmaplan i finalen i Svenska cupen mot IFK Norrköping. Det lottades fram under den allsvenska upptaktsträffen i Uppsala.
Läs mer om Svenska, Uppsala och Östersund.
Silvia och Madeleine till kungliga begravningen
Det har tidigare varit oklart om hovet ska medverka vid prins Richards begravning i Tyskland imorgon. Nu har pressekreteraren kommit med besked.
Läs mer om Madeleine och Tyskland.
Nathalie skulle amma – hänvisades till toaletten – av Slottets personal
När Nathalie Westlund-Spaak skulle amma sin tio månader gamla dotter på Slottet blev hon hänvisad till toaletten av personalen. – Jag satt mest och försökte att inte börja gråta, jag kände mig liten och jätteledsen, säger hon. Nu ber hovet om ursäkt för det inträffade.
Läs mer om Slottet.
Livstid för tortyrliknande mord kvarstår
Mannen utsatte under fem månader en kvinna för tortyrliknande misshandel som slutade med hennes död. Han dömdes 2002 till livstids fängelse efter att bland annat ha skurit kvinnan med kniv, bränt henne i huvudet med cigarettändare och hällt tändvätska på henne.
Stora flygbolaget börjar bjuda på maten igen
På senare år har allt fler flygbolag infört avgifter på saker ombord som vi länge betraktat som inkluderat i biljettpriset. Som fri mat och dryck och tidig ombordstigning. Men nu går ett av världens största flygbolag plötsligt helt emot snåltrenden.
Berghagens kritik mot Filip och Fredrik
Malin Berghagen riktar skarp kritik mot Filip och Fredrik, efter deras bråk med Paolo Roberto . I ett inlägg på Instagram berättar Berghagen om duons tidigare skämt om hennes faders påstådda bortgång – och menar vidare att duon sysslar med personangrepp. Sedan dess har jag aldrig tyckt om dom, skriver Berghagen på Instagram. Filip Hammar menar att händelsen är utagerad.
Litet men starkt fält i femåringsloppet
Ett litet men naggande gott fält. Kjell P Dahlströms Minne får se några av landets mest lovande femåringar göra upp under Mantorps V75-jackpot på lördag.
Arbetsförmedlingens nya sajt sågas
Arbetsförmedlingens nya sajt har kostat 120 miljoner kronor men enligt en läckt rapport är användarna ändå missnöjda med den, rapporterar nyhetssajten Breakit.
Läs mer om Breakit.
Tvättäkta geni styr sitt hus genom att spela Zelda-låtar på en ocarina
Släng er i väggen, Alexa och Google Home.
Läs mer om Alexa, Google Home och Zelda-låtar.
Darpa-projekt kan betyda slutet för Turing-erans datorer
Datorer ska inte bara vara avancerade maskiner för olika beräkningar. De ska lära sig precis på samma sätt som människor tycker Darpa som startat nytt projekt.
Läs mer om Darpa.
Intel sätter hastighetsrekord med nya superminnet – påstår de själva i alla fall
I januari började Intel skeppa ut en ny minnestyp, ett superminne. Nu kommer första uppgraderade versionen, Optane P4800X SSD med lagringsutrymme på 375GB.
Läs mer om Intel och Optane P4800X SSD.
Frågorna som pressar FBI-chefen James Comey
Anklagelser om avlyssning och kopplingar till Ryssland – relationen mellan FBI-chefen och USA:s president är inte den bästa. På måndagen frågas FBI-chefen James Comey ut av kongressens underrättelsekommitt om vad han egentligen vet.
Läs mer om Ryssland.
Polisen fick stänga ner skidskyttefesten
Den avslutande festen för skidskyttarna verkar ha blivit en blöt historia. Polis och brandkår kallades till hotellet i Holmenkollen och tvingades att stänga ner festen efter att någon utlöst brandlarmet. – Det utlöstes manuellt på flera ställen av någon som sprang runt på hotellet och hade roligt, säger skidtävlingens kommunikationschef Emilie Nordskar till NRK.
Läs mer om Emilie Nordskar, Holmenkollen och NRK.