20. April 2017 15.00-15.59

Rosenberg om att inte håna Djurgården: För långt ner i tabellen

Markus Rosenberg och Magnus Eriksson ordjabbar upp stormötet mellan Malmö FF och Djurgården på måndag.Förra året försökte Eriksson dra igång en liknande ordfajt - men fick nobben.– Djurgården var för långt ner i tabellen då, säger Rosenberg och garvar.

Leksand bekräftar – trion lämnar klubben

Leksand fortsätter att rensa i truppen inför Hockeyallsvenskan. I dag står det klart att tre nya spelare lämnar klubben - samtidigt som man för fortsatta diskussioner med nyckelspelarna Jesper Ollas och Mattias Ritola.
Läs mer om Hockeyallsvenskan.
Majoritet av partierna för fotboja-förslaget
Det finns nu en majoritet för att sätta fotboja på personer som ska avvisas och som bedöms som farliga, uppger Svenska Dagbladet. Efter Moderatledaren Anna Kinberg Batras besked i onsdagens tv-sändning av Bara Politik ställer sig nu även Socialdemokraterna bakom förslaget som tidigare framförts av både KD och MP. På måndag är de borgerliga partierna inbjudna till samtal med inrikesminister Anders Ygeman om nya åtgärder mot terrorism.
Medicin ledde till missbildningar hos barn
Epilepsimediciner med substansen valproat ligger bakom allvarliga missbildningar hos mellan 2.150 och 4.100 barn födda i Frankrike sedan år 1967, enligt en ännu inte offentliggjord studie av franska läkemedelsverket ANSM.
Läs mer om Frankrike.

Klartecken för självkörande bilar i Sverige

Regeringen ger grönt ljus för självkörande bilar på svenska vägar. Från i sommar kan företag få tillstånd.
Läs mer om Sverige.
Brittisk OS-medaljör död i motorcykelolycka
Höjdhopparen Germaine Mason, 34, ska ha åkt av vägen med sin motorcykel efter att ha lämnat en fest tidigt på torsdagsmorgonen på Jamaica, skriver The Sun.
Läs mer om Jamaica och The Sun.
DN väljer 25 franska favoriter. Här är 2000-talets bästa filmer – från A till W
Här tipsar DN:s kritiker om deras franska favoritfilmer och hur man hittar dem bland alla strömningstjänster.
Ossian och Vidar har höns i trädgården
Pannkakorna blir extra gula och goda. Det berättar Ossian och Vidar som får ägg från hönsen de har hemma i villaträdgården.
Läs mer om Ossian och Vidar.
Viktigt att inte låta sig utpressas
Bokmässans vd Maria Källsson tycker inte att förlagens kritik är skäl att tacka nej till Nya Tider.– Särskilt inte när det sker publikt.
Läs mer om Maria Källsson och Nya Tider.
Grävmaskin i krasch under Älvsborgsbron – man till sjukhus
En grävmaskin har kraschat in i en vägg i Göteborg – under Älvsborgsbron.Föraren till fordonet har blivit förd till Sahlgrenska sjukhuset med lindriga skador.– Hur det har gått till vet jag inte, det är oklart, säger Tommy Nyman, presstalesperson på polisen i Göteborg.Enligt GP ska föraren ha kört in i ett fäste till bron.
Anja Pärsons fina gest för barnen
Nu auktionerar Anja Pärson ut en för henne mycket känslomässig ägodel till förmån för Unicef. Nämligen fartdräkten hon bar under hennes sista säsong. – Det är lite svårt att släppa den, säger Anja Pärson.
Läs mer om Anja Pärson och Unicef.
L vill ha minnesplats för terrordådets offer
Liberalerna i stadshuset vill ha en permanent minnesplats för terrorattackens offer på Drottninggatan. Medan frågan bereds kommer en temporär plats att finnas i Kulturhuset, enligt biträdande stadsdirektör Fredrik Jurdell
Världens snabbaste bil till rena lockpriset
Det är lätt att förstå varför muskelbilar är så populära. Snygga, kraftfulla – och relativt billiga.Dodge Demon, världens snabbaste serietillverkade bil, kommer kosta under 900 000 kronor i USA.
Läs mer om USA.
JUST NU: Kvinna påkörd av buss – förd till sjukhus
En buss har kolliderat med en fotgängare vid Triangeln i Malmö.– Vi har en patrull på platsen, säger Calle Persson, kommunikatör vid polisen region syd.
Läs mer om Calle Persson, Malmö och Triangeln.
Grävmaskin i krasch under Älvsborgbron – man till sjukhus
En grävmaskin har kraschat in i en vägg i Göteborg – under Älvsborgsbron.Föraren till fordonet har blivit förd till Sahlgrenska sjukhuset med lindriga skador.– Hur det har gått till vet jag inte, det är oklart, säger Tommy Nyman, presstalesperson på polisen i Göteborg.Enligt GP ska föraren ha kört in i ett fäste till bron.
Ropen i Essen: Merkel måste bort
Essen. AFD har starkt stöd bland väljare i forna DDR. Men även i västra Tyskland röner partiet stora framgångar bland de som känner sig svikna av de stora partierna. DN var med när partiet jagade väljare i S-fästet Ruhrområdet.
Thailändsk man gripen för spermasmuggling
Thailändska myndigheter har gripit en man som ska ha försökt smuggla in sex behållare med sperma i Laos, enligt en tulltjänsteman. Den 25-årige mannen greps i gränsstaden Nong Khai med en kvävgastank där behållarna förvarades.
Läs mer om Nong Khai.
Fridolin: Barn är dåliga krockkuddar
Under torsdagen presenterade Skolkommissionen sina förslag om hur skolan ska bli bättre. Förändringar i det fria skolvalet och en öppning mot ett förstatligande av skolan är några av förslagen.
Läs mer om Skolkommissionen.
Enkel seger över Norge i Fed Cup
Läs mer om Fed Cup och Norge.
Kvinna påkörd av buss – polispatrull är på plats
En buss har kolliderat med en fotgängare vid Triangeln i Malmö.– Vi har en patrull på platsen, säger Calle Persson, kommunikatör vid polisen region syd.Det är oklart om den påkörde är skadad.
Läs mer om Calle Persson, Malmö och Triangeln.
Allt du behöver veta om valet i Frankrike
På söndag går fransmännen till valurnorna för att välja en ny president. Högerpopulisternas kandidat Marine Le Pen har länge lett i opinionsundersökningarna – men nu knappar de andra kandidaterna in. Men ingen av kandidaterna verkar ha tillräckligt stöd för att vinna den första valomgången.
Läs mer om Frankrike och Marine Le Pen.
Nu förstärker Putin sin gräns mot Nordkorea
Vladimir Putin befarar en massflykt av nordkoreaner om krig bryter ut mellan USA och Nordkorea. Kina har redan skickat 150 000 soldater till gränsen mot Nordkorea och nu skickar även Ryssland soldater och tung militärutrusning till sin gräns mot landet, skriver Mail Online.
Läs mer om Mail Online, Nordkorea, Putin, Ryssland och USA.
Splittrat populistparti mot osäkert val
Essen. Högerpopulistiska AFD såg ut att bli höstens stora valvinnare. Men med mindre än sex månader till förbundsdagsvalet befinner sig partiet i fritt fall. Partiledaren Frauke Petrys överraskande besked att hon inte ställer upp som toppkandidat blottar den djupa spricka som hotar att splittra partiet.
Ny thunderboltdocka från Lacie har inbyggda hårddiskplatser
Lacie har lanserat en ny kombinerat thunderboltdocka och raid-kabinett, så att du kan kombinera rejäl extern lagring med fler kontakter i en pryl.
Läs mer om Lacie.
Följ Fingerprints stämma – Carlström på plats
Fingerprint Cards håller ägarstämma på Hotel Gothia Towers i Göteborg med start 15.00. SvD Näringsliv rapporterar direkt.
Läs mer om Carlström och Göteborg.
Felix Rosenqvist avslöjar sin speciella talang
Felix Rosenqvist är tillbaka i Asien för att vinna ännu ett prestigefyllt mästerskap.Debuten i japanska Super Formula blir ännu en ny klass, ännu en ny bil för mångsysslaren från Värnamo.– Jag vet att jag kan anpassa mig till olika typer av bilar och mästerskap, förklarar Felix inför helgens första race i den nya serien.
Läs mer om Asien, Felix, Super Formula och Värnamo.
Chocken: Så mycket steg priset på det omtalade drömslottet
Det slottsliknande huset var ett av de mest klickade på Hemnet. Budgivningen blev hysterisk och slutkampen hård. Allt slutade med att priset gick upp över 100 procent. – Det har aldrig någonsin tidigare hänt, säger mäklaren.
Läs mer om Hemnet.
Så styr nätverket tiggeri, narkotika och prostitution
Ett nätverk med 140 centrala personer styr eller är en del av tiggeriet, narkotikahandeln och gatuprostitutionen i norska Bergen. Det visar en omfattande kartläggning som tv-kanalen NRK gjort och som nu blivit till en dokumentär: Lykkelandet. På sina Facebook-sidor lägger de ut bilder på exklusiva bilar, ett kylskåp fullt med pengar – och skryter om sin verksamhet. – Se på tiggaren här som säljer narkotika. Min familj har den djupaste respekten för honom, säger en av de utpekade huvudmännen i dokumentären.
Läs mer om Bergen, Facebook-sidor och NRK.
Gerrard gör kort comeback i Liverpool
Liverpool avrundar säsongen med en tripp till Australien och en vänskapsmatch mot Sydney FC den 24 maj. Inget uppseendeväckande i sig – om det inte vore för spelarna som managern Jürgen Klopp tar med sig på planet.
Svensk kortfilm uttagen till Cannes
Niki Lindroth von Bahrs Min börda tävlar vid årets filmfestival i Cannes.
Nunstedt: Så många sörjde Sven-Erik
Det är svårt att undvika att skriva om Sven-Erik Magnusson utan att bli sentimental. Men varför försöka? Det mjukt sentimentala gick ju som en varm röd tråd genom hans karriär.
OS-medaljör död i motorcykelkrasch
Germaine Mason tog OS-silver i höjdhopp 2008.Nu har han avlidit i en trafikolycka där även sprintern Usain Bolt ska ha varit inblandad, rapporterar The Sun.
Läs mer om OS-silver, The Sun och Usain Bolt.
Backen nära att lämna: Nästan gett upp hoppet
Rögle har inte gett något besked om framtiden för Ludvig Claesson.Nu ser den unge backen ut att lämna klubben.– Jag har samtal med några klubbar i allsvenskan just nu. Det känns som att något kommer att bli klart snart. Jag har nästan gett upp hoppet om Rögle, säger Ludvig Claesson till Helsingborgs Dagblad.
Spänt inför Fingerprints årsstämma i Göteborg
En dryg timme innan Fingerprints årsstämma ska börja strömmar aktieägarna in på Svenska Mässan i Göteborg.Så också brottsmisstänkte storägare Johan Carlström som svarade så här på om han ville prata om läget i bolaget inför stämman:– Nej.
Framgångar för e-sport efter svenskt bakslag
Bara dagar efter Riksidrottsförbundets avslag till e-sporten i Sverige går flera internationella organisationer den motsatta vägen. Både asiatiska spelen, en asiatisk OS-variant, och International university sports federation (FISU) kommer nu att betrakta e-sport som en sport.
Läs mer om International, OS-variant och Sverige.
Miljö- och produktionsmål ska vara jämställda
SLUTREPLIK DN DEBATT 12/4. Inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige måste fortsätta, och samtliga oskyddade värdekärnor måste skyddas. Att inte leva upp till detta riskerar att leda till fortsatt förlust av unika livsmiljöer och biologisk mångfald. Omfattande internationell kritik är att vänta, skriver sju forskare.
Läs mer om Sverige.
Minnen av min mamma av Marco Bellocchio
Moderssorg. Svår saknad på italienska, skriver Eva af Geijerstam om Minnen av min mamma
Jacques – havets utforskare av Jrme Salle
Ambivalent hjälteporträtt. Vackert om idol med mörka sidor, skriver Jane Magnusson om Jacques – havets utforskare
Läs mer om Jane Magnusson och Jrme Salle.