21. April 2017 10.00-10.59

Gassilewski excellerar som mörkrets furste

Jörgen Gassilewskis nya roman handlar om folkmordet i Rwanda.Ulf Olsson får kalla kårar av mörkret i oss alla.
Läs mer om Rwanda.Ulf.

Johansson om sorgen efter dottern Mias död

Brottningslegendaren Tomas Johansson bär på en livssorg. Dottern Mia gick bort endast 26 år gammal efter att ha genomgått en bypassoperation. – Jag försökte avråda henne, säger Johansson till NSD.
Läs mer om Johansson och NSD.
Villa brinner utanför Emmaboda Omfattningen oklar
En villafastighet i Moshult utanför Emmaboda i Småland ska ha börjat brinna vid 10-tiden på fredagen.Räddningstjänst, ambulans och polis har skickats till platsen.
Det har blivit något av en vardag för fransmännen
Undantagstillståndet och tidigare dåd gör att påverkan av torsdagens dåd i Frankrike kan bli begränsat, tror statsvetaren och Frankrikekännaren Marie Demker. Hon menar att det är en rimlig bedömning av väljarna att prioritera ekonomin före terrorkampen.
Åtal för grov barnvåldtäkt
En man i 30-årsåldern åtalas för att vid flera tillfällen ha utnyttjat barn sexuellt. Han åtalas för grov våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.
59-årig dansk misstänkt för fler än 300 sexbrott
Den 59-årige danske mannen uppgav att han var 15 år gammal – sen uppmanade han barn att klä av sig och skicka sexbilder.Nu har den danska mannen åtalats för flera hundra sexuella övergrepp mot barn via internet.De yngsta utsatta ska vara så unga som åtta år, enligt Ekstrabladet.
Läs mer om Ekstrabladet.
Lasch återvänder till Frölunda
Frölundas guldmakare Ryan Lasch återvänder till nästa säsong. Samtidigt lämnar en tolfte spelare laget.
Läs mer om Frölunda och Ryan Lasch.
Lambert Wilson om rollen som Cousteau: Jag fick spela min egen far
Paris. Lambert Wilson fick hedersuppdraget att gestalta den folkkäre, saltstänkte Jacques-Yves Cousteau. Rollen som den legendariske dykpionjären låg närmare till hands än han hade tänkt sig.
Läs mer om Cousteau.
Bilden som oroar – efter Zlatans skada
Zlatan Ibrahimovic såg ut att skada sitt högerknä illa i slutet av Europa League-matchen mot Anderlecht. Simon Bakkioui, expert på korsbandsskador, befarar att det är en korsbandsskada utifrån bilderna. – I nio av tio fall går korsbandet sönder på det rörelsemönstret, säger Simon Bakkioui.
JUST NU: Våldsam brand i bilverkstad
En våldsam brand rasar en bilverkstad i Borås – räddningstjänsten uppmanar allmänheten att hålla sig inne på grund av den kraftiga rökutvecklingen.Riksväg 42 har stängts av i norrgående riktning och stora avspärrningar har gjorts på platsen.– Det är fullt övertänt. Branden har spridit sig till ett annat mindre hus. Vi jobbar utifrån att det finns gasflaskor där inne, säger Mikael Rohme inre befäl på räddningstjänsten Södra Älvsborg.
Försiktigt uppåt på börsen
Stockholmsbörsen inleder veckans sista handelsdag försiktigt uppåt. OMXS-index hade efter en dryg timmes handel gått upp 0,2 procent till 564,0.
Jörgen Gassilewski: hastigheten
Rakt in i smärtan. Suggestiv roman om folkmordet i Rwanda, skriver Jens Christian Brandt om Jörgen Gassilewskis roman hastigheten.
Läs mer om Rwanda.
Film för finsmakare – bästa filmerna just nu
Jonas Holmberg tipsar om det mest sevärda på bio och streamingtjänster just nu.
Ugo Ehiogu har avlidit – blev 44 år gammal
Förre Premier League-stjärnan Ugo Ehiogu har avlidit, endast 44 år gammal, rapporterar Sky Sports.Ehiogu kollapsade på Tottenhams träningsanläggning och hans liv gick inte att rädda.- Ord kan inte förklara chocken och sorgen som vi alla känner i klubben. Våra starkaste sympatier går till hans fru Gemma och hans familj, säger John McDermott, tränaransvarig i Tottenham.
Klart: Guldhjälten tillbaka i Frölunda
GÖTEBORG. En poängkung är tillbaka.Frölundas guldhjälte Ryan Lasch, 30, återvänder till klubben.– Det är i Frölunda jag vill vara, säger han.
Läs mer om Frölunda och Ryan Lasch.
JUST NU: Stor brand i verkstad
Det brinner i en industribyggnad som ska vara en bilverkstad i Borås.Byggnaden ska vara 150 kvadratmeter stor och räddningstjänsten befinner sig på platsen. Riksväg 42 har stängts av i norrgående riktning.– Det är en fullt utvecklad brand. Det är mycket rök på platsen. Det ska eventuellt gasflaskor men det är inte bekräftat, säger Joakim Mattson, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten Södra Älvsborg.
Gripen man var vittne i Kalamark-rättegången
Mannen som misstänks för medhjälp till mordet i Kalamark – som Kaj Linna är dömd för – är nyckelvittnet Nils, vars uppgifter var en stor anledning till att Kaj Linna fälldes 2004.
Manifestation anklagas för rasism
Artisten Adam Tensta har anklagat evenemanget Reclaim the suburbs för att vara rasistiskt. Nu har manifestationen, som skulle ha anordnats på lördag i Tensta centrum, ställts in.
Läs mer om Reclaim och Tensta.
Efter succpodcasten S-Town – de fem bästa southern gothic-romanerna
I veckans avsnitt av DN Kulturs podcast Kulturskymning pratar Hanna Fahl, Kristofer Ahlström och Greta Thurfjell om en annan succpodd –S-Town. Historien utspelar sig i klassisk southern gothic-miljö. Här är fem andra skildringar av genren om den amerikanska södern.
Misstänkt bombman ville tjäna pengar på aktier
Den 28-åring som tysk polis misstänker ligger bakom bombattentatet mot fotbollsklubben Borussia Dortmunds spelarbuss hoppades tjäna pengar på ett eventuellt kursfall för klubbens aktier efter attacken. Det skriver Süddeutsche Zeitung.
Det kan bli en jackpott – för hela travsporten
På förhand talar allting för att det blir jackpott på veckans V75. Jackpott kan det även bli för travsporten om man nu tar tillvara chansen att skapa arenor för framtiden.
Läs mer om V75.
Tre är stenklara – det ser lätt ut på Umåker
Tre stenklara. Och några tunna lopp. Det ser lätt ut på Umåker.
Läs mer om Umåker.
Domstol: Mobiltelefon kan orsaka hjärntumör
Hur farlig är din mobil?En domstol i Italien har slagit fast att omfattande användande av mobiltelefon kan leda till hjärntumör.
Läs mer om Italien.
Christian Azar: Misstag att låta vetenskap gå före politik i klimatfrågan
Det påstås att klimatfrågan blivit så viktig att vetenskapen bör gå före politiken. Det vore ett misstag, skriver Christian Azar inför lördagens manifestation March for science.
Läs mer om Christian Azar och March.
Johan Schück: Om klyftorna ska minska är det hit regeringen ska se
Analys. Regeringen är kritisk mot ökade inkomstklyftor och vill vända utvecklingen åt andra hållet. Men åtgärderna riktas inte mot där problemen främst finns: de växande kapitalinkomsterna.
Microsoft lägger fram uppdateringsschema för Windows 10 och Office 365
Microsoft kommer att rulla ut två större feature-uppdateringar om året.
Läs mer om Office.
Läckt dokument kan ha avslöjat Apples AR-glasögon
Gizmodo har fått tag i en säkerhetsrapport från Apple som av misstag skickades runt till hundratals anställda, och ser ut att diskutera någon typ av glasögon.
Läs mer om Apple.
Ny app simulerar var havsytan kommer ligga om 60 år
After Ice är en ny app som använder augmented reality för att visa dig om du kommer vara under eller över havsytan när polarisarna har smält.
12 inredningstrender vi aldrig vill se igen
Kommer du ihåg inredningstrenderna genom åren? Saker man i dag undrar hur man ens vågade visa upp... Här är 12 trender vi hoppas slippa se igen – snälla, kom aldrig tillbaka! Och du, läs texten med glimten i ögat! ;)
Realitystjärna hittad död – blev 36 år
Hell's Kitchen-stjärnan Paulie Giganti har hittats död.Han blev 36 år, skriver Daily Mail.
Läs mer om Daily Mail.
I dag faller domen för misstänkt terrorbrott
Den 30-årige syriske mannen misstänkts ha tänt eld på lokal som används som shiamuslimsk bönelokal förra året.På fredagen faller domen mot den terrormisstänkta mannen.Efter rättegången i tingsrätten försattes mannen på fri fot – men omhändertogs av Säpo.
Läs mer om Säpo.
Live: Kosläpp i Skåne
Kosläpp i Önnestad. Skånska kossor släpps ut på grönbete för första gången.
Läs mer om Skåne och Önnestad.
Risk för laviner i Storuman
Läs mer om Storuman.