19. Maj 2017 09.00-09.59

Nyval – då försöker Österrikes underbarn kopiera Macron

Österrikes regeringskoalition har imploderat och landet går mot nyval den 15 oktober. Stor vinnare är redan nu utrikesminister Sebastian Kurz, det 30-åriga politiska underbarnet som försöker kopiera Emmanuel Macrons valkampanj.
Läs mer om Macron och Sebastian Kurz.

Marcus och Martinus till Sverige: Otroligt kul

Norges kändaste tvillingar, Marcus och Martinus, släpper glädjebesked till sina svenska fans.I sommar spelar de i Sverige igen, i TV4:s sommarprogram Sommarkrysset.– Vi älskar Sverige så det blir väldigt skoj och vi ser fram emot det mycket, säger Marcus till Aftonbladet.
Arbogakvinnans son förhörs i tingsrätten
Arbogarättegången fortsätter under fredagen med förhör med den 42-åriga mordåtalade kvinnans son.Han ska berätta om hur kvinnan bett honom välta en soffa över Aki Paasila som senare misstänks ha blivit mördad.
Läs mer om Aki Paasila.
Macron till Mali för att förstärka Frankrikes insats
Medan företrädaren Franois Hollande inledde sitt presidentskap med att dra tillbaka franska soldater från Afghanistan åker Emmanuel Macron i dag till Mali, rapporterar Reuters. Frankrike har cirka 4.000 soldater i det västafrikanska landet, där inbördeskrig har pågått sedan 2012.
Läs mer om Afghanistan, Emmanuel Macron och Mali.
Asus ger ledtråd om världens första AMD Ryzen-spellaptop
Videoklipp visar att avtäckningen av världens första spellaptop med Ryzen-processor kan vara närmare än vi tror.
Läs mer om Ryzen-processor.
Internet behöver byggas om
Internet kan liknas vid en stad – där uppmärksamhet och tid är den enda valutan. Dan Hallemar uppmärksammar ett stadsbygge som behöver sin egen Jane Jacobs.
Spellings rädsla för att tvingas sluta med botox
Tori Spelling och maken Dean McDermott står inför en svår pengakris, där de är skyldiga flera miljoner kronor.Men med fem barn att ta hand om så är det inte familjen som Spelling oroar sig över - stjärnan kommer nu behöva sluta med sina botoxbehandlingar, skriver Radar Online.– Att hon i stället oroar sig för hur hon ska få ihop pengar till botox är helt vrickat, säger en uppgiftslämnare till sajten.
Sudden har flyttat hem sina dyrgripar
För en tid sedan flyttade hockeyikonen Mats Sundins, och stall Droads, sina stjärnhästar hem från Frankrike till Sverige.Nu återfinns de hos travtränaren Peter Untersteiner – som berättar om samarbetet i senaste avsnittet av Untersteiners.– Det är bara stimulerande och de satsar på fina hästar, säger Peter Untersteiner.
Det finns ingen bostadsbubbla
Det finns ingen bostadsbubbla i storstäderna – anser den brittiske ekonomiprofessorn och före detta ledamoten i brittiska Centralbanken, Davi Miles.Efter att tidigare ha varnat för bullor och obalans har han nu gjort en kovändning.– Extremt höga bostadspriser jämfört med tidigare, i de framgångsrika städerna där många av jobben finns, är antagligen inte en bubbla, säger den ansedde professorn till SR Ekonomiekot.
Terrormisstänkt avförd från utredning
Den andra person som har varit misstänkt för inblandning i lastbilsdådet på Drottninggatan har avförts från utredningen och förundersökningen har lagts ned, säger hans advokat till SR Ekot.
Läs mer om Drottninggatan.
Börsen slickar såren efter nedgångar
Stockholmsbörsen inleder veckans sista handelsdag med en marginell uppgång. OMXS-index har efter drygt tjugo minuters handel lyft med 0,4 procent till 579,2.
Premiär: Här är helt nya Skoda Karoq
Skoda satsar stort på den snabbt växande suv-klassen. Nyligen lanserades stora suven Kodiaq, och nu är det dags för lilla Karoq. Skoda täckte av sin helt nya suv i Stockholms skärgård, vi var på plats.
Läs mer om Karoq, Kodiaq och Skoda Karoq.
Hög risk i 24Money – som ska avveckla sparkontona
Att ta in kapital via nyemissioner har stärkt sparbolaget 24Moneys balansräkning. Men bolagets kreditvärdighet är fortsatt låg. Nu planerar bolaget att stänga dörren för nya sparkontokunder.
Här är Sveriges starkaste varumärken
Ikea är Sveriges starkaste varumärke, enligt konsultbyrån Brand Finance lista som TT rapporterar om.På bara ett år har möbeljättens varumärke ökat i värde med 42 procent.Nummer två på listan är HM.
Läs mer om Brand Finance.
Påven hoppas att Trump mjuknar på avskilt möte
ROM. Påve Franciskus är först ut med att ta emot Donald Trump i Rom. Redan klockan 8.30 på morgonen den 24 maj träffas Trump och påven inne i Vatikanens högtidliga audienssal.
Läs mer om Donald Trump, Rom och Trump.
Bröderna talar ut om Kevinfallet
Fem och sju år gamla anklagades Robin och Christian för att ha dödat sin kompis, fyraårige Kevin. Efter en lång rad granskningar är utredningen kraftigt ifrågasatt och förundersökningen återupptagen. Klockan 10.30 i dag håller bröderna presskonferens i Stockholm.
Stor ilska mot Rihanna efter bild
Superstjärnan Rihanna bar päls på ett modeevent – och nu ser djurrättsorganisationen PETA rött.Rihanna ska ha fått en fejkpäls skickad till sig, för att hon ska låta bli att bära äkta päls, skriver Metro Uk.Vi såg många kommentarer från fans som var besvikna på att du bar päls på Christian Dior-eventet förra veckan skriver PETA i ett öppet brev till Rihanna.
Olycka på E6 – två lastbilar inblandade
En trafikolycka har inträffat på E6 utanför Kungsbacka, uppger SOS Alarm.Enligt polisen ska två lastbilar samt en personbil vara inblandade.Skadeläget är oklart.Olyckan har skett i norrgående riktning.
Läs mer om Kungsbacka.
Här är veckans bästa låtar, v. 20
Varje vecka väljer DN Kultur ut sina nyaste favoritlåtar – så även denna vecka.
Fernando Alonso Indy-fyra på träningen i morse
Indy500 har inte varit så här spännande sedan Kenny Bräcks dagar.Fernando Alonso var fjärde snabbast på den sista träningen och inför kvalet i natt har Alonso en bra chans.Jag vill påstå att spanjoren är tillräckligt snabbt för att vinna loppet.
Läs mer om Alonso.
Uppgift: Zlatan på plats i Stockholm
Zlatan Ibrahimovic fanns inte på plats på Manchester United Player Awards.Enligt Daily Mail har Zlatan rest till Sverige.
Det är oxfil – det måste man ha för att gå långt
PARIS/STOCKHOLM. William Nylander har efter Nicklas Bäckströms ankomst gjort stor succ.I går kom ännu ett drömmål från den unga stjärnspelarens klubba.Då valde förbundskapten Rikard Grönborg att jämföra målet med något... oväntat.– Jag brukar kalla det oxfil-spel, det är oxfil och det måste man ha för att gå långt.
Läs mer om Rikard Grönborg.
Hur ska grabben ha råd med eget boende?
Klart grabben ska ha en lägenhet.Ingen ska behöva gå och drälla i pojkrummet till 27-årsåldern.Pappan är bekymrad och besvärad av att ha sonen kvar i huset. Bortskämd blir han också, med mat och tvätt. Och själv vill grabben inget hellre än att få ett eget boende. Men hur ska han ha råd med det?
Högljudda fotbollsspelare försenar bygge
Bygget av 300 bostäder försenas i Växjö.Kommunen tvingas se över placeringen av husen – efter bullret från närliggande fotbollsplaner är för högt.
Läs mer om Växjö.Kommunen.
Besök i gott samförstånd har blivit en het potatis
JERUSALEM. Donald Trumps besök i Jerusalem, som först såg ut att bli en uppvisning i bilateral sämja, har blivit en het potatis. Planeringen har redan alstrat spänningar.
Läs mer om Jerusalem.
Påven hoppas att Trump mjuknar på avskilt möte
ROM. Påve Franciskus är först ut med att ta emot Donald Trump i Rom. Redan klockan 8.30 på morgonen den 24 maj träffas Trump och påven inne i Vatikanens högtidliga audienssal.
Läs mer om Donald Trump, Rom och Trump.
Hög tid att regeringen bekänner färg om skogen
Vi behöver en skogspolitik som inte bara ser till markägaren utan även alla andra som vistas i skogen. Frågan är vad regeringen tycker, skriver Jens Holm (V), miljöpolitisk talesperson.
Spotify-grundaren sålde aktier för 300 miljoner
Musiktjänsten Spotifys vd och grundare Daniel Ek har sålt aktier i sitt eget bolag för 300 miljoner kronor, skriver Di Digital.Men svensken slipper betala skatt på vinsten när han säljer.Trots att han bor i Stockholm äger han nämligen aktierna via Cypern.
Björn af Kleen: Sedan ett par veckor ligger jag i krig med en ovanligt ihärdig telefonsäljare
Nyhetskrönika. När det ringer telefonförsäljare på min mobiltelefon brukar jag omedelbart blockera numret efter samtalets slut för att företaget aldrig ska kunna ringa igen. Säljarnas intimiserande ton skapar känslan av intrång.
Läs mer om Kleen.
Eatnam: Tveksamt om mormor i Saigon hade blivit nöjd
Krogkommissionen. Det är tveksamt om mormor i Saigon hade blivit nöjd med dessa överkokta nudlar och smakfattiga rätter som serveras på Eatnam.
Läs mer om Eatnam och Saigon.
DN följer försvarsministern till USA
USA:s försvarsminister James Mattis ser Sverige som en vän och allierad. Och han berättar för DN att USA skulle hjälpa Sverige om landet skulle angripas av Ryssland.
Läs mer om Ryssland, Sverige och USA.
Johan Esk: Jag låter mig förföras av William Nylander
I helgen tänder ishockey-VM en svensk lägereld. Först en glödhet finnkamp. Sedan ska det bli final. Låt inte sommarens chockstart finta bort er från underbare William Nylander.
Läs mer om William Nylander.