19. Maj 2017 15.00-15.59

20 fantastiska spelare men ett mediokert lag

KÖLN/STOCKHOLM. Ett stjärnfyllt Tre Kronor är enligt många favoriter i VM-semifinalen mot Finland.Då skickar Markus Hännikäinen en passning till det svenska lägret.– Att vara underdogs passar oss utmärkt. Det är perfekt för oss, säger Columbus Blue Jackets-spelaren.

FN-chef: Trumps minskade bistånd hotar liv

Förlorade liv och försämrad hälsa för kvinnor. Det blir konsekvensen av Donald Trumps restriktiva biståndspolitik, varnar FN:s biträdande generalsekreterare Laura Londn.
Läs mer om Laura Londn.
Aase Berg: Boken som förändrade mitt liv
Socialantropologen Carlos Castaneda reser sommaren 1960 till Sonoraöknen för att studera bruket av medicinalväxter. Där möter han don Juan. Mer än ett halvsekel senare minns Aase Berg den märkliga serie böcker som skildrar forskarens och trollkarlens möten. Del 3 i serien om Boken som förändrade mitt liv.
Läs mer om Aase Berg, Boken, Juan och Sonoraöknen.

40 miljoner är inte orealistiskt

Det utländska intresset är klart större än i vintras.Prisbilden likaså.Om 18-årige supertalangen Sead Haksabanovic lämnar Halmstads BK i sommar skulle en försäljning kunna landa på uppåt 40 miljoner kronor.– Det är absolut inte orealistiskt, säger HBK:s ordförande Tony Karlsson.
Moped och buss i krock i Staffanstorp
En trafikolycka med buss och moped ska ha inträffat på Gullåkravägen i Staffanstorp under fredagen.Polisen fick larm om olyckan klockan 15.16. Det finns initialt inga uppgifter om skadeläget.
Läs mer om Gullåkravägen och Staffanstorp.
Stora störningar på E6 efter singelolycka
Det är stora störningar i trafiken på E6 söder om Landskrona efter en singelolycka vid Lundåkra trafikplats.Olyckan inträffade strax efter klockan 14 på fredagen och vid 15.30-tiden var köerna på motor vägen fortfarande långa.
Läs mer om Landskrona och Lundåkra.
DN gratulerar: Danne Eriksson
Danne Eriksson har ett riktigt jubileumsår 2017. I våras fick han standaret, sim- och idrottsklubben Hellas hedersbetygelse efter 50 års medlemskap och på söndag fyller han 70.
Minnesord: Olof Hellström
Konstnären Olof Hellström, Uppsala, har avlidit 94 år gammal. Närmast anhörig är dottern Lis Hellström.
Läs mer om Uppsala.
Minnesord: Christina von Zweigbergk
Christina von Zweigbergk har vid en ålder av 73 år lämnat oss, familj, vänner och medboende i Bogemenskapen Sjöfarten, Hammarby sjöstad, Stockholm, i stor sorg och saknad.
Minnesord: Inge Jonsson
Flöjtisten Inge Jonsson, Västervik, har avlidit i en ålder av 85 år. Närmast anhöriga är hustrun Birgitta, systern Ingegerd och barnen med familjer.
Läs mer om Birgitta, Ingegerd och Västervik.
Allt inför VM-semifinalen Tre Kronor-Finland
Nu är vi framme vid semifinalerna i hockey-VM. På lördag kväll möts Tre Kronor och Finland och mycket bättre lördagsunderhållning är det svårt att tänka sig. Här är allt du behöver veta inför Tre Kronor-Finland.
Kolgjini: Jag är jäkligt hungrig
Elitloppsdebutanten om: boÅldern boHästen: Älskar det här jobbet
Rekordmånga trafikarbeten – så drabbas du i sommar
Restiden för många stockholmare kommer att påverkas under resten av året på grund av rekordmånga trafikarbeten. Det här bör du se upp oavsett om du färdas med tåg, bil eller cykel.
Panos, 20, om att leva med Crohns sjukdom
Ända sedan födseln har Panos Tufexis haft besvär med magsmärta, akuta toalettbesök och känslighet för viss mat.Men inte förrän i gymnasiet fick han diagnosen Crohns sjukdom.Efter år av både fysisk och mental påfrestning: nu kan den 20-årige läkarstudenten äntligen leva ett normalt liv, med hjälp av behandling.– När det var som värst klarade jag knappt av att gå hemifrån, säger han till Hälsoliv.
Läs mer om Hälsoliv.
Sågningen: Inte som för två år sedan
Brassestjärnan Marta lämnade.Ersättaren som plockades hem var Anja Mittag, anfallaren som gjort stor succ i laget 2012-2015. Men inför lördagens måstematch mot Linköping bänkas det tyska anfallsesset.– Anja kom inte som den spelare hon var när hon lämnade för två år sedan, säger tränaren Jack Majgaard Jensen till Sydsvenskan.
Stefan Lisinski: Frågan är vad Julian Assange har att glädja sig åt
Analys. Julian Assange är nöjd. Men frågan är fortfarande vad han har att glädja sig åt. Det är inte självklart att han nu kan leva som en fri man.
Läs mer om Julian Assange.
Volvo vill ha Zlatan för ett nytt jobb
Zlatan Ibrahimovic är starkt förknippad med Volvo. Och nu kan de två samarbeta igen, i alla fall om Volvochefen får som han vill.
Läs mer om Volvo, Volvochefen och Zlatan.
13 heta tips i sommarstaden Göteborg
Västkusten och Göteborg är en Sveriges populäraste sommarstäder. Men vad ska du hitta på när du redan varit på Liseberg, Avenyn och Universeum? Här är 13 heta tips till dig som vill göra något nytt.
Läs mer om Avenyn, Göteborg, Liseberg och Universeum.
Cyklist till sjukhus efter kollision med bil
En cyklist har förts till sjukhus efter att ha kolliderat med en bil i Lidköping.– Det ska ha skett i någon korsning, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i Region Väst.
Stockholm kan gå miste om OS även 2030
Internationella olympiska kommittn (IOK) kommer allt närmare ett beslut om att dela ut värdskapet för två OS samtidigt. Ett möte om saken tidigareläggs med en månad till i juni och ett besked i ärendet kan även påverka vilken stad som får vinter-OS 2026 – och vinter-OS 2030.
Apple vill få slut på dricks i kinesiska appar
Wall Street Journal rapporterar att Apple inte längre ämnar godkänna kinesiska appar som erbjuder betalningar mellan användare utan att ge Apple 30 procent.
Läs mer om Apple.
Efter dödsfallet: Chris Cornells familj kritiska mot läkaren
Den 52-åriga sångaren hittades död på ett hotellrum i Detroit under gårdagen.Dödsorsaken var enligt läkare självmord.Nu ställer sig familjen kritiska till bedömningen och påpekar att Chris Cornell tog receptbelagd medicin, rapporterar AP.
Läs mer om Detroit.
Rashfords uppmaning – om Zlatans United-framtid
Zlatan Ibrahimovics framtid i Manchester United är oklar efter knäskadan.Men anfallstalangen Marcus Rashford tycker att det är självklart hur United borde resonera.– Jag tycker att det är jätteviktigt för den här klubben att behålla honom, säger Rashford till Viasat.
Stockholm kan förlora OS även 2030
Internationella olympiska kommittn (IOK) kommer allt närmare ett beslut om att dela ut värdskapet för två OS samtidigt. Ett möte om saken tidigareläggs med en månad till i juni och ett besked i ärendet kan även påverka vilken stad som får vinter-OS 2026 – och vinter-OS 2030.
Agnes Lidbeck: Kanske finns det något i det tidlösa som kan verka som motgift för samtiden
Bokkrönika. Agnes Lidbeck om behovet av övergripande mänsklighet.
Greta Thurfjell: Jag avskyr att gå på konsert – ändå står jag alltid där och surar
Vad gör man om man inte står ut med att vara i närheten av andras kulturupplevelser – men drabbas av minnesförlust så fort det vankas biljettsläpp?
Varnar för koleraepidemi i Jemen
En koleraepidemi sprider sig med hög hastighet i Jemen. Inom ett halvår kan 300.000 människor ha drabbats av den dödliga diarrsjukdomen, varnar WHO.
Läs mer om Jemen och WHO.
De lyckades fly från Boko Haram
Över tio tusen flickor har rövats bort av terrorgruppen Boko Haram. För DN berättar tre av dem om livet i fångenskap.
Läs mer om Boko Haram.
Formel Blogg: Joel Eriksson kör för fortsatt ledning i Formel 3
Att vinna Paus GP är att gå i Tazio Nuvolaris fotspår. Även storheter som Jim Clark, Jack Brabham, Jackie Stewart och Reine Wisell har vunnit loppet. Nu kan det vara Joel Erikssons tur.
Parkerade fel – knivhotade sin kollega som skvallrat
När två kolleger inte kom överens om vad som gällde på parkeringen – urartade situationen.Den ene mannen ska då ha tagit upp en Mora-kniv och hotat sin kollega – allt hände mitt framför ögonen på en kund.– Jag ska slakta dig om du jävlas med mig, ska han ha sagt.Nu åtalas mannen vid Varbergs tingsrätt.
Läs mer om Mora-kniv.
Jean-Baptiste Lully: Armide. Christophe Rousset och Les Talens Lyriques
Barockopera med extra allt. Operan om den tragiska hjältinnan Armide är kanske Lullys allra skönaste skapelse, och rymmer demoner, nymfer, herdar och herdinnor, vilddjur, monster och hatets furier.
Läs mer om Armide.