17. Juli 2017 12.00-12.59

Vietnams sjukvård bättre – men ännu korrupt

I Vietnam är sjukvården är statlig men de privata vårdgivarna blir fler. Patientavgifterna är låga men många tvingas betala extra till läkare och sjuksköterskor för att få vård. – På pappret ser resultaten och statistiken bra ut inom välfärden, men verkligheten är ofta en annan, säger Eva Hansson, som forskar om Sydostasien på Stockholms universitet.
Läs mer om Eva Hansson och Sydostasien.

Blåmusslors lim – nytt hjälpmedel inom sjukvården

Kirurgsnitt och djupa sår som det räcker att limma. Bilar och broar som aldrig rostar. Svenska forskare tar blåmusslan till hjälp för att utveckla ett nytt supermaterial.
Atlas Copco faller på börsen efter rapport
Verkstadsföretaget Atlas Copco faller tungt på börsen.Orsaken är den offentliggjorda kvartalsrapporten som är sämre än väntat.Företaget har vid lunchtid fallit nästa 7,5 procent och drar med sig börsen.
Mäklarnas krav: Inför lag på bindande bud
Här är mäklarnas krav:Trygga budgivningen för både bostadsköpare och säljare – med bindande bud.Nu vill man att regeringen utreder frågan.– Det skulle ta bort spekulationer och misstankar, säger Erik Wikander på Mäklarhuset.
Läs mer om Erik Wikander och Mäklarhuset.
Tillbaka i allsvenskan - köps loss från Gefle
Här är Halmstad BK:s drag för att lyfta från botten av allsvenskan.Enligt SportExpressens uppgifter köper HBK loss Gefle IF:s anfallare Johan Oremo för omkring en miljon kronor.Övergången väntas bli officiell inom de närmaste dagarna.
Läs mer om Gefle, HBK och Johan Oremo.
Brexit-förhandlingarna går in i fas två
Fokus på EU-domstolen, medborgaresrättigheter och ekonomin när brexit-förhandlingarna går in i andra rundan.
Läs mer om EU-domstolen.
Sexåringen som försvann: Vill tacka hunden
Många drog en lättnadens suck på måndagsmorgonen när beskedet kom om att den sexåriga flicka som försvunnit i naturreservatet Blacksås hittats. Nu tackar mamman för hjälpen och sexåringen skickar ett extra tack till den snälla hunden.
Sven Wollter om sorgen efter bortgångna dottern
Sven Wollter berättar i podcasten Nemo möter en vän att han lider av hjärtproblem och är orolig för döden.Samtidigt har sorgen efter dottern Ylva och livspartnern Viveka aldrig lämnat honom.– Det finns ingen tröst när man förlorar sitt barn, säger han i podcasten.
Läs mer om Nemo, Viveka och Ylva.
Jacob Lundström: Den moderna zombiefilmens fader påminner om att skräcken inte går att bota
Regissören George A. Romero har gått bort, 77 år gammal. Han blev mest känd för Night of the living dead från 1968.
Läs mer om Night.
2,1 miljoner såg Nederländernas premiär
Värdnationen för EM hoppas skapa fotbollshysteri. Och de orangea lejoninnorna verkar vara på god väg. Premiärmatchen mot Norge var utsåld och 1–0-segern sågs av 2,1 miljoner tittare, rapporterar det nederländska tv-bolaget Nos.
Läs mer om Norge.
Ny forskning: Långa dagar på jobbet kan skada hjärtat
Tillhör du den karriärslystna eller plikttrogna skaran som lägger ner enormt mycket tid på ditt arbete? Då kanske du ska tänka om. Ny forskning visar nämligen att de som jobbar mer än 55 timmar i veckan löper 40 procent större risk att drabbas av hjärtproblem.
Hjältens förvandling: Spelar hårt sminkad
Fotbollsspelare och smink är en sällsynt blandning – i alla fall under brinnande match.Men Shanice van de Sanden, som blev matchhjälte när Holland slog Norge i EM-öppningen, bryter ny mark.– Jag bryr mig inte om vad andra tycker, säger van de Sanden till Voetbal International.
Kallar mig slampa och en golddigger
Elina Casell Hjalmarsson har varit tillsammans med NHL-proffset Niklas Hjalmarsson i över tio år.Nu har hon tröttnat på att bli förminskad på grund av sitt val av partner.– Jag har blivit kallad golddigger och slampa. Och då har jag varit med samma person i tio år, säger Casell Hjalmarsson i TV4-programmet Playmakers.
Läs mer om Casell Hjalmarsson.
Svar dröjer om stora broolyckan
Nu inleds utredningen kring broolyckan som skadade tolv personer.– Nu handlar det om att få en överblick först, säger Stefan Reis, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
JUST NU: Fem personer i svår krasch – två skadade
En bil med fem personer körde under förmiddagen av vägen i Tanums kommun.Bilen ska ha hamnat i diket och två personer har förts till sjuhus.– Bilen kommer att behöva bärgas från platsen, säger Jenny Widn, presstalesperson vid polisen.
Läs mer om Jenny Widn.
30-tal saknade vid Bakassi-halvön
Ett 30-tal militärer saknas efter att ett fartyg som ingår i en specialstyrka kapsejsade i havet utanför sydvästra Kamerun.
Läs mer om Bakassi-halvön och Kamerun.
Bahoui nobbar AIK och MFF - nära ny klubb
Ryktats tillbaka till allsvenskan - men den förre AIK-stjärnan blir kvar i utlandet.
Läs mer om AIK och MFF.
Sparkade FBI-chefen Comey skriver bok
Förra FBI-chefen James Comey, som sparkades av Donald Trump, arbetar på en bok om sin tid i offentlighetens tjänst. Han skriver bland annat om mötet med presidenten där han, enligt egen utsago, uppmanades att avsluta en utredning.
Läs mer om Donald Trump.
Bengt-Görans oväntade hjälp efter mardrömmen
Äldrebedragarna slog till mot Bengt-Göran Blomstrand, 74, och stal hans kära halsband.Han trodde då att han aldrig skulle få tag på ett likadant – då kom oväntade hjälpen från USA och Monica Oscarsson.– Jag blev så ledsen när jag läste om Bengt-Göran och ville skicka smycket till honom, säger hon.
Martin Nyström: Minnen av flamencons längtan och sorg
Försök aldrig att söka upp flamencon, den hittar dig om du verkligen vill den något. Ja, så har det känns många gånger för mig genom åren.
Här är det störst solchanser i veckan som kommer
Den här veckan får vi ett typiskt svenskt sommarväder över de flesta delarna av landet, med växlande molnighet och skurar. Men det finns ljusglimtar. På några av våra populäraste semesterorter blir det soligt väder.
Kina blockerar Nalle Puh
Läs mer om Nalle Puh.