23. Augusti 2017 06.00-06.59

Varen svenske?

Åbergs comeback i stora tv-komedin
Lasse Åberg, 77, är mest känd för sin roll som Stig Helmer i Sällskapsresan.Men nu gör han comeback – i en ny tv-komedi.Den folkkäre skådespelaren har en roll i Felix Herngrens nya serie Sjölyckan.
Två mördades för att dölja Arlandarånet
Arlandarånet kan kallas ett av de mest lyckade rånen i svensk kriminalhistoria – inte en krona av det rekordstora rånbytet på 44 miljoner kronor har återfunnits och ingen har dömts för brottet. Två personer som misstänks har varit inblandade i rånet har mördats.Nu, när brottet är preskriberat, erkänner Leo Kinesen Carmona, som är dömd för att ha beställt mordet på en av döda männen, att han planerade och genomförde rånet.– Jag ångrar det djupt, det har förstört mitt liv, säger Carmona till ETC.

Segelbåt i brand – oklart om någon fanns ombord

En segelbåt stod i brand tidigt på onsdagsmorgonen i Kungälv.– Båten var helt övertänd när vi kom till platsen. Vi fick ett sent larm. Ingen hade sett att det brann, säger Carl-Gösta Hermansson, insatsledare vid Bohus räddningstjänstförbund.Polisens dykare ska nu undersöka så att ingen person befunnit sig ombord.
Skippa skrällar – gör så här i dag, Janne!
Sverige har allt i egna händer och har skaffat sig ett drömläge inför avslutningen av VM-kvalet.Janne Anderssons gäng har överträffat sig själva - så räkna inte med några skrällar i dagens landslagstrupp.Det är helt enkelt inte läge att testa nytt nu.
Läs mer om Janne och VM-kvalet.Janne.
Varmare hav får fisken att krympa
I takt med att haven blir varmare kommer fiskarna att bli allt mindre, tror forskare. En del fiskar, som tonfisk, kan komma att krympa rejält.
Så blir Johanna Möllers liv i fängelset
Om livstidsdomen mot Johanna Möller, 42, står sig förs hon till riksmottagningen på kvinnoanstalten Hinseberg utanför Örebro. Där bestäms det om hon får stanna eller placeras på en annan anstalt. – Efter att domen vunnit laga kraft brukar det gå fort innan den dömda får komma till riksmottagningen, säger Jacques Mwepu, kriminalvårdschef på Hinseberg.
Fyra personer misshandlade i stort bråk
Två män och två kvinnor misshandlades av flera personer sent på tisdagskvällen. Bråket inträffade strax söder om Sundsvall, enligt polisen. 15–20 personer var inblandade i bråket och 6–7 personer ska ha stått för misshandeln.
Läs mer om Sundsvall.
Tony de Brum är död
Läs mer om Brum.
Experter: Låt Transportstyrelsen-skandalen handla om säkerhet – inte politik
It-skandalen på Transportstyrelsen har fått hela Sverige att fästa blicken på it-säkerhet. Nu gäller det att hålla kvar blicken där så att frågan äntligen tas på allvar i den offentliga sektorn konstaterar säkerhetsexperter som CS talat med.
Läs mer om Sverige och Transportstyrelsen.
Experter: Låt Transportstyrelsen-skandalen handla om säkerhet – inte politik
It-skandalen på Transportstyrelsen har fått hela Sverige att fästa blicken på it-säkerhet. Nu gäller det att hålla kvar blicken där så att frågan äntligen tas på allvar i den offentliga sektorn konstaterar säkerhetsexperter som CS talat med.
Läs mer om Sverige och Transportstyrelsen.
Kan man göra något åt smärtan i fötterna?
Hej! Jag är en 61-årig man med diabetes typ 2. Jag har insulin sen 5 år tillbaka. Jag har utvecklat polyneuropati, och får inga riktiga svar av min läkare.
Carl Bildt erkänner bara sina egna regler
Björn Hägers bok om Carl Bildt blottar en makt- och pengahungrig politiker som alltid har rätt.Johan Hakelius läser en biografi som tyvärr misslyckas att närma sig människan Bildt.
Läs mer om Bildt och Carl Bildt.
Asfaltsläggare försökte mörda – med machete
Asfaltsläggaren anklagades för att med machete ha försökt mörda sitt offer på en camping i Ulricehamn.I juli friades han av tingsrätten – men nu överklagas domen.– Vi menar ju på att det är den här mannen och hans son som har gjort det här, säger åklagaren John Nilsson.Samtidigt är asfaltsläggarens son fortfarande på flykt undan rättvisan.Offret, som blev huggen i både huvud och ansikte, överlevde med nöd och näppe.
Mördaren Martin Törnblads utbrott inne i Kumlabunkern
Mördaren Martin Törnblad, 26, har gått till attack inne i Kumlabunkern.När personalen låste upp hans rum blev han arg och kastade en stol.Martin Törnblad placerades då i avskildhet – eftersom det fanns risk för hans eller någon annans liv eller hälsa.
Hon visade att dressyr inte är en rikemanssport
GÖTEBORG. Dressyrdrottningen Charlotte Dujardin har lämnat den stora scenen. Brittiskan, som på många sätt förändrade bilden av dressyr, finns inte med när lagtävlingen i EM avgörs i Göteborg på onsdag kväll och hon är saknad. – Charlotte visade att man som ung stalltjej kan jobba sig upp till världstoppen, säger den svenska EM-ryttaren Patrik Kittel.
Martin Gelin: Trump kan benåda främlingsfientlig sheriff
Under Donald Trumps tal i Phoenix i natt lät det som att han vill benåda den kontroversielle sheriffen Joe Arpaio, som fick avgå efter att ha dömts för diskriminering mot latinamerikaner. Det måste betraktas som ett långfinger åt alla som kritiserat Trumps bemötande av högerextremism och främlingsfientlighet.
Läs mer om Joe Arpaio och Phoenix.
Trump: Vi ska bygga muren
USA:s president Donald Trumps uttalande efter en våldsam högerextrem manifestation i Charlottesville har beskrivits fel av många medier, säger han själv under ett kampanjliknande massmöte i Phoenix, Arizona. Trump lovar åter att muren mot Mexiko ska byggas.
Elektas stororder till NKS i fortsatt blåsväder
Det var förra året som Elekta i hård konkurrens vann en upphandling från Nya Karolinska. I juli uppdagades problem med att installera mjukvaran, problem som nu visar sig kvarstå även i augusti, enligt dokument SvD tagit del av.
Läs mer om Elekta, Nya Karolinska och SvD.