23. Augusti 2017 08.00-08.59

Kaoset tittarna inte fick se i SVT

Under onsdagens sändning av Gomorron Sverige i SVT förkortades sändningen med 1,5 timme i förmån för EM i ridsport.Något programledarna Lotta Bouvin-Sundberg och Lennart Persson fick veta i direktsändning - och hela programmet tvingades lägga om.– Det ska inte behöva hända, och det är väldigt tråkigt att någon har gjort ett misstag som får så stora konsekvenser, säger Lotta Bouvin-Sundberg.

Världens enda smurfby – snart ett minne blott

Byn har levt högt på smurfturismen sedan den målades helt blå för sex år sedan. Men nu är festen över. Smurfarna har tröttnat och överger byn.
Tjuvkika på vinterns nya sviter på ishotellet i Jukkasjärvi
Gå till sängs med ett stort ägg vid sängkanten, slå dig till ro i en snigelvärld av snö och is eller slumra i en hängande installation med total tystnad. Det är några av nyheterna när ishotellet i Jukkasjärvi nu åter byggs upp på nytt.
Läs mer om Jukkasjärvi.
Kim Walls mamma: Gränslös sorg
Kvarlevorna som hittades i måndags tillhör Kim Wall, det uppgav Köpenhamnspolisen tidigare under onsdagen.Nu skriver Kim Walls mamma Ingrid om beskedet i ett inlägg på Facebook:Det är med gränslös sorg och bestörtning vi tagit emot beskedet att kvarlevorna efter vår dotter och syster Kim Wall, har hittats.

Svårare – och lättare – att få studentboende

Bostadsmarknaden är splittrad, för den som tänker börja studera i höst. Städerna där man får vänta länge på en bostad blir fler samtidigt som antalet orter där man får en trygg bostad redan inom en månad är rekordstort.
Korrfel gör synskadades böcker oläsliga
Hopskrivna ord, bokstäver och meningar som flyter ihop med varandra och å, ä, ö utan punkter. Många synskadade i Sverige har under de senaste åren fått stå ut med svårläst litteratur.
Läs mer om Sverige.
Kim Walls mamma: Det är en gränslös sorg
I ett inlägg på Facebook skriver Kim Walls mamma om att Köpenhamnspolisen bekräftar att den styckade kroppen tillhör hennes dotter.
Läs mer om Facebook och Köpenhamnspolisen.
Saco: Högutbildade kritiska till regeringens skattehöjning
En stor majoritet av landets högutbildade anser att regeringen gör fel som höjer skatten på arbete, visar en ny undersökning från Saco. Sverige behöver ett skattesystem som premierar utbildning och ansvarstagande. Det är dags för en ny skattereform, skriver Sacos ordförande Göran Arrius.
Läs mer om Saco.
Rivalernas påhopp: Hon hittar på allt
Therese Johaug missar OS efter att ha fått sin dopingavstängning förlängd av idrottens skiljedomstol CAS.Helt rätt, tycker polska stjärnan Justyna Kowalczyks tränare Aleksandr Wierietielny.– Hon har hittat på. Ingen tror på hennes förklaring, säger Wierietielny till Ilta-Sanomat.
Lastbil och två bilar i krock – stopp i trafiken
En lastbil och två personbilar har krockat på riksväg 44 utanför Uddevalla.Det är stopp i trafiken sedan vägen fått stängas av under räddningsarbetet.
Läs mer om Uddevalla.Det.
Ken Blocks nya film Terrakhana – kör längs stup i öknen
Hittills har det gjorts nio Gymkhana-filmer och nu är det dags för något nytt: Terrakhana. Den här gången är Ken Block i Swing Arm City, ett område för offroadkörning i Utah, USA. Med sig har han sin trofasta Ford Fiesta RX43 – som får tåla en hel del misshandel. Vi har sagt det förut och skriver det igen: prova inte det här hemma. Att köra halsbrytande och farligt för att göra en video är något som man bör lämna till proffs.
Utvisas trots bra jobb: Svårt att acceptera
Utvisningar av utländska experter fortsätter. Den senaste som tvingas lämna Sverige är Mahran Ahmed, marknadsansvarig på ett industriföretag. En dom i september kan förändra läget – men sannolikt faller Mahran Ahmed och hundratals andra mellan stolarna.
Läs mer om Mahran Ahmed och Sverige.
Danderyds M-topp kräver Kinberg Batras avgång
Ännu ett moderat kommunalråd kräver att Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra avgår, rapporterar SVT Nyheter. Den senaste politikern att ansluta sig till kravet är Olle Reichenberg, kommunalråd i Danderyd.
Jesper Strömbäck: Negativa gestaltningar av invandring är vanligare än positiva
Ta hänsyn till forskningen i debatten, skriver Jesper Strömbäck.
Läs mer om Jesper Strömbäck.
Spårvagn och bil i krock – trafikstörningar
En spårvagn och en bil har krockat i centrala Göteborg, uppger Västtrafiks störningsjour.Olyckan innebär att spårvagnslinjer leds om.
Läs mer om Göteborg.
Kuppförsöket mot Kinberg Batra på väg att misslyckas
I går kom nya krav på M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång.Trots det försvaras hon nu av flera tunga distrikt inom partiet – som menar att avgångskravet är trams.– Det sitter ett gäng kommungubbar i Stockholm som aldrig behövt bekymra sig för omval. Nu brinner det plötsligt under fötterna, säger en centralt placerad toppmoderat till Expressen.– Jag tänker inte avgå, säger Anna Kinberg Batra i Aftonbladet morgon.
Lotta O: Hjälplöst hoppande Tyrannosaurus Rex
Kåseri. Tacka vet jag promenader. Ändå anmälde jag mig till en löparskola.
Jens Littorin: Går inte att bortse från Johaugs oaktsamma attityd
Therese Johaugs förlängda avstängning är en tydlig signal om att alla idrottare måste känna till sitt ansvar och att det inte går att slarva med något som kan förstöra en karriär.
Idrotten behöver mer nyanserade dopningsregler
Den tidigare Casdomaren Kaj Hobr anser att domen mot Therese Johaug visar att idrotten behöver mer nyanserade dopningsregler. Hans finske kollega Olli Rauste tycker att avstängningen på 18 månader är för kort och är förvånad över att den norska skidstjärnan inte anses ha begått ett signifikant fel.
Ubåtsfallet: Kim Wall identifierad
Den kvinna som har hittats död i vattnet utanför Köpenhamn har identifieras som den försvunna svenska journalisten Kim Wall, uppger dansk polis.
Läs mer om Kim Wall och Köpenhamn.
Så ska U21 närma sig a-landslaget
Läs mer om U21.