13. September 2017 11.00-11.59

Ekonomistudion ger dig koll på pengar och politik

I dag är det premiär för Ekonomistudion – ett nytt program om pengar och politik i Di TV.– Det handlar om skärningspunkten mellan pengar och politik, om förslagen som påverkar näringslivet och om de makroekonomiska faktorer som styr exempelvis räntor och valutor, säger Jon Åsberg, programledare i Di TV.
Läs mer om Di TV, Ekonomistudion och Jon Åsberg.

Stämningen mot Världsbanken: Sverige försöker stoppa nya övergrepp

Världsbanken hävdar immunitet för sitt organ för privata investeringar, sedan en grupp bönder i Honduras stämt banken för inblandning i mord och tortyr. I praktiken innebär det att Världsbanken bara kan stå till svars gentemot sina ägare, däribland Sverige. Den svenska regeringen ser mycket allvarligt på anklagelserna som nu riktas mot Världsbanken och arbetar för att stärka bankens etiska riktlinjer.
Läs mer om Sverige och Världsbanken.
Airbnb gör rekordvinster men betalar ingen skatt i Sverige
Airbnb har ökat explosionsartat i Sverige och gör rekordvinster. Trots det har bolaget de senaste åren varken betalat bolagsskatt eller moms i Sverige, visar en granskning av SVT Nyheter.
Läs mer om Sverige.
Nya Iphone X är här
Sänkt pensionärsskatt väntas i höstbudgeten
Regeringen väntas i dag presentera en budgetsatsning på sänkt skatt för pensionärer. Tidigare har man övervägt en sänkning för 2,2 miljarder kronor eller med ett par hundralappar i månaden.
Experter: Nya Slussen får samma problem som gamla
Nya Slussens omarbetade förslag är ett intrång i det offentliga rummet och återskapar de problem som gamla Slussen hade. Det måste stoppas, menar Lars Marcus och Alexander Ståhle, professor respektive teknologie doktor i stadsbyggnad.
Läs mer om Alexander Ståhle och Slussen.
Spansk polis: Polis knivhuggen av svensk man
En 34-årig svensk medborgare har skjutits ihjäl av polis efter att ha knivhuggit en polisman till döds i Valencia, rapporterar flera spanska medier.
Läs mer om Valencia.
Misstankar om bombplaner i Nässjö avskrivs
En 38-årig man i Nässjö avskrivs från misstankarna för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Han greps i somras misstänkt för att ha försökt köpa 400 kilo konstgödsel, som kan användas vid framställning av bomber, men misstankarna mot mannen försvagades under utredningens gång.
Läs mer om Nässjö.
Borgmästaren i skandal – lanseringen av NHL-lag ställdes in
Det var dagen då Seattle definitivt skulle bli en seriös kandidat till att få ett nytt NHL-lag. I stället slutade den med en präktig skandal och en borgmästare som avgick.
Läs mer om Seattle.
Bill Skarsgård övertygar som demon i mysdräkt – Recension av filmen Det
Nyinspelning av Det ligger väldigt nära romanen om den lilla staden Derry som terroriseras av en demon i clownskepnad som drar ner barn i kloakerna. Men det verkliga skräcken ligger inte i clowndemonen, skriver Wanda Bendjelloul.
Slack låter företagen dela kanaler – allt för att minska mejlandet
Slack gillar verkligen inte e-post. Nu gör en ny funktion att användarna kan dela kanaler med företag utanför det egna kontoret.
15 små tecken på att din dejt verkligen gillar dig
Kärlek är svårt. För det första så måste du hitta någon att bli kär i, för det andra måste den andra personen känna ungefär likadant.Och däremellan gäller det att tolka alla signaler och vad de egentligen betyder.Här hittar du femton tecken på att din dejt verkligen diggar dig - på riktigt.
Hollywoodfruns plan efter förlossningen
Elena Belle, som tidigare hette Natacha Peyre, ska snart föda barn.I en intervju med magasinet Mama berättar hon att hon har tänkt på allt.– Vi har kopt en speciell kylvaska som vi ska spara moderkakan i efter forlossningen... Jag har hort att det ska vara jattebra att ata moderkakan, säger Svenska Hollywoodfruar-stjärnan.
Mittbackstalangen skriver kontrakt med Malmö FF
Han har hyllats för sin talang.Nu skriver Dennis Hadzikadunic A-lagskontrakt med Malmö FF.– Jag är riktigt glad över att vara en del av Sveriges bästa klubb, säger mittbacken till klubbens hemsida.
Läs mer om Malmö FF.
Annika Ström Melin: En hel del av Junckers nya ider kommer att möta motstånd
EU-kommissionens ordförande Juncker hävdar att EU:s värsta kris är över och vill ha flera nya myndigheter som ska stärka EU. Sverige och andra EU-länder kommer försöka bromsa en hel del av Junckers nya ider, kommenterar DN:s Annika Ström Melin.
Läs mer om EU-länder och Juncker.
Åklagare utreder uppgifter om mord på urinvånare i Amazonas
Enligt uppgifter till Brasilianska myndigheter ska åtta till tio personer från en isolerad stam i Amazonas ha mördats av guldgruvarbetare. Åklagare har inlett en utredning och organisationer för urinvånares rättigheter varnar för att den brasilianska regeringens minskade ekonomiska stöd till urbefolkningar utgör ett hot mot de isolerade stammarna.
Läs mer om Brasilianska.
The big sick väcker liv i dödförklarad romcom
Baksmällan-estetiken gjorde den gulliga romantiska komedin obsolet. Men ungefär när genren hade dödförklarats kom vändningen: en romcom full av värme, men också diskbänkrealistiska bajsrepliker.
Lågprisjättars samarbete kan ge lägre biljettpriser
I stället för att samarbeta med Ryanair väljer Norwegian nu att gå i allians med det irländska bolagets konkurrent och dödsfiende: Easyjet. Men flygresenärerna är vinnarna.– För kunderna kommer den här typen av samarbeten att innebära billigare långdistansflygningar, säger flygexperten Jan Ohlsson.
Läs mer om Jan Ohlsson, Norwegian och Ryanair.
Amazon betalar elva gånger mindre skatt än vanliga bokhandlare
Brittiska bokhandlare betalar elva gånger mer i företagsskatt än Amazon, enligt en färsk rapport.
Läs mer om Amazon.
Stockholms nya områden kan få kulvertsystem
Nu är det kulvertar som gäller vid nybyggen. Mängden ledningar och rör till svenska bostäder är så stor att samordning behövs. Det lönar sig i längden.
Så väljer du rätt i den nya försäkringsdjungeln
Telia Sense. Moderna försäkringar.Allt fler vill mäta hur du kör och ge rabatt på din försäkring.Så här väljer du rätt bland alla de nya försäkringarna.
Hånet mot David Beckhams son
En fotograf, en modell och en artist. Än så länge har ingen av David Beckhams barn valt samma väg som sin far, men det finns ett sista hopp, dottern Harper, 6.David Beckham må ha svårt att få ihop ett eget familjelag, men barnen har inte brist på möjligheter.
Läs mer om Harper.
Jesus, 22, i koma – efter läskiga fallet
En tragisk händelse inträffade i den amerikanska delstaten Colorado i helgen.Jesus Munoz, 22, flög av sin häst under ett galopprace.Och är nu i koma efter det hemska fallet.– Vi har inte tappat hoppet om att han ska bli återställd, säger systern Brianna Munoz till tv-kanalen Fox31.
Läs mer om Brianna Munoz, Colorado och Fox31.
Katastrofprognos för EM: 50 miljoner back
Först skulle ridsport-EM gå runt. Sedan skulle evenemanget gå 17 miljoner back. Sedan 30. Nu lyder den senaste prognosen på hela 50 miljoner i underskott för de nyligen avslutade ryttartävlingarna i Göteborg.Men det är en förväntad förlustnota som skattebetalarna helst inte ska informeras om:- Vi kommer inte gå in på det förrän böckerna är stängda, säger Got Events vd Lotta Nibell
Läs mer om Göteborg.Men och Lotta Nibell.
Londons konstvärld lider av Brexit blues
Konstmarknaden är i snabb omvandling, påverkad av allt ifrån globalisering, gentrifiering och kommersialisering till ny teknik. Birgitta Rubin åkte till London där Brexit svävar som ett mörkt moln över internationell konsthandel.
Läs mer om Brexit och London.
Ensamkommande på plats i riksdagen
Afghanska ungdomar och flyktingaktivister köade på onsdagsförmiddagen utanför riksdagshuset där de ensamkommande flyktingungdomarnas öde debatterades.
Vi har i nuläget inga skäligen misstänkta
Fyra personer har hämtats till förhör angående det misstänkta försöket till kidnappning av en polisanställds anhörig. Alla har släppts och ingen är i nuläget skäligen misstänkt.
Bill Skarsgård får internet att sukta efter onda clowner
Är Bill Skarsgård på väg att bota clownskräcken på internet? Fansens reaktioner på hans roll i bioaktuella Det tyder på det.
Läs mer om Det.
Iphone SE sänks i pris
Nu blir Apples minsting ännu billigare.
Det finns faktiskt ingen jättebredd
Madhawks analys: Hetaste nyförvärvet Största frågetecknet Tyngsta förlusten
Läs mer om Största och Tyngsta.
Störningar i tågtrafiken – efter växelfel och spårarbete
Störningar i tågtrafiken påverkar tågen mellan Stockholm och Malmö/Göteborg/Karlstad.
Läs mer om Stockholm.
Stormvarning – Då slår ovädret till
Kraftiga vindar och regn väntas slå till mot Sydsverige under onsdagskvällen.SMHI har utfärdat en klass 1 varning – och varnar för vindar i 25 meter per sekund.– Det är samma sak som våra prognoser, säger Beata Tveita, meteorolog på norska Storm.
Läs mer om Beata Tveita, Storm och Sydsverige.
Airbnb gör vinstrekord – men betalar ingen skatt
Det USA-baserade företaget Airbnb växer så det knakar i Sverige.I fjol omsatte man hundra miljoner kronor och i år kan summan fördubblas, enligt beräkningar som SVT gjort.Men vinsterna man gör får Skatteverket i Sverige inte se röken av tack vara ett finurligt upplägg där pengar dribblas runt i världen.
Här smattrar kulsprutorna under försvarsövningen Aurora 17
Mitt under den stora försvarsövningen Aurora 17 övar besättningen på fartyget HMS Vinga i Karlskrona med att röja skarpa minor.Men också med att bekämpa fiendebåtar.Kulspruteskytten Alex Carlsson är inne på sin andra övning med krigsfartyget:– Det är alltid lite spännande, man vet inte vad som ska hända, säger han.
Läs mer om Aurora och Karlskrona.