13. September 2017 16.00-16.59

Dubbla trafikolyckor – cyklist skadad

Två trafikolyckor har inträffat på kort tid i Stockholm.En person har skadats i en olycka mellan en moped och cyklist i Norra Ängby.I samma område skedde ytterligare en olycka – bara drygt tio minuter efter.
Läs mer om Norra Ängby.I och Stockholm.En.

FN: Världen förlorar 24 miljarder ton odlingsbar mark varje år

En tredjedel av jordbruksmarken i världen är allvarligt påverkad av miljöförstöring och varje år går 24 miljarder ton odlingsbar mark förlorad. Enligt FN, som varnar för att situationen kan hota tillången på mat och vatten och öka riskerna för konflikter, är den främsta orsaken det intensiva industriella jordbruket.
Stor IT-härva på väg att nystas upp
En liga ligga bakom tusentals dataintrång mot svenska myndigheter, kommuner och banker, rapporterar SVT Nyheter. Syftet med dataintrången ska ha varit att komma över stora summor pengar på kort tid. Nu åtalas personerna.

Dubbla chanser för Volvo att bli Årets Bil i världen!

Vilka är de bästa bilarna i världen? Den 28 mars 2018 får vi veta – men här är alla 33 kandidater.
Läs mer om Volvo.
Detta kommer inte att stoppa mitt arbete
Nu kommenterar polisen vars fru utsattes för ett kidnappningsförsök händelsen. – Att angripa mina anhöriga för att få mig att vidta någon åtgärd, avstå åtgärd eller på annat sätt påverka processen fungerar inte i det här fallet och kommer aldrig fungera, säger polisen till Mitt i.
Läs mer om Mitt.
Nedåt för Apple efter nya lanseringen
Elektronikbolaget Apples aktievärde sjunker med 1,19 procent på börsen i New York dagen efter att företaget lanserat sin nya mobiltelefon Iphone X.
Läs mer om Apple, Iphone X och New York.
54-åring anhållen för två våldtäktsförsök i Bromma
Vid minst två tillfällen under hösten har kvinnor i Bromma polisanmält att de utsatts för grova sexuella ofredanden i anslutning till ett joggingspår i Blackeberg. På onsdagen anhölls en 54-årig man, skäligen misstänkt för försök till våldtäkt i båda fallen.
Läs mer om Blackeberg och Bromma.
SD vill ha samvetsfrihet för barnmorskor
Sverigedemokraterna i landstinget vill införa samvetsfrihet för barnmorskor i Stockholms län. Om barnmorskor slapp utföra aborter skulle detta lösa barnmorskebristen, enligt en motion från SD som väckte het debatt då den röstades ner i Stockholms landstingsfullmäktige.
Nordea kallade till hemligt ägarmöte om flyttbeslut
Nordeas vd Casper von Koskull kallade i tisdags till hemligt möte med flera svenska minoritetsägare, bland andra AMF, Swedbank Robur och AP-fonder, kan SvD Näringsliv avslöja. Några av de större minoritetsägarna är skeptiska till planerna på att flytta bankens huvudkontor till Helsingfors.
Erik Helmerson: När Jokern spränger sjukhus behövs de seriösa medierna
De traditionella mediernas styrka är strävan efter objektivitet. Men vi måste bli bättre på att skilja fakta från åsikter.
Här är projekten som kan bli Årets hållbara projekt 2017
Den 18 december utser vi för fjortonde året i rad Årets hållbara projekt på CIO Awards-galan på Berns i Stockholm. Vem vinner?
Läs mer om Stockholm.
Stor räddningsinsats efter larm om drunkning
Strax innan klockan 15.00 fick polisen ett larm om en kantrad kanot utanför Skommarhamn, i Örnsköldsviks kommun.Enligt polisens hemsida var det två personer som klamrade sig fast i kanoten.Ett stort räddningspådrag kallades till platsen, men strax efter 15.30 kunde personerna själva ta sig upp ur vattnet.
Läs mer om Skommarhamn.
Fem döda på vårdhem efter stormen Irma
Fem personer uppges ha dött på ett vårdhem i Florida, USA efter stormen Irma.Vårdhemmet ska ha förlorat strömmen till följd av stormen, uppger USA Today.
Läs mer om Florida, Irma, Irma.Vårdhemmet och USA.
Hanif Bali om våldtäkts- hoten mot flickvännen
M-riksdagsledamoten Hanif Bali berättar i kvällens direktsändning av Bara Politik i Expressen TV om sommarens våldtäktshot mot flickvännen. – Det var första gången jag blev orolig för en anhörig, säger han inför tv-debatten mot tidigare S-riksdagsledamoten Veronica Palm.
Kör du Porsche Macan eller Range Rover Evoque – dags att sätta betyg!
I ett kommande nummer av auto motor sport ska vi skriva om Porsche Macan och Land Rover Range Rover Evoque i begagnatduellen. Hjälp oss att ta reda på vilken som håller bäst! Vi vill veta hur nöjd du är med din bil! Vad är bra? Vad är dåligt? Vad har du för snittförbrukning? Vi vill veta allt om din bil, gå in och sätt ditt betyg här! Som ett litet tack för att du hjälper till får du en digitaltidning till din mejl. Ta mig till begagnatdatabasen – här ska sättas betyg!
Hon är Nordens bästa författare just nu
Danska Christine Hesselholdt är aktuell med fyra romaner på svenska. Therese Bohman minns inte när hon senast läste något så bra.
Sjukdomen tvingar OS-hjälten att sluta
För en dryg vecka sedan slog beskedet ner som en bomb i idrottsvärlden: talangen och Rysslands yngsta OS-guldmedaljör någonsin, 19-åriga Julia Lipnitskaja, hänger skridskorna på hyllan.Nu talar den regerande OS-mästaren ut om vad som fick henne att ta beslutet.– Det handlar om hälsan, säger stjärnan till ryska förbundet.
Största svenska it-härvan någonsin kan nystas upp
En av de största dataintrångshärvorna någonsin kan nu vara på väg att nystas upp.Det rör sig om tusentals dataintrång som skett under 2015 och 2016, skriver SVT Nyheter.Intrången riktade sig mot myndigheter organisationer och, enligt SVT:s uppgifter, även ett politiskt parti.
Greps med gråtande pojke – misstänks för våldtäkt mot barn
Resenärer och tågpersonal blev misstänksamma när den ovårdade mannen klev på tåget med en gråtande ung pojke.Mannen konfronterades och kunde gripas av polis, enligt Helsingborgs dagblad.I dag begärdes mannen häktad, misstänkt för bland annat grovt barnpornografibrott och våldtäkt mot barn.
Ewa Stenberg: Säkerhetsskandalen stänker på den förra regeringen
Transportstyrelsens ställföreträdande generaldirektör avgår efter att ha beslutat om avsteg från säkerhetsreglerna redan sommaren 2014. Myndigheten har uppenbarligen länge haft en slapp säkerhetskultur. Det får säkerhetsskandalen att stänka också på den förra regeringen.
Damlandslaget inte överens med förbundet: Skilt sig mycket i krav och erbjudande
Det danska fotbollslandslaget strejkar. Inte heller i Sverige har damlandslaget och förbundet ännu kommit överens om ett avtal för 2017. Kvinnorna vill ha villkor som mer liknar herrlandslagets. – Det har skilt sig mycket i krav och erbjudande, säger Magnus Erlingmark från spelarföreningen.
Läs mer om Sverige.
Thomas Bodströms angrepp på kungahuset
Thomas Bodström sågar kungahuset i en ny intervju.– Jag tycker att det är omodernt, det sättet vi har monarki, säger den förre justitieministern och författaren i Rix Morronzoo.Han avslöjar även att ministrar i den förra socialdemokratiska regeringen fick böta om de inte tilltalade kungen på rätt sätt – men att en minister inte brydde sig om regeln.
Läs mer om Rix Morronzoo.Han.
Daniel Redn tar in förre stjärnhästen
Daniel Redns hästar har i inledningen av september fått en tävlingspaus.I dag bekräftade han att förre stjärnan Al Dente tar plats i stallet.Stjärntränaren har dock inga större förhoppningar på hästen.– Han börjar ju bli till åren... Några speciella krav kan man ju kanske inte ha, säger Daniel Redn.
Läs mer om Al Dente och Daniel Redn.
Här är jättemissen med nya Iphone X
Apples designmiss i nya Iphone X gör att en svart ruta, där en kameralins och andra sensorer sitter, alltid kommer täcka en del av skärmen när du tittar på film eller tv.Nu utvecklar Apple speciella appar som anpassar sig till den svarta rutan, berättar The Independent.
Läs mer om Apple, Iphone X och The Independent.
Dålig säkerhet – akuten kan få betala en miljon
Säkerheten på Helsingborgs lasarett är så dålig att det lett till dödsfall och flera tillbud.Efter att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, upprepade gånger riktat kritik mot situationen på akutmottagningen hotas nu lasarettet av vite på en miljon kronor.–Vi har beslutat om krav på att åtgärda brister som vi fortfarande ser, säger Eva Hansson, enhetschef på Ivo till Helsingborgs dagblad.
Läs mer om Eva Hansson, IVO, Inspektionen och Ivo.
Man döms för våldtäkt mot 13-åring vid Dreamhack
En man, som tidigare varit anställd på en skola i Ljungby i Småland, döms till tre års fängelse för flera typer av sexuella övergrepp mot barn.Bland annat våldtog han enligt domen en 13-åring i en bil utanför Dreamhack i Jönköping i juni 2015.Domstolen dömer mannen att betala 155000 kronor till det utsatta barnet.
Ekonomisk kris för Scenkonstmuseet efter sushiskadestånd
Statens musikverk anses ha brutit mot reglerna när man sade upp avtalet med en sushirestaurang vid Scenkonstmuseet. Efter hot om stämning kom parterna fram till en överenskommelse. Myndigheten betalar under året 2,8 miljoner kronor i skadestånd. – Det är mycket pengar och något vi måste spara in de kommande åren säger Gerhard Kunosson, ställföreträdande generaldirektör på Statens musikverk till DN.