20. September 2017 13.00-13.59

Antivirus-app för Android spionerar på användarna

De kallar sig världens mest pålitliga apputvecklare, men Baidu-ägda DU Group har i hemlighet samlat data om alla sina användare. Företaget tros ha spionerat miljontals Android-telefoner.

Festen avblåst – inga pengar till Lantmäteriets öppna kartdata

Det blir inget stort släpp av öppna data från Lantmäteriet efter årsskiftet. Regeringens budget innehåller inga medel för det.
Läs mer om Lantmäteriet.
Nya beskedet: Chockerande
Ett nytt besked om Oscar Pistorius skakar om Sydafrika.Åklagarna har bestämt sig för att överklaga idrottsstjärnans fängelsedom – för att få till en strafförlängning.– Straffet är chockerande lågt, säger åklagarnas talesperson Luvuyo Mfaku enligt nyhetsbyrån Reuters.
Parasporters VM ställs in i Mexiko efter jordbävning
Parasportens VM i simning och tyngdlyftning, som skulle ha gått i Mexiko med start den 30 september, ställs in på grund av den omfattande jordbävningen.
Läs mer om Mexiko.

Tre Kronor premiärspelar i Örebro

Tre Kronors första match i Karjala Tournament, mot Tjeckien, ska spelas i Örebro den 8 november.
David Batras hårda pik mot Moderaterna
David Batra jämför M-gubbar med hunddiarr – och tycker Moderaterna är mindre fräscha.I en intervju med P5 Sthlm berättar komikern om dagen då hustrun Anna Kinberg Batra avgick som Moderaternas partiledare.
Guldhjältens debut – hyllas efter fajten
Andreas Borgman var en hyllad succback i HV 71 den gångna säsongen.Nu är han i Toronto Maple Leafs för att slå sig in i NHL.I natt debuterade han på klassisk hockeymark, i Toronto - och då kastade han handskarna direkt, och vann en fajt mot Ottawa Senators 30-åriga Mike Blunden.
Läs mer om Mike Blunden och Toronto.
Stjärnans vidriga skada i hemmet
Ed Herman har en lång MMA-karriär bakom sig med otaliga skador – men frågan är om inte den han inte nu råkat ut för sin vidrigaste skada, utanför ringen. Vi ber om att få varna för starka bilder.
Birgitta Rubin: Ett återupptäckt konstnärsliv från Råå till Rom
I grevens tid hittar jag till Råå museum för fiske och sjöfart, i Helsingborgs sydligaste stadsdel. Överst i museet, inträngt i ett litet rum visas utställningen Textilkonstnären Maja Sjöström. Ett skånskt-romerskt konstnärsliv (t o m 24/9).
Legalisering kan bromsa organiserad brottslighet
REPLIK DN Debatt 19/9. Moderaternas förbundsordförande från Stockholm, Västra Götaland och Skåne skriver att Narkotikan ligger bakom kriminalitet och terrorism. Det har de rätt i. Men de missar att det är just kriminaliseringen av narkotika som finansierar dessa nätverk, skriver Hugo Selling och Alexander Fritz Englund, Fria Moderata Studentförbundet.
Sju spartips som du inte har råd att missa – tco för mobila arbetsplatser
Att investera i något dyrt som gör att du har mer kvar av budgeten till annat är en svår men viktig konst. Här är sju spartips till den mobila arbetsplatsen.
Polisens varning efter att 9-årig flicka fått mordhot på Snapchat
Hej..... Jag heter Theresa Fidalgo. Jag är ett spöke.Så inleds meddelandet som nu sprids på Snapchat där barn och ungdomar hotas till livet.Nu uppmanar polisen föräldrar att ha insyn i vad deras barn gör på internet och i sociala medier.– Väldigt många personer har delat och skickat det här vidare så jag tror att det är svårt att spåra källan, säger Åsa Willsund, presstalesperson vid polisen region Öst.
Regeringen slår till mot bilmålvakterna i Malmö
För tre dagar sedan krävde Malmös Katrin Jammeh Stjernfeldt(S) hårdare tag mot bilmålvakterna. I Malmö finns 15 av de värsta bilmålvakterna med flera miljoner i skulder hos Kronofogden.Nu vill regeringen ge kommunerna 75 miljoner kronor för att snabbare få bort och skrota fler av målvakternas bilar .
Läs mer om Kronofogden.Nu och Malmö.
Barnfamiljer glada över höjt barnbidrag
Barnbidraget höjs med 200 kronor i månaden nästa år. Ett välkommet besked för familjen Andersson i Hägerstensåsen. – Då kan du få en cykel eller något annat roligt, säger Håkan Andersson till sin ettåriga son Hjalmar.
Superorkanen Maria har nått Puerto Rico
En av de värsta orkanerna någonsin har nått Puerto Rico när Maria vid 13-tiden på onsdagen kastade sig över den lilla ön. Orkanen väntades slå in som en kategori fem-orkan, men nedgraderads strax före till en fyra. Över 10.000 personer har evakuerats inför ankomsten.
Läs mer om Maria och Puerto Rico.
Peder: Vi samlade in en miljon kronor till cancerdrabbade barn
Ba(r)ndagen är en dag där ett stort gäng sportbilsägare bjuder barn som har haft otur i livet på en riktigt kul dag. Kvällen avslutades med en välgörenhetsauktion som inbringade hela en miljon kronor. Peder Karlsson berättar.
Extra skönt att slå svenskarna
På lördag är det dags för Unionstravet på Färjestad.Och innan V75-spelet drar i gång gör den norska monteliten upp med den svenska i montkampen.En av de som kommer till start är den norska profilen Malin Berås, som tävlar med Frode Hamres stjärna Special Envoy.– Det är extra skönt att slå svenskarna, säger hon.
Selfien hyllas – över hela hockeyvärlden
En selfie med en matchvärd från en NHL-försäsongsmatch sprids som en löpeld i Nordamerika.Varför?För att det inte är en vanlig matchvärd - utan en utklädd NHL-stjärna.
Cloetta ska utreda affärer i samband med vinstvarning
Godisbolaget Cloetta ska granska de försäljningar av aktier som flera chefer gjorde kort före en vinstvarning, skriver di.se.
Kristersson: Regeringen underskattar problemen
Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson anser att regeringen underskattar problemen i svensk ekonomi. Och de vill införa bidragstak.
Läs mer om Ulf Kristersson.
Apple höjer gränsen för App Store-nedladdningar över mobilnät
Med IOS 11 officiellt ute har Apple passat på att höja maxgränsen för hur stora appar som kan laddas ner över mobilnät och inte kräver wifi.
Budgeten hjälper Riksbanken – men innebär risk för överhettning
Regeringen har otaliga gånger betonat vikten av att spara tillräckligt i statens pengalador. Men när finansministern presenterade nästa års valbudget föll hon ändå för frestelsen att dela ut gåvor till en väldigt massa väljare. Det kan vara bra för Riksbanken, men inte nödvändigtvis för svensk ekonomi.
Läs mer om Riksbanken.
Orkanen Maria har nått Puerto Rico
Läs mer om Puerto Rico.
Ekonomiklass på flygplan kan bli nutidens Titanic
Ekonomiklass kan vara en dödsfälla. Det hävdar en amerikansk domstol sedan en konsumentorganisation anmält flygbolagens nya, trängre möblering ombord. Den kallas ett Titanic på väg att inträffa.
Läs mer om Titanic.
SÖS säger nej till engångs– ärmar – kritiseras nu av DO
Södersjukhuset kräver att medarbetarna jobbar i kortärmade kläder – något som nu kritiseras av diskrimineringsombudsmannen.DO menar att det riskerar att diskriminera de som av religiösa skäl vill skyla sina ärmar.
Köer efter olycka på Älvsborgsbron
Två bilar har kolliderat på Älvsborgsbron.Räddningstjänst är på plats vid olycksplatsen.– Det är en mindre kollision, men bilarna står lite dumt till, säger Andreas, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten.Det är oklart om någon skadats vid olyckan.
Konstrecension: HI-gruppens möbler som en flaskpost från det förflutna
Utsökta skatter. HI-gruppens möbler visar vad hållbarhet är. Ola Andersson skriver om HI-gruppen – hantverk i plaståldern på Arkdes.
Läs mer om HI-gruppen.
Idrottsstödet ökar med 19 miljoner
Regeringen ökar stödet till idrotten med 19 miljoner kronor i budgetpropositionen för 2018.
Nya uppgifter om bybränningar i Burma
Dagen efter att Burmas ledare Aung San Suu Kyi lovat att återställa freden i Rakhine kommer rapporter om att byar bränns igen. Läkare utan gränser oroas för situationen i området och ser en risk att hälsosituationen i de enorma flyktinglägren snabbt kan försämras.
Läs mer om Aung San Suu Kyi, Burma och Rakhine.
Konstrecension: Krigsbilder med sprängkraft på Bonniers konsthall
Höstens utställning på Bonniers konsthall borrar i krigets bilder och hur vi människor kan processa dem. Det är tungt men starkt och verkningsfullt, tycker Birgitta Rubin.
Läs mer om Birgitta Rubin.