22. September 2017 10.00-10.59

Bokrecension: Rynell skriver lummigt om landsbygden

Jonas Thente läser Elisabeth Rynells nya bok.

Uppgifter: Facebook och Amazon vill sända Premier League

Brittiska Premier League drar in mer pengar än någon annan liga i tv-rättigheter. Nu ser det ut som att de brittiska klubbarna kan tjäna ännu mer när internetjättar som Facebook och Amazon ryktas visa intresse för att få strömma matcher från ligan.
Läs mer om Amazon, Facebook och Premier League.
Efter allt käbbel: nu är nya Java här
Väntan är över. En officiell version av Java 9 finns att ladda ner. Nu är det fritt fram för dem som inte har hunnit tröttna av allt käbbel om hur den nya versionen ska se ut.
Läs mer om Java.
Ilskan mot bilden: Äcklad – chockad
Englands firande av 1-0-målet mot Ryssland väckte äckel och avsky.Nu har före detta landslagsmålvakten Pauline Cope rasat mot sina förra medspelare.
Läs mer om Pauline Cope och Ryssland.
Råttbajs kan ha orsakat magsjuka
Fyra ungdomar har drabbats av kräkningar och buksmärtor efter ett restaurangbesök i Värnamo. – De drabbades av symptom som påminner om matförgiftning, säger Gulvayar Shuman, livsmedelsinspektör i Värnamo, till Värnamo Nyheter.
Dom mot nazister för bombdåd
Åklagaren vill ha strängare straff och domar även för mordförsök. De åtalade vill frias helt. I dag kommer hovrättens dom mot tre män med nazistanknytning som tidigare dömts för tre bombdåd i Göteborg.
Läs mer om Göteborg.
En till gripen för Barcelonaterror
En 24-årig man har gripits i kustkommunen Vinars i norra Valencia för samröre med den terrorcell som misstänks ligga bakom terrorattackerna i Barcelona och Cambrils.
Bokrecension: Årets viktigaste bok om hatspråk och terrorism
Antalet terrorattentat ökade dramatiskt i Sverige under 2015. Hur kunde det komma sig? Kristina Lindquist läser en av årets viktigaste böcker om politiskt hatspråk och terrorism.
Läs mer om Sverige.
Hiphopeliten spelar i Stockholm för barn i krig
På lördag är det premiär för välgörenhetsgalan med endast hiphopartister. Det är organisationen War Child som arrangerar klubben där hiphop står i fokus. Alla pengar från entrn går till arbetet med att hjälpa barn i krig.
Läs mer om Stockholm och War Child.
Kodning för välgörenhet är bra team building
Team building för utvecklare behöver inte vara överlevnadsläger i skogen eller femkamp på nöjesfält. Det kan även vara kul att koda tillsammans, tycker Dotnetprofilen Richard Campbell.
Per Schlingmann: Digitalisering är inte svaret på allt
Kommunikationsexperten Per Schlingmann kom till Webbdagarna Göteborg 2017 för att berätta om ett framtida hyperspecialiserat samhälle där alla har tillgång till samma information och där ett nytt kommunikationslandskap och en ny ekonomisk geografi växer fram.
Tv-stjärnans bebislycka – skådisen ska bli pappa
Breaking Bad-stjärnan Aaron Paul ska bli pappa.På Instagram delar han den glada nyheten till fansen.Ord kan inte beskriva hur glad jag är, skriver han.
Möjligt för Telia stämma tidigare chefer
Telias nuvarande ledning erkänner att bolaget begick brott mot amerikansk och holländsk lag. - Det är kostsamt att göra fel, säger Telias vd Johan Dennelind.
Läs mer om Johan Dennelind och Telia.
Pia Gripenberg: Det är inte lätt för en åklagare att begära ut handlingar från Uzbekistan.
Efter fem års utredande åtalas flera tidigare chefer på Telia för korruptionsbrott. DN:s Pia Gripenberg svarar på tre frågor om åtalet.
Läs mer om Telia och Uzbekistan.
Grönt ljus för Apple-butik i Kungsträdgården
Apple får bygga en flaggskepsbutik i Kungsträdgården i centrala Stockholm. Det rapporterar Stockholmdirekt.se.
Lindgren sjuk – kan missa jättematchen
IFK Kristianstad kan få klara sig utan huvudtränaren Ola Lindgren i Champions League-mötet med FC Barcelona.Mästartränaren är sjuk och har inte åkt med truppen till Katalonien.– Vi får se hur det blir, det är klart att vi hoppas att han kommer, säger sportchefen Jesper Larsson till Kristianstadsbladet.
Ny lag kan göra det dyrt att köra i Danmark
Det kan komma att kosta att ta bilen till Danmark.Den danska regeringen och Dansk Folkeparti undersöker nu möjligheterna att införa vägtullar för utländska bilister, enligt en tysk modell, rapporterar TT.– Danskar som vill köra i Tyskland betalar utifrån hur länge de ska vara där. Så kommer det att bli här också, säger finansminister Kristian Jensen (Venstre), till TT.
Nazisterna får domarna för bombserien i Göteborg
Friande domar eller längre straff för att ha försökt spränga ihjäl en städare på ett flyktingboende i Frölunda?I dag avkunnas domarna i hovrätten mot de tre nazisterna Viktor Melin, Jimmy Jonasson och Anton Thulin för den uppmärksammade bombserien i Göteborg.
Mer pengar till IT-säkerhet
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) får 40 miljoner kronor i anslag nästa år för att stärka samhällets motståndskraft mot IT-angrepp. Det är en fyrdubbling jämfört med årets anslag.
Läs mer om IT-angrepp och IT-säkerhet.
Telia medger brott mot lagar
Telias nuvarande ledning erkänner att bolaget begick brott mot amerikansk och holländsk lag. - Det är kostsamt att göra fel, säger Telias vd Johan Dennelind.
Läs mer om Johan Dennelind.
NFL stäms – efter morddömde spelarens självmord
NFL-stjärnan Aaron Hernandez, som begick självmord i fängelset där han satt på livstid dömd för mord, led av CTE, så kallad boxardemens. Hjärnskadan har sannolikt uppstått genom upprepade hjärnskakningar under NFL-karriären. Hernandez advokat Jose Baez har därför lämnat in en stämningsansökan mot NFL, den amerikanska proffsligan i amerikansk fotboll, för att ha dolt riskerna med att spela i NFL.
Läs mer om CTE, Jose Baez, NFL och NFL.
Lånar in meriterad SHL-duo mot AIK
Läs mer om AIK.
Kodning för välgörenhet är bra team building
Team building för utvecklare behöver inte vara överlevnadsläger i skogen eller femkamp på nöjesfält. Det kan även vara kul att koda tillsammans, tycker Dotnetprofilen Richard Campbell.
Telias tidigare vd och två toppchefer åtalas
Tre tidigare Teliachefer åtalas för mutbrott i Uzbekistan, enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.En av dem är förre vd:n Lars Nyberg.
Läs mer om Teliachefer och Uzbekistan.
Steg för steg: Så skyddar du din router och ditt hemmanätverk
Ditt hem är din borg – och det borde ditt hemnätverk också vara. Se till att stänga till om dig. Här är de bästa tipsen om hur du skyddar ditt nätverk.
Kläm din Iphone – framtida modeller kan få 3D Touch överallt
Ett nytt patent pekar mot att en ganska udda lösning kan byggas in i framtiden modeller av Iphone.
Läs mer om Iphone och Touch.
10.00: Telia håller pressträff om miljardmutorna
VIDEO | Telia håller pressträff med anledning av uppgörelse med amerikanska och nederländska myndigheter kring mutbrott i Uzbekistan. Styrelseordförande Marie Ehrling, vd och koncernchef Johan Dennelind och chefsjurist Jonas Bengtsson deltar på presskonferensen, som startar klockan 10.00. Följ SvD:s livesändning.
Läs mer om Johan Dennelind och Uzbekistan.
Därför nobbade Hollywoodfrun TV4
Svenska Hollywoodfruar-profilen Gunilla Persson vill hjälpa sin dotter att slå igenom som sångerska.Men när dottern erbjöds vara med i TV4:s Talang så tackade familjen nej, skriver Hänt.– Vi pratade mycket med TV4 fram och tillbaka, säger Gunilla Persson till sajten.
Person påkörd av buss – förs till sjukhus
En person blev påkörd av en buss i Trelleborg på fredagen.– Personen är förd till sjukhus i ambulans, säger Calle Persson vid polisens ledningscentral.
Läs mer om Calle Persson och Trelleborg.
Cyklist påkörd av lastbil – oklart skadeläge
En cyklist har blivit påkörd av en lastbil i Kalmar.Enligt polisen är det oklart hur olyckan inträffade.Cyklisten, en kvinna, har först till sjukhus. Skadeläget är oklart.
Läs mer om Kalmar.Enligt.
La bocca: En bit kvar till att bli bästa italienaren
Krogkommissionen. Affischnamnet på La bocca flyttade till Skåne – kvar blev en berg- och dalbana och en dröm om en italiensk krog.
Läs mer om Skåne.
Tre tidigare Teliachefer åtalas i muthärva
Tidigare vd Lars Nyberg, tidigare Eurasien-chefen Tero Kivisaari samt ytterligare en personer åtalas i härvan runt Telias verksamhet i Uzbekistan. Enligt åklagaren är de ansvariga för de mutor som Telia betalade för att kunna göra affärer i landet. De misstänkta personerna förnekar brott.
Här är veckans bästa låtar, v. 38
Varje vecka väljer DN:s kulturredaktion ut sina favoritlåtar från veckan som gått. Så även vecka 38.