24. September 2017 06.00-06.59

Svensk sjukvård toppar rankning – Andorra otippad etta

Sverige har världens fjärde bästa sjukvård för att rädda patienter från att dö för tidigt. Rankingen gäller 32 diagnoser där förebyggande hälsovård och bra vårdinsatser gör skillnad. Bäst enligt studien från University of Washington i USA är Andorra och Island medan Schweiz är trea.

Polisjakt i Sala efter dubbla överfall

En 19-årig man har gripits, misstänkt för grov misshandel, efter en händelse utanför en krog i Surahammar under natten mot söndagen.– Det ska ha varit ett bråk inne på restaurang, säger Ivan Åslund, LKC-befäl vid polisen i Västmanland.I Sala, också det i Västmanland, pågår det en intensiv polisjakt sedan två män blivit misshandlade, mitt i staden.
Nu berättar han – så blev de tillsammans
De gifte sig år 2002. Sedan dess har de varit med om både lyckliga och svåra stunder. Nu berättar David Batra i en lång intervju med Svenska Dagbladet om hur han träffade sin stora kärlek Anna Kinberg Batra.
Fick indragen assistans – tvingas ringa brandkår för att gå på toa
De ringer brandkåren för toalettbesök eller tvingas nöja sig med fem timmars sömn på fem dygn. Expressen har pratat med några av de svenskar som nu protesterar mot Försäkringskassans nya riktlinjer.

Allt fler upplever att de blir orättvist bedömda

Regeringen vill dämpa kostnadsutvecklingen för assistansersättning. Försäkringskassan försöker stoppa fusk. Men allt fler kontaktar Neuroförbundet för att de upplever att de får fel vård när Försäkringskassan arbetar under nya riktlinjer. – De ägnar sig åt någon slags kollektiv bestraffning på den personliga assistansen för att man hittat fuskare, säger den socialdemokratiska politikern Anki Foss.
Dödsvåldet i Malmö tog kvinnornas trygga plats
Koncept Karin skulle vara en trygg plats med utsatta kvinnor i fokus, där kommunikationen med polisen var enkel.I stället lades polisens resurser på det dödliga våldet i Malmö – och kvinnorna prioriterades bort.– Det skjuts mycket i Malmö och många blir dödade, där behöver vi lägga alla våra krafter, säger Stina Karlgrund, polisintendent i Malmö.
Läs mer om Malmö och Stina Karlgrund.
Air Berlin-köp kan bli miljardaffär
Den tyska flygjätten Lufthansa erbjuder 200 miljoner euro, runt 1,9 miljarder kronor, för att köpa den krisdrabbade mindre rivalen Air Berlin.
Läs mer om Air Berlin och Lufthansa.
Suggestivt filmiskt collage i universitetets nya konstlab
Seendet och hur det kan manipuleras för att skapa både yttre och inre bilder är något som konstduon Lundahl Seitl ständigt återkommer till. Nya konstscenen Accelerator är en perfekt inramning för deras verk.
Läs mer om Accelerator och Lundahl Seitl.
ANKAN: Tala är silver, tigga är guld
Ankan går med mössan i hand genom en het potatis.
MSB får kritik för arbete mot terrordåd
Räddningstjänsten i Storstockholm och Göteborg kritiserar MSB för brister i det förebyggande arbetet mot terrorattentat.
Läs mer om Göteborg, MSB och Storstockholm.
Kulturvärlden borde tacka konstaplarna
Debatten om den kommande nazistdemonstrationen i Göteborg avslöjar kulturvärldens kluvna förhållande till polismakten. Jens Liljestrand undrar över det plötsliga intresset för en underbemannad och utskälld yrkeskår.
Läs mer om Göteborg.
Melkemichel vill hålla vad han lovat
När Özcan Melkemichel tog över i Djurgården lovade han supportrarna att vinna ett Stockholmsderby i år. – Det kommer du ihåg? Jo, det gjorde jag. Och jag tror fortfarande på det, säger han.
Läs mer om Djurgården och Stockholmsderby.
Brolle, 35: Jag har alltid varit lite outsider
Brolle spelade på ölbackar med en svart duk över, och fick låna pengar för att betala sina räkningar.Nu är han aktuell på Göta Lejon med en show om sina musikaliska hjältar.– Vi är lantisar allihop – bondpojkar, säger han.
Läs mer om Göta Lejon.
Johan Esk: Kim och Kennedy glöder mest av alla i gruppen
Två gamla kungar och ett allt äldre väsen. Det är huvudfigurerna inför Djurgården-Hammarby. Kim. Kennedy. Och Derbyspöket.
Läs mer om Djurgården-Hammarby och Kennedy.
Gruppen viktigare än fakta för våra åsikter
Ideologisk övertygelse påverkar mer än våra handlingar. Det kan även få den smartaste matematiker att räkna fel, för att få ett svar som stämmer bättre med hennes åsikter. Men vetenskaplig nyfikenhet skyddar mot faktaresistens och polarisering.
Guide till årets sista 08-fajt – Isaksson kan troligen spela
Vad? Säsongens sista Stockholmsderby i allsvenskan. Djurgården mot Hammarby. När och var? 15.00, Tele2 arena. Vad står på spel? För serietvåan Djurgården – en fortsatt jakt på Malmö FF i serietoppen. Sju poäng skiljer fortfarande. För Hammarby, mittenlag i tabellen, handlar årets sista derby om att hålla i derbysviten. Bajen har inte förlorat ett enda Stockholmsderby i år.
Peter Wolodarski: Ett farligt tal i FN som snabbt glömdes bort.
Veckans anförande i FN av Trump drunknade efter någon dag i nyhetsströmmen, trots att budskapet var dramatiskt. Kampanjretoriken är nu officiell utrikespolitik.
Läs mer om Trump.
Djurgården sämst i derbyna: Men vi är bäst i stan
Spöke eller inte spöke, fakta talar för sig självt. Djurgården är tvåa i allsvenskan - men klart sist i derbytabellen. Klubben har inte vunnit ett derby på tre år. Sportchefen Bosse Andersson medger att söndagens derby mot Hammarby är extra viktigt: – Vi vet värdet av matchen, den är jätteviktig för oss, säger han utan att ta ordet spöke i sin mun.
Läs mer om Hammarby.