25. September 2017 06.00-06.59

Fansens hot: Vill stämma pampen

Fansen portades.Och efteråt kallade Troja-Ljungbys ordförande supportergruppen för fascister.Nu planerar supportrarna att stämma ordföranden för grovt förtal, skriver de i ett pressmeddelande.

Hanna Wigh berättar om SD-kollegans sexövergrepp

Riksdagsledamoten Hanna Wigh hoppar av Sverigedemokraterna och blir politisk vilde.I Kalla fakta i TV4 berättar hon om att hon utsattes för ett sexuellt övergrepp av en SD-riksdagsledamot - och att det tystades ned av partiet.– Han hade en hand mot halsen och tryckte mig mot väggen. Sen tog han den andra handen som han hade ledig, och så tog han ner den innanför mina byxor och tryckte upp ett finger, säger hon.
Tjuvar bröt sig in genom taket på Ica
Tre personer bröt sig natten till måndag in på Ica.Enligt uppgift ska inbrottstjuvarna ha tagit sig in genom taket.
Läs mer om Ica och Ica.Enligt.
Nazistledaren utbildades av Försvarsmakten
En av nazistiska Nordiska motståndsrörelsens ledarfigurer i Västsverige, Simon Högberg, har fått vapenträning av Försvarsmakten, avslöjar Göteborgs-Posten.På Försvarsmaktens hemsida finns bilder där han poserar med automatvapen.

Martin Gelin: Landsomfattande kritik mot Trump från idrottsvärlden

Idrottsstjärnor och artister över hela USA protesterade mot Donald Trump under helgen, efter att han kritiserat flera av landets mest omtyckta fotbollsspelare med grova ordval.
Läs mer om Donald Trump, Trump och USA.
Kraftig explosion i Norrköping
En kraftig explosion hördes i centrala Norrköping strax efter klockan ett natten till måndag. Bombtekniker kallades dit efter smällen.
Läs mer om Norrköping.
Kurder röstar om självständighet
En ny historia i Mellanöstern är på väg att skrivas. I dag röstar nämligen människorna i norra Irak om självständighet för en kurdisk stat. Samtidigt hotar aktioner från grannländerna Turkiet och Iran att störa folkomröstningen.
Läs mer om Irak, Iran, Mellanöstern och Turkiet.
Kevin Walker nära nytt kontrakt med Djurgården
Kevin Walker ser ut att stanna i Djurgården.Mittfältaren har fått ett kontraktsförslag från klubben - och väntas skriva på för minst tre nya år inom de närmaste veckorna.– Jag har alltid sagt att jag hoppats att Djurgården ska vara det bästa för mig, säger Walker.
Så mycket tjänade Skarsgårds-klanen
Klanen Skarsgård med pappa Stellan i täten gör succ – både internationellt och på hemmaplan.Men hur mycket genererar alla framgångar?Dina Pengar har kartlagt en av Sveriges mest kända – och största – skådespelarfamiljer.Där alla fortfarande har rykte om sig att vara trevliga och jordnära.– Sönerna brås på sin pappa som är världens mysigaste, säger Cicci Renström Suurna, filmreporter på TV4 Nyheterna.
Flera bilar i brand
Strax efter midnatt, natten mot måndagen, larmades räddningstjänst och polis om att flera bilar stod i brand i Biskopsgården i Göteborg.– Totalt var det sju bilar som brann, säger Ann-Christine Löfstrand, vakthavande befäl vid polisen region Väst.
För mycket av allt på Unga Dramaten
Sällan har en föreställning sett så bra ut på förhand. Maria Edström tvingas sorgset konstatera att många kockar sällan gör den bästa soppan.
Läs mer om Unga Dramaten.
Svensken sågar sig själv – trots segern
ANAHEIM. Nej, nykomlingen Vegas Golden Knights tänker inte blir några strykpojkar i NHL.I natt, svensk tid, bortabesegrade man Anaheim med 4-2 i en träningsmatch i södra Kalifornien.Men William Karlsson var inte nöjd med sin insats trots att han spelade fram till ett av målen.– Personligen gick det tungt. Jag kom aldrig riktigt in i matchen, tyckte inte att jag hade pucken tillräckligt mycket, säger han i omklädningsrummet efteråt.
Läs mer om Anaheim och Kalifornien.Men.
Järnkoll på data och analys – så vässar SJ sin digitalisering
En stabil grundleverans, tillgång till de data som behövs, vass dataanalys och ett nära samarbete mellan it och verksamhet – det är SJ-cio:n Clas Artvins recept för att lyckas med digitalisering. Verksamhetsutveckling och it-utveckling jobbar så nära att vi nästan kramar varandra varje dag.
Läs mer om SJ-cio.n.
Kriget mot kemikalieskatten – mycket väsen för ingenting?
Få saker har blivit så unisont sågade i branschen som den nya kemikalieskatten. Men ser man till försäljningen så verkar dess påverkan ha varit ytterst liten.
Järnkoll på data och analys – så vässar SJ sin digitalisering
En stabil grundleverans, tillgång till de data som behövs, vass dataanalys och ett nära samarbete mellan it och verksamhet – det är SJ-cio:n Clas Artvins recept för att lyckas med digitalisering. Verksamhetsutveckling och it-utveckling jobbar så nära att vi nästan kramar varandra varje dag.
Läs mer om SJ-cio.n.
Kriget mot kemikalieskatten – mycket väsen för ingenting?
Få saker har blivit så unisont sågade i branschen som den nya kemikalieskatten. Men ser man till försäljningen så verkar dess påverkan ha varit ytterst liten.
Världsfrånvänt om krigsskildringar
På Bonniers konsthall i Stockholm undersöks bilden av krig, genom metabilder av krig.Nils Forsberg provoceras av en självupptagen och distanserande utställning.
Läs mer om Stockholm.
I skuggan av polismakten
Angie Thomas debutroman handlar om amerikanska skilda världar.Valerie Kyeyune Backström läser en tacksam skildring av en vidrig nutid.
Franks skräck – efter orden om förhållandet
På Frank Anderssons Instagramkonto står att han har blivit solo igen och att fästmön Gabrielle har börjat dejta en av hans vänner. Men detta stämmer inte – stjärnans konto har blivit hackat, berättar han. – Vi höll på att svimma, tänkte vad fan är det här, säger Frank Andersson.
Läs mer om Frank Andersson och Gabrielle.
Nu tvingas sambon sälja Loffes livsverk
Det har snart gått en månad sedan Janne Loffe Carlsson gick bort, i sviterna av levercancer. Nu berättar sambon Gurianne Sandven om flytten till Spanien som aldrig blev av – och att hon tvingas sälja sitt och Loffes stora livsverk: gården i Kristianstad. –Jag kommer ju inte kunna bo kvar i det här stora huset. Jag måste redan nu börja kika mig om efter annan plats att bo. Och det tar tid, säger hon.
Kravet efter bilisternas hänsynslösa beteende
En förare åkte fast när han körde i 124 kilometer i timmen förbi vägarbetet.29 personer blev av med körkortet – allt inom loppet av två timmar.Nu kräver branschorganisationen Maskinentreprenörerna att man ställer upp fartkameror för att skydda medlemmarna.– Folk nonchalerar att det står folk en meter bort och jobbar, säger Uno Hallgren, regionchef vid Maskinentreprenörerna Väst.
Teckomatorp lider ännu av gamla giftstämpeln
Det har gått 42 år sedan skandalen blev riksnyhet.BT Kemi i Teckomatorp i Skåne hade grävt ned giftigt avfall på sitt eget fabriksområde och grannarna slog larm om stank och allergier – länge hemlighölls allt. Men tillslut såg sanningen ljus. Skandalen brakade loss, företaget gick i konkurs och giftjorden började saneras.Men vissa saker tystades ned, exempelvis att en 17-årig pojke fick växtgiftet dinoseb i stöveln och dog efter bara några dagarÄn i dag lider Teckomatorp av gift-stämpeln och nu har Svalövs kommun begärt 160 miljoner från Naturvårdsverket för sanering.– De
Hanna Wigh berättar om SD-kollegans sexövergrepp
Utåt kräver Sverigedemokraterna hårdare tag mot brottslighet.Men i måndagens Kalla fakta i TV4 granskas hur partiet hanterar brottsmisstankar internt och hur visselblåsare som larmar om oegentligheter kan råka illa ut.I programmet berättar riksdagsledamoten Hanna Wigh, SD, att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp av en sverigedemokratisk riksdagsledamot.– Han hade en hand mot halsen och tryckte mig mot väggen. Sen tog han den andra handen som han hade ledig, och så tog han ner den innanför mina byxor och tryckte upp ett finger, säger hon.
Stockholmsfotbollen mår bra av stora föreningar
Medan vissa föreningar krymper, växer andra. På gott och ont menar Hammarbys Peter Kleve som tror att Stockholmsfotbollen mår bra av stora, stabila föreningar.
Läs mer om Stockholmsfotbollen.
Flera SD-medlemmar berättar om interna hot och trakasserier
Sexuella trakasserier, hot och utfrysning. Så beskriver flera SD-medlemmar för TV4:s Kalla Fakta konsekvenserna efter att de larmat om missförhållanden inom partiet.
Läs mer om SD-medlemmar.
Ryter till om planbristen: De värderar barn olika
I stadsdelen Norrmalm i Stockholm går det nästan 7.000 barn (6-19 år) på en fotbollsplan, drygt fyra gånger fler än det gör i Bromma men enligt Stockholms fotbollförbund behöver Bromma 5,3 fler nya planer än Norrmalm. I Norrtulls SK tycker man att barnen på Norrmalm blir diskriminerade. – De värderar barn olika, säger Martin Carlon, ordförande i klubben.
Storbanken: Så hotar Sveriges ökade ojämlikhet ekonomin
De ekonomiska klyftorna i världen ökar så mycket att storbanken Citi nu varnar för att det kan leda till politiska och ekonomiska problem. Även i Sverige växer klyftorna och vi är inte längre ett av världens absolut mest jämlika länder.
Läs mer om Citi och Sverige.
Läraren som gav upp: Har aldrig haft det bättre än nu
Låg kunskapsnivå och dålig disciplin fick Per Kedland att sluta som gymnasielärare efter trettio år. I dag, ett år senare, ångrar han inte sin uppgörelse med yrket. – Jag har aldrig haft ett bättre arbetsliv än jag har nu, säger Per Kedland.
Läs mer om Per Kedland.