06. Oktober 2017 05.00-05.59

Trump öppnar för att se över vapenlag

Nu öppnar USA:s president Donald Trump för att skärpa en vapenlag.Det är så kallade bump stock-anordningar – vilka gör att halvautomatiska gevär kan avlossa skott ännu snabbare – som kan förbjudas.– Vi kommer snart att se över det här, säger Donald Trump enligt Reuters.Massmördaren Stephen Paddock hade den här typen av anordningar på tolv gevär.

Rysk militär kan ha stört GPS för SAS-flyg

Flyg från både SAS och Widerøe kunde under en vecka i september inte använda sin GPS när de flög över östra Finnmark.Störningarna kan vara kopplade till den ryska militärövningen Zapad, skriver norska NRK.
50 vittnen kan kallas till forhor i Pell-rattegang
En fyra veckor lang forsta domstolsprocess vantar kardinal George Pell i mars nasta ar. Han anklagas for sexovergrepp begangna pa 1970-talet. Ett femtiotal vittnen kan kallas till forhor for att faststalla om bevisen ar tillrackligt starka for att doma kardinalen i en fullskalig rattegang i en hogre rattsinstans.
Läs mer om George Pell och Pell-rattegang.

Knäpp Borg ska leda Södertälje till guld

Tobias Borg är tillbaka i Sverige efter tre år i Spanien. Där har landslagsguarden lärt sig saker som ska hjälpa Södertälje att ta tillbaka SM-guldet: knäpp basket. – Konstiga passningar och konstiga rörelser som verkligen funkar, säger han.
Polisen struntade i försvarets nej – använde eget krypto
Försvarsmakten varnade polisen om att myndigheten skulle bryta mot Säkerhetsskyddsförordningen om polisen valde att använda ett krypto som inte var godkänt av försvaret. Trots det beslöt rikspolischefen Dan Eliasson att polisens egna krypto skulle användas, rapporterar Sveriges radio Ekot.
Lyssna på Lunch med Montelius – avsnitt 118
I det här avsnittet stämmer Martina & Gunilla av Bokmässan – lyssna här!
Läs mer om Bokmässan, Gunilla, Lunch och Martina.
En varg söker sin pod – hör senaste avsnittet
Liv & Caroline är tillbaka med ett nytt avsnitt av sin podcast – lyssna direkt!
Läs mer om Caroline.
Hur kan jag hjälpa mitt barnbarn att bli mindre blyg och osäker?
Barnbarnet, som är i tonåren, sitter alltid hemma på fritiden och har ingen riktig kompis. Ämnet är känsligt att ta upp både med barnbarnet och med föräldrarna. Hur kan man bäst hjälpa? Martin Forster svarar.