06. Oktober 2017 09.00-09.59

Kina godkänner HP:s köp av Samsungs skrivare – på vissa villkor

Kina har godkänt HP:s mångmiljardköp av Samsungs skrivarverksamhet. Men de har satt upp ett par villkor för att konkurrensen på den inhemska marknaden inte ska hämmas.

Sydbank: Positiv med riktad nyemission från SAS

SAS föreslagna riktade nyemission är ett extremt positivt sätt att adressera flygbolagets finansieringsbehov på.
Ekonomer räknar med starkare krona
Ekonomer tror på ett rejält lyft för den svenska kronan mot euron under det kommande året, trots en viss motvind hittills i höst, visar en enkät gjord av Reuters.
En stat som hotar sina medborgare är inte vår stat
Katalonien är inte en fråga som bara kommer att försvinna, och EU måste börja lyssna på oss. Det säger en av den spanska utbrytarregionens ledare, Raül Romeva till SvD, i ett samtal om Katalonien, EU och framtiden.
Läs mer om Katalonien, Raül Romeva och SvD.

Därför väljer Pernilla Wahlgren bort männen

Pernilla Wahlgren är singel, och dottern Bianca Ingrosso har retat mamma för hennes engångsligg.Men nu slår Wahlgren fast att hon inte har tid för något förhållande.– Nej, jag har inte tid för någon kille nu, absolut inte, säger Pernilla Wahlgren, i podcasten Wahlgren och Wistam.
Mannen hotar rasa – igen
Rasrisken ligger på högsta nivå. Boende har evakuerats. Än en gång hotar fjället Mannen, sydväst om Trondheim i Norge, att rasa.
Läs mer om Mannen, Norge och Trondheim.
Uppgifter: Succbacken klar för MFF
Läs mer om MFF.
DNB höjer Atlas Copco
DNB Markets höjer riktkursen för Atlas Copco till 360 kronor från 325 kronor. Rekommendationen behåll upprepas.
Danske: Sälj klädjätten
Danske Bank Markets återupptar sin bevakning av H&M med rekommendationen sälj. Riktkursen är 205 kronor.
Kepler Cheuvreux: Pappersbolaget är köpvärt
Kepler Cheuvreux höjer sin rekommendation för Stora Enso till köp från behåll.
Läs mer om Stora Enso.
Uppgifter: De ska skilja sig
Förhållandet mellan fotbollsspelaren Gerard Piqu och artisten Shakira är en av världens mest omskrivna kärlekssagor.Nu har paret beslutat för att skilja sig, rapporterar spanska medier.
Läs mer om Gerard Piqu och Shakira.
Ny granskning: Sularpsfarmens 140 000 kronor i svarta intäkter
Den senaste veckan har en hyresvärd på Sularpsfarmen fått tre polisanmälningar emot sig.Anledningen är ogiltiga hyreskontrakt – närmare 40 hyresgäster betalar sin hyra kontant varje månad, samtidigt som hyresvärden använder falskt namn.Detta har gett Sularpsfarmen intäkter på omkring 140 000 kronor varje månad, avslöjar Sydsvenskan.
Läs mer om Sularpsfarmen och Sydsvenskan.
Bomb exploderade vid bil under natten
En bil skadades i en explosion i Malmö natten till fredag.Troligen rör det sig om en kraftigare variant av en banger.– Det är ett fenomen som växt det senaste halvåret, säger Nils Norling, presstalesperson för polisen i Malmö.
Läs mer om Malmö.
Ryanairs vd lovar att höja piloternas löner
Efter veckor av turbulens, kaos och strejkhot – nu lovar Ryanairs vd Michael O'Leary att höja lönerna för lågprisbolagets piloter.
Kvarteret: Bra förutsättningar – men det svajar
Krogkommissionen vill känna sig ompysslad – men trots bra förutsättningar svajar både mat och service på Kvarteret.
Läs mer om Kvarteret.
Pia Gripenberg: SAS vill slippa hamna i samma krisläge som 2012.
SAS ska ta in mer kapital från ägarna. DN:s ekonomireporter Pia Gripenberg svarar på tre frågor om beskedet från bolaget.
Läs mer om Pia Gripenberg.
Eva-Karin Gyllenberg: Staden valde tejpvariant i stället för ny gatuskylt
Hur kan ett och samma hus i samma kvarter (förstås) ha två olika namn? Jag är säker på att kvarteret när jag flyttade in 1964 hette Bergkristallen. Har ingen aning om varifrån det andra namnet kommer. Man ser att det andra namnet är ditklistrat, men varför? Huset ligger i Solberga i Brännkyrka församling, postadressen är Hägersten.
Ännu en gång rasrisk vid norska berget Mannen
De boende vid fjällpartiet Mannen, sydväst om Trondheim i Norge, har evakuerats och landets vatten- och energimyndighet (NVE) har påbörjat försök att provocera fram ett ras. Vatten pumpas ner i sprickorna i berget.
Läs mer om Mannen, Norge och Trondheim.
Uppåt för Nintendo och Geely på Asienbörserna
De Asienbörser som höll öppet steg på fredagen, med bränsle från stigande New York-börser under torsdagen. Australiska S&P/ASX200 tog täten bland storbolagsindexen med en uppgång på 1,0 procent klockan 7.30 svensk tid, med telekom- och råvarubolag som främsta sektorer.
Starbreeze-vd säljer- aktien backar
Starbreeze huvudägare Varvtre AB, som ägs av bolagets vd Bo Andersson Klint, har sålt 3,25 miljoner B-aktier till en av Starbreeze befintliga institutionella ägare. Dessutom har Varvtre bytt 2 miljoner B-aktier mot lika många A-aktier.
Toivonen om Djurgården: Har kontakt med Bosse
I våras ryktades Ola Toivonen till Djurgården.Men någon flytt är inte aktuell än på ett tag - även om han har tät kontakt med sportchefen Bosse Andersson.- Jag har kontakt med Bosse hela tiden. Han är alltid på spelarhotellet, säger Toivonen.
Nuncio tillbaka – som vinnare
Huka er, fransmän.Nuncio är tillbaka.På torsdagskvällen började superstjärnan sin uppladdning mot Prix d Amerique.- Det var otrolig harmoni i honom idag, sade Stefan Melander efter joggingturen på Bollnästravet.
JUST NU: Tvärstopp i SJ:s bokningssystem
På fredagsmorgonen har det varit svårt eller omöjligt att boka tågbiljetter hos SJ.IT-ansvariga jobbar med att hitta felet.– De som ska med ett tåg omedelbart får åka med även utan biljett – i mån av plats, säger Stephan Ray, presskommunikatör vid SJ.
Läs mer om Stephan Ray.
Bil med punktering på Öresundsbron – påverkar trafiken
En bil står stilla på Öresundsbron i riktning mot Sverige.Enligt brons trafikinformation har bilen fått punktering och ska bärgas.
Läs mer om Sverige.Enligt och Öresundsbron.
Svenska ryttare klättrade på rankningen
Två svenska ryttare har tagit sig in bland de tio bästa på världsrankningen. Hoppryttaren Peder Fredricson är åtta och dressyryttaren Patrik Kittel är tia.
Läs mer om Patrik Kittel.
Ryska hackare använde Kaspersky för att stjäla NSA-hemligheter
Hackare anlitade av den ryska staten ska ha stulit hemligstämplade dokument från en NSA-agent, rapporterar flera medier. De ska enligt uppgifterna ha använt Kasperskys mjukvara för att genomföra dataintrånget, vilket kan ligga bakom USA:s hårda tag mot antivirusföretaget.
Läs mer om Kaspersky.
Balco övertecknades flera gånger inför notering
Intresset för noteringserbjudandet i balkongbolaget Balco var mycket stort - både hos institutionella investerare i Sverige och internationellt samt hos allmänheten i Sverige. Erbjudandet övertecknades flera gånger.
Läs mer om Balco och Sverige.
Linköping är en vettig spik
Dagens bästa spel 6 oktoberSpelform: PowerplaySpelstopp: 18.59. Spelexpert: Eskil Hellberg
Succspelaren har skrivit på för MFF
Här är Malmö FF:s nästa nyförvärv.Enligt SportExpressens uppgifter har nu Eric Larsson skrivit på för MFF - och lämnar alltså Gif Sundsvall när hans kontrakt går ut.Därmed talar allt för att Anton Tinnerholm lämnar de regerande svenska mästarna när hans kontrakt går ut efter säsongen.
Österrike får det svettigt
Oddset-duellen är kampen mellan SportExpressens Eskil Hellberg och Johan Videll.Varje dag väljer de två spelexperterna ut sitt bästa spel i en ärofylld tävling om av vara den främsta tipparen.De redovisar dessutom alla sina spel, så välj en favorit – eller rygga båda två!
Läs mer om Johan Videll.Varje.
Linda, 42: Min häst har hjälpt mig att läka
När Linda Sato, 42, mitt i livet skilde sig gick hon in i en personlig kris.Tack vare ridningen och den egna hästen Pila fick hon tillbaka energin och livsglädjen. På kuppen blev hon av med sin PMS.– Min häst har hjälpt mig att läka, säger hon.
Läs mer om Pila.
Spanien säkrar VM-slutspelet
Topptipset 6 oktoberSpelstopp: 19.59Spelexpert: Johan Meijer
Läs mer om VM-slutspelet.
JUST NU: Tvärstopp i SJ:s biljettförsäljning
På fredagsmorgonen har det varit svårt eller omöjligt att boka tågbiljetter hos SJ.IT-ansvariga jobbar med att hitta felet.– De som ska med ett tåg omedelbart får åka med även utan biljett - i mån av plats, säger Stephan Ray, presskommunikatör vid SJ.
Läs mer om Stephan Ray.
Brittisk ex-spion förhörd om Trumps Rysslandskopplingar
Christopher Steele, den före detta brittiske spion som släppte rapporten med de påstådda komprometterade uppgifterna om Donald Trump och hans Rysslandskopplingar, har förhörts av Robert Mueller – den särskilde åklagaren som leder ryssutredningen.FBI och den amerikanska underrättelsetjänsten uppges ta uppgifterna i rapporten på större allvar än de tidigare gett sken av, rapporterar CNN.
Flera nya skelettfynd på Ivö
I somras hittade svampplockare skelettdelar på Ivö.Polisen har nu gjort ytterligare fynd på ön vid nya sökningar under onsdagen, rapporterar Kristianstadsbladet.Bland annat hittades revben och en tand som har skickats på analys.
Varför ska inte Darren få sälja kaffe i Malmö?
Varför ska vi krångla till det så förbannat?Sedan ett år tilllbaka har Darren Ward velat sälja kaffe i Malmös och Lunds parker från sin ombyggda lådcykel.Men inte en enda av sin komposterbara muggar har han fått servera på kommunens mark. Byråkrati, kostnader, tillståndsregleringar och tjänstemännens ointresse har stoppat projektet.
Läs mer om Darren, Darren Ward och Malmö.
Svenska staten nobbar nyemissionen
Den svenska staten stödjer nyemissionen - men kommer inte att delta i den. Det säger näringsminister Mikale Damberg i ett pressmeddelande.
Läs mer om Mikale Damberg.
Nytt fall av karoshi i Japan – 31-åring arbetade ihjäl sig
Efter 159 timmars övertid på en månad föll 31-åriga journalisten Miwa Sado ihop och dog i hjärtsvikt. Det är ett nytt fall av så kallad karoshi som avslöjas – japaner som arbetar tills de stupar.
Läs mer om Japan och Miwa Sado.
Kvarteret: Bra förutsättningar – men det svajar
Krogkommissionen vill känna sig ompysslad – men trots bra förutsättningar svajar både mat och service på Kvarteret.
Läs mer om Kvarteret.
Frantzn: 3 000 för en meny är egentligen billigt
Stockholms lyxigaste restaurang: Tre våningsplan, utsikt över Klara kyrka och en fast meny för 3 000 kronor – exklusive dryck. Medan trenden i Krogstockholm är mellanklasskrogar satsar Björn Frantzn allt på lyxsegmentet. Den här typen av krog gör man bara en gång i livet, säger han.
Les Bleus kan tappa poäng
Bottennapp senast.Tunga avbräck.Frankrike garderas.
Magdalena Andersson, S, om partiledarrollen: Har inga sådan ambitioner
Magdalena Andersson, S, gästade Expressen TV på fredagsmorgonen.Bland annat kommenterade hon Svenska Dagbladets uppgifter om att hon testas för partiledarrollen.– Jag har inga sådana ambitioner, säger finansministern.Vidare sa hon:– Löfven tycker att blockpolitiken är fördummande, och att mer blocköverskridande politik vore bra för Sverige. Jag håller med statsministern där.
Läs mer om Expressen TV och Sverige.
Berömda flygplatsen öppnar igen efter Irma
Den berömda flygplatsen där planen går ned för landning lågt ovanför solbadarna på stranden skadades svårt av orkanen Irma. Men nu är trafiken snart i gång igen.
Läs mer om Irma.