06. Oktober 2017 10.00-10.59

Nurmos stekhet – efter supersuccn

I söndags upplevde Timo Nurmos sin mest känslosamma seger när Villiam vann Kriteriet på nytt världsrekord – utan att vara trött.Nu laddar finländaren om och skickar upp fyra heta V75-hästar till Skellefteå.- Jag tycker att alla har lite chans. Men den klart bästa chansen är Jaques Noir, säger Timo Nurmos.
Läs mer om Kriteriet, Skellefteå och Villiam.

Här är veckans bästa låtar, v. 40

Veckans bästa låtar, utvalda av DN:s kulturredaktion, är här!
11.00: Nobels fredspris tillkännages
Klassisk nedrustning dominerar i spekulationerna om vem som ska tilldelas Nobels fredspris för 2017. Eller blir det rentav ett hattrick för FN:s flyktingkommissariat? Följ direktrapporteringen och tv-sändningen här nedan.
30 saker du borde göra innan du fyller 30
Det är bara att inse, när du fyller trettio har du blivit vuxen på riktigt. Det är dags att rycka upp sig och ta hand om både kropp och själ på riktigt – här är 30 saker du borde göra för din hälsa innan du fyller 30.
Gillar inte idn – var skulle han få plats?
PSG när planer på att eventuellt hämta in Zlatan Ibrahimovic igen.Men nu har idn stött på motstånd i Frankrike.
Läs mer om Frankrike och Zlatan Ibrahimovic.
Väg helt avstängd efter lastbilsolycka
Österleden är avstängd i Helsingborg efter en lastbilsolycka.Enligt polisen har en bil kört in i en lastbil.– Det är oklart om någon är skadad, säger Maya Forstenius, informatör vid polisens ledningscentral.
Läs mer om Helsingborg.
Live: Vem tilldelas Nobels fredspris?
Klassisk nedrustning dominerar i spekulationerna om vem som ska tilldelas Nobels fredspris för 2017. Eller blir det rentav ett hattrick för FN:s flyktingkommissariat?
Över 50 000 biljetter sålda till VM-kvalet
Svenska fotbollförbundet kanske kan stryka rekordsiffran 49.967. Just nu är 50.026 biljetter sålda till VM-kvalmatchen – och om alla kommer till VM-kvalmötet med Luxemburg sätts ett nytt publikrekord för landskamper på Friends arena. Nu skriver vi historia och jag ser framför mig att vi får uppleva en enda stor och fantastisk gul läktarvägg, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.
Jenny Lindh reder ut lyrikens pornografiska effekter
Hur snabb är en munk? Är det lyckat att ragga med poesi? Jenny Lindh svarar på två läsarfrågor om litteratur.
Mitsubishi visar bil som coachar föraren
Mitsubishi har fått kritik för att de inte plockar in hybridteknik i sin nya suv Eclipse Cross.Och nu kommer svaret.På bilsalongen i Tokyo visar Mitsubishi nya e-Evolution Concept med mycket ny teknik.
Andreas Jämtin klar för utländska klubben
Ishockeyprofilen Andreas Jämtin fortsätter sin karriär – i England.Den 34-årige forwarden, som förra säsongen spelade i Färjestad, har skrivit kontrakt med Sheffield Steelers, mästare i den brittiska ligan 2015 och 2016.
Läs mer om England.Den och Färjestad.
Minnesord: Hans H Almgren
Pol mag Hans H Almgren, Bandhagen, har stilla insomnat i sitt hem, två veckor efter sin 73-årsdag. Han efterlämnar släkt och många vänner.
Läs mer om Bandhagen.
Minnesord: Jack Yacob
Jack Yacob, Uppsala, har efter en tids sjukdom avlidit i en ålder av 72 år. Närmast anhöriga är barnen Andreas och Sara.
Läs mer om Sara och Uppsala.
Minnesord: Henrik Eriksson
Som tidigare meddelats har Henrik Eriksson, Sollentuna, avlidit i en ålder av 75 år. Närmast anhöriga är hans hustru Gerd och deras barn Viggo, Kimmo och Jonna.
Minnesord: Birgitta Lorentzi
Birgitta Lorentzi, Stockholm, har avlidit i en ålder av 81 år. Närmast anhöriga är maken Stig och barnen Per, Johanna, Karolina och Ulrika med familjer varav nio barnbarn samt Birgittas syskon.
Läs mer om Johanna, Karolina, Per, Stig, Stockholm och Ulrika.
Minnesord: Albert Contreras
Konstnären Albert Contreras har avlidit i sitt åttiofjärde levnadsår i sin hemstad Santa Monica i Kalifornien. Närmast anhöriga är syskonen.
Läs mer om Kalifornien och Santa Monica.
Du ska vara mångsidig för att bli mobilutvecklare
I tider av ökad specialisering visar det sig att en majoritet av utvecklarna är mångsidiga och bygger appar för olika plattformar. Det visar en ny undersökning.
Nu kommer Java till Microsofts molntjänst för serverlösa appar
Nu går det att köra Java på Microsofts molntjänst Azure Functions. Och flera andra företag visar intressanta nyheter för serverlösa applikationer.
Läs mer om Java.
Börsdebutanten rusar
Börsnykomlingen Balco klättrar på börsen i fredagens inledande handel.
En person har blivit påkörd
Polis, ambulans och räddningstjänst har larmats om en trafikolycka i Oskarshamn.Enligt larmet har en person blivit påkörd av en personbil.Övriga omständigheter är oklara.
Läs mer om Oskarshamn.Enligt.
Svenska Tanja, 23, strandad efter stormen Nate
Tropiska stormen Nate dödade 20 människor när den drog in över Nicaragua, Costa Rica och Honduras.Svenska språkstudenten Tanja Götke, 23, från Hässleholm hamnade mitt i kaoset.Nu är hon strandad i Costa Rica utan pengar att åka hem.– Jag missade flyget på grund av att resan till flygplatsen tog elva timmar i stället för fyra, berättar Tanja på telefon från huvudstaden San Jos.
JUST NU: Jordskalv utanför Japans kust
Ett jordskalv med magnituden 6,3 registrerades på fredagsmorgonen öster om Japan.Det skriver nyhetsbyrån Reuters.
Läs mer om Japan.Det.
Medieuppgifter: sprängmedel bakom stopp på Landvetter
Stoppet på flygplatsen Landvetter i Göteborg på torsdagen berodde på ett terrorlarm, enligt uppgifter till Aftonbladet. En man med sprängmedel på sig upptäcktes på flygplatsen.
Läs mer om Aftonbladet, Göteborg och Landvetter.
Dansant duo om konsten att hitta sin egen röst
Dansaren Bobbi Jene Smith och den danska regissören Elvira Lind fann varandra i ett samtal om det svåra i att balansera konsten och livet. Mötet blev en prisbelönt, Sverigeaktuell dokumentär om modet att gå sin egen väg.
Läs mer om Elvira Lind och Sverigeaktuell.
Ford får svensk förtur av ansiktslyft Mustang för att undvika skattechock
När bonus/malus-systemet för fordonsskatt införs nästa sommar slår det hårt mot bilmodeller med höga CO2-utsläpp. Skatten kan i vissa fall bli fyra–fem gånger högre de tre första åren. Ford Mustang är en av dessa modeller, som får skatten höjd från 4.496 kronor till strax över 21.000 kronor per år. Under den här hösten genomför Ford ett ansiktslyft för Mustangen, med en mängd förbättringar och delvis nytt utseende. Toppeffekten i Mustang GT höjs till exempel från 422 till 450 hk och man kan välja till den nya, tioväxlade automatlådan. Cha
Läs mer om Ford, Mustang, Mustang GT och Mustangen.
Du ska vara mångsidig för att bli mobilutvecklare
I tider av ökad specialisering visar det sig att en majoritet av utvecklarna är mångsidiga och bygger appar för olika plattformar. Det visar en ny undersökning.
Analyshus sänker SCA
Såväl Kepler Cheuvreux som Pareto Securities sänker sina rekommendationer för bolaget.
Läs mer om SCA.
Var är politiken som kan motverka populism?
Den populistiska vågen har skapat två typer av politiska reaktioner. Dels att etablerade partier tar över en del av den populistiska agendan. Dels att ställa sig bakom en fasad av egen moralisk överlägsenhet, och ta sig rätt att brännmärka meningsmotståndare. Det behövs en politik som på allvar kan motverka populismen, skriver professor Stefan Hedlund.
Läs mer om Stefan Hedlund.
Experten: Tror på skräll för Sverige
Efter en drömstart på kvalet väntar en betydligt tuffare uppgift för U21-herrarna.Roland Nilssons landslag gästar Belgien i kvalet till EM.– Det känns riktigt bra, säger högerbacken Linus Wahlqvist till svenskfotboll.se.
Läs mer om Belgien och Sverige.
Föremålet på Landvetter gav utslag för sprängämnet TATP
Mannen som greps på Landvetter i går efter att ett misstänkt föremål hittats är en tysk medborgare.Enligt GP hade mannen sprängämnet TATP i sitt bagage. – Rubriceringen om försök till allmänfarlig ödeläggelse ligger kvar, säger vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell, till GP
Läs mer om Landvetter och Per-Erik Rinsell.
Skam-Sana har tagit värvning i norska försvaret
Skam-stjärnan Iman Meskini lämnar skådespeleriet för att satsa på en karriär inom militären.
Vd säljer - Starbreeze backar
Starbreeze huvudägare Varvtre AB, som ägs av bolagets vd Bo Andersson Klint, har sålt 3,25 miljoner B-aktier till en av Starbreeze befintliga institutionella ägare. Dessutom har Varvtre bytt 2 miljoner B-aktier mot lika många A-aktier.
Sydbank: Positivt med riktad nyemission från SAS
SAS föreslagna riktade nyemission är ett extremt positivt sätt att adressera flygbolagets finansieringsbehov på.
Sportchefen håller sin vän om ryggen
Ännu en storförlust – men Anders Eldebrink sitter kvar som Rögle-tränare.Förklaringen?Sportchefen Anders Masken Carlsson håller sin vän Eldebrink om ryggen och tränarens bagage har fallit i glömska.
Svantesson: Moderaternas politik gör Sverige mycket bättre
Bristande integration är ett stort problem i Sverige och något politikerna måste ta tag i.Det säger Elisabeth Svantesson – Moderaternas nya ekonomisk-politiska talesperson och finansministerkandidat.– Vi måste göra mer för att de som kommer till Sverige ska komma i jobb och bli egenförsörjande och inte leva på bidrag, säger hon.
Läs mer om Sverige.
Hör Joakim Lundells tal under Barncancergalan
Joakim Jockiboi Lundell fick ta emot Barnens pris under Barncancergalan. Hör när han tillägnar priset till sin vän som förra året dog i cancer.
Läs mer om Barncancergalan.
Filmrecension: Suggestivt om kvinnligt begär utan någon riktig förlösning
Kerstin Gezlius har sett Mäklaren från Paris av Sbastien Marnier.
Läs mer om Mäklaren och Sbastien Marnier.
Så minns läsarna Magdalena Ribbing
Varje fredag har DN:s uppskattade och mångåriga medarbetare Magdalena Ribbing svarat på frågor om hyfs och stil. Förra fredagens spalt blev den sista. Här är ett urval av läsarnas hyllningar och hälsningar.
Läs mer om Magdalena Ribbing.
Filmrecension: Lekfullt men traditionellt porträtt av Lars Winnerbäck
Johan Croneman har sett Lars Winnerbäck - ett slags liv.