06. Oktober 2017 11.00-11.59

Dick Advocaat: Jag sa nej till Putin, det var tydligen inte så smart

AMSTERDAM. Klubbarna i Eredivisie underpresterar ute i Europa och landslaget riskerar att missa det andra mästerskapet i rad. Nederländsk fotboll står inför stora utmaningar. Sedan i juni är Dick Advocaat tillbaka som förbundskapten. Den nederländske fotbollsjournalisten Arthur Renard har för DN:s räkning mött honom och pratat om varför Sveriges landslag påminner om Islands, om Sebastian Larssons mentala styrka och om hur han misslyckades med att tacka nej till en inbjudan från Rysslands president Vladimir Putin.

Skattesmäll för ombyggda borätter undanröjd

Skatteverket vill att bostadsrättsägare ska betala reavinstskatt när de ändrar sina lägenheter eller köper en garageplats. Nu går Skatterättsnämnden emot verkets beslut vilket troligen leder till att reglerna ändras.
Kataloniens polischef förhörs i Madrid
MADRID. Kataloniens polischef Jos Lluis Trapero förhörs på fredagen i en specialdomstol i Madrid, där han anklagas för brottet sedicin, vilket kan översättas både som uppvigling och uppror. Samtidigt skakar det ordentligt på finansmarknaderna i landet.
Läs mer om Madrid.
Min kriminalitet försvann när jag syntes på Youtube
Joakim Jockiboi Lundell och Jonna Lundell är Sveriges största youtubestjärnor. I sina videor pratar de om bråk, sjukdomar och ångest, för miljontals tittare. De flesta är barn mellan 8 och 12 år. Samtidigt säger Jocke och Jonna att att de själva är barn. Nu berättar de om sin egen svåra barndom, och kampen för att växa upp.
Läs mer om Jocke, Jonna, Jonna Lundell och Youtube.

Inte sannolikt, skrev ICAN – en timme senare fick de fredspriset

Det känns inte så sannolikt, skrev svenska Beatrice Fihn, chef för internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, i ett mejl till SvD en timme innan fredspriset offentliggjordes. Men nu har det blivit verklighet. Och hon kan fira en långt och mödosamt arbete – som ledde fram till att 122 stater antog avtalet att förbjuda kärnvapen den 7 juli i år.
Läs mer om Beatrice Fihn och SvD.
Profilens förvandling: Var min enda chans
TV4-profilen Mattias Tjernström har lyckats förändra sin kropp avsevärt – på bara en månad.Nu berättar 41-åringen om hur han åstadkommit förvandlingen.– Jag ville inte göra bort mig, säger Tjernström.
Läs mer om Tjernström.
Erik Ohlsson: Lång väg kvar till förbud mot kärnvapen
Tre trågor till DN:s utrikeskorrespondent Erik Ohlsson efter att ICAN till delats Nobels Fredspris 2017.
Läs mer om Erik Ohlsson.
JK kritiserar polisens ingripande mot torgpredikant
En predikant på Sergels torg borde inte ha avbrutits när han läste bibelverser som fördömer homosexualitet. I stället borde polisen ha avvaktat med åtgärder till efter hans tal var klart, skriver Justitekanslern, JK.
Läs mer om Justitekanslern.
SVT slutar visa olämpliga Bert-avsnitt
SVT raderar flera avsnitt av ungdomsserien Bert, skriver Expressen. Säsongen, som visas via kanalens webbtjänst Öppet arkiv, har tolv avsnitt men två är nu bortplockade.
Läs mer om Bert, Bert-avsnitt, Expressen och Öppet.
Hela kontoret skrek av glädje
Nobels fredspris tilldelades ICAN, organisationen bakom den internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, på fredagsförmiddagen. – Jag höll nästan på att svimma. Jag blev väldigt, väldigt glad men också jätteförvånad, säger Josefin Lind, generalsekreterare för Läkare mot kärnvapen och medlem i ICAN:s internationella styrgrupp.
Läs mer om Josefin Lind och Läkare.
SVT stoppar kultserien Bert
Läs mer om Bert.
It-haveri hos Evry – SJ nere och miljontals norska bankkunder utelåsta
It-bolaget Evry har hårdvaruproblem som ställer till det för kunderna. Det har fått till följd att miljontals norska bankkunder inte kommer åt sina konton och att SJ:s biljettbokning ligger nere.
Läs mer om Evry SJ.
Njut av stillsam natur i Malaysias vackra övärld
Det ar svart att tro att nagot kan bli mer rofyllt an barfotalivet pa Perhentians vackra oar belagna utanfor Malaysias ostkust. Men har bjuder aven livet under ytan pa ett behagligt lugn.
Lägsta vinproduktionen i Frankrike sedan 1957
Frankrike sänker återigen sin prognos över vinproduktionen i år och man räknar nu med att den kommer att falla till den lägsta nivån sedan 1957.
Läs mer om Frankrike.
Scenrecension: Martin Stenmarck gör det inte lätt för oss
Anna Håkansson recenserar Syskonkärlek – räkna med bråk på Maximteatern.
Läs mer om Maximteatern och Syskonkärlek.
Belkin släpper ny dockningsstation – den här gången även för Macbook
Belkins nya dockningsstation använder usb-c, vilket gör den till ett lämpligt val även för Macbook-ägare.
Läs mer om Macbook-ägare och Macbook.
Åtal för ddos-attacker mot svenska banker
Nästa vecka kommer för första gången ett åtal för överbelastningsattacker, så kallade ddos-attacker, mot svenska banker att väckas.
Åtal för ddos-attacker mot svenska banker
Nästa vecka kommer för första gången ett åtal för överbelastningsattacker, så kallade ddos-attacker, mot svenska banker att väckas.
It-haveri hos Evry – SJ nere och miljontals norska bankkunder utelåsta
It-bolaget Evry har hårdvaruproblem som ställer till det för kunderna. Det har fått till följd att miljontals norska bankkunder inte kommer åt sina konton och att SJ:s biljettbokning ligger nere.
Läs mer om Evry SJ.
Wallström om fredspristagaren: Uppmuntrande
Sveriges utrikesminister Margot Wallström kommenterar valet av fredspristagare – den Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, ICAN. Följ livesändningen här.
Tar över allsvenskan – här är nya planen
GÖTEBORG. Anders Svenssons avtal med Discovery löper ut.Nu kan GT berätta att tv-bolaget vill förlänga kontraktet med den förre landslagsprofilen.– Vi får se vad som händer, säger Svensson.– Han är en lysande expert, säger Emir Osmanbegovic, sportchef på Discovery Networks och Eurosport.
Myndigheter och banker har drabbats av IT-kaoset
Nu har myndigheter och storbanker dragits in i samma kaos som under dagen drabbats SJ:s biljettsystem, enligt SJ.Problemet ska ligga hos underleverantören.– Läget är oförändrat och det finns ingen prognos för när det kan vara löst, säger Annie Edwards, presskommunikatör vid SJ.
Läs mer om IT-kaoset.
De får fredspriset för att stoppa alla kärnvapen
Ican, eller International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, får Nobels fredspris 2017 för sitt arbete för att uppmärksamma de katastrofala konsekvenserna av kärnvapen.
Regn väntas över Friends – beslut om tak inte fattat
Ihållande regn och sex plusgrader. Så lyder väderprognosen inför VM-kvalmötet med Luxemburg lördag kväll. Det kan innebära att matchen kommer att spelas med taket stängt. – Frågan kommer att avgöras vid det tekniska mötet, lördag förmiddag, säger Svenska fotbollförbundets kommunikationschef Niklas Bodell.
Läs mer om Luxemburg, Svenska och VM-kvalmötet.
8 utvalda boutiquehotell värda ett besök – spana in
Att spendera några dagar på ett lyxigt boutiquehotell någonstans i världen kan förhöja vilken semester som helst. Här är åtta favoriter som passar för några dagars skön ledig tid i höst.Här står design, bekvämlighet och känsla i fokus. Missa inte att ett av hotellen är svenskt!
Emma ska bestiga 49 berg i Europa – på ett år
Svenska Emma, 34, har gett sig själv en svindlande uppgift:Att bestiga 49 bergstoppar över hela Europa på bara ett år.– Bergsklättrare är ofta en sorts manliga superhjältar. Jag vill visa att en vanlig människa som jag kan klara det.
Läs mer om Europa.
Fira Halloween med spöken och karuseller
Buuu! Det är åter dags för Halloween, ett firande som växer i Sverige. Den som vill kan uppleva berg- och dalbanor, Lego och vilda djur i sällskap av spöken, zombies och andra otäcka varelser. Vågar du?
Läs mer om Halloween, Lego och Sverige.
Nya heta flygtrenden – välj fritt i en kuddmeny
Senaste innetrenden för lyxlirare som flyger första klass? Ett rejält urval superkuddar att välja mellan.
Sveriges 17 bästa weekendresor
Det är lätt att bli hemmablind, men för den som vill åka på en weekendresa bjuder Sverige på massor av mysiga och härliga alternativ. Här finns tips från Ishotellet i Jukkasjärvi i norr till Ystad i söder, Göteborg och Göteborgs skärgård i väster till Stockholm i öster. Och så förstås ljuvliga Gotland och Öland. Sverige är fantastiskt!
Blygsam ökning för SAS i september
SAS-koncernens reguljära passagerartrafik, RPK, steg 0,8 procent i september, jämfört med samma månad i fjol.Det framgår av SAS månadsstatistik.
Läs mer om RPK.
I veckans Kulturskymning-podd: Vad handlar egentligen Mother! om?
I veckans avsnitt av DN Kulturs podcast Kulturskymning diskuterar Hanna Fahl, Kristofer Ahlström och Greta Thurfjell den mycket omtalade filmen Mother!.
Sorg i Tensta över knivmördad koranlärare
I går knivmördades en 40-årig, bland muslimer välkänd och respekterad, profil i Tensta centrum. Han var bland koranlärare i moskn. I dag pryder ett arrangemang av röda rosor platsen där mordet skedde. - Det är fruktansvärt tragiskt, säger Abdi-Nur Isse, chef för stadsdelens individ- och familjeomsorg.
Läs mer om Abdi-Nur Isse och Tensta.
Sparekonomen: Troligt att SAS köper tillbaka preferensaktier
SAS föreslagna nyemission kan få konsekvenser för aktieägarna. Nordnets sparekonom Joakim Bornold ger tips på vad man som ägare ska tänka på.
Läs mer om Joakim Bornold.
Stor uppdatering av Parallels Desktop ger fullt stöd för High Sierra
Parallels har släppt version 13.1 av sitt virtualiseringsprogram, med stöd för nyheter i High Sierra som filsystemet apfs och videoformatet hevc.
Läs mer om High Sierra.
Ung man greps med sprängmedel på sig
Det var sprängmedlet TATP som gjorde att delar av Landvetters flygplats fick spärras av i går, uppger flera medier. Sprängämnet upptäcktes i säkerhetskontrollen hos en tysk man i 20-årsåldern, enligt uppgifter till Göteborgs-Posten och Aftonbladet.
SVT stoppar den svenska kultserien
SVT censurerar den svenska 90-talsserien Bert. I Öppet arkiv skriver kanalen att flera delar tas bort på grund av olämpligt innehåll.
Läs mer om Bert.
Svenska Tanja, 23, strandad efter stormen Nate
Tropiska stormen Nate dödade 20 människor när den drog in över Nicaragua, Costa Rica och Honduras.Svenska språkstudenten Tanja Götke, 23, från Hässleholm hamnade mitt i kaoset.Nu är hon strandad i Costa Rica utan pengar att åka hem.– Jag missade flyget på grund av att resan till flygplatsen tog elva timmar i stället för fyra, berättar Tanja på telefon från huvudstaden San Jos.
Live: Vem eller vilka får Nobels fredspris?
I dag tillkännages vem eller vilka som tilldelas Nobels fredspris 2017. Följ tillkännagivandet direkt från Oslo.
Läs mer om Oslo.
Damkronorna föll mot Finland
Damkronorna föll i den sista landskampen av tre mot Finland på Åland med 1–4. Totalt blev det en seger och två förluster för Sverige i de tre landskamperna.
Läs mer om Finland, Sverige och Åland.
Kroppar i huvudrollen