06. Oktober 2017 12.00-12.59

Spotify försökte stoppa svenskt forskningsprojekt – hotar fri forskning

Det svenska bolaget anklagas för att ha försökt få Vetenskapsrådet att dra in bidragen till ett forskningsprojekt som kartlägger hur musiktjänsten algoritmer fungerade. Ett hot mot fri forskning, säger forskarna själva.
Läs mer om Vetenskapsrådet.

JUST NU: Öresundsbron har stängts av helt

Vid 12.17 på fredagen stängdes Öresundsbron av i båda riktningarna.Bron stängdes av på grund av ett tekniskt problem, enligt Sydsvenskan.Problemet beräknas vara löst till klockan 13.
Amina Manzoor: Personalens önskan bör väga tungt.
EU:s läkemedelsmyndighet har en betydelsefull verksamhet. Flytten från London kommer att betyda att man förlorar kompetent personal, förhoppningen är att man väljer att flytta till en stad som minimerar tappet.
Läs mer om London.
Likställ religiösa och sekulära livsåskådningar
Sverige bör behandla alla livsåskådningar lika: kristendom, islam, buddhism likaväl som sekulär humanism. Det är inte logiskt att religioner ska särbehandlas positivt jämfört med andra livsåskådningar, skriver Christer Sturmark, Humanisterna, med flera andra debattörer.

Gå dig smal – här är schemat som funkar

Raska promenader gör dig både piggare och starkare. Fördelarna med promenaderna är många – om du följer PT:n Leila Söderholms enkla schema kan du gå ner tre kilo på sex veckor.
Läs mer om PT.n.
Gripen nazist var anställd inne på skånska anstalten
En av de 23 nazister som greps och anhölls i samband med nazistdemonstrationen i Göteborg var den 29-årige man som tidigare hade en anställning inne på Kriminalvårdsanstalten i Vä utanför Kristianstad.Det kan Kvällsposten i dag avslöja.– Mannen fick lämna sitt arbete innan demonstrationen ägde rum. Jag antog att han ville vara med och konstaterade att situationen skulle bli ohanterlig, säger kriminalvårdschefen Stefan Karlström.
Paddock ska ha haft en bomb i bilen
Den 64-årige Stephen Paddock, som i söndags dödade över femtio personer på en musikfestival i Las Vegas, ska även ha skjutit mot två jättelika flygbränsletankar några hundra meter från publiken. Han ska också ha haft en bomb i bilen.
Läs mer om Stephen Paddock.
Hård strid om att bli nya hemstad för EU:s läkemedelsverk
Det pågår en stenhård tävlan bland 19 EU-länder om att få EMA, EU:s läkemedelsverk. Men för EMA innebär kampen i värsta fall att verket slutar att fungera och att patienter riskerar att dö.
Läs mer om EMA och EU-länder.
Tio miljoner extra till läkemedelskoll inför Brexit
Brexit gör att brittiska läkemedelsmyndigheten sedan i somras får färre uppdrag från EU. I stället ges fler till bland annat svenska Läkemedelsverket. Verket får därför tio miljoner kronor extra för att kunna rekrytera fler experter.
Läs mer om Brexit och Läkemedelsverket.
Katalonien – det här handlar konflikten om
VIDEO | Konflikten mellan Katalonien och Madrid sträcker sig långt bak i tiden, men är mer aktuell än någonsin.
Läs mer om Katalonien och Madrid.
Läckberg säljer sitt hus för mångmiljonbelopp
Camilla Läckberg och maken Simon Sköld ska flytta från sin villa.I stället ska de flytta till en lyxig våning på Södermalm.Nu lägger Camilla Läckberg ut huset till försäljning – med ett utgångspris på 12 950 000 miljoner kronor.Älskar detta hus oändligt men dags för en förändring skriver Camilla Läckberg på Instagram.
Personbil körde av vägen
En singelolycka har inträffat strax norr om Älmhult.Larmet kom in till polisen strax innan klockan tolv på fredagen.Polis har skickats till platsen.
Läs mer om Älmhult.Larmet.
Polis döms för ofredande under Hellström-konsert
En polisman döms för ofredande efter att slitit och knuffat en konsertbesökare i samband med Håkan Hellström-spelningen i Globen i fjol.Han stod även åtalad för att slagit konsertbesökaren – och skulle förlorat jobbet om han dömdes för misshandeln.Polismannen frias på den punkten och döms till 50 dagsböter för ofredandet.
Skivrecension: Ane Brun vill sjunga de största kärlekslåtarna
Upprinnelsen var en romans som fick Ane Brun att vilja sjunga de största kärlekslåtarna. Just den historien tog snart slut, men då var coverskivan redan på väg.
Läs mer om Ane Brun.
Skivrecension: Allting vibrerar i Four Tets nya album
Kieran Four Tet Hebden är för dansmusik vad Björk är för pop.
Läs mer om Björk.
Skivrecension: Äventyrlig jazzsvit av Lina Nyberg tar ut svängarna
All that you used to find confusing, suddenly make sense, sjunger Lina Nyberg på öppningsspåret Milky way och får bitarna att falla på plats.
Läs mer om Lina Nyberg och Milky.
Stephen Paddock sköt mot bensindepåer och planerade bilsprängning
Den 64-årige Stephen Paddock, som i söndags dödade över femtio personer på en musikfestival i Las Vegas, ska även ha skjutit mot två jättelika flygbränsletankar några hundra meter från publiken. Han ska också ha haft en bomb i bilen.
Läs mer om Stephen Paddock.
Skivrecension: En tågresa i drömskt landskap med Sofie Livebrant
Hon blev flerfaldigt prisbelönad för albumet Lighthouse stories där hon tonsatte Jeanette Wintersons novell Lighthousekeeping.
Polisen: Därför letar vi efter felbeteenden i trafiken
En man sitter häktad för flera allvarliga brott efter att ha upptäckts vid en trafiköverträdelse. Det här är ett bra exempel på vikten av trafikinsatser för att upptäcka annan brottslighet, säger Polisens insatschef Christer Baad.
Läs mer om Christer Baad.
Vilket kodnamn hör till vilken flygplats?
Testa dig själv – kan du identifiera dessa tio flygplatser efter deras koder?
6 trådlösa högtalare – perfekta för resan
Lång speltid, låg vikt och en packvänlig storlek är viktiga faktorer i valet av trådlösa högtalare för resan. Även små högtalare kan fylla hotellrummet, balkongen eller terrassen med din favoritmusik. Vissa högtalare kan till och med fixa musiken till poolpartyt.
Profilen skriver på ett livstidskontrakt
Andres Iniesta kommer inte att lämna Barcelona inom en överskådlig framtid.Spanjoren har skrivit på ett livstidskontrakt med klubben.
Läs mer om Barcelona.
Olycka på arbetsplats – person föll från en mast
En arbetsplatsolycka har inträffat på Furilden på Gotland.En person har fallit från en hög höjd och förts till sjukhus.– Personen var uppe i någon form av mast. Skadeläget är oklart, säger polisens presskommunikatör Anna Westberg.
Calle Jonsson åtalad för misshandel på en krog
Calle Jonsson, tidigare jagad för mordförsök i Grekland, har åtalats för misshandel, enligt nyhetsbyrån Siren.Misshandeln ska ha inträffat på en krog i Norrtälje i somras.Calle Jonsson nekar till brott, framgår i rättsdokument.
Susanne Ljung: Därför ratar Victoria Beckham avklätt, tajt och urringat
STILKRÖNIKA. Posh Spice har gått över till löst och ledigt – och blivit en framgångsrik modeskapare.
Läs mer om Victoria Beckham.
Skivrecension: Yumi Zouma sätter åter Christchurch på popkartan
I den stolta nyzeeländska tradition som grundlades av klassiska Flying Nun Records har Yumi Zouma återigen satt Christchurch på den internationella popkartan. Sedan debut-ep:n 2014 har trion med hög frekvens och kvalitet levererat en finlemmad sorts indie, ibland med tyngdpunkt åt disco, ibland snarare åt twee.
Läs mer om Christchurch och Yumi Zouma.
Skivrecension: Hjärtslitande hyllning med Barbara Hannigan
Rollen som Alban Bergs Lulu satt så starkt i sångerskan och dirigenten Barbara Hannigan att den fick leva kvar och ta nya former på hennes första album i eget namn.
Läs mer om Barbara Hannigan.
Forskningsbolaget handelsstoppas igen
Handeln i forskningsbolaget Cyxone stoppades på fredagen åter igen efter en uppgång på drygt 16 procent på First North-listan.
Läs mer om Cyxone och First North-listan.
Ronaldo vill lämna – jagar storstjärna
Är Cristiano Ronaldo på väg bort från Real Madrid? Enligt journalisten Duncan Castles söker 32-åringen efter en ny klubb. Samtidigt vill Zinedine Zidane ersätta honom – med antingen Eden Hazard eller Kevin De Bruyne.
Han vill lämna Bara – men tvingas stanna
Thomas Vermaelen har hamnat i frysboxen hos Barcelona. Och han får inte lämna. – Jag är tvungen att stanna trots att flera klubbar har visat intresse, säger Vermaelen till den belgiska tidningen Derniere Heure.