06. Oktober 2017 13.00-13.59

Nya Sida-chefen: Hållbarhet mer än bara miljöfrågor

När allmänheten får säga sitt om svenska myndigheters hållbarhetsarbete hamnar biståndsmyndigheten Sida bland de tio sämsta. Detta trots att myndigheten dagligen jobbar med hållbar utveckling. – De flesta människor sätter likhetstecken mellan hållbarhet och miljö, men hållbarhet inkluderar även social och ekonomisk hållbarhet och vi jobbar med alla tre, säger Sidas nya generaldirektör Carin Jämtin.
Läs mer om Carin Jämtin och Sida.
Här är Tiguans lillebror T-Roc – svenskt pris klart
Nu kommer Volkswagen T-Roc till Sverige. En utmanare i det kraftigt växande kompakt-SUV-segmentet. Vi har all anledning att tro att den blir en riktig storsäljare, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige.
Balkongest på börsen
Stockholmsbörsen handlades lägre på fredagen efter lång obruten uppgång. H&M tappade sedan Danske Markets återupptagit bevakning med säljrekommendation. Balco gjorde en lyckad börsdebut.

Forskare: Skilsmässa kan vara genetiskt

Skilsmässobarn skiljer sig oftare än de som växt upp med föräldrar som hållit ihop.Men vad beror det här på?Ny forskning från bland annat Lunds universitet pekar på att svaret kan vara genetiskt.
Tjitjerova förlorade dopningsöverklagan
Idrottens skiljedomstol Cas har avslagit ryska höjdhopparstjärnan Anna Tjitjerovas dopningsöverklagan och beslutet att hon fråntas OS-bronset från 2008 står fast.
Läs mer om OS-bronset.
Många döda när tåg körde in i buss i Ryssland
Minst 16 människor omkom efter att ett tåg kört rakt in i en buss i närheten av den ryska staden Pokrov öster om Moskva. Bussen hade gått sönder och blivit stillastående i en järnvägskorsning.
Läs mer om Moskva, Pokrov och Ryssland.
Tåg körde in i buss – många döda i Ryssland
Minst 16 människor omkom efter att ett tåg kört rakt in i en buss i närheten av den ryska staden Pokrov.
Läs mer om Pokrov och Ryssland.
Polisen skjuter – mot filminspelning
Polisen i delstaten Indiana i USA skjuter mot den beväpnade mannen. Det de inte vet är att de hamnat mitt i en filminspelning.
Läs mer om Indiana och USA.
Jonas Thente: Kazuo Ishiguro skriver genrelitteratur och det är inget fel med det
Jonas Thente om Nobelpristagaren i litteratur, Kazuo Ishiguro.
Forskare ser fem följder av digitaliseringen. Det här innebär de för cio:n
It-forskarna Johan Magnusson och Andreas Nilsson från Göteborgs universitet går igenom fem konsekvenser av digitaliseringen – och vad de innebär för dig som it-ledare.
Styrelseledamot i Raybased lämnar efter insiderbrottsmisstankar
En styrelseledamot i Aktietorgslistade Raybased lämnar styrelsen av personliga skäl, och eftersom ledamoten är misstänkt för insiderbrott och står inför rättslig prövning.
SVT plockar bort olämpliga Bert-avsnitt
SVT avstår från att visa flera avsnitt av ungdomsserien Bert. Serien, som visas via kanalens webbtjänst Öppet arkiv, består av tolv avsnitt men två av dem är bortplockade eftersom SVT anser vissa scener i dem vara olämpliga för barn.
Läs mer om Bert-avsnitt, Bert, SVT och Öppet.
Hyundai i30-familjen växer med kombi och värsting
TANNIS. Bilderna på Hyundais nya värsting i30 N lovade mycket.Och när jag trycker på knappen med målflaggan förändras bilen till en liten mullrande och rolig leksak.Den trygga kombin står bredvid och tittar lugnt på.
Hollywood-profil i stor sexskandal
Hollywood skakas av en stor sexskandal, skriver New York Times.Producenten Harvey Weinstein anklagas för att ha utövat sexuella trakasserier mot unga kvinnor i över 30 år.– Hur ska jag ta mig ur det här rummet så snabbt som möjligt utan att gör Harvey Weinstein till en fiende, berättar skådespelaren Ashley Judd att hon tänkte under första mötet med producenten, skriver New York Times.
Lindbäck Ohållbart att han blir kvar
Kvällspostens hockeyprogram om Eldebrinks framtid i Rögle och Redhawksdanskarnas leverans
Läs mer om Rögle.
Beatrice Fihn från Göteborg har fått Nobelpriset: Wow!
ICAN som fick Nobels Fredspris under fredagen leds av en kvinna med rötterna i Angered.Beatrice Fihn kämpar sedan länge för en kärnvapenfri värld och bor numera i Geneve.– Wow. Jag är chockad, det här är fantastiskt. Vilken ära, säger hon när Nobelkommittn ringer upp. säger göteborgskan.
Erik Helmerson: Grattis ICAN – men upprepa inte de gamla misstagen
Fredsprismottagaren ICAN har ett mycket gott syfte. Men organisationen får inte glömma varifrån det största hotet kommer.
Vonn slår tillbaka mot prinsesskritiken
Det är fortfarande många kritiker kvar att övertyga innan Lindsey Vonn kan få stå på startlinjen i samma störtlopp som männen. Men amerikanskan håller tummarna för att hon ska hinna omvända många av dem.
Läs mer om Lindsey Vonn.
Nu ska Mojang flytta in i Microsofts skrotade Skypekontor
När ett svenskt Microsoftförvärv flyttar ut kommer ett annat in. På Mojang planeras nu en flytta till Skypes gamla lokaler.
Shoppingen fortsätter för de köphungriga – här är veckans it-affärer
Flera av the usual förvärvs-suspects fortsätter att köpa på sig bolag i veckan, och fyra bolag har dessutom beslutat sig att bli ett glatt Norrlandsgäng. Här är veckans affärsgenomgång.
Läs mer om Norrlandsgäng.
Studio tipsar – Olika sorters reverb. Del 2
Välkommen till Fredagstipset, en återkommande serie där Studios bloggare Jon Rinneby delar med sig av olika inspelnings- och mixningstips.
Läs mer om Fredagstipset, Jon Rinneby och Olika.
Nu ska Mojang flytta in i Microsofts skrotade Skypekontor
När ett svenskt Microsoftförvärv flyttar ut kommer ett annat in. På Mojang planeras nu en flytta till Skypes gamla lokaler.
Shoppingen fortsätter för de köphungriga – här är veckans it-affärer
Flera av the usual förvärvs-suspects fortsätter att köpa på sig bolag i veckan, och fyra bolag har dessutom beslutat sig att bli ett glatt Norrlandsgäng. Här är veckans affärsgenomgång.
Läs mer om Norrlandsgäng.
It-skandalen: KU kräver insyn i Löfvens säkerhetsråd
KU kräver flera nya svar om hur it-skandalen hanterades av regeringens krisinstanser, bland annat efter SvD:s granskning. Även handelsminister Ann Linde (S) pressas på ytterligare detaljer om varför hon inte agerade.
Läs mer om Ann Linde.
Wallström: Välförtjänt och på tiden
ICAN är en organisation som har arbetat hårt sedan 2007 utifrån en moralisk och humanitär synvinkel. Utrikesminister Margot Wallström är nöjd med den Norska Nobelkommittns val.
SJ:s biljettproblem är lösta
SJ:s biljettproblem är lösta. Strax efter klockan 12 gick det återigen att boka tågresor.
Japan omfamnar Kazuo Ishiguro
I Japan omfamnas årets Nobelpristagare i litteratur, Kazuo Ishiguro, som vore han japan.
Iniesta får livstidskontrakt med Barcelona
Andres Iniesta har skrivit ett nytt kontrakt med Barcelona. Den 33-årige stjärnmittfältaren har spelat hela sin karriär i storklubben och där kommer han att förbli.
Läs mer om Barcelona.
Maggie Nelson: Texter om njutning blir inte omoderna
Svenska kritiker jublade när Maggie Nelsons bok Argonauterna kom ut i förra året. Nu kommer också hennes debut på svenska. DN:s Kristina Lindquist träffade den amerikanska författaren som talar om vikten av att skriva om sex.
Läs mer om Argonauterna.
Spotify försökte stoppa svenskt forskningsprojekt – hotar fri forskning
Det svenska bolaget anklagas för att ha försökt få Vetenskapsrådet att dra in bidragen till ett forskningsprojekt som kartlägger hur musiktjänstens algoritmer fungerade. Ett hot mot fri forskning, säger forskarna själva.
Läs mer om Vetenskapsrådet.
Husdjuren lämnas helt övergivna vid vulkanen
140 000 lokalbor har flytt undan vulkanen på Bali som snart tros få ett utbrott.Men de tvingades lämna alla sina djur kvar i den hotade zonen.Nu riskerar frivilliga sina liv för att rädda djuren.
Läs mer om Bali.
Bert-författarens ilska mot SVT
SVT tar bort två avsnitt från serien Bert på grund av rasistiska och homofoba inslag.Sören Olsson, en av författarna till böckerna om Bert, är kritisk till SVT:s beslut.– Jag tycker att det är knasigt, oroligt och ängsligt, säger Sören Olsson.
Läs mer om Bert, SVT och Sören Olsson.
Det är ett av lagen som får flest skitmål
Malmö Redhawks tränare om planen för att stoppa Skellefteå
Läs mer om Skellefteå.
Sundins lyxhus – på 1420 kvadrat
Annika Sörenstam, Björn Borg, Åke Svanstedt och Mats Sundin. Våra mest folkkära idrottsstjärnor har offrat blod, svett och tårar på idrottsplatser runtom i världen för att nå framgång.När det betalat sig har många av dem investerat i pampiga hem.– Det häftigaste med vårt hus är vår lönndörr till hemmabion, säger Christan Chippen Wilhelmsson.
Här hoppar våghalsen på sin cross – över Themsen
De två pråmarna stod 40 meter ut i vattnet på Themsen i London. Hoppet mellan dem var 23 meter – och förutsättningarna svåra med vind och vågor.Men Travis Pastrana lyckades med det nya rekordhoppet. Han gjorde en bakåtvolt under hoppet och landade säkert på den andra pråmen.– Att lyckas med ett sådant här stort trick är otroligt, säger Pastrana i ett pressmeddelande.
Läs mer om London, Pastrana och Themsen.
Nu kan du ta över Youtube-drottningens lägenhet
Hon är en av Sveriges allra mäktigaste inom sociala medier.Nu säljer Therse Lindgren, 30, sin trerumslägenhet i Stockholm.För 2,6 miljoner kronor kan du ta över Youtube-drottningens lya!
IT-projekt stoppas – hemliga uppgifter riskerar att spridas
Göteborgs stad stoppar ett stort IT-projekt på grund av risk för att hemliga uppgifter kan spridas.Samtidigt har omkring 23000 kommunanställda redan fått programvaran installerad, rapporterar ETC Göteborg.
Läs mer om IT-projekt.
Misstänkt explosivt ämne hittat på byggarbetsplats
En väska som innehåller ett misstänkt explosivt ämne har hittats på en byggarbetsplats i Sollentuna norr om Stockholm.Polisens bombgrupp är på plats.
Läs mer om Sollentuna.
Väpnat rån mot juvelerarbutik
En juvelerarbutik i Södertälje har utsatts för ett väpnat rån.Flera beväpnade män och maskerade män ska ha slagit till och jagas nu av polis.
Läs mer om Södertälje.
Boktoppen vecka 40 – DN:s kritiker listar veckans bästa böcker
DN:s kritiker listar de bästa böckerna just nu.