12. Oktober 2017 09.00-09.59

Dålig kvalitetssäkring får it-systemen att krascha

Leverantörerna fokuserar för mycket på försäljningen av avancerad teknik och för lite på att få kunderna att kvalitetssäkra densamma, skriver Bengt Lundgren, vd för Conscia Netsafe.

30-åringen nekar till dubbelmordet

30-åringen misstänks ha mördat gängledaren Merhawi Aregai och ytterligare en man i ett dubbelmord tidigare i år –från baksätet av en bil.På torsdagen inleddes rättegången mot honom.Hans inställning står fast: Han nekar till brott.
Läs mer om Merhawi Aregai.
JUST NU: Polisens fynd i sökandet efter Kim Wall
Polisen har hittat en såg i Kögebukten.Sågen hittades i samma område som polisen misstänker att den mordmisstänkte Peter Madsens färdats i sin ubåt.– Sågen blir nu undersökt av våra kriminaltekniker för att värdera om det är tal om den såg som polisen har sökt efter i samband med ubåtsfallet, säger mordutredare Jens Møller Jensen.
Läs mer om Kim Wall och Kögebukten.Sågen.
Fem exempel på vardagsströmning
Från Mukbang till Lifecasting - här är fem populära nättrender.
Läs mer om Lifecasting.

Såg hittad i Kögebukten – nära Madsens rutt

Köpenhamnspolisen har hittat en såg i Kögebukten i närheten av den rutt som polisen bedömer att mordmisstänkte Peter Madsen haft med ubåten i augusti.
Läs mer om Kögebukten och Peter Madsen.
Migrationspolitiken splittrar alliansen
Moderaterna vill göra en kraftig åtstramning av migrationspolitiken. På sikt ska det inte gå att söka asyl direkt i Sverige, medborgarskap ska kunna återkallas och rätten till familjeåterförening begränsas. Men de övriga allianspartierna är tveksamma till flera av M:s förslag.
Läs mer om Sverige.
Ewa Stenberg: Socialdemokrater kan räcka M en hjälpande hand
Analys. Moderaterna har gått från att mana väljarna att öppna sina hjärtan för människor på flykt till att ifrågasätta asylrätten. Det är en exceptionell politisk resa på tre år. Flyktingpolitiken skapar nu spänningar i alliansen, som lättast kan lösas med en bred politisk uppgörelse.
Macchiariniskandalen – detta har hänt
Från omsusad och omtalad professor med stjärnstatus – till brottsmisstänkt och avskedad. Detta har hänt i Macchiarini-fallet.
Läs mer om Macchiarini-fallet.
Så ska indiescenen rädda Xbox One X
Indiespel är viktigare än någonsin – och några som har insett det är Microsoft, som sedan 2013 har satsat stort på området genom ID@Xbox. M3 tog ett snack med Chris Charla, ansvarig för indiemarknaden hos Microsoft.
Läs mer om Microsoft och Xbox One X.
Parteo sänker Catena Media inför rapport
Pareto Securities sänker riktkursen för Catena Media till 113 kronor från 118 kronor inför bolagets kvartalsrapport, men behåller rekommendationen köp.
Läs mer om Catena Media.
Peab landar byggorder i Trysil
Byggkoncernen Peab har fått i uppdrag att bygga 57 lägenheter på Trysilfjället i Norge. Byggherre är The Lodge Trysil och kontraktssumman är 121 miljoner norska kronor, ungefär 123 miljoner svenska kronor.
Konsumentpriserna steg mindre än väntat
Konsumentpriserna steg 0,1 procent i september jämfört med föregående månad, enligt SCB. KPI-inflationen var 2,1 procent.
Läs mer om SCB.
Bil körde rakt in på villatomt
En bil har kört ner i ett dike på en tomt vid en korsning i Toarpsdal. Föraren till bilen har lämnat platsen.
Läs mer om Toarpsdal.
Man knivhöggs vid rån i Ösmo
En man knivhöggs i Ösmo i Nynäshamns kommun sent på torsdagskvällen i samband med ett rån. Enligt mannen var det två män som rånade honom och högg honom med kniv.
Läs mer om Ösmo.
Äta, sova, spela – nu vill vi se vardag på nätet
Nu vill vi hänga med nätets personligheter dygnets alla timmar. Sydkoreaner har gjort livesända middagar till populär underhållning, men det går också att locka tittare genom att exempelvis shoppa och sova.
Huspriserna tre procent högre
Priserna på småhus har stigit med tre procent under den senaste tremånadersperioden, juli–september, jämfört med föregående tremånadersperiod. Jämfört med juli–september 2016 har priserna stigit med nio procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).
Läs mer om Statistiska.
Övergångsställen tas bort – barnen ska gå över ändå
I Umeå tas många övergångsställen bort – 80 de senaste tre åren.– Övergångställen som inte används särskilt ofta respekteras inte, säger kommunens trafikplaneringschef Marie Frostvinge till SVT.Barn och äldre ska kunna förväntas kunna gå över ändå.
Läs mer om Marie Frostvinge.
Intel släpper iskall kvantprocessor på 17 qubit
Chippjätten tar ett kliv mot faktiska kvantdatorer med ett nytt chipp från holländska Qutech. Det ska arbeta på en temperatur som ligger en hårsmån över absoluta nollpunkten.
Läs mer om Qutech.
Förvånansvärt avslappnad och prisvärd avsmakning
En avsmakningsmeny inspirerad av världen och ett dryckespaket med både öl, sprit och vin. Ett besök på Flickan skulle kunna vara helt hysteriskt men är istället en varm, härlig och välsmakande upplevelse.
Läs mer om Flickan.
Betongtransporter dödsfällor på vägarna
Varje dag åker hundratals lastbilar på svenska vägar med dåligt surrade betongelement.Under en razzia blev inte en enda last bil godkänd, skriver SVT.– Det är livsfarligt, säger Mikael Roos, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.
Läs mer om Arbetsmiljöverket och SVT.
Raseri i Norge efter nya Teslaskatten
Norge vill införa en ny skatt – på avgasfria fordon.Skatten baseras på bilarnas vikt och går under namnet Teslaskatten.Nu får förslaget skarp kritik och miljörörelser rasar.
JUST NU: Krasch vid skola – förare medvetslös
Föraren av en mc-registrerad fyrhjuling skadades i krock med personbil.Olyckan inträffade i Karlstad-området.– Föraren var medvetslös efter olyckan, säger Stefan Wickberg, polisens presstalesman i Värmland.
Idrottsprofilen använde tortyrliknande övningar
Den så kallade tortyrtränaren från Blekinge dömdes i tingsrätten till sex års fängelse.Idrottsprofilen använde tortyrliknande träningsmetoder för att talangfulla ungdomar bättre.I dag ger hovrätten sin bedömning av bevisningen.
Läs mer om Blekinge.
Allsvenske stjärnan lånade för att finansiera sitt spelmissbruk
Utåt hade Tobias Eriksson en snygg fasad som framgångsrik fotbollsspelare i Kalmar FF. Inom sig brottades han med sitt spelmissbruk och vetskapen om att han spelat för mycket stora summor pengar. Han är inte överraskad över undersökningen som visar på ett högt spelberoende bland svenska elitidrottare. – Jag är faktiskt lite rädd över utvecklingen.
Läs mer om Kalmar FF.
Vad kan du om Sverigeaktuella Rolling Stones
Rockbandet Rolling Stones intar ikväll Friends arena. Men vad vet du egentligen om deras karriär? Testa dig själv här!
Klädbolagen i fokus på börsen
Stockholmsbörsen väntas öppna med små förändringar på torsdagsmorgonen. Stöd kommer från nya rekordnivåer på New York-börserna på onsdagskvällen och något högre Asienbörser.
Kim Wall hedrad i New York: Vi behöver fler som henne
Kim Wall hyllades vid en minnesstund i New York på onsdagskvällen. – Mänskligheten behöver fler modiga kvinnor som Kim, sade mamman Ingrid Wall i ett tal.
Läs mer om Ingrid Wall, Kim och New York.
Branddrama hemma hos Kristina Axn Olin
Ett branddrama har inträffat hemma hos den förra toppolitikern, exfinansborgarrådet Kristina Axn Olin, 54.En halogenspotlight i sovrumstaket hade tagit eld – och först med hjälp av en kudde och en hink med vatten lyckades hon och sonen släcka.– Man blir skakad och inser hur snabbt en eld sprider sig, säger hon till Expressen. Vi hade änglavakt.
Läs mer om Expressen och Kristina Axn Olin.
Rostade vaxbönor, stekt gemsallad, citron och färsk hasselnöt
Gemsallad är små och fasta salladshuvuden som blir extra goda om man steker dem. Att rosta vaxbönorna i ugnen ger även dem lite extra smak. I stället för färska hasselnötter kan man också använda blötlagda mandlar.
Zucchinisallad med ägg, sikrom och friterad rågsurdeg
Den här salladen toppas med friterad rågsurdeg, som blir smakrik och härligt krispig. Att göra en egen surdegsgrund är enkelt, men tar några dagar. Om du inte orkar vänta finns det färdig att köpa i välsorterade mataffärer.
Bittra blad med bakad gul lök och vitlöksyoghurt
Försök hitta salladsblad av lite olika färger. Välj gärna några sorter som är lite beska, det behövs för att ge den här salladen sin karaktär och blir extra gott ihop med den söta, karamelliserade löken.
Allsvenske lagkaptenen lånade för att finansiera sitt spelmissbruk
Utåt hade Tobias Eriksson en snygg fasad som framgångsrik fotbollsspelare i Kalmar FF. Inom sig brottades han med sitt spelmissbruk och vetskapen om att han spelat för mycket stora summor pengar. Han är inte överraskad över undersökningen som visar på ett högt spelberoende bland svenska elitidrottare. – Jag är faktiskt lite rädd över utvecklingen.
Läs mer om Kalmar FF.
Förslag om Tesla-skatt kritiseras i Norge
I elbilens förlovade land Norge vill nu regeringen ha en ny skatt på de avgasfria fordonen. Eftersom den baseras på bilens vikt kallas den redan för Tesla-avgiften.
Läs mer om Norge, Tesla-avgiften och Tesla-skatt.
Fjärrstyr Nissan GT-R 210 km/h från helikopter
Se filmen när Nissan GT-R fjärrstyrs runt Silverstone – från en helikopter – i 210 km/h.
Läs mer om Nissan GT-R och Silverstone.
Klädbolagen i fokus i börsöppning
Stockholmsbörsen väntas öppna med små förändringar på torsdagsmorgonen. Stöd kommer från nya rekordnivåer på New York-börserna på onsdagskvällen och något högre Asienbörser.
Stjärnans dotter gör entr – fansen i chock
Sådan mor - sådan dotter. Likheten mellan dottern Ava Phillippe och mamma Reese Witherspoon får fansen att häpna.I november tar artonåringen klivet ut i rampljuset genom att debutera på fashionabla le Bal i Paris.