12. Oktober 2017 10.00-10.59

Tim Cook är i Stockholm

Apples vd gästar huvudstaden under torsdagen.
Läs mer om Stockholm.

Kronofogden auktionerar ut bitcoin: Vi lever i en digital värld

I dag startar en annorlunda nätauktion hos Kronofogden. För första gången kan man nu köpa bitcoin hos myndigheten.
Läs mer om Kronofogden.
ABG: Möjlig kursdubbling i Tobin
Bostadsutvecklaren Tobins positiva nyheter rörande framtida kassaflöden minskar refinansieringsrisken. Bolaget har sålt tillräckligt med bostäder i projekten som ska färdigställas kommande två år.
Läs mer om Tobin.
Medielogiken från Katalonien
Läs mer om Katalonien.

Falluckor ska stoppa Stockholms fortkörare

För de som kör lagligt är vägbanan slät.Men för fartsyndarna ger marken under framdäcken vika och bilen kör in i en kant med en rejäl smäll.Nu vill Stockholms stad börja använda de effektiva falluckorna, rapporterar DN.
Bryt patriarkala strukturer - tolerera inte månggifte
Nalin Pekgul tycker Sverige är för överseende mot månggifte, som i dag är accepterat om äktenskapen ingåtts utomlands.
Läs mer om Sverige.
Häpnadsväckande vidrigt – jag blir äcklad
Tim Cahill har precis förstört fotbollen.Äh, det är så klart en retorisk överdrift. Men det är svårt att känna något annat när man ser den där bilden.
C More tappar en tung sporträttighet
Det blir ingen mer speedway på C More framöver.Internationella sportbolaget Springa media har tagit över rättigheterna i Sverige.
Läs mer om C More, Springa och Sverige.
Ökända IS-kvinnan dödades i flygattack
Hon har varit en världens mest omskrivna terrorister sedan hon konverterat till islam – och anslutit sig till terrorsekten IS.Nu skriver den brittiska tidningen The Guardian att Sally Jones och en tolvårig son uppges ha dödats i en amerikansk flygattack.
Läs mer om The Guardian.
Polisens uppmaning: Ta ledigt från jobbet
Polisinsatsen vid EU-toppmötet i Göteborg i november blir en av de största i svensk historia – samtidigt väntas ett monumentalt trafikkaos.Polischefen Erik Nord kommer nu, i SVT Nyheter Väst, med en uppmaning till allmänheten:Kan du, så ta ledigt från jobbet!
Läs mer om EU-toppmötet och Göteborg.
Live: Så går utredningen om Macchiarini
Åklagarmyndigheten håller pressträff om utvecklingen i utredningen som rör kirurgen Paolo Macchiarini. Följ presskonferensen direkt.
Tidsuppskattningar ett hinder mot lyckad systemutveckling
Projekt styrs med hjälp av tidsuppskattningar. Men uppskattningar är inte fakta. Det tycker experten Woody Zuill leder till många problem. Han föreslår ett annat, bättre sätt att jobba. No Estimates!
Läs mer om Woody Zuill.
Apple förlorar tvist mot litet Solnaföretag – som får ha kvar sitt namn
Patent och Registreringsveket, PRV, avslår en invändning från Apple om att ett företag i Solna skulle ha ett bolagsnamn som påminner för mycket om en Appleprodukt.
Verkar räcka för Kristersson att se vuxen ut
SvD:s politiske kommentator Göran Eriksson kommenterar det faktum att Moderaternas Messias anlänt. Men räcker det för att uträtta mirakel?
Läs mer om Göran Eriksson och Kristersson.
Macchiarinis advokat: Hoppas de lägger ner fallet
KI-kirurgen Paolo Macchairinis advokat hoppas att åklagare inte väcker åtal, det säger hans advokat Björn Hurtig till SvD. Samtidigt vidhåller Macchiarini att han inte agerat själv utan att flera varit närvarande under operationerna där man transplanterade konstgjorda luftstrupar.
Läs mer om Björn Hurtig, Macchiarini och SvD.
Stämpeln som kostade kändis-vd:n 35 miljoner
Byggritningarna var stämplade Villa Rolln.Märkningen kostade toppdirektören Ola Rolln 35 miljoner kronor när Skatteverkets granskare dammsög efter bevis på att han bodde i Sverige.– Jag har inte bestämt mig om jag kommer att överklaga eller inte, säger Mätteknikföretaget Hexagons vd till Dina Pengar.
Apple förlorar tvist mot litet Solnaföretag – som får ha kvar sitt namn
Patent och Registreringsveket, PRV, avslår en invändning från Apple om att ett företag i Solna skulle ha ett bolagsnamn som påminner för mycket om en Appleprodukt.
Henemarks beslut – för att rädda sitt liv
Hon tävlade mot Anna Book i Biggest loser VIP - och blev viktmobbad i programmet.I Malou efter tio berättar Camilla Henemark om svåra tiden efter Biggest loser VIP, och hur viktnedgången inte gick som hon hade tänkt.– Jag hamnade i depression när jag kom hem, och satte mig ner och började hetsäta igen, säger Camilla Henemark i programmet.
Till slut gick det riktigt åt helvete
Karolinska institutet visar alarmerande siffror om utbredda spelproblem bland landets elitidrottare.Kalmar FF:s Tobias Eriksson är inte förvånad över siffrorna. Han vet själv hur enkelt det är att hamna i missbrukandet – och hur svårt det är att ta sig ur det.– Till skillnad från alkohol och narkotika är det här ett missbruk som varken luktar eller syns och man blir väldigt bra på att dölja att man har problem, säger han till DN.se.
Läs mer om DN.se.
Så blev rättens dom mot Nextjet
Nu har rättens dom över Nextjet fallit:Flygbolaget tvingas informera sina resenärer om att bolaget saknar tillstånd att flyga efter 17 november.Domstolen går på konsumentombudsmannens linje.
Läs mer om Nextjet.
Första indiska Volvo XC90 har rullat av bandet
Volvo Personvagnar har startat montering i Indien. På tisdagen rullade den första lokalt monterade XC90 på fabriken i Bengaluru.
Läs mer om Bengaluru, Indien och Volvo XC90.
Smarta hemmet-guide: Så enkelt kopplar du upp (och ihop) ditt hem
Bredband, routrar, kablar, wifi, bluetooth och mycket mer. Här är det viktigaste att tänka på när du bygger upp ditt smarta, uppkopplade och sammankopplade hem.
Klevgrand släpper brusfri plug i höst
Med effekter som Esspresso och Korvpressor i ryggen släpper nu de svenska kreatörerna en ny innovativ plugg som lovar att rensa upp oönskat brus och mer därtill.
Läs mer om Esspresso och Korvpressor.
Rykte: Apple utvecklar vikbar Iphone med LG
Enligt en ny rapport håller Apple och LG tillsammans på att utveckla en skärm som kan hamna i en vikbar Iphone i framtiden.
Läs mer om Apple och Iphone.
Holmgren: Det stödjer bedömningen att toppen är nådd
Att inflationen i september var lägre än väntat, efter fem månader i rad med överraskningar på uppsidan, stödjer tidigare bedömning att inflationen nu toppar och kommer att vända ned under 2 procent framöver.
Landsbygdens föreningar måste kunna få lån
Staten behöver engagera sig för att landsbygden ska kunna fortsätta att utvecklas. En överenskommelse om kapital behövs för landsbygdens föreningar. Mikrofonden kan bli ett viktigt verktyg, skriver företrädare för flera medlemsbanker.
Efter brexitrunda fem: Inget tyder på stora framsteg
Optimisterna är få inför dagens avrapportering om den femte förhandlingsrundan om brexit mellan Storbritannien och EU. Inget tyder på stora framsteg den här gången heller.
Läs mer om Storbritannien.
Man har förstört demokratin och gjort folk till slavar
Venezuelas avsatte riksåklagare, som flytt till Colombia, hävdar att den venezolanska regimen bryter mot mänskliga rättigheter. Nu reser hon till Europa för att träffa Schweiz och Spaniens riksåklagare. DN träffade Luisa Ortega Daz i Bogot före avfärden.
Kritiserad bransch går för fullt under högkonjunkturen
Dragspel i konjunktursvängningar, eller helt enkelt ett smidigt sätt för arbetsgivare att skaffa personal att fastanställa? Oavsett vilket går bemanningsbranschen för fullt nu under högkonjunkturen.
Skräck på Liseberg under halloween
Höstmyset är förstås kvar, men skräckstämningen skruvas upp på Liseberg inför halloween.Fler läskiga attraktioner och skrämmande varelser har tagit plats i parken i år.– Ger du dig in i leken får du leken tåla, säger Lotta Carlsbogård, områdeschef för konstnärlig ledning på Liseberg.
Läs mer om Liseberg och Lotta Carlsbogård.
Konstrecension: Exotiserad second hand på lyxvaruhus
Helena Lindblad om Miranda July s interfaith charity shop at Selfridges.
Läs mer om Miranda July.
Session-öl – här är åtta favoriter
Mycket smak men mindre alkohol är ledorden för det som kallas session-öl. DN:s ölskribent Sanna Blomquist rekommenderar åtta favoriter.
Läs mer om Sanna Blomquist.
Falk hyllas: Jag saknar stämningen på Hovet
På torsdagen möter Djurgården Färjestad på Hovet i ett riktigt prestigemöte som dessutom är seriefinal i SHL. Strax före nedsläpp kommer ännu en av klubbens legendariska spelare att få sin tröja hissad i taket: Nichlas Falk, #16.
Läs mer om Djurgården Färjestad, Hovet och SHL.
Oculus släpper fristående virtual reality-headset - Oculus Go
Oculus nya headset kräver ingen dator för att användas, och fungerar med all existerande Gear VR-mjukvara. Priset väntas landa på omkring 2 000 kronor.
Läs mer om Gear VR-mjukvara.
Dålig kvalitetssäkring får it-systemen att krascha
Leverantörerna fokuserar för mycket på försäljningen av avancerad teknik och för lite på att få kunderna att kvalitetssäkra densamma, skriver Bengt Lundgren, vd för Conscia Netsafe.
Pareto sänker Catena Media inför rapport
Pareto Securities sänker riktkursen för Catena Media till 113 kronor från 118 kronor inför bolagets kvartalsrapport, men behåller rekommendationen köp.
Läs mer om Catena Media.
En rak höger mitt i nyllet på kulturpatriarkatet
Ebba Witt-Brattström gör sig inte fin för Akademien, hon skriver som hon föreläser och det blir både kul och lättbegripligt. Hon använder systerskapet som politiskt verktyg, hejar på och jublar som en fotbollscoach.
Läs mer om Akademien.
Tom Cruise vill gifta sig för fjärde gången
Tom Cruise vill gifta sig - för fjärde gången.Stjärnan har planer på att göra skådespelaren och flickvännen Vanessa Kirby till sin fru, skriver In Touch.– Han vill att hon ska bli nästa fru Tom Cruise, säger en uppgiftslämnare till sajten.
Attack mot Transportstyrelsen – hemsidan nere
I går var det Trafikverket som utsattes.I dag är det Transportstyrelsen som utsatts för en attack mot sin webbplats, skriver Aftonbladet.– Allt tyder på att de rör sig om en så kallad d-dosattack, säger presschefen Mikael Andersson till tidningen.
Därför kan shoppingpåsen göra dig sjuk
Brukar du återanvända shoppingpåsar när du handlar?Det kan vara förenat med fara om du gör det på fel sätt.Här är forskarnas råd så du inte blir smittad av bajsbakterier.
Konstrecension: Kraftgivande rörelsekonst på Public movement
Dans, konst och politik står i fokus för Public movement på Moderna museet i Malmö. Ett utställningsprojekt som gör Jessica Kempe upprymd.
Läs mer om Jessica Kempe, Malmö, Moderna och Public.
Konstrecension: Toppklass på Picassoutställning i Rom
Picassos korta Italienresa gav lång utdelning. Peter Loewe recenserar Picasso. Mellan kubism och klassicism 1915–25 i Rom.
Transportstyrelsen utsatt för it-attack
Transportstyrelsen har utsatts för en överbelastningsattack under torsdagsmorgonen. Under ett par timmar har besökare inte kunnat använda myndighets e-tjänster och personalen har inte kunnat arbeta normalt.
Bo Madestrand: Vad händer om konsten reduceras till bisyssla på Sven-Harrys?
Häromnatten utsattes Sven-Harrys konstmuseum i Vasaparken i Stockholm för allvarlig skadegörelse – nästan alla glasrutor i museets bottenplan krossades.
Läs mer om Stockholm och Vasaparken.
Sanna Blomquist: Svagt öl kommer starkt
KRÖNIKA. Jag vill slå ett slag för session-ipa. Det är en alkoholsvagare tolkning av india pale ale (ipa) där alkoholhalten ska ligga strax över fyra procent utan att smaken eller balansen mellan humle och malt påverkas.