19. Oktober 2017 10.00-10.59

Toppstyrningen blir en katastrof för hela sporter

Med hot om indragna bidrag pressar Riksidrottsförbundet (RF) resursberoende specialförbund att slakta väl fungerande tävlingsstrukturer för barn och unga. RF tar avarter inom de stora lagsporterna som intäkt för att diktera regler, vilka på sikt stäcker unga ambitiösa talanger och underminerar individuella idrotters attraktionskraft, skriver frilansjournalisten Jens Fellke.

Ikonen hittade sin son död i hemmet

Svenskbekantingen Terry Butcher är i djup sorg.Landslagslegendaren hittade sin 35-årige son död i sitt hem.
Del av skelett hittat i park
Polisen har spärrat av ett område vid Kungsparken i Malmö.Där ska en bit av ett skelett hittats.– Vi tittar närmare på vad det handlar om, säger Åsa Emanuelsson vid polisens presstjänst.
Kvinna lämnade bil på tomgång – då försvann den
En bil stals i Jönköping under torsdagsmorgonen.En kvinna hade lämnat bilen på tomgång utanför sin bostad, när hon kom ut var bilen stulen, uppger polisen i Jönköping.
Läs mer om Jönköping.

700-serien ett vågat industriprojekt

Den 2 februari 1982 är en märkesdag i Volvos historia. Då presenterades den nya modellen 760 GLE, en lyxvagn med ett grundpris bara ett par hundralappar under den magiska gränsen 100 000 kronor.
Läs mer om GLE.
Nu är det klart: Northvolt väljer både Skellefteå och Västerås
Den långa jakten på rätt kommun är över. Northvolt väljer att bygga den nya batterifabriken, som kallas Northvolt 1, i Skellefteå. Om några år ska fabriken ha en kapacitet på 32 GWh och över 2.000 direkta jobb. Fabriken kan följas av fler fabriker senare. Utvecklingsavdelningen, Northvolt Labs, läggs i Västerås och skapar mellan 300 och 400 högkvalificerade jobb. Där ska Northvolt också bygga en demolina för att visa hur fabriken kan komma att se ut. Vi ser båda kommunerna som vinnare, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt. Under onsdagen kom uppgifter om att Northvolt skulle v
Apple avslöjar detaljer om hur Iphone lyssnar efter Hej Siri
Apple ger oss nu ännu lite mer insyn i hur Iphone lyssnar efter de två orden som aktiverar Siri, bland annat blir Iphone ännu lite mer uppmärksam om den hör fel första gången.
Läs mer om Hej Siri, Iphone och Siri.
Video ger en närmare titt på Apples nya självkörande bil
Bilen, eller närmare bestämt den självkörande tekniken, har förändrats en del sedan vi såg de första bilderna på Apples självkörande bil.
Forskare: Därför lönar det sig att använda öppna utvecklingsverktyg
Vad vinner man på att lägga timmar på utveckling som sedan delas med konkurrenter och samarbetspartner? Jo, när det lyckas bra så får man med sig andra på att förbättra sådant man själv har nytta av.
Radioorganisation ber Apple än en gång att lägga till fm-radio i Iphone
National Association of Broadcasters (NAB) menar att Iphone visst kan ta emot fm-signaler tack vare ett Broadcom-chip. Det skriver de i en bloggpost.
Läs mer om Apple, Broadcom-chip och Iphone.
Den här appen förvandlar kameran på Ipad till en knapp
Ett appföretag har klurat ut hur man kan använda delar på en Ipad till annat än vad de var tänkta till från början. Och så föddes Kameraknappen.
Läs mer om Ipad och Kameraknappen.
Forskare: Därför lönar det sig att använda öppna utvecklingsverktyg
Vad vinner man på att lägga timmar på utveckling som sedan delas med konkurrenter och samarbetspartner? Jo, när det lyckas bra så får man med sig andra på att förbättra sådant man själv har nytta av.
Arbetslösheten stiger
Arbetslösheten var 6,2 procent i september, icke säsongsrensat, enligt SCB:s Arbetskraftsundersökning (AKU). Enligt SME Direkts prognosenkät väntades en arbetslöshetsnivå på 6,0 procent.
Unga i protest mot Putin – nu kan föräldrar straffas
I Ryssland har ungdomar på sistone protesterat mot Putins styre. Nu slår Kreml tillbaka – och hotar att straffa de minderårigas föräldrar – Det är alarmerande att allt yngre personer demonstrerar, säger en regeringsrepresentant.
Läs mer om Det, Kreml och Putin.
Flyktingfrågan splittrar KD – här är de fyra falangerna
Trots att det är riksdagens minsta parti rymmer Kristdemokraterna flera starka falanger. Partistyrelsen har valt att gå en av dem till mötes på rikstinget i den största konfliktfrågan – migrationspolitiken.
Läs mer om Kristdemokraterna.
Allianskällor: Risk för ett radikaliserat KD
Maktstriden inom Kristdemokraterna trappas upp. Lars Adaktusson närmar sig den absoluta partitoppen. Men allianskollegor oroar sig för ett radikaliserat KD utan politisk erfarenhet.
Läs mer om Kristdemokraterna.
Svenskar är sämst i Europa på att dejta
Är du en fena på att dejta? Då är du ett undantag.Enligt en ny undersökning är vi svenskar sämst i Europa när det kommer till dejting.
Läs mer om Europa.
Värd hundratals miljarder – nu köper hon PL-klubb
Det rör på sig i Newcastle.Enligt Daily Telegraph är klubben på väg att få nya ägare – en koncern med en omsättning på hundratals miljarder kronor.
Läs mer om Newcastle.Enligt och PL-klubb.
SHL-ikonen talar ut om skandalkvällen
GÖTEBORG. Med sina 891 matcher är han den mesta Frölundaspelaren genom tiderna.I en stor intervju med GT berättar Ronnie Sundin, 47, om livet efter karriären, känslan att få sin tröja hissad, vänskapen till gamla Blåvittmålvakten Bengt Andersson och den skandalomsusade krogkvällen i slutet av karriären.– Det tog hårt på mig, säger Sundin.
Hade present – sköt sex skott mot sin exfru
Kvinnan och barnen hade fått skyddat boende för att komma bort från den 44-årige exmaken.När de återvänt till hemmet dyker han upp – och säger att han har en present.Sekunden senare har han dragit fram en pistol och skjutit sex skott mot exfrun, enligt åklagaren som nu väckt åtal för mordförsök.
Minnesord: Elsie Ahlstedt Lokrantz
Sångerskan och musikpedagogen Elsie Ahlstedt Lokrantz, Västervik, har avlidit i en ålder av 82 år. Hon efterlämnar sönerna Staffan och Tobias samt åtta barnbarn.
Minnesord: Maj Grönqvist
Maj Grönqvist, Stockholm, har avlidit i en ålder 102 år. Hon efterlämnar släkt och vänner.
Läs mer om Stockholm.
Minnesord: Bo Askerud
Bo Severin Askerud, Zinkgruvan, har avlidit efter lång tids sjukdom i en ålder av 77 år. Närmast anhöriga är hustrun Anna, sönerna Thorleif och Olof, barnbarnen Emma, Simon och Albin samt övrig släkt och vänner.
Läs mer om Albin, Anna, Emma, Olof, Simon, Thorleif och Zinkgruvan.
Regeringen vill förbereda Brexitavtal
Brexit är ett hot mot svensk export då svenska varor kan bli för dyra att sälja i Storbritannien. Därför vill regeringen att Kommerskollegium förbereder de svenska prioriteringarna inför ett eventuellt frihandelsavtal.
Nokia och AWS ska ta operatörer till molnet tillsammans
Nokia och AWS gör nu gemensam sak för att flytta över sina operatörskunder till Amazon Web Services moln.
Åtalas för åtta år gammal våldtäkt
En 33-årig man åtalas för att ha våldtagit en kvinna i Folkets park i Malmö för åtta år sedan. Mannen häktades för brottet i slutet av september i år, efter att hans dna matchat de fynd som gjordes i utredningen 2009, rapporterar Sydsvenskan.
Läs mer om Malmö och Sydsvenskan.
Nu går Malmö FF för nästa rekord
20 SM-guld och två stjärnor på matchtröjan.Nu kan Malmö FF gå för nästa rekord – flest poäng under en enskild säsong.–Alla rekord är viktiga, säger MFF:s lagkapten Markus Rosenberg.
Läs mer om Malmö FF och SM-guld.
Så ska han rädda Leksand ur krisen
Leif Carlsson har utsetts till mannen som ska rädda Leksand.Och han kommer inte att rädas stora förändringar för att få till succn.
Läs mer om Leksand och Leksand.Och.
Profilen lämnar TV4 – för nytt toppjobb
Efter en lång tid som spelexpert på TV4 lämnar Anders Malmrot kanalen.Det uppger Travronden som skriver att den omtyckte travprofilen tar över som sportchef på Solvalla.Enligt uppgifter till Sportexpressen kommer nyheten att presenteras runt lunch. Malmrot tar över efter Markus Myron som tillträdde tjänsten 2014.
Polisen: Mer för oss att lägga ett gediget pussel
Polisen väntar på att undersökningen av de fyra män som skadades i en skottlossning ska bli färdig.Resultatet är viktigt för att försöka reda ut vad som hänt på platsen.– Eftersom de inblandade inte är så intresserade av att prata är det mer för oss att lägga ett gediget pussel, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen.
Läs mer om Ewa-Gun Westford.
Han står mitt i byggbråket om Stureplan
I dag kan stadsbyggnadsnämnden ta beslut om de omstridda Stureplanerna. När stadsarkitekten Torleif Falk tillträdde för ett år sedan spådde han att Stureplan skulle bli det största byggbråket. – Diskussioner och olika uppfattningar är en naturlig del av processen, men man kan ju fråga sig hur demokratiskt det är alla gånger, säger Torleif Falk.
DN gratulerar: Malin Lindstedt, professor
Malin Lindstedt är en riktig nytänkare. Det har hon papper på. Och det är inte vilka papper som helst utan 400 tusenlappar, pengar som ska gå till forskning.
Minnesord: Stig Lundbäck
Medicine doktor Stig Lundbäck, Tynningö, har gått bort efter en tapper kamp mot sin cancer i en ålder av 72 år. Han efterlämnar sin hustru Kaisu, fyra barn och sin bror med familjer, samt en stor krets av vänner och medarbetare.
Läs mer om Kaisu, Stig Lundbäck och Tynningö.
Minnesord: Uno Alfreden
Tekniska hedersdoktorn, entreprenören och företagaren Uno Alfreden, Nacka, har avlidit i en ålder av 81 år. Närmast anhöriga är fru, barn och barnbarn.
Läs mer om Nacka och Uno Alfreden.
Minnesord: Anna Karin Karlsson
Läkaren Anna Karin Karlsson, Solna, har avlidit 72 år gammal. Närmast anhöriga är sönerna Gabriel och Wilson med familjer.
Läs mer om Gabriel, Solna och Wilson.
Stor lista: Prylarna som gör elcykeln både roligare och smartare
Elcyklar är hetare än någonsin – särskilt efter elcykelpremien. Givetvis finns det också mängder med tillbehör för dig som vill pimpa till din hoj lite extra.
South Park: The Fractured but Whole – satir när den är som bäst
Tre år efter The Stick of Truth är grabbarna i South Park tillbaka. Och de är lika fula i munnen, även denna gång.
Läs mer om South Park, The Stick, Truth och Whole.
Absolents vd har avlidit
First North-bolaget Absolent meddelar att vd Tony Landh har avlidit efter en kort tids sjukdom.
Läs mer om Tony Landh.
Nedgång väntas på börsen
Stockholmsbörsen väntas inleda torsdagen marginellt ned, sedan New York-börserna på onsdagen stigit och de asiatiska indexen på torsdagsmorgonen visat en blandad utveckling.
Läs mer om New York-börserna.
Inget klargörande om Kataloniens framtid
Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont kommer inte med något klargörande om huruvida han utropat självständighet eller inte efter folkomröstningen i regionen. Det framkommer av ett brev han skickat till premiärminister Mariano Rajoy, rapporterar Reuters.
Läs mer om Mariano Rajoy.
Stod orörd i 20 år – nu är klassiska superbilen såld
McLaren F1 är alla samlares dröm.Särskilt den här gula bilen – som stått orörd sedan den lämnade fabriken för 20 år sedan.Nu har den unika dygripen sålts.
Lucy, 112, om udda hemligheten bakom sitt långa liv
Lucy Treccasse har varit med om mycket. Hon föddes i början av 1900-talet och är nu en av världens äldsta personer.Hemligheten?112-åringen dissar bland annat en av världens mest populära drycker.
Tele 2 höjer resultat och rusar på börsen
Tele 2 slår förväntningarna och höjer sin resultatprognos för helåret.Samtidigt öppnar man för extra utdelning till aktieägarna.Det fick aktien att rusa i börsöppningen.
Här ska nya batterifabriken ligga
Nästan 40 kommuner kände sig kallade men bara två blev utvalda. Företaget Northvolt har nu bestämt sig för att förlägga sin batterifabrik i Västerås och Skellefteå.
Läs mer om Skellefteå.
Nya svaret från Kataloniens ledare lika otydligt
Den katalanske ledaren Carles Puigdemonts svar på den spanska regeringens andra ultimatum kom några minuter före utsatt tid på torsdagen. Det är fortfarande inte det ja eller nej till om självständighet utropats av regionen som regeringen kräver.
Hanna Mellin: Weinsteins hustru blir dubbelt bestraffad
Hanna Mellin skriver på kulturdebatt om offerrollen.
Kristianstad byggdes på en dålig plats – med flit
Staden ligger mitt i en vidsträckt våtmark. Varför? Det måste väl ha funnits många bättre ställen att grunda städer på?
10.00: Besked om Northvolts nya batterifabrik
I dag ska det avgöras. Blir det Skellefteå eller Västerås, eller båda? Företaget Northvolt väntas vid en presskonferens klockan 10 berätta var den stora batterifabriken ska ligga.
Läs mer om Skellefteå.
Kardashians okända sjukdom – använde systerns bröstmjölk
Kim Kardashian har lidit av psroriasis i sju år.Sjukdomen är obotlig – men tv-profilen har prövat flera åtgärder för att lindra symptomen.Hon har bland annat använt systerns bröstmjölk för att smörja in utslagen med.
Triangeldramat: Ångrar inget
Fotbollsstjärnorna Mauro Icardi och Maxi Lopez var vänner - men vänskapen tog slut när Icardi blev ihop med Lopez flickvän Wanda. Nu har Wanda Nara berättat om triangeldramat som skakat om sporten. – Jag ångrar ingenting, säger Nara till Caras.
Arsenals glädjebesked – affären får grönt ljus
Det kanske finns en ljuspunkt i mörkret, Arsenal-supportrar.Enligt spanska Don Balon har Real Madrid-anfallaren Karim Benzema gett grönt ljus åt en flytt till London.
Riksdagsledamöternas arvode höjs
Riksdagsledamöterna får högre lönepåslag än vad löneavtalen har gett på resten av arbetsmarknaden. 2,5 procent eller 1600 kronor mer, till 65400 kronor i månaden, blir påslaget har riksdagens arvodesnämnd beslutat.