19. Oktober 2017 14.00-14.59

Regeringen öppnar för legitimering av undersköterskor

Regeringen har fattat beslut om Sveriges största yrkesgrupp - undersköterskorna.Bland öppnar man för att legitimera yrket och förtydliga kompetensen.– I dag har vi en situation där många sjuksköterskor, till exempel på våra sjukhus, ägnar sig åt att servera mat, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S.
Läs mer om Annika Strandhäll.

Olycka på brandstation – tre till sjukhus

Tre personer fördes till sjukhus efter att en arbetsplatsolycka inträffat i samband med en rökdykarövning på brandstationen i Skene.
Läs mer om Skene.
Historiska Raqqa i ruiner efter IS terror
IS självutnämnda huvudstad al-Raqqa har fallit. Den historiska staden ligger nu i ruiner efter månader av intensiva strider. Se bilderna som vittnar om enormt civilt lidande och förstörda monument i skuggan av kriget.

Näringsfysiologen: Därför ska du frossa i pumpa i höst

Färgglad, god och trendig. Pumpa är en säsongsbunden delikatess som är hälsosam för kroppen.Näringsfysiologen Martin Brunnberg förklarar varför du ska frossa i pumpa i höst.
Skillnaden mellan hopp och förtvivlan
Röglesupportrarnas fina insamling till Tobiasregistret gör inte Malmötränaren Jesper Mattssons son frisk - eller tar bort det avskyvärda i Färjestadssupportrarnas hån mot Stefan Liv.De två männens civilkurage när jag sprang på en blottare räddar inte hela världen från övergrepp. Men det är båda exempel på vikten av goda krafter i dessa dagar - och hur små handlingar kan vara skillnaden mellan hopp och förtvivlan.
Efter succn – ännu fler kryssningar till Höga kusten
Kryssningssatsningen som inleddes i blygsam omfattning sommaren 2016 blev en omedelbar succ. När nu Birka Cruises kryssningar utmed Höga kusten fortsätter nästa år utökas antalet avgångar ytterligare.
Läs mer om Höga.
DN:s sågning av Rolling Stones väcker läsarvrede
Åldersförakt. von oben-attityd. Ett bottennapp. Po Tidholms sågning av Rolling Stones, där han bland annat jämför bandet med 12-åringar på skolavslutning, har väckt starka reaktioner. Nu svarar han på kritiken. Det här lät ju verkligen fruktansvärt, och då måste jag ju få skriva det, säger Po Tidholm till DN.
Läs mer om Po Tidholm.
Sanningen ögonblick är här för Spanien
Den som gapar mycket, kan som bekant mista hela stycket.Den katalanska ledaren Carles Puigdemont kan nu få erfara det.Spanien är på väg att gå från ord till handling för att stoppa Puigdemonts dröm om ett självständigt Katalonien.
Läs mer om Katalonien och Spanien.
Migrationsverket efter självmord: Bedömningen var fel
Beslutet att utvisa en 16-åring till Afghanistan tillsammans med sin svårt synnedsatte 18-åriga bror var felaktigt. Det konstaterar Migrationsverket som utrett ärendet. Detta efter att DN uppmärksammat fallet, där den 18-åriga storebrodern tog sitt liv.
Läs mer om Afghanistan och Migrationsverket.
Svenska fotbollförbundet: Vi har kostnader och någon måste betala
Göteborg. Svenska fotbollförbundet kommer sannolikt att kräva ekonomisk kompensation för det inställda VM-kvalet. – Vi har kostnader och någon måste betala, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.
Läs mer om VM-kvalet.
Hej helgkonsument: Icona Pop
På lördag syns Icona Pop i säsongspremiären av TV4:s Så mycket bättre. Men Caroline Hjelt och Aino Jawo är som bekant ständigt aktuella. De hävdar bestämt att det bästa sättet att starta en perfekt helg är med en långfrukost i sängen.
Läs mer om Aino Jawo och Icona Pop.
Puigdemont försöker köpa tid – Madrid redo ta kontrollen
Klockan klämtar för Carles Puigdemont, som måste bestämma sig för om han ska utropa Katalonien självständigt eller inte. Men han fortsätter att förhala frågan, säkert i väntan på ett stöd från omvärlden och EU – som inte kommer.
Läs mer om Katalonien och Madrid.
Så är läget för skadade spelarna i Redhawks
Klubben berättar: Vågar väl påstå att han inte är i spel på tisdag
Brandman svimmade under rökdykning
Polisen larmades under förmiddagen till en arbetsplatsolycka i Västsverige.– Vi har varit där. Det var en brandman som svimmat av under värmerökdykning, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen Region Väst.Tre personer har förts till sjukhus för kontroll.
Nu ska älgfamiljen motas bort
Älgfamiljen hemma hos Jonna Lindqvist i Skogstorp i Eskilstuna ska motas bort.Sedan har skötselområdet fått i uppdrag att skjuta dem.– Vi har fått indikationer att folk i området inte längre vågar gå utomhus på grund av att älgkon vandrar runt där, säger Eric Björkholm vid polisen till Eskilstunakuriren.
Dags för USA att släppa fördomarna om Kina
Kina uppmanar USA att släppa sina fördomar efter det häftiga utfallet från utrikesminister Rex Tillerson om att Peking undergrävde den globala ordningen och saboterar ekonomiska överrenskommelser. I Indien uppfattas Tillersons översvallande hyllning som ett sätt att stärka samarbetet mellan världens största demokratier.
Läs mer om Kina, Peking, Rex Tillerson och USA.
Migrationsverket efter självmord: Vi fattade fel beslut
Beslutet att utvisa en 16-åring till Afghanistan tillsammans med sin svårt synnedsatte 18-åriga bror var felaktigt. Det konstaterar Migrationsverket som utrett ärendet. Detta efter att DN uppmärksammat fallet, där den 18-åriga storebrodern tog sitt liv.
Läs mer om Afghanistan och Migrationsverket.
Studie: Svenska cio:er långt efter med maskininlärning
Siffror placerar Sverige under snittet i Europa och långt efter länder som Frankrike, Tyskland och Storbritannien.
Handelsbanken Fonder ökar i MTG
Handelsbanken Fonder har köpt aktier i MTG varefter innehavet uppgår till 5,05 procent av kapitalet och drygt 3 procent av rösterna.
Läs mer om MTG.
OEM ökar vinsten
Teknikhandelsföretagets omsättning och vinst ökade för det tredje kvartalet.
SD ger inget förslag på vad som kan göras
Att barn inte får hjälp i tid är ett konstaterat faktum. SD ger inte ett enda vettigt förslag på vad man ska göra, när de ger tummen ned för en åtgärdsgaranti. Det är våra barn ni offrar, skriver Jiang Millington, Föräldranätverket Barn i Behov, i en slutreplik.
Silvia till Thailand – ska på begravning
Drottning Silvia kommer att närvara vid kremeringen av Thailands framlidne kung.Kung Bhumibol Adulyadej dog för mer än ett år sedan – och sedan dess har en officiell sorgeperiod varit utlyst.
Läs mer om Thailand.
Live: Därför får metoo-kampanjen så stort genomslag
Därför får metoo-kampanjen så stort genomslag. Hör DN:s Åsa Beckman och Malin Ullgren.
Läs mer om Malin Ullgren.
Arbetsförmedlingen: Det behövs nationell samverkan
Ingenjörer och processtekniker är några av de efterfrågade yrkena när Northvolt etablerar en fabrik i Skellefteå. Nu väntar ett omfattande arbete med att fylla platserna. – Det kommer behövas en nationell samverkan, säger Anders Eriksson, på Arbetsförmedlingen i Skellefteå.
Viltolyckorna ökar i Sverige – här är listan på de farligaste länen
Hösten är den farligaste perioden för viltolyckor, som hittills i år ökat med nio procent. Men riskerna är väldigt olika, beroende på var du kör.
Läs mer om Sverige.
Nathan Shachar: Om 155 inte tar skruv återstår inte mycket mer än att skicka militär till Katalonien
ANALYS. De bägge dokument på torrt kanslispråk som den spanske premiärministern Mariano Rajoy och hans katalanske kollega Carles Puigdemont utväxlade på torsdagen gjorde inget för att lätta på den gastkramande stämningen. Men bägge ledarna vill helst slippa avlossa den första salvan i en strid som snart nog kommer att föras med skarpare vapen än papper.
Läs mer om Katalonien och Mariano Rajoy.