19. Oktober 2017 15.00-15.59

SVT-chef stängs av efter anklagelser om trakasserier

SVT inleder en intern utredning efter anklagelser om att en chef utsatt sina kollegor för sexuella trakasserier. Också Aftonbladet och TV4 granskar utpekade medarbetare som anklagats för sexualbrott i kölvattnet av de senaste dagarnas debatt om sexuella ofredanden.
Läs mer om TV4.

Kvinna vittnar om övergrepp av folkkär TV4-programledare

En redaktörsassistent på ett populärt tv-program larmade produktionsbolaget Meter och TV4 om att en folkkär programledare förgripit sig på henne sexuellt under en avslutningsfest. Kvinnan berättar i dag att ingen tog hennes vittnesmål på allvar. Istället fick hon höra att saker lätt kan missförstås när alkohol är inblandat.
Läs mer om Meter och TV4.
Larmrapport från skidgymnasium: 32 åkare – 38 skador
Göteborg. De 32 alpina åkarna vid skidgymnasiet i Åre drabbades under förra läsåret av 38 skador. I mer än hälften av fallen handlade det om överbelastningsskador. – Vi måste börja tala om detta och fundera på hur vi tränar unga människor, säger Cecilia Agnvall, skolans mångåriga sjukgymnast.
Läs mer om Cecilia Agnvall och Åre.
Talangen drabbades av diskbråck vid 18 års ålder
Göteborg. Hon började åka skidor vid två års ålder, men tvingades sluta redan på idrottsgymnasiet. Tjejen som var bland de starkaste i styrketräningslokalen drabbades av diskbråck redan när hon var 18. – Jag vet många kompisar som också har ont i sina höfter och ryggar, säger Sanne Björö.
Läs mer om Sanne Björö.

PG Nilssons svar om kritiken från stadsarkitekten: Oerhört

I torsdagens DN riktade stadsarkitekten Torleif Falk kritik mot krögaren PG Nilsson som vill stoppa planerna på ett ombyggt Stureplan. Nu svarar PG Nilsson på kritiken. Han insinuerar att jag skulle tangera gränsen till vad som är lagligt eller inte, vilket är oerhört, säger han.
Läs mer om Stureplan och Torleif Falk.
13-åriga Ines fick onanivideo på Snapchat
Ines fick sin första dickpic skickad till sig när hon var 12 år. För några veckor sedan fick hon en video där en man onanerar framför kameran. Och Ines är inte ensam – men många barn och unga förstår inte att de blivit utsatta för sexuella trakasserier.
Läs mer om Snapchat.
Igelkottens kärlek till camping gör succ
Japanernas kärlek till gulliga små djur är världsberömd. Kaferna där du kan gulla med katter är till exempel deras påfund. Men vad sägs om ett Instagramkonto med 190 000 drivet av en igelkott?
Läs mer om Instagramkonto.
Melanias hjälp är det sista vi behöver
Förra veckan uppmanade Sofi Oksanen USA:s första dam, Melania Trump, att bekämpa fördomar mot östeuropeiska kvinnor.Nu får hon svar av Manca Renko, historiker och författaren från Slovenien, som undrar var fördomarna finns – egentligen.
Infekterat mellan anställda i Potsnord
Klimatet mellan danskar och svenskar i det samägda Postnord är mycket infekterat – både på golvet och i ägarled. Danska facket vädjar till svenska regeringen att ställa upp med pengar – något som irriterar svenska LO-facket Seko.
Läs mer om LO-facket Seko, Postnord och Potsnord.
Starkt Philly Fed-index
Philadelphia Fed index steg i oktober.
Tommys fina hyllning till sin kära hembygd
Skogsarbetaren Tommy Buane, 33, från Bullaren utanför Tanum älskar sin bygd så mycket att han tatuerat in ortsnamnet på sin handled.Här finns allt han behöver och lite till.– Det är en fantastisk sammanhållning som genomsyrar hela våran bygd, säger han.
Läs mer om Bullaren och Tanum.
Gripenstam lämnar över tronen i Täby
Efter 12 år på den kommunala tronen i Täby lämnar Leif Gripenstam (M) posten som kommunstyrelsens ordförande. Det meddelade idag den berörde själv på sin Facebooksida.
Niklas Ekdal: Vid internets skampåle är du skyldig tills motsatsen bevisats
Only in America, lyder ett slitet talesätt. Well, efter affären Harvey Weinstein och dess globala spridning har vi än en gång fått svart på vitt om att sexövergrepp är universella fenomen. USA:s konservative president och den liberale Hollywoodmogulen – i varsin ände av politikens och kulturens spektrum – var samma andas barn ifråga om förnedring och maktmissbruk.
Ryska utrikesministern skrattar bort svensk oro för valmanipulation
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov förnekar i skämtsamma ordalag anklagelserna om att Ryssland skulle försöka påverka det svenska riksdagsvalet. – Någon kastar anklagelser mot oss om att vi återigen kommer att blanda oss i era val, som jag förstår det, sade han till Margot Wallström enligt nyhetsbyrån Tass.
Magdalena Andersson: Nödvändigt med dämpning på bostadsmarknaden
En dämpning på bostadsmarknaden är nödvändig, men det är fortsatt viktigt att hålla ögonen på utvecklingen.
Morgan Johansson besöker Helsingborg efter attacken
Dådet mot Helsingborgs polishus har fördömts som en attack mot demokratin av statsminister Stefan Löfven.Nu besöker justitieminister Morgan Johansson Helsingborg med anledning av händelsen.
Fullt utvecklad brand i fastighet
Vid 14.53 larmades polisen till en brand i en fastighet i Ruda, sydväst om Oskarshamn.Enligt initiala uppgifter rör det sig om en fullt utvecklad brand på en vind i en obebodd fastighet.Övriga omständigheter är initialt oklara.
Läs mer om Oskarshamn.Enligt och Ruda.
Danska sjukhus i beredskap efter svamplarm
Akutsjukhus på Själland i Danmark har gått i beredskap efter misstankar om att flera barn blivit svampförgiftade. Flera ambulanser skickades i förmiddags till Haslev – där konstaterades flera sjukdomsfall och personer fördes till flera sjukhus.
Läs mer om Danmark, Haslev och Själland.
Brittiskt tillslag mot bedrägerier kopplade till binära optioner
Brittisk polis har genomfört tillslag mot 20 kontor som ett led i bekämpningen av bedrägerier kopplade till så kallade binära optioner som är finansiella instrument med hög risk att förlora det satsade kapitalet.
Många frågetecken kring nya batterifabriken
När Northvolt på torsdagen presenterade sin nya batterifabrik pratade man gärna om att eterfrågan väntas explodera. Men utbudet av batterier spås också explodera. Och det finns inga garantier för att den teknik som svenska Northvolt satsar på kommer att vinna.
Läs mer om Northvolt.
Regeringen: Nu ska hela svenska skolan digitaliseras
Sverige ligger efter många länder i digitaliseringen av skolan. Men nu ska det bli ändring på det, hoppas regeringen. På torsdagens regeringssammanträde klubbades den första nationella digitaliseringsstrategin för skolväsendet.
Polestarchef bekräftar priset på Polestar 1
Polestar bekräftar nu att man inte har uteslutit att sälja Polestar 1 på traditionellt vis. Den kan bli din för cirka 130.000 euro.
Läs mer om Polestar.
FF = spritfest? Är du orolig för att lämna din tonåring hemma själv?
Föräldrafritt behöver inte betyda att det kommer ställas till med brakfest. Men det finns några saker som kan vara bra att tänka på om ditt barn ska vara ensam hemma.
USA-börserna väntas öppna nedåt
USA-börserna väntas börja torsdagens handel med sjunkande index, enligt terminerna före öppning.
Studie: Blod från gravida kvinnor kan vara farligt för män
Bloddonationer från kvinnor som någon gång varit gravida kan leda till ökad dödlighet bland män. Det visar en studie som publicerats i JAMA. Och resultaten förbryllar forskarna.
Tommi vann guld för sin citrondrink
Tommi Komljenovic är en av världens bästa bartenders.27-åringen från Jönköping fick guldmedalj för sin egen citroncocktail vid VM i Köpenhamn på onsdagen – trots att han fått ändra receptet för att det skulle passa sponsorerna.
Läs mer om Jönköping och Köpenhamn.
Register ska stoppa huliganer
Ett nytt register ska stoppa personer med tillträdesförbud att ta sig in på idrottsarenor.
Maria Schottenius: När kvinnorna på Aftonbladet fick nog av tafsandet
Troligen är #metoo den mest effektiva kampanj jag har sett. Tydlig, snabb, global, konstruktiv, skriver Maria Schottenius.
Läs mer om Aftonbladet.