21. Oktober 2017 06.00-06.59

Nerudas mystiska död – avled inte i cancer

Den chilenske nobelpristagaren Pablo Neruda avled inte av cancer eller undernäring, som tidigare varit de officiella dödsorsakerna, enligt en grupp internationella experter.
Läs mer om Pablo Neruda.

Bilder: Konstverken du helst vill slippa se

Häromveckan hade Nya Karolinska sjukhuset, NKS, öppet hus i vad som fortfarande till viss del är en byggarbetsplats. SvD var på plats och tittade på nyinstallerade verk i Sveriges största offentliga konstsatsning någonsin.
Läs mer om Nya Karolinska.
Nazist och grovt kriminell – nu är han med och styr Borlänge
BORLÄNGE. Pär Sjögren, 37, är nazistledare och har ett brottsregister med över 30 domar under de senaste 20 åren, bland annat för grovt vapenbrott och grov misshandel. Nu sitter han som ordinarie ledamot i Borlänges högsta beslutande politiska organ.Tillsammans med sina vänner sätter han skräck i stadshuset.– Ni är fientliga mot allt vi står för, säger han till Expressen när vi besöker honom i maktens korridorer.
Läs mer om Borlänge och Expressen.
De utnyttjar demokratin för att underminera den
Peter Hultqvist (S) är uppvuxen i Borlänge och har dessutom varit kommunalråd där. Till Expressen berättar han om känslorna efter att nazisten Pär Sjögren nu tagit sig in som ordinarie ledamot i kommunfullmäktige.– Det är en rörelse som utnyttjar demokratin för att underminera den, säger han.
Läs mer om Borlänge och Pär Sjögren.

Mycket oralsex ökar cancerrisken

Män som haft mycket oralsex löper ökad risk att drabbas av cancer i munsvalget. För kvinnor, däremot, är sambandet inte alls lika starkt.
KD ligger illa till – men här finns räddningen
Kristdemokraterna ligger pyrt till enligt opinionssiffrorna. Men små partier tenderar att få ökad uppmärksamhet under valrörelser. Och inte ens om KD landar under 4 procent behöver det vara helt kört.
Greps för skott efter högerextremt tal
Tre män har gripits, misstänkta för en skottlossning efter det tal som den högerextreme ideologen Richard Spencer höll vid University of Florida i torsdags.
Enorma vinster väntar med kvantdatorer
Kvantdatorer har en enorm potential att hantera supersnabba beräkningar. Men de leder också till en pånyttfödelse för it i bred mening. Även vanliga datorer kommer att bli snabbare tack vare dem.
Hur bra är du på högskoleprovet?
I dag ska 55 700 personer skriva högskoleprovet. Även om du pluggat inför det eller inte finns det vissa saker att tänka på för att förbättra ditt resultat. Sanna Thedvall, 25, har förbättrat sitt resultat genom att göra provet flera gånger.
Experten: 3 bra övningar du kan göra mot ett räcke
Träning ska inte vara ett måste och det behöver inte vara särskilt svårt.Hälsolivs träningsexpert Erika Kits Gölevik visar hur du enkelt kan träna kroppen –med hjälp av ett räcke.
En författare som blottar konstverkets kraft
Ungraren Lszl Krasznahorkai brukar varje år återkomma i Nobelprisspekulationerna.Ulf Olsson läser en författare som förtrollas av konstens rituella detaljer.
Kronr polisanmäld – ska ha sexutnyttjat praktikant
Lasse Kronr polisanmäldes i går kväll av en tidigare praktikant på Sveriges Television. Den kvinnliga medarbetaren arbetade med Lasse Kronrs program Doobidoo. Polisen rubricerar anmälan som sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. SVT bekräftade på fredagskvällen för Expressen att Lasse Kronr fått en varning för sitt agerande.
Läs mer om Doobidoo, Expressen och Lasse Kronr.
Tv-profilen: Timell visade mig sitt kön
Tv-profilen Caroline Giertz säger att Martin Timell visade sitt kön för henne på en branschfest för ett antal år sedan –i ett rum full av festdeltagare.Hon berättade först i tidningen Metro om händelsen, då anonymt. Nu väljer hon att träda fram i Expressen.– Jag har kommit fram till att det är lika bra att säga som det var, säger Caroline Giertz.
Regeländring har öppnat för kvinnor i Volvo Ocean Race
På söndag går startskottet för Volvo Ocean Race, under åtta månader gör sju lag upp om segern i den klassiska kappseglingstävlingen. I årets tävling deltar fler kvinnor än någonsin, och på båten Turn the Tide on Plastic finns tävlingens enda kvinnliga skeppare tillsammans med en svensk veteran.
Läs mer om Plastic, Tide, Turn och Volvo Ocean Race.
Parlamentsledamot utreds för övergrepp
En parlamentsledamot från franske presidenten Emmanuel Macrons parti kommer att utredas för anklagelser om sexuella övergrepp och trakasserier mot en tidigare assistent, rapporterar radiokanalen Franceinfo.
Läs mer om Franceinfo.
Varning för Vettel
Läs mer om Vettel.