14. November 2017 09.00-09.59

Här går gränsen för Ericssons vd i neddragningarna

Ericsson har aviserat stora neddragningar i verksamheten – men vd Börje Ekholm säger i en intervju med Bloomberg att han inte kan äventyra investeringarna i forsknings- och utvecklingsverksamheten.
Läs mer om Bloomberg och Börje Ekholm.

Hårdare regler tvingar AWS att knoppa av kinesiska tillgångar

Molnjätten Amazon Web Services, AWS, agerar nu på den så viktiga kinesiska marknaden.
Så förändras it-avdelningen i kompetensbristens spår
Nej, det blir inte bättre. Den it-kompetens som företagen behöver finns inte därute helt enkelt. I stället hamnar ljuset på medarbetarna. Det handlar om att utveckla förmågor och att skapa en attityd som välkomnar ständig förändring.
Här går gränsen för Ericssons vd i neddragningarna
Ericsson har aviserat stora neddragningar i verksamheten – men vd Börje Ekholm säger i en intervju med Bloomberg att han inte kan äventyra investeringarna i forsknings- och utvecklingsverksamheten.
Läs mer om Bloomberg och Börje Ekholm.

Hårdare regler tvingar AWS att knoppa av kinesiska tillgångar

Molnjätten Amazon Web Services, AWS, agerar nu på den så viktiga kinesiska marknaden.
Så förändras it-avdelningen i kompetensbristens spår
Nej, det blir inte bättre. Den it-kompetens som företagen behöver finns inte därute helt enkelt. I stället hamnar ljuset på medarbetarna. Det handlar om att utveckla förmågor och att skapa en attityd som välkomnar ständig förändring.
Regeringen försöker köpa sig tid – svårt läge
Förslaget om skärpt amorteringskrav har nu landat i regeringens knä och kommer bli en svår politisk nöt att knäcka: Förslaget har svagt politiskt stöd och vi närmar oss ett valår – något som kan tvinga regeringen att skjuta ett besked på framtiden.
Molly Sandns ilska mot hårda kraven
Artisten Molly Sandn har fått nog av rollen som förebild. I en intervju med Aftonbladet ryter sångerskan ifrån.– Jag är bara människa och måste få ha mina laster och mina ups and downs utan att folk ska ha fördomar eller uttala sig om saker som de faktiskt inte har någon aning om, säger Molly Sandn till Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet och Molly Sandn.
Kylan kan kräva fler dödsoffer efter skalvet i Iran
Tusentals människor som fått sina hus raserade i Iran har tillbringat en andra natt utomhus. Nu riskerar kylan att kräva ännu fler dödsoffer, efter jordbävningen där över 400 människor omkommit.
Läs mer om Iran.
Johan Croneman: Det svajar i årets tv-dramer men det är kul att få se alla nya ansikten
Det fuskas alldeles för mycket i dagens dramaproduktioner – som Gåsmamman, Hassel och nya Alex. Det märks och vi ser det.
Läs mer om Alex, Gåsmamman och Hassel.
Här går Jihde ner på knä för Tilde – i sändning
Programledaren Tilde de Paula Ebys 45-årsdag firades med en stor överraskning i direktsändning av kollegan Peter Jihde - som gick ner på knä.– Älskling, jag klarar inte av sånt här. Jag är helt svettig, säger Tilde de Paula Eby i TV4 Nyhetsmorgon.
Läs mer om Jihde, Paula Eby, Peter Jihde och Tilde.
Ryssland är svensk önskemotståndare i fotbolls-VM
Sverige blev på måndagskvällen klart för fotbolls-VM i Ryssland nästa sommar. Vilka länder som det svenska landslaget får möta i gruppspelet och var Sverige får spela avgörs vid lottningen den 1 december. Här är alla förutsättningar.
Läs mer om Ryssland och Sverige.
Nora fick drömjobbet – nu slåss hon för rätten till assistans
Nora Eklöv, 22, fick sitt drömjobb och flyttade till Stockholm. När hennes personliga assistans blev indragen tvingades hon vända hem till sina föräldrar på Öland. På måndagen protesterade ett tiotal personer mot beslutet och utvecklingen. – På ett sätt har jag förlorat alla mina rättigheter, säger Eklöv.
Läs mer om Eklöv, Stockholm och Öland.
Nu har Kina gått om USA i superdatorracet
Av världens 500 snabbaste superdatorer är 202 kinesiska – och de snabbaste två finns också i Kina. Fem svenska superdatorer kvalar in på listan.
Läs mer om Kina och USA.
Ovärdig cirkus som KU och JO måste granska
Grava missbedömningar och misstag har skett när det gäller åldersbedömningar. Det har inneburit starka påfrestningar på både asylprocess och för asylsökande, skriver Staffan Danielsson (C).
Läs mer om Staffan Danielsson.
Lagkamraternas fina hyllning efter skadan
MILANO/STOCKHOLM. Jakob Johansson blev en tragisk hjälte efter gårdagens supermatch i Italien, när Sverige tog sig till VM.Men lagkamraterna såg ändå till att Johansson var närvarande i anden.– Det här resultatet är för Jakobs skull, säger John Guidetti.
Borg positiv till tuffare amorteringskrav: Rimligt
Finansinspektionen vill skärpa amorteringskraven och nu ökar pressen på regeringen att fatta beslut så snabbt som möjligt.Men alliansen är skeptisk. Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson kallar kravet för ett litet plåster på ett stort sår. Samtidigt säger hennes föregångare Anders Borg att det är en rimlig väg framåt.Oron för att amorteringskravet utlöser en lågkonjunktur är överdriven skriver han på Facebook.
Bättre kvalitet till lägre kostnad
Den som verkligen vill påverka sitt boende kan gå med i en byggemenskap. Det innebär att man tillsammans med sina blivande grannar planerar, låter bygga och sedan flyttar in i ett hus tillsammans.
Nya siffror understryker nedgången
Bostadspriserna i Sverige sjönk 3,0 procent i oktober jämfört med föregående månad, den största nedgången sedan oktober 2008. Säsongsrensat sjönk priserna 1,8 procent. Det visar Valueguards HOX-index.
Läs mer om Sverige.
Här bygger hyresgästerna sitt hus tillsammans
I Lagnö Bo utanför Trosa bygger 19 blivande grannar ett hyreshus tillsammans. Naturen, den kollektiva tanken och gemenskapen lockar. Efter nyår är det dags för inflyttning.
Läs mer om Trosa.
Flera döda i självmordsdåd i Jemen
Minst sex människor har dödats i en självmordsattack i staden Aden i Jemen, uppger vittnen.
Läs mer om Aden och Jemen.
Android blir bättre på att avslöja apparna som slukar batteri
Den populära batterisparfunktionen som redan syns i exempelvis Samsung Galaxy S8 blir ny standard för Android 8.1 Oreo.
Läs mer om Android och Samsung Galaxy S8.
Bill Gates satsar hundratals miljoner på att anlägga en smart stad
Ett av Microsoft-grundarens investmentbolag investerar 670 miljoner kronor i en högteknologisk stad som ska ligga i den amerikanska delstaten Arizona.
Läs mer om Arizona.
Snabbare trådlös laddning i IOS 11.2
Ägare av Iphone 8 och Iphone X kommer från och med nästa stora uppdatering av IOS kunna använda snabbare trådlös laddning.
Läs mer om Iphone och Iphone X.
Nu har Kina gått om USA i superdatorracet
Av världens 500 snabbaste superdatorer är 202 kinesiska – och de snabbaste två finns också i Kina. Fem svenska superdatorer kvalar in på listan.
Läs mer om Kina och USA.
Öppning nära nollan väntas på börsen
Stockholmsbörsen ser ut att inleda tisdagen nära nollstrecket.
Gränsdrama – amerikan greps på väg in i Nordkorea
En nordkoreansk soldat gjorde ett dramatiskt avhopp till Sydkorea på måndagen och sköts under flykten. Samtidigt försökte en amerikan fly in i Nordkorea. Båda händelserna skedde i den demilitariserade zonen, där svenska militärer övervakar en bräcklig vapenvila.
Läs mer om Nordkorea och Sydkorea.
Intervjun med al-Hariri väcker nya frågor
Det har gått en dryg vecka sedan Libanons premiärminister Saad al-Hariri meddelade att han avgår, under ett besök i Saudiarabien. I söndags gjorde han sin första intervju. – Det var inte han som talade, han är inte en fri man, säger läraren Laila Khalilc.
Läs mer om Laila Khalilc, Saad och Saudiarabien.
Finansinspektionen varnar finansbolag
Exceed har begått så allvarliga överträdelser att Finansinspektionen övervägt att dra in bolagets tillstånd. Myndigheten nöjer sig dock med att varna värdepappersbolaget och utfärda en straffavgift på 3,5 miljoner kronor.
Läs mer om Finansinspektionen.
Snabbaste nedgången sedan finanskrisen 2008
Här är senaste larmsiffrorna för svenska bostadsmarknaden:Mellan september och oktober sjunker prisindex för privatägda bostäder i Sverige med 3,0 procent.Nedgången de senaste två månaderna är den snabbaste sedan finanskrisen 2008.
Läs mer om Sverige.
När blev tvååringarna bättre än oss på allt det tekniska?
Jag vill kolla Youtube! Jag vill kolla Youtube!Jag kollar förvånat ner på tvååringen som precis bad om min mobiltelefon. När började så små barn använda Youtube egentligen!?
Läs mer om Youtube och Youtube.Jag.
JUST NU: Madsen går med på omhäktning
Den mordmisstänkte Peter Madsen går med på omhäktning, det rapporterar danska Elstrabladet.
Läs mer om Elstrabladet och Peter Madsen.
Ikea framåt i Storbritannien – fler butiker ska öppna
Möbeltillverkaren Ikea går framåt i Storbritannien, för det senaste verksamhetsåret omsatte bolaget drygt 1,8 miljarder pund – en ökning med runt 6 procent jämfört med året innan, enligt BBC.
Läs mer om BBC och Storbritannien.
Ilskan mot Zlatans bild: Är pinsamt
Zlatan Ibrahimovic skickade en hälsning med en twist till landslaget efter bragden i Milano.Nu anklagas Manchester United-stjärnan för att vara arrogant.
Bil kraschade in i träd
En bil kraschade in i ett träd utanför Växjö.– Räddningstjänsten klipper taket, säger Kim Hild, presstalesperson på polisens ledningscentral i region syd.
Läs mer om Kim Hild och Växjö.
Elva åtalade efter nazistdemonstration
Elva personer åtalas nu för brott i samband med nazistdemonstrationen i Göteborg den 30 september. Samtliga brott har begåtts mot polisen, enligt åklagaren.
Läs mer om Göteborg.
Melker Schörling köps ut från börsen
Investmentbolaget Melker Schörling (MSAB) är på väg att köpas ut från börsen. Familjen Schörling har tillsammans med H&M-ägaren Stefan Persson, Carl och Martin Bek-Nielsen samt Mikael Ekdahl beslutat att via bolaget Schörling&Partners lägga ett bud på aktierna i MSAB. Bakgrunden är att finansmannen Melker Schörling lämnat sin operativa roll i MSAB.