14. November 2017 10.00-10.59

Julklapparna du inte vill ge ditt barn – de här smarta leksakerna är busenkla att hacka

Gosedjur med molnkoppling, talande robotar och så klart Furbys. Ny studie visar hur skrämmande enkelt det är för att ta kontroll över dina barns leksaker.

Raspberry Pi-guide: Så enkelt bygger du din egen NAS

I del tre i vår Raspberry Pi-skola visar vi hur du enkelt förvandlar din Raspberry Pi till en strömsnål och högst kompetent hemmaserver.
Bolagen som tas med i MSCI Global Small Cap
Två bolag adderas till indexet MSCI Global Small Cap och sjutton bolag till MSCI Global Micro Cap.
Berghs glädje – efter bråket med kommunen
Det blev stor uppmärksamhet när Robert Bergh inte fick använda strandskyddad mark som bete för sina hästar.En tid som stjärntränaren beskriver som jobbig.Under måndagskvällen blev det klart att Bergh vunnit målet.– Det här var fantastiskt och det är otroligt viktigt för travsporten i stort, säger Robert Bergh till Travronden.
Läs mer om Bergh, Robert Bergh och Travronden.

Andersson i tårar: Betyder så mycket

MILANO/STOCKHOLM.Det var en känslosam Janne Andersson som höll presskonferens efter bragden mot Italien.En fråga lockade fram tårar från Andersson.– Jag blir nog mer rörd av att andra blir rörda, säger Andersson.
Ny studie tonar ner fördelar med amning
Forskare har länge diskuterat huruvida amning kan förhindra allergier och astma. Resultaten har pekat åt olika håll. En ny studie från Uppsala universitet – den hittills mest omfattande i sitt slag – indikerar att amning inte har några sådana positiva effekter, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.
Läs mer om Uppsala.
Man har försökt förnedra tiggarna
När Petter Kallioinen kom hem till Hökarängen upptäckte han att någon lagt ut gödsel – precis där rumänska tiggare brukar sitta. Han sopade bort det och planerar en polisanmälan om hatbrott.
Läs mer om Hökarängen.
DN gratulerar: Nadja Weiss, skådespelare och regissör
Nadja Weiss varvar mellan regi och skådespeleri. Just nu är hon aktuell i pjäsen Uppenbarelsen på Dramaten. Men till nästa höst är hon troligtvis tillbaka i regissörsstolen igen. Oavsett vad jag gör börjar det alltid med ett motstånd som måste övervinnas.
Läs mer om Dramaten och Uppenbarelsen.
Norge nästa land att blockera Popcorn Time
Piraternas Netflix får stryk i grannlandet. Efter en ny rättstvist tvingas internetleverantörer blockera Popcorn Time och flera undertextsajter.
Läs mer om Popcorn Time.
Bankernas bolånemarginaler sjunker
Bankernas bolånemarginaler minskade något under det tredje kvartalet jämfört med det andra.
Blytunga beskedet – efter otäcka bilderna
MILANO/STOCKHOLM. Sverige tog sig mirakulöst till VM i går kväll.Dagen efter bragden mot Italien höll Janne Andersson presskonferens.Då lämnade han besked om Jakob Johanssons skada.– Han drog främre korsbandet, säger han
Läs mer om Italien och Janne Andersson.
Bilar i krasch – bärgas
Två bilar krockade på tisdagsförmiddagen på Yttre ringvägen i Malmö.Det är okänt om någon skadats.– En av bilarna bärgas, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisens ledningscentral.
Läs mer om Calle Persson, Malmö.Det och Yttre.
Över två miljoner såg matchen på tv – Kanal 5 slog tittarrekord
Preliminära siffror från MMS, Mediamätningar för Skandinavien, visar att måndagens match mellan Sverige och Italien slog tittarrekord för Kanal 5. Över två miljoner tittare såg matchen, erfar DN.
Laila Bagge till sjukhus
Radioprogramledaren Laila Bagge missade sändningen i Rix Morronzoo.I stället fick hon tillbringa natten på sjukhus.Hennes mage satte stopp för hennes planer... I stället har hon tillbringat natten på sjukhus, skriver Rix Morronzoo på Instagram.
JUST NU: Klar för Frölunda
GÖTEBORG. Efter tunga starten – nu förstärker Frölunda.Först med Mike Weber, 29, och nu med Joel Mustonen, 25.– Det blir speciellt och spännande. Jag har aldrig bytt klubb mitt under säsongen förut och det är lite nervöst. Samtidigt ser jag fram emot att spela i Scandinavium, det ska bli mäktigt, säger Mustonen.
Minnesord: Åke Janson
Åke Janson, Solna, har avlidit 78 år gammal. Närmast anhöriga är hustrun Kerstin och sönerna Einar och Mats med familjer.
Läs mer om Einar, Kerstin och Solna.
S, V och MP kräver åtgärder för försenade canceroperationer
Efter DN:s avslöjande om att 20 cancerpatienter i somras inte fick sina operationer i tid på grund av personalbrist på Karolinska, ställer oppositionspartierna S, V och MP krav på fördjupade utredningar och kompensation för de drabbade.
Läs mer om Karolinska.
Spotifys nya satsning: Kränger artisters smink direkt i musiktjänsten
Spotify låter artisten Maggie Lindemann sälja sin sminkkollektion direkt via sin artistsida på streamingtjänsten.
Läs mer om Maggie Lindemann.
Just nu: Janne Andersson om playoff-bragden
Det är dagen efter fotbollslandslagets avancemang till fotbolls-VM i Ryssland efter 0–0 mot Italien på måndagskvällen och förbundskaptenen Janne Andersson håller presskonferens inför hemresan från Milano. Följ vår direktrapport.
Kinesernas satsning på framtidens bilar
När Geely satsar på ett gigantiskt innovationscenter på Lindholmen i Göteborg ligger fokus på elfordon, grön teknologi och uppkopplade fordon.Avsiktsförklaringen kring bygget tecknades i Kina i somras och nu pågår arbete med ritningar och detaljplan.– Projektet flyter på förvånansvärt smärtfritt, säger Stefan Lundin, kommunikationschef på CEVT.
Bröderna Lejonhjärta i ny dräkt
Konstnären Jesper Waldersten har hjälpt Tomas Alfredson att ta fram ett nytt formspråk inför den länge utlovade storfilmen Bröderna Lejonhjärta. I maj 2018 ges två nyutgåvor av boken ut, och i samband med detta ställs illustrationerna även ut på Kulturhuset Stadsteatern.
Live 10.30: Landslaget dagen efter VM-kvalbragden
På måndagskvällen utbröt det kollektiva svenska jublet på San Siro i Milano – svenska landslaget hade slagit ut Italien och kvalificerat sig för fotbolls-VM i Ryssland nästa sommar. Har känslorna lagt sig något? Hur var nattens firande? Hur ser planeringen fram mot mästerskapet ut? Följ presskonferensen dagen efter bragden här.
Live: Janne Andersson efter bragdmatchen
Hör förbundskapten Janne Andersson dagen efter bragdmatchen mot Italien.
Läs mer om Italien och Janne Andersson.
Volvo Care Concept tar hand om dig
Den här konceptbilen är tvådörrars med plats för tre, där idn är att bilen ska ta hand om Volvo-anställdas individuella behov.
Tommy Svensson: Lagtriumf som VM 94
Tommy Svensson lutade sig tillbaka i tv-soffan hemma i Växjö: – Jag hade hela tiden en känsla av att vi skulle fixa det, säger 72-åringen som ledde Sverige till VM-bronset i USA 1994.
Läs mer om Sverige, USA, VM-bronset och Växjö.
Åge Hareides MFF-rutin ska ta Danmark till VM
Danmark är en match från VM.Då hyllas Åge Hareide och den rutin han samlat på sig i bland annat Malmö FF.– Han har stått i den här situationen flera gånger tidigare och det tror jag är viktigt, säger Danmarks mittfältare William Kvist.
Varningen: Jag är osäker på formen
Han vann det norska Kriteriet i imponerande stil.Nu är Hard Times den största favoriten i onsdagens jackpotomgång på V86.- Det känns som en bra uppgift, även om jag är lite osäker på formen, säger ägaren och amatörtränaren Ola Åsebö.
Läs mer om Kriteriet, Ola Åsebö och V86.
Fortsatt rekordhöga marginaler för bolån
Bankernas bruttomarginal på bolån minskade något under det tredje kvartalet jämfört med det andra.I slutet av september var marginalen 1,71 procent jämfört mot 1,73 procent i slutet av juni. Bruttomarginalen är fortsatt på en historiskt hög nivå.Det framgår av Finansinspektionens (FI) kvartalsvisa publicering över bankernas marginal på bolån.
Öresundståg krockade med arbetsfordon – flera skadade
Ett av de Öresundståg som även trafikerar sträckor i Sydsverige krockade på tisdagsmorgonen med ett arbetsfordon på sträckan Köpenhamn-Helsingör i Danmark.Flera passagerare i tågvagnarna ska ha ådragit sig lättare skador, skriver danska tidningen Ekstrabladet.
Fortsatt höga marginaler på bolån
Bankernas vinster på bolån, deras marginaler, ligger fortfarande på hög nivå. De har dock sjunkit tillbaka något sedan andra kvartalet, rapporterar Finansinspektionen
Läs mer om Finansinspektionen.
Kings grundare: Sociala medier skapar press
När Sebastian Knutsson sålde Candy Crush-bolaget King blev han och de andra grundarna miljardärer. Två år senare utvecklar han fortfarande spel – men ser problem med den ökade mobilanvändningen. – Faran är om man aldrig rör på sig.
Här sover prinsarna på golvet i Ritz-fängelset
De gripna saudiska prinsarna och affärsmännen, bland andra svenska bensinjätten Preems ägare Mohammed Al Amoudi, hålls kvar i sitt lyxfängelse på Ritz Carlton i Riyadh.Enligt bilder som läckt ut från hotellet är det ingen femstjärnig komfort där prinsarna sover på madrasser i bankettsalen.Samtidigt kommer uppgifter om hur den saudiske kronprinsen Mohammad bin Salman och hans närmaste planerade kuppen.
Dan Lucas: Tunga mätare eniga – en bred prisnedgång har börjat
Två av de viktigaste mätarna av läget på bostadsmarknaden, Svensk Mäklarstatistik och Valuegard är eniga: priserna på bostäder är på väg ner. DN:s Dan Lucas svarar på fyra frågor om vad som sker.