14. November 2017 19.00-19.59

Larmet om Östersjön: Kan förvandlas till en insjö

ASKÖ. Den unika bräckta havsmiljön är på väg att försvinna. Om 80 år kan Östersjön ha förvandlats till en stor insjö. Forskare varnar nu för att klimatförändringarna gör vattnet både sötare och varmare. – Det är en förändring på vår jord som är mycket snabbare än någon förändring tidigare varit och det kan få oanade konsekvenser, säger Heln Andersson, klimatforskare på SMHI.
Läs mer om Heln Andersson och Östersjön.

Man rånades i Malmö

En man rånades under tisdagen i Malmö.Enligt uppgift kom rånarna undan med hans mobil och dator.
Läs mer om Malmö och Malmö.Enligt.
Sessions försvarade sig mot tuffa Rysslandsfrågor
USA:s justitieminister Jeff Sessions försvarade sig under en utfrågning i Washington på tisdagen. – Det är inte rätt att anklaga mig, sa han flera gånger.
Läs mer om Rysslandsfrågor och Washington.
Allt du behöver veta om julkalendern 2017 – Jakten på tidskristallen
Årets julkalender heter Jakten på tidskristallen.SVT beskriver det som ett spännande och juligt sci-fi-äventyr.Bland skådespelarna märks: Eva Rydberg, Rikard Wolff, Kodjo Akolor och Flice Jankell.
Stjärnan kollapsade under match – fördes till sjukhus
Den argentinske fotbollsspelaren Sergio Agüero kollapsade i omklädningsrummet under en vänskapsmatch mot Nigeria, rapporterar Varsky Sports.Han är förd till sjukhus för kontroll.
Bilmålvakternas värsting – har 62,5 miljoner i parkeringsskuld
Idag ligger notan för obetalda parkeringsavgifter hos kronofogden på hela 970 miljoner kronor. Av dessa har ett 20-tal personer skulder på över en miljon. — Den här kategorin personer är speciell, de har satt det i system, säger Johan Krantz på Kronofogden.
Läs mer om Den, Johan Krantz och Kronofogden.
Falska fönsterputsare tvingade Ulla, 85, att ta ut 15 000 kronor
Falska fönsterputsare tog sig in i 85-åriga Ullas hem och tryckte en kökskniv mot hennes hals.Därefter tvingade de med henne till en bankomat för att ta ut 15 000 kronor.Nu vill polisen ha allmänhetens hjälp med att identifiera den misstänkta rånaren.–Tårarna bara rann, och benen skakade. Jag tänkte för mig själv: vad har jag gjort för någonting?, säger Ulla.
Läs mer om Ulla.
Minst tre döda i skolskjutning i USA
Läs mer om USA.
M: Regeringen lägger kraft på symboliska EU-projekt
Centralisering av makt till EU är inte lösningen på Europas sociala problem eller hur vi får fler och tryggare jobb. Risken är betydande att EU:s Göteborgsmöte blir en förevändning för länder att inte själva, nationellt, göra det som behövs, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och utrikespolitiska talesperson Karin Enström.
Svenska företag vinnare när Saudiarabien miljardsatsar
Miljonstäder ska växa upp ur öknen och storsatsningar göras på solenergi och finanssektorn. Hundratals miljarder satsas när Saudiarabien ska stöpa om landets ekonomi i grunden. – När man ska förändra alla de här delarna finns det möjlighet för svenska företag att dra nytta av det, säger, Patrick el-Cheikh, expert på Saudiarabiens näringsliv.
Läs mer om Patrick och Saudiarabien.
AP: Tre döda i skolskjutning i Kalifornien
Minst tre personer har dödats och flera, däribland barn, har skadats vid en skottlossning på en grundskola i norra Kalifornien, USA. Gärningsmannen ska ha dödats, rapporterar AP.
Läs mer om Kalifornien och USA.
Hemliga bråket – i det italienska laget
Italien skakades av ett internt bråk inför den avgörande matchen mot Sverige. Redan efter förlusten i Stockholm ska förbundskaptenen Gian Piero Ventura ha skällt ut sina spelare i omklädningsrummet och hotat med att avgå. Enligt Football Italia så tvingades några av de äldre spelarna i truppen agera fredsmäklare och se till att Ventura stannade över hela playoffspelet.
Sköna blundern – måste ordna bussresa för 800
Alexander Johansson, 23, befinner sig i ett lite prekärt läge efter ett Twitterlöfte i oktober.Då lovade han att om Sverige slog Italien och tog sig till VM så skulle han bjuda alla som retweetade hans tweet på en bussresa till Ryssland.I skrivande stund har nästan 8000 personer retweetat hans löfte. – Jag ska försöka få till det så bra som möjligt, säger Johansson.
Jakob Johanssons första ord efter skräckbilderna
Jakob Johansson drog av sig korsbandet i bragdmatchen på San Siro.Nu berättar han om den oturliga skadan.– Det känns väldigt tungt. Men jag fick vara med på festen på hotellet i natt. Det var bättre fart på partyt hos dem som inte hade dragit av främre korsbandet, säger han till Aftonbladets reporter Michael Wagner.
Läs mer om Michael Wagner och San Siro.Nu.
Regeringens krav efter uppropet #medvilkenrätt
4 445 kvinnliga jurister kräver ett stopp på sexuella trakasserier och övergrepp i branschen.Nu kräver regeringen att männen i branschen bryter strukturen.– Man blir otroligt illa berörd på alla möjliga plan, illamående av vissa av vittnesmålen, säger jämställdhetsminister Åsa Regnr i Expressen TV.Om mäns våld mot kvinnor ska upphöra, så är det männen som måste förändras, skriver justitieminister Morgan Johansson på Facebook.
Tre personer skjutna vid skola i USA
Tre personer ska ha dött i en skolskjutning i en skola i Kalifornien.En sexåring ska vara bland de skadade uppger Sky News.
Läs mer om Kalifornien.En och USA.
Expert: Akuta situationen med risk för krig i Libanon över
Libanons premiärminister Saad Hariri skrev på tisdagen ett inlägg på Twitter om att han inom två dagar kommer att återvända till Libanon. – Den akuta situation vi hade under en vecka där ett krig var möjligt är över, säger analytikern Yezid Sayigh vid Carngieinstitutet.
Minst tre döda i skolskjutning
Minst tre persober har dödats i samband med en skjutning på en skola i Kalifornien på tisdagskvällen svensk tid.
Läs mer om Kalifornien.
Mitt sexliv har gått från noll till hundra
Sex på offentliga platser, filmer och maratonsex – många kvinnor upplever en nyväckt sexualitet efter 40. –Den tidigare ängsligheten har för många kvinnor i den här åldern försvunnit, förklarar psykolog Maria Farm beteendet. Här berättar Annika om sina frigjorda äventyr.
Läs mer om Annika och Maria Farm.
Fem tips: Så skapar du vintermys hemma
Växter och kuddar är a och o för att få en lugn och härlig känsla hemma, säger Fanny Henricson, influencer i Göteborg som bloggar om inredning.Här ger hon sina fem bästa tips på hur du enkelt skapar bästa vintermyset.
Läs mer om Fanny Henricson och Göteborg.
Bilen kraschade rakt in i Sophies hus: Rädd
Sophie och Michael bor i en villa längs med en landsväg i Kävlinge.Deras två söner hade just lagt sig när en hög smäll hördes i huset.En bil hade kraschat rakt in i familjens villa.– Jag såg i ögonen på min äldsta pojke hur rädd han blev. Direkt efter smällen såg vi bilen, som var i full gång. Min man såg mannen springa i väg, säger Sofie.
Läs mer om Michael och Sofie.
Internationell BMW-liga härjar – inbrott i 21 bilar
Minst en internationell liga specialiserad på att stjäla delar ur lyxbilar genomför just nu en omfattande stöldturn i Sverige.I helgen gjorde man inbrott på en bilfirma i Jönköping där delar stals ur 21 BMW-bilar.– Detta var det nionde stora inbrottet med samma tillvägagångssätt bara senaste månaden i vårt polisdistrikt, säger Malin Bentzer, operativ analytiker vid polisen i region Öst.Fyra personer ur ligan sitter gripna på olika platser i landet.
Se hur Hitlers skrytbygge förvandlades till en lyxig semesterort
Några år innan andra världskriget utbröt påbörjade Adolf Hitler bygget av en gigantisk strandnära semesteranläggning, som skrytbygge för nazistregimen och för att entusiasmera de tyska arbetarna. Men med kriget föll superprojektet i glömska, och dess enorma skelett har stått kvar som en påminnelse om naziregimen.
Läs mer om Adolf Hitler.