17. November 2017 11.00-11.59

JUST NU: Björgens mäktiga uppvisning

Den norska skidsäsongen är i gång.Och Marit Björgen vann direkt.Den suveräna norskan krossade motståndet i Beitostölen och vann med knappt 30 sekunder på 10 kilometer klassiskt.
Läs mer om Beitostölen.

Domare slipper straff för felaktig häktning

En domare vid Malmö tingsrätt slipper straff för att inte ha försatt två misstänka på fri fot. Det har Högsta domstolen beslutat.Männen hade suttit anhållna anhållna alldeles för länge. Det missade domaren att kontrollera och beslöt att häkta dem.
Läs mer om Högsta och Malmö.
Orientexpressen ger nytt hopp åt filmtågen
Filmhistorien tuffade i gång med ett tåg som gled in på perrongen 1895, men numera är rälstrafiken marginaliserad på vita duken. Inför biopremiären på nyinspelningen av Mordet på Orientexpressen, funderar Jacob Lundström över den spårbundna filmens framtid.
Demokrati och reformer står främst för Putins kritiker
Ryssland under Putin är ingen demokrati där det hålls fria val. Det var rätt av västvärlden att sätta in sanktioner efter ockupationen av Krim. De salvorna levererar Michail Kasianov, tidigare premiärminister som numera är i opposition.
Läs mer om Krim, Michail Kasianov och Putin.

Johan Croneman: Varför måste även äkta glädje regisseras?

En alternativ sanning? Eller kanske rentav en alternativ lögn?. I veckans Sport i tv-krönika ifrågasätter Johan Croneman Discoverys förklaring till stormningen av studion efter VM-playoffmatchen. Stormningen var bara klimax när kanal 5 slog ett praktfullt svenskt rekord i att släppa alla journalistiska ambitioner.
Läs mer om Sport och VM-playoffmatchen.
Tidigare Aftonbladetchef lämnar sin tjänst efter anklagelser om trakasserier
Den tidigare Aftonbladetchef som granskats av DN avslutar sin anställning. Beslutet kommer efter en internutredning mot mannen. Det meddelas i ett internt brev, skriver Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet och Aftonbladetchef.
Minnesord: Sten Gustafsson
Sten Gustafsson, Rönninge, har avlidit 94 år gammal. Han efterlämnar hustrun Harriet och barnen Morgan, Jan och Mats med familjer.
Läs mer om Harriet, Jan, Morgan och Rönninge.
Nominering av Bard stryks efter kritik
Konsultbolaget Consid drar tillbaka en av sina tre nomineringar – artisten Alexander Bard – till utmärkelsen Årets digitala influencer inför prisgalan den 25 november.
Läs mer om Alexander Bard och Bard.
Det går framåt för de lesbiska demonerna
Norska filmen Thelma skriver in sig i en tradition av lesbiska filmdemoner.Hanna Johansson gläds över att begäret numera vinner över verkligheten.
Läs mer om Thelma.
Trakasserianklagad ex-chef på Aftonbladet slutar
Efter anklagelser om bland annat trakasserier mot en tidigare chef på Aftonbladet stängdes han av från Schibstedkoncernen. Efter att en internutredning genomförts har mannen avslutat sin anställning enligt uppgifter i ett internt brev, skriver Aftonbladet.
Dollarfall efter rysskopplingsjakt
Dollarn har försvagats på fredagen efter att Wall Street Journal rapporterat att den särskilde utredaren Robert Mueller har lämnat in en stämning mot president Donald Trumps kampanj.
Schibstedchef slutar efter anklagelser om kränkningar
En Schibstedmedarbetare som anklagats för oacceptabelt beteende på arbetsplatsen lämnar koncernen.
Bondeparet tillsammans igen – efter uppbrottet
Bonde söker fru-paret Erik Bäckman, 22, och Linnea Åberg, 22, gick skilda vägar tidigare i somras.Men av allt att döma har paret nu hittat tillbaka till varandra igen.På sitt Instagramkonto har Linnea Åberg lagt upp en bild på ett hus och taggat Erik Bäckman till bildtexten Vårat hem.
Sveriges VM-öde i legendarens händer
Det blir den engelske fotbollslegendaren Gary Lineker som håller i lottningen till fotbolls-VM, där Sverige är med för första gången på tolv år. Det gör han tillsammans med den ryska journalisten Maria Komandnaja.
TV-profilens snuskiga ord – i direktsändning
Mitt i VM-yran är det inte alltid lätt att tänka på vad man säger.Fråga bara den danska programledaren Mette Cornelius som efter playoff-segern mot Irland pratade om en golden shower.– Jag är i alla fall kissgul på tröjan, sa hon i direktsändning.
Läs mer om Irland och VM-yran.
Björklund öppningstalar på Liberalernas landsmöte
På fredag förmiddag startar liberalernas landsmöte i Västerås där politiken inför den kommande valrörelsen ska klubbas.Jan Björklund inledde med att tala för de runt 600 tillresta partimedlemmarna.– Nu kavlar vi upp ärmarna och nu kör vi, sa Björklund i talet.
Läs mer om Björklund.
Regeringen slår till mot salonger och verkstäder
Här är Magdalena Anderssons och regeringens nya drag mot svartarbete:Krav på personalliggare i fler branscher.Det beräknas ge staten 125 miljoner kronor – per år.– Detta förbättrar konkurrensen för de företag som gör rätt för sig, säger finansministern.
Ny tysk regering ännu inte i sikte
Berlin. Planen var att gårdagens nattmanglingar skulle ge grönt ljus åt en ny tysk regering. Men förhandlingarna mellan förbundskansler Angela Merkel och hennes tilltänkta regeringspartners strandade. På fredagen fortsätter de tuffa samtalen.
Läs mer om Angela Merkel.
Quiz: Vad kan du om tåg på film?
Mordet på Orientexpressen har snart nypremiär. DN testar därför dina kunskaper om vad du vet om tågfilmer.
Läs mer om Orientexpressen.
Jacques Wallner: Tesla kommer knappast att kunna tillverka de nya modellerna i tid.
Elbilstillverkaren Tesla presenterade båden en lastbil och en sportbil på fredagen. DN:s motorredaktör Jacques Wallner svarar på frågor om händelsen.
Sarah Silverman om Louis C K: Jag älskar Louis, men han gjorde detta
Komikern och skådespelaren Sarah Silverman kommenterade i går Louis C K:s sexuella ofredanden i sitt tv-program I love you, America. Talet rörde sig kring hennes personliga relation till C K. Kan man älska någon som gjort dåliga saker?, frågade hon sig.
Läs mer om America, C K och Sarah Silverman.
Ökad produktion i EMU:s byggsektor
Produktionen inom byggsektorn i euroområdet steg 0,1 procent i september jämfört med föregående månad.
Bekräftat: Harry Potter-fans är bättre människor
Gillar du Harry Potter? Grattis! Då är du antagligen en riktigt bra människa. Enligt en studie är Harry Potter-fans mindre fördomsfulla än vanliga mugglare.
Läs mer om Harry Potter.
Skivbolagschef avstängd efter anklagelser om sexuella trakasserier
En hög chef på ett av Sveriges största skivbolag har stängts av från sin tjänst sedan flera kvinnor anklagat honom för sexuella trakasserier, skriver Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet.
Smet från krognota – glömde kvar id-kort
Tre ungdomar smet på torsdagen från sin middagsnota på Södermalm. Oturligt nog glömde en av ungdomarna kvar sina id-handlingar på restaurangen. – Det är jättebra polisiärt, men väldigt dåligt för gärningsmannen, säger Stefan Palmr vid Stockholmspolisen.
Synka Apple Watch med gymutrustningen – Gymkit börjar rullas ut nu
Apples teknik för att få Apple Watch att prata med gymutrustning börjar nu rullas ut, men när det väl kommer till Sverige är oklart.
Läs mer om Apple Watch, Gymkit och Sverige.
Ny tjänst sänkte kunders lånekostnad med 74 procent
Artificiell intelligens påverkar morgondagens banktjänster. En ny svensk tjänst sänkte kundernas genomsnittliga lånekostnad med 74 procent med hjälp av AI. Men höga risker får fortsatt bankerna att tveka inför den nya teknologin.
Teslas nya slägga: 0–100 på 1,9 sekunder
En ny sport-roadster. Det var Elon Musks överraskning när han visade upp sin nya Tesla-lastbil. Med acceleration från 0 till 100 på 1,9 sekunder är sportbilen närmast bisarrt snabb när den ska lanseras 2020. Men Musk får kritik för att han ägnar tid åt sidoprojekt - när han borde få produktionen för Model 3 att fungera.
Läs mer om Model och Tesla-lastbil.
Res på tajt budget – men ändå lyxigt
Många av oss kommer nog aldrig att flyga förstaklass med all extra lyx det innebär.Men det finns knep för att förgylla en plånboksvänlig resa så att den känns som om man flyger riktigt dyrt.Här är fem experttips.
Sålde farlig drog på nätet – åtalas
På den 38-årige mannens sajt gick det att köpa nätdroger som ännu inte hunnit bli narkotikaklassade. Polisen fick upp ögonen för sajten efter att en professor provköpt den farliga drogen akrylfentanyl. Nu åtalas 38-åringen och en kumpan för grovt narkotikabrott och narkotikabrott av normalgraden, skriver Sydsvenskan.
Läs mer om Sydsvenskan.
Spårvagn och personbil har kolliderat – oklart skadeläge
En spårvagn och en personbil har kolliderat i Mölndal, uppger polisen.Det är oklart om någon har skadats.
Läs mer om Mölndal.
Gängmedlem fick sin lyxiga mc tagen av Kronofogden
Kronofogden beslagtog en Bandidosmedlems motorcykel för att bekosta hans skulder.Nu överklagar mannen – och säger att han inte äger fordonet.Han hyr motorcykeln av kvinnan för 2 500 kronor i månaden. Hon har inget motorcykelkörkort, skriver Kronofogden i sin utredning.
Läs mer om Kronofogden.
Experterna om nya läget på bomarknaden
Fallande bostadspriser, stigande räntor och hårdare amorteringskrav kan ha stor effekt på hushållens ekonomi. DN har talat med fyra personer inom bankvärlden om hur ett nytt läge på bostadsmarknaden kan påverka svenskarnas plånböcker.
Tesla Roadster är kvickast i världen och klarar 100 mil på en laddning
Det var inte bara en maffig lastbil som visades upp på Teslas event på fredagmorgonen svensk tid. Elon Musk bjöd också på en oväntad överraskning, nämligen att Tesla Roadster kommer i ny upplaga. Den nya fyrsitsiga sportbilen skryter med riktigt imponerande siffror som sätter världens sportbilstillverkare i skamvrån. 0–100 km/h går på bara 1,9 sekunder och toppfarten är över 400 km/h.
Läs mer om Tesla Roadster.
First North-bolag handelsstoppas
SpiffX, som utvecklar och marknadsför konsumentinriktade spelapplikationer för speloperatörer, har handelsstoppats på First North efter ett kursfall om 11 procent i öppningshandeln.
Läs mer om First North.
Poeten som såg ensamhet som ett privilegium
Den ensammaste människa jag känt var poeten Gustaf Adolf Lysholm. Men han såg inte sin ensamhet som att han var utstött, utan privilegierad.
Här dyker Mugabe plötsligt upp – på universitet
Zimbabwes president Robert Mugabe har oväntat dykt upp under en examinationsceremoni för universitetsstudenter. Det är första gången han syns i offentligheten sedan militären tog kontrollen i landet.
Läs mer om Mugabe och Robert Mugabe.
Flickvännens dolda tecken till Prins Harry
Prins Harry och flickvännen Meghan Markle rapporteras nu ta nästa steg i relationen och flytta ihop i London.Det tydligaste tecknet?Meghan Markles högt aktade hundar ska vara på väg till den brittiska huvudstaden, enligt The Sun.
Läs mer om London.Det, Meghan Markle och The Sun.
Ryska hatet: Ska skjutas till döds
GÄLLIVARE/STOCKHOLM. Grigory Rodtjenkov var mannen som blottlade den ryska statsdopingen.Nu har han fått motta ett öppet dödshot – från Rysslands olympiska kommitt.– Han ska skjutas till döds, som Stalin skulle ha skött det, säger ordföranden Leonid Tyagachev enligt ryska Sport.
Läs mer om Leonid Tyagachev, Sport och Stalin.
Tre bilar i olycka på E20 – oklart skadeläge
Tre bilar har krockat på E20 nära Skara, skriver polisen på sin hemsida.Det råder trafikstörningar på platsen i samband med att fordonen ska bärgas.Det är oklart om någon har skadats.
Läs mer om E20 och Skara.