17. November 2017 14.00-14.59

Arvsynden är som en familj – där Hitler min bror

Vi har alla potential att bli såväl helgon som odjur. Tänk på det som att vi alla är del av samma familj. Och då kan man inte helt avsvära sig ansvar för familjemedlemmarna.
Läs mer om Hitler.

Artisten Rikard Wolff är död

Artisten Rikard Wolff är död, rapporterar Aftonbladet. Han blev 59 år gammal.
Läs mer om Aftonbladet.
Rikard Wolff är död
Sångaren Rikard Wolff är död, enligt Ekot.Han blev 59 år.
Läs mer om Ekot.Han.
Stjärnans nya smäll: En ovanlig skada
Frölundas stjärnforward Carl Grundström, 19, har varit otursförföljd under hösten.Mot Luleå åkte han på sin andra skada för den här veckan.– Det är en ovanlig skada enligt Stina (Hedin, rehabkoordinator), säger Frölundas tränare Roger Rönnberg.

Mourinho: Zlatan tillbaka i morgon

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka.Enligt Jos Mourinho är svensken tillgänglig för spel och kan tas ut till i morgondagens match mot Newcastle, rapporterar MUTV.
Läs mer om Newcastle.
Skådespelaren Rikard Wolff är död
Artisten och skådespelaren Rikard Wolff är död. Det bekräftar hans agent för Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet och Rikard Wolff.
Bilen med 612 hästkrafter måste ridas in
Skulle det bli en chock? Eller skulle han få en ny favorit? Vi lät den vane bilföraren Crister Ohlsson pröva E63.
Läs mer om Crister Ohlsson och E63.
Nato ber Turkiet om ursäkt efter Norgeövning
Nato ber om ursäkt efter en incident under en övning i Norge som fått Turkiet att kalla hem 40 soldater. Enligt den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan utmålades han och landsfadern Mustafa Kemal Atatürk som fiender under övningen.
Rikard Wolff är död
Urläckra konceptbilder visar futuristisk Mac mini
Är det här framtiden för Apples minstingdator?
Läs mer om Mac.
Ny indier etablerar sig i Sverige – här är veckans it-affärer
Ett nytt indiskt bolag testar vingarna i Sverige, Fujitsu bygger AI-band och Coromatic får energi i Östergötland. Här är veckans affärssvep.
Bankföreningen kritiserar Riksbankens förslag
Bankföreningen motsätter sig Riksbankens förslag till ny, detaljerad statistik över hushållens finansiella tillgångar och skulder. Den blir för omfattande och nyttan kan ifrågasättas.
TV4 avslöjar sanningen om Idol-juryns fusk
Nu avslöjar TV4 sanningen om Idol-juryn.Förutom att få se framträdandena i förväg får de dessutom hjälp av manusförfattare.– Det är folk som har vana av liveprogram, manusförfattare. De pratar om vad de kan säga om de är osäkra, så de har stöd om de behöver, säger Anders Edholm, pressansvarig på TV4, till Hänt.
Läs mer om Hänt, Idol-juryn.Förutom och TV4.
Stini åker hem till äldre och lagar mat
Hemlagad mat av närproducerade råvaror, sällskap och någon att prata med i stället för gråa trista färdigrätter i ensamhet.Stina Hermansson, 44, fick nog av den opersonliga måltidstunden efter sin tid i hemtjänsten och startade ett företag där hon åker hem till pensionärer och lagar mat.– När man bygger upp en relation med en annan människa så är det helt fantastiskt, och åldern är bara en siffra, säger hon.
EU-toppmöte risas och rosas av göteborgarna
Skolor och arbetsplatser stängde, trafiken stod stilla och restaurangägare förlorade stora inkomster, men många göteborgare tog de vedermödor som EU-toppmötet skapade med ro. - Fast det är klart att man undrar vad allt det här kostar, säger göteborgaren Kristoffer Lundgren.
Bah Kuhnke om artistuppropet: Avgrunden har blivit allt djupare
1993 kvinnor har skrivit på uppropet #närmusikentystnar mot sexismen inom musikbranschen. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) kallar de chefer som inte tar frågorna på allvar för oansvariga. Nu finns det ingen som helst återvändo, säger hon till DN.
Läs mer om Alice Bah Kuhnke.
En sanslös familjebil
Det är så klart alldeles vansinnigt och samtidigt oerhört uppmuntrande: en kombibil med 612 hästkrafter.
Stockholm stad ska införa miljözoner med dieselförbud – senast 2020
Det visade sig finnas en politisk majoritet i Stockholm stads kommunfullmäktige för införandet av miljözoner. Sent under torsdagen blev det beslutat att miljözoner ska införas, som en del av budgeten 2018. Men det förberedande arbetet med miljözoner dröjer något då regeringen inte gett några exakta detaljer. Arbetet ska utföras av en politisk referensgrupp under ledning av Daniel Helldn (MP), trafikborgarråd i Stockholm. Daniel Helldn har tidigare varnat Stockholmarna för att köpa dieselbil. Och målet är att områden i citykärnan där enbart elbilar får användas. Laddhybrider kan
Bufabs vd köper aktier för halv miljon
Handelsbolaget Bufabs vd Johan Lindqvist köpte 5.000 aktier i Bufab den 17 november.
Läs mer om Bufab och Johan Lindqvist.
Nya Nissan Leaf största elbilsnyheten på mässan
Nissan avtäckte sin nya elbilsmodell Leaf på bilmässan eCar Expo i Stockholm.Det var den stora bilnyheten på mässan vid Nacka strand utanför Stockholm.Nya Leaf kommer att kosta cirka 375000 kronor när den står hos svenska handlare i början på nästa år.
Då gör Scout Gaming First North-debut
Scout Gaming väntas göra debut på Nasdaq First North den 6 december.
Veckans bilder: Trumps vattenglas och jultomtar
Översvämning, jordbävning, en amerikansk president som hyllar sin egen Asienresa – och påvens nya Lamborghini. SvD:s bildredaktion väljer bland flödet av nyhetsbilder i veckan som gått.
Läs mer om Asienresa och Lamborghini.
Kallas miljonklipp: 'Det är fantastiskt'
Charlotte Kalla har precis skrivit på ett nytt kontrakt.Ett kontrakt som enligt branschexperterna är värt flera miljoner.– Det känns fantastiskt, säger Kalla i ett uttalande.
Läs mer om Kalla.
Avstängd för doping – vann lopp i Sverige
Skandalnationen Ryssland dominerade fullständigt i Gällivare.Åtta (!) ryssar kom före Marcus Hellner, som blev bäste svensk på tionde plats.Bäst av alla: Jevgenij Belov, som nyligen stängdes av från OS.
Läs mer om Gällivare.Åtta och Sverige.
Ryske skidåkaren: Jag är en ren sportsman
När Alexej Petuchov, en av de sex ryska åkare som har stängts av från att åka OS i Sydkorea gått i mål i Sverigepremiären i Gällivare, handlar frågorna inte bara hur det gått i loppet. Det handlar mer om dopningsavstängningen. – Jag är en ren sportsman, bedyrar Petuchov. Det är ett dåligt beslut.
Boktoppen vecka 46 – DN:s kritiker listar veckans bästa böcker
DN:s kritiker listar de bästa böckerna just nu.
Så blir Clarksons nya kändisinslag i The Grand Tour
... i alla fall om Jeremy Clarkson får bestämma. Vad tycker du – är det kul?
Vet du varför berömda svenska älgen är vit?
Nutidstest: Hur mycket minns du av veckans nyhetshändelser? Sätt dig själv på prov i SvD:s quiz.
Trodde att var allvarligt sjuk
Ett drygt år har gått sedan Therese Johaug åkte fast för doping.Samma dag som skandalen briserade tog landslagsläkaren Fredrik. S. Bendiksen på sig ansvaret.Nu, i TV2:s Sen kväll med Thomas och Harald, berättar Johaug hur hennes relation med läkaren ser ut i dag.–Det finns värre fel en läkare kan göra, säger Johaug.
Läs mer om Fredrik, Harald, Johaug och Therese Johaug.
Fruktade gudfadern Salvatore Toto Riina från Corleone död
Verklighetens Don Corleone – Salvatore Tot Riina är död.Den blodtörstiga maffiabossen beordrade 150 mord och ledde den fruktade Corleonefamiljen.Tidigare i år bad han om att få dö med värdighet men önskan om att bli frisläppt avslogs och han avled i fängelset – 87 år gammal.
Agnes Lidbeck: Kanske är det naivt att tro att litteraturen kan göra skillnad
Människan har alltid samlat sig framrusande massor, som nu med metoo-rörelsen. Var modernismens stora författare folkskygga elitister, rädda för massorna?
Ngugi wa Thiong'o är engelskaprofessorn som bekämpar engelskan
Han har fängslats, torterats och levt i exil i trettiofem år. DN träffar den ständigt Nobelaktuelle kenyanske författaren Ngugi wa Thiong o, för att prata om hans nyutgivna stridsrop för en afrikansk renässans, bokmässan i Göteborg, och om vad ett barns lek kan lära oss om kolonialt förtryck.
Läs mer om Göteborg, Ngugi, Nobelaktuelle och Thiong.
Efter raseriet: EA pausar mikrotransaktionerna i Star Wars Battlefront II
Efter att ha tagit emot massiv kritik uppger EA att de går tillbaka till ritbordet. Tills dess sätts mikrotransaktionssystemet i Star Wars Battlefront II på paus.
Över 70 000 dör av diesel i Europa
EKONOMISTUDION | Ett förbud av dieselbilar kan snart införas i Stockholm. Bilarna har rasat i värde. SvD:s Jonas Fröberg kommenterar dieselns ovissa framtid i Ekonomistudion.
Läs mer om Ekonomistudion, Europa och Stockholm.