22. November 2017 13.00-13.59

Då: Fängslad av Mladi Nu: Upprättelse i Haag

I dag stod klart att Ratko Mladi döms till livstids fängelse för folkmord och etnisk rensning i balkan på 90-talet.På plats vid domstolen i Haag fanns Fikret Alic, som blev ansiktet utåt för bosniskt lidande i och med ett omslag i Time magazine.– De försökte döda mig, men jag har överlevt och sanningen likaså, säger han, enligt kroatiska Tportal.

Minnesord: Daniel Kallos

Vår vän, kollega och lärarutbildningens dynamiske företrädare Daniel Kalls, Umeå, har avlidit i en ålder av 80 år. Närmast anhöriga är hustru, barn och barnbarn,
Läs mer om Umeå.
Svenska myndigheter kände till strandskrotning - informerade inte polisen
Svenska fartyg skrotas på stränder i Indien under farliga och miljöskadliga förhållanden. DN kan i dag avslöja att myndigheter i Sverige fick varningar om att ett stort containerfartyg illegalt skulle lämna EU för att skrotas. Fartyget låg i Hamburg och tysk polis var redo att ingripa. Men avgörande bevis från Sverige skickades aldrig vidare.
Läs mer om Hamburg, Indien och Sverige.
Minnesord: Per Colliander
Förre byråchefen vid Kriminalvårdsstyrelsen Per Colliander, Fliseryd, har avlidit efter en tids sjukdom 82 år gammal. Han efterlämnar makan Gun och barnen Katarina, Maria, Lena, Björn och Kristina samt barn och barnbarnsbarn.
Iphone X och Mercedes – knasig kombination för trådlös laddning?
Apple Pay aktiveras och musiken stoppas när du laddar din Iphone X eller Iphone 8 på Mercedes trådlösa laddare, rapporterar The Verge.
Läs mer om Iphone, Iphone X och The Verge.
Nytt branschlarm: Behövs 70 000 fler som jobbar med it
En alarmerande siffra ropas ut från It height=1 width=1 alt=/>
Nytt branschlarm: Behövs 70 000 fler som jobbar med it
En alarmerande siffra ropas ut från It height=1 width=1 alt=/>
Skolelev: Inför psykiskt välmående i läroplanen
Jag har gått elva år i skolan. Men inte på något sätt har jag blivit informerad om hur man som elev ska orka hålla hoppet uppe och kämpa. Det skriver gymnasieeleven Elvira Kempe, som menar att psykisk ohälsa behöver ingå i läroplanen.
Läs mer om Elvira Kempe.
Ny roll för 1994-hjälten efter infekterade bråket
Christian Järdler har, efter en segdragen process och bråk mellan klubbarna, skrivit på för Öster.Då får Jonas Thern en större roll i IFK Värnamo.– Han kommer ha ett spelsätt bland ungdomarna och det ska gå vidare som en röd tråd upp till A-laget. Det här är en långsiktighet för oss, säger IFK Värnamos ordförande Kaj Larsson till vn.se.
Läs mer om A-laget, Kaj Larsson och Öster.Då.
Elektronikbutik utsatt för väpnat rån
Elektronikkedjan Elgigantens butik i Barkarby norr om Stockholm har utsatts för ett väpnat rån.Gärningsmännen uppges ha varit beväpnade med pistolliknande föremål.De jagas nu av ett stort polispådrag.– Vi har helikopter och patruller i området som letar efter flyktbilen, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen.
Krockade med stenmur – en person till sjukhus
På onsdagen krockade en bilist med en stenmur.Ambulans kallades till platsen och en person fördes senare till sjukhus.– En person är förd till sjukhus, men skadeläget är okänt, säger Kim Hild, presstalesperson vid polisens ledningscentral.
Läs mer om Kim Hild.
Quiz: Vad kan du om Stockholms berömda hundar?
Stockholm är en stad som är full av hundhistoria. Men vad kan du egentligen om stans berömda jyckar? Gör DN Sthlms test.
Klart: Linnr stannar i AIK
Läs mer om AIK.
Game of thrones-stjärnan slår tillbaka efter sexkritiken
Emilia Clarke har tröttnat på kritiken mot sexscenerna i Games of Thrones.Skådespelerskan uttrycker kraftig irritation i Page Six.– Folk ligger med varandra, för guds skull. Det är en naturlig del av livet!
Svenska ilskan: Han har gått över gränsen
Petter Northug hånade öppet sina lagkamrater via ett Instagram-inlägg.Nu döms han ut även i Sverige för tilltaget.
Läs mer om Instagram-inlägg.Nu och Sverige.
AIK värvar – från lokalrival
SportExpressens avslöjande stämde.AIK har värvat Budimir Janosevic från IF Brommapojkarna.
Läs mer om Budimir Janosevic.
Flamur voltade med bilen i snökaoset: Fick panik
Flamur Gashi, 28, var på väg till jobbet i Jönköping när han fick sladd i den svåra halkan på riksväg 40.Bilen voltade av vägen och blev liggande på taket.Flamur kunde mirakulöst kliva oskadd ur bilen.– Jag kände mig som superman, säger han.
Läs mer om Jönköping.
Linus Larsson: Medelåldern på internet kan bli en samhällsfara
Statistiken visar vilka som lättast faller för rykten och påhitt på nätet. Men the kids are alright.
Då tar Teslas pengar slut: Kommer gå i konkurs
I augusti nästa år är Teslas pengar slut.Det skriver Bloomberg vars analys visar att elbilsjätten spenderar cirka 4,2 miljoner kronor – i timmen.– Tesla kommer gå i konkurs innan 2019, har General motors vicepresident Bob Lutz tidigare sagt enligt Carbuzz.
Läs mer om Bloomberg, Bob Lutz, Carbuzz och General.
Det är dags för Don Giovanni att be om ursäkt
En känd svensk sångare och ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien anklagas för att ha sextrakasserat sina elever, enligt en granskning i P2.Gunilla Brodrej rekommenderar honom att be om ursäkt och dra sig tillbaka.
Fruktan för stor jordbävning ökar i Kalifornien
134 mindre jordskalv har den senaste veckan drabbat områden runt San Andreas och Monterey i Kalifornien.Den kraftigaste uppmätte 4,6 på richterskalan och kändes av i San Francisco – 145 kilometer bort.Nu växer farhågorna för att en mycket större jordbävning är på väg, rapporterar Daily Mail.
Elektronikbutik utsatt för väpnat rån
En elektronikbutik i Barkarby norr om Stockholm har utsatts för ett väpnat rån.Gärningsmännen uppges ha varit beväpnade med pistolliknande föremål.
Läs mer om Barkarby och Stockholm.
Danske ser köpläge i fastighetsbolaget
Danske Bank Markets upptar bevakning av Platzer.
Läs mer om Platzer.
Åtta julbord i Stockholm som du inte vill missa
Lyxa till det och ät julbord på restaurang i år.Här är en guide till ställen med klassisk julmat och några lite mer annorlunda där det serveras ett vegetariskt julbord, ett julbord med spanska tapas eller Pluras favoriter.Bra att boka i tid – för det här är ett populärt nöje.
Läs mer om Stockholm.
Zlatans skor gick för 282 000
Zlatan gjorde världens snyggaste mål 2012. En köpare har nu betalat dyrt för skorna som målet gjordes i.
Sonic the Hedgehog 2 - nu gratis för både IOS och Android
Återupplev den snabbfotade igelkottens äventyr från 1992.
Läs mer om Android och Hedgehog.
Northlands gamla konkursgruva kan börja brytas om nio månader
Nio månader behövs innan Northlands nedlagda gruva i Pajala kan starta upp igen. Det meddelar Kaunis Iron, tidigare Abecede, som har tagit över gruvan, på en presskonferens i Luleå, rapporterar NSD.
Läs mer om Abecede, Luleå, NSD och Pajala.
Svenska Akademien kapar stödet till kulturprofilen
Metoo-skandalen kryper allt närmare finrummen. Efter uppgifter i DN vill nu Sara Danius strypa Svenska Akademiens ekonomiska stöd till den övergreppsanklagade kulturprofilens verksamhet. Samtidigt kommer uppgifter om trakasserier även inom Kungliga Musikaliska Akademien.
Skriv en framtidsfullmakt om ekonomin innan maken blir sjuk
Juristen Britt-Marie Svensson, affärsområdeschef på Verahill, svarar på läsarnas frågor om familjejuridik. Du kan till exempel fråga om arv, testamente, bodelning och samboavtal. Mejla din fråga till juristen@dn.se.
Läs mer om Verahill.
Oerhört viktigt att inte blanda in enskild egendom med övrigt giftorättsgods
Juristen Britt-Marie Svensson, affärsområdeschef på Verahill, svarar på läsarnas frågor om familjejuridik. Du kan till exempel fråga om arv, testamente, bodelning och samboavtal. Mejla din fråga till juristen@dn.se.
Läs mer om Verahill.
Vår pappa bor på Cypern – ärver vi hans skulder?
Juristen Britt-Marie Svensson, affärsområdeschef på Verahill, svarar på läsarnas frågor om familjejuridik. Du kan till exempel fråga om arv, testamente, bodelning och samboavtal. Mejla din fråga till juristen@dn.se.
Läs mer om Cypern och Verahill.