22. November 2017 17.00-17.59

Volvos nya stjärna: Kan bli Sveriges mest sålda bil

Det är första provkörningen av av Volvo XC40. SvD:s Jonas Fröberg kör en liten suv som går rakt in i klasstoppen och mycket väl kan bli Sveriges mest sålda bil. Men det är obegripligt att den inte går att få som laddhybrid.
Läs mer om Volvo XC40.

1 700 skolelever i upprop mot övergrepp och trakasserier

1 700 elever i grund- och gymnasieskolan skriver under uppropet #tystiklassen mot sexuella trakasserier och övergrepp, det skriver Dagens Nyheter.
Felaktiga incitament skapar kommunalt slöseri
REPLIK DN Debatt 21/11. Jacob Lundberg, chefekonom på Timbro skriver att det finns en stor risk att kommunalskatterna höjs de närmaste åren. Kristdemokraterna har tidigare pekat på samma sak och är bekymrade över utvecklingen eftersom kommunalskattehöjningar slår mot jobb och inte minst mot personer med låga inkomster, skriver Ebba Busch Thor (KD) och Jakob Forssmed (KD).
Lisa Magnusson: Snart står slaget om den svenska kulturen
Vårt historiska arv är en skatt som är värd att slåss för. Sverigedemokraterna får inte tillåtas äga och deformera den här frågan.

Tonåringar orsakade förseningar på gröna linjen i Stockholm

Just nu är det många resenärer på den gröna tunnelbanelinjen i Stockholm som upplever förseningar.
Läs mer om Stockholm.
Kevin Spacey anklagad för nya sexuella övergrepp
Skådespelaren Kevin Spacey anklagas för ytterligare ett sexuellt övergrepp.House of cards-skådespelaren utreds nu av Scotland Yard.
Läs mer om Scotland Yard.
Svenska mästarnas hemmaplan underkänd
Det blir inga EHF-matcher i Sporthallen i Höör.De regerande svenska mästarna har fått nej från det Europeiska Handbollsförbundet. Arenan möter inte kraven.– Det känns fruktansvärt att vår fantastiska publik måste åka iväg till annan ort för att se oss spela, säger klubbens ordförande Jan Hansson i ett pressmeddelande.
Uppgifter: Hamrn jagas av norsk klubb
Erik Hamrn jagas av Viking Stavanger.Enligt NRK är den förre förbundskaptenen högsta prioritet i den norska klubbens tränarjakt.
Brevbäraren Katarinas långa kamp mot snön
Brevbäraren Katarina Crona, 50, kämpade i fem timmar med att leverera post på en flakmoped – utan dubbdäck.Vid slutet av arbetsdagen hade hon fortfarande ett leende på läpparna och en positiv inställning.– Man tar sig fram, även om det är besvärligt, säger hon.
Många historier kommer redan från förskoleklasserna
1.700 elever från grundskolan till gymnasiet deltar i uppropet #tystiklassen. Deras berättelser handlar om sexuella övergrepp, ända från sexårsåldern. – Man borde undervisa om jämställdhet redan från förskoleklass, säger initiativtagaren Disa Horner, 17.
Läs mer om Disa Horner.
Feltänkt om skatteutjämningssystemet
REPLIK DN Debatt 21/11. Det som i Timbros artikel beskrivs som ekonomisk kommunpolitik stämmer till stor del inte med verkligheten. Kommunerna drivs av att utveckla ett välfungerande och attraktivt lokalt samhälle, skriver Annika Wallenskog, chefsekonom, SKL.
Läs mer om Annika Wallenskog och SKL.
Minnesord: Ingemar Bäckström
Förre verkställande direktören i Storstockholms Lokaltrafik, SL, Ingemar Bäckström, boende i Karlsborg, har avlidit i en ålder av 94 år. Närmast anhöriga är döttrarna Eva och Margareta med familjer.
Lundbergs teorier saknar verklighetsförankring
REPLIK DN Debatt 21/11. Jacob Lundberg från Timbro driver tesen att kommunerna har stora ekonomiska motiv att bedriva skattefinansierad kommunal verksamhet i stället för att välja en lägre skatt .... Slutsatsen blir att skillnader i kommunalskatt beror på i vilken utsträckning kommunerna klarar av att motstå denna frestelse.
Läs mer om Timbro.
Uppgifter: Hamrn på väg till Norge
Läs mer om Norge.
Prov: Volvo XC40 – nya storsäljare provkörd av testchefen
Testchefen på auto motor sport, Mikael Johnsson, har tagit flyget till Barcelona i Spanien. Där samlas nu motorjournalister från hela världen för att provköra Volvo XC40. Den första modellen på helt nya CMA-plattformen och en förmodad storsäljare. Vi gör som vanligt, slår på högtalaren och frågar Micke hur det är Barcelona? Tack, bara fint! Det är 17 grader varmt och härligt väder. Jag har blivit tilldelad en Volvo XC40 T5 R-Design och det är den som vi inleder provkörningen med. Det finns fler versioner här, även dieselmodeller. Spännande! Vi vet ju att Volvo utmanar prem
Apple köper upp kanadensiskt företag som utvecklar ar-headset
Ska ha betalat 250 miljoner kronor för att förvärva Vrvana, ett kanadensiskt företag som utvecklar augmented reality-teknik.
Läs mer om Vrvana.
Besvärande för ledamoten som hyllat kulturprofilen
Osannolikt att ledamoten inte haft viss inblick i vännens beteende. Uppgifterna om kulturprofilens övergrepp är mycket, mycket besvärande för Svenska Akademien.
Läs mer om Svenska Akademien.
Drunkningslarm – kvinna har halkat på brygga
Ett larm om en drunkningsolycka har kommit in från Stenungsund.– Enligt SOS-larmet ska det vara en kvinna som har halkat på en brygga och hamnat i vattnet, berättar Tommy Nyman, polisens presstalesperson i region Väst.
Läs mer om Stenungsund, Tommy Nyman och Väst.
Minibuss i krock på E20
En minibuss och två personbilar har krockat vid trafikplats Bredäng, i södra Stockholm.Olyckan ska ha skett i södergående riktning och påverkar E4 och E20.Räddningstjänst och ambulans är på platsen.Oklart skadeläge.
Läs mer om Bredäng, E20 och Stockholm.Olyckan.
#tystiklassen – elevernas berättelser om övergrepp i skolan
Låtsasvåldtäkter och pusskalas. Lärare som ger sexualiserade kommentarer och skolkamrater som tafsar och trakasserar. Nu skriver 1.700 elever från grundskolan till gymnasiet på uppropet #tystiklassen.
Elever utsatta för övergrepp redan från sex års ålder
1.700 elever från grundskolan till gymnasiet deltar i uppropet #tystiklassen. Deras berättelser handlar om sexuella övergrepp, ända från sexårsåldern. – Man borde undervisa om jämställdhet redan från förskoleklass, säger initiativtagaren Disa Horner, 17.
Läs mer om Disa Horner.
Lotta Broms egna ord – slår tillbaka mot anklagelserna
Lotta Brom bemöter nu anklagelserna om sexuella trakasserier.Programledaren meddelade i går att hon slutar på Sveriges Radio – eftersom hennes program P4 Extra ska förnyas.Men flera lyssnare har ifrågasatt förklaringen – och Brom slår tillbaka mot anklagelserna i en rad svar i sociala medier.
Läs mer om Brom.
Löfven: Beslut om amorteringskrav om en vecka
Senast om en vecka kommer regeringen att fatta beslut om Finansinspektionens förslag om skärpt amorteringskrav för nya bolån. Det säger statsminister Stefan Löfven.
Läs mer om Stefan Löfven.
Läkaren erkänner nu flera våldtäkter
Han har stått anklagad för sexuella övergrepp från 130 olika kvinnor.Nu har den amerikanska lagläkaren Larry Nassar, 54, erkänt sig skyldig - och riskerar nu minst 175 år i fängelse, skriver The Detroit News.
Läs mer om Larry Nassar.
Person ertappade beväpnad rånare i hemmet – blev fastbunden
En person kom hem till sin lägenhet i Märsta och påträffade där en inbrottstjuv. Rånaren band då fast personen och fortsatte sedan att plocka på sig föremål från hemmet. Polisen rubricerar händelsen som grovt rån.
Läs mer om Märsta.
Hemtjänstföretag polisanmält av kommun för bedrägeri
Ett hemtjänstföretag som har avtal med flera kommuner i länet har polisanmälts av Järfälla kommun för bedrägeri. Företaget misstänks för att systematiskt ha fuskat med tidrapporteringen och för att betala ut svarta löner, enligt ekonomisajten E55.
Läs mer om E55 och Järfälla.
Dramaten ställer in fler föreställningar med anklagad skådespelare
Dramaten ställer in ytterligare föreställningar där en övergreppsanklagad skådespelare medverkar. – Vi måste blicka inåt, säger teaterns tillförordnade pressansvariga Lena Törner till DN.
Läs mer om Lena Törner.
Historiskt straff för PL-klubben
Läs mer om PL-klubben.
Löfven: Beslut om amorteringskrav inom en vecka
Regeringen kommer att fatta beslut om Finansinspektionens förslag om skärpt amorteringskrav för nya bolån inom en vecka.
Nostalgitrippen spårar ur – till ett actionhaveri
Mordet på Orientexpressen är en besvikelse i vidfilmsformat. I Kenneth Branaghs regi blir mästerdetektiven Poirot en modern actionhjälte.
Läs mer om Orientexpressen och Poirot.
Stjärnan lämnar AIK – nobbar treårsavtal
Chinedu Obasis ser ut att lämna AIK.Klubben har lämnat ett kontraktsförslag, men just nu pågår inga förhandlingar enligt sportchefen Björn Wesström.
Läs mer om AIK och Björn Wesström.
SD-tjänsteman anmäld – misstänkt för våldtäkt
En man som jobbar för Sverigedemokraterna i riksdagen har polisanmälts för våldtäkt. Händelsen ska ha skett i augusti i år.– Jag kan bekräfta att en anmälan kommit in, säger åklagaren Lisa dos Santos.
Läs mer om Lisa och Sverigedemokraterna.