22. November 2017 18.00-18.59

Nu har kvinnorna fått nog

DN 23/11 2017. Metoo dundrar vidare. Det som började som en amerikansk hashtag i sociala medier har vuxit till en global revolution.

Lag Edin vidare i EM: Vi har kul på banan

Sverige infriar så här långt de högt inställda förväntningarna i curling-EM. Via segern mot Norge följde de svenskarna herrarna med Lag Edin i damernas fotspår och blev klara för slutspelet.
Läs mer om Lag Edin och Norge.
Jag känner mig ödmjuk över att ni väntat på mig
Emmerson Mnangagwa talade på onsdagskvällen för första gången till zimbabwierna sedan han gick i landsflykt för två veckor sedan. Då hade han sparkats av president Robert Mugabe. På fredag tar han över det högsta ämbetet som Zimbabwes andra president.
Läs mer om Robert Mugabe.

Citatet

Världens svåraste jobb
Nästa vecka avslöjas Årets ledare 2017. Men vad är egentligen gott ledarskap?
Portföljen mot strömmen
Stockholmsbörsen tappade ytterligare mark i förra veckan. Aktiva portföljen gick åt motsatt håll.
Kraftig lägenhetsbrand – en person död
En fullt utvecklad lägenhetsbrand i Hallstahammar.Räddningstjänst och polis på plats.Räddningstjänsten går in med rökdykare och påträffar en person avliden.Branden är släckt och området avspärrat, skriver polisen på deras hemsida.
Enorm cannabisodling hittades på liten gård
I somras gjorde polisen ett jättebeslag av cannabis på en liten gård i Dalsland. Det var en i det närmaste industriell framställning av växten men gårdsägaren hävdade att han odlade för att minska besvären av sin psoriasis.
Läs mer om Dalsland.
Minnesord: Rolf Carlström
Civilingenjör Rolf Carlström 78 år, Uttran, har gått bort efter en tids sjukdom. Närmast anhöriga är sonen Robert, exfrun Christina Carlström, och tidigare särbon Aina Håkansson.
Året då kvinnorna fick nog
Metoo dundrar vidare. Det som började som en amerikansk hashtag i sociala medier har vuxit till en global revolution.
Nu drabbar de samman om skattesänkningar för de rikaste
Den moderata riksdagskandidaten Ann Heberlein vill se ett skattesystem som är gynnsamt också för de allra rikaste. Att de stannar i Sverige och fortsätter att bidra är nödvändigt för en fungerande välfärd, skrev hon nyligen i en debattartikel i Expressen.I kvällens Bara Politik får hon svar på tal av Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström.
Så säger de tyska väljarna om ett potentiellt nyval
Vad tycker du om att Tyskland kan vara på väg att gå till nyval?
Läs mer om Tyskland.
Kommuner bör lära av näringslivet
Min uppfattning är att man i näringslivet ofta är bättre på att sprida goda exempel och att skala upp nya arbetssätt som visat sig vara bättre än de gamla.
När politiken abdikerar tar bolagen för sig
Det går åt helvete, helt enkelt! Den period i Västerlandets historia som präglats av demokrati, välfärd och frihet blir just inget annat än en parentes.
Det är dyrt att vara snäll
Största ägaren staten fokuserar på att Telia följer reglerna. Ansvaret är större än så.
Läs mer om Telia.
Affärsvärlden nr 47, 2017
Här är ett urval av innehållet i detta nummer.
Hotet mot Marcus Ericssons F1–framtid
Marcus Ericsson kan stå inför sitt sista F1-race.Ferrari trycker på för att få två förare i Sauber-teamet nästa säsong.Anledningen är att Ferrari vill sätta ett Alfa Romeo-märke på den motor Sauber får köpa av italienarna.
Kronprins Frederiks kritik mot föräldrarna
Det är kronprins Frederik som en dag ska bli kung i Danmark men uppdraget passar egentligen lillebror prins Joachim bäst.Det avslöjar Frederik själv i den nya boken Under bjælken och han är kritisk till hur föräldrarna, drottning Margrethe och prins Henrik, behandlade honom under uppväxten.– De var liksom ängsliga, tvekande. Det ledde till att jag blev extra försiktig och kanske lite obekväm, säger han i boken.
Tuva, 6, svävar mellan liv och död – utan assistans
Sexåriga Tuva Larsson har en medfödd hjärnskada och klarar sig inte på egen hand.Sedan sex månader tillbaka står hon utan assistans, och mamma Malin har tvingats sluta jobba för att hålla sin dotter vid liv.– När hon mår bra är hon en fantastisk liten glädjespridare, en dålig dag svävar hon mellan liv och död, säger Malin.
Läs mer om Malin.
Minnesord: Greger Carpelan
Jägmästare Greger Carpelan, Stockholm, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 94 år. Han efterlämnar dottern Agneta, övrig släkt och vänner.
Läs mer om Agneta och Stockholm.
Sex scandal shakes the Swedish Academy
18 women accuse a central figure in the Swedish cultural sphere of sexual assault and harassment. He is artistic director of a literary club in central Stockholm, and has close ties to the Swedish Academy, which every year choses the laureate for the Nobel Prize in literature. Several of the described incidents have happened in flats belonging to the Swedish Academy.
Svenska stjärnkocken ska laga lyxmat åt Finnair
Hur vanligt är det inte att man får dålig mat när man flyger?Det ska flygbolaget Finnair sätta stopp för.Nu startar de samarbete med svenska stjärnkocken TommyMyllymäki.
Läs mer om Finnair och TommyMyllymäki.
SD-tjänsteman polisanmäld för misstänkt våldtäkt
En SD-tjänsteman i riksdagen har blivit polisanmäld för våldtäkt, uppger Aftonbladet. Bakom anmälan står en 16-årig flicka som säger att mannen söp henne full och våldtog henne.
Läs mer om Aftonbladet.
Foppa uppges vara förbannad på SvFF
Läs mer om SvFF.