24. November 2017 06.00-06.59

SJ:s nattåg står stilla – utan ström och värme

SJ:s nattåg 93 från Kiruna står sedan flera timmar stilla i Hällnäs utanför Umeå.Tåget har varken ström eller värme sedan loket gått sönder och behöver bytas ut, skriver Aftonbladet.– Vår ombordpersonal gjorde bedömningen att invänta loket i stället för att väcka folk och sätta dem i ersättningsbussar, säger Ann-Katrin Backlund på SJ:s pressjour till tidningen.

Nordkoreanske soldatens önskan på sjukhuset

En nordkoreansk soldat sköts med fyra skott under flykten till Sydkorea.Han har sedan dess vårdats på sjukhus där han nu börjat återhämta sig.På sjukhuset hade 24-åringen en oväntad önskan: Att lyssna på popmusik och se Bruce den allsmäktige med Jim Carrey.– Han är en ganska trevlig kille, säger kirurgen Lee Cook-jong till Reuters.
Brand i lägenhet – räddningstjänsten på plats
På fredagsmorgonen ryckte räddningstjänsten ut på ett larm om en brand i ett flerfamiljshus i Malmö.Enligt uppringaren var lägenhetsdörren varm och rök syntes i trapphuset.– Vi har precis släckt branden, säger Mats Streer, inre befäl på räddningstjänsten syd.
Läs mer om Malmö.Enligt.
Hus i lågor – misstänkt mordbrand
Ett hus och ett antal bilar totalförstördes under natten till fredagen i en brand i Alingsås kommun. Vid 06-tiden arbetade räddningstjänsten fortfarande med branden. En anmälan om misstänkt mordbrand har upprättats.

Nordkoreanska fiskare dök upp vid Japans kust

Åtta fiskare från Nordkorea har dykt upp med sin båt i havet utanför norra Japan. Nordkoreanska fiskebåtar som kommit på avvägar är ingen ovanlig syn i landet.
Läs mer om Japan och Nordkorea.
Opposition går ihop inför fredssamtal
Syriens splittrade opposition har kommit överens om att sända en gemensam delegation till nästa veckas FN-ledda fredssamtal. Gruppen kräver fortfarande president Bashar al-Assads avgång.
Läs mer om Bashar och FN-ledda.
Mördade gängledarens liv – startade blodigt maffiakrig
Han avlossade skotten som startade en av de blodigaste konflikterna i Stockholms undre värld. Samma år häktades han som misstänkt för mordet på en kriminell rival.I måndags dödades den 28-årige ledaren för Bredängnätverket – efter en dramatisk biljakt.Expressen har kartlagt gängledaren: Som tonåring dömdes han för första gången – och hans liv kantades av fängelsestraff.
Läs mer om Bredängnätverket.
Rökgranat kastades in i lägenhet
Under natten till fredagen larmades polis och räddningstjänst om att en rökgranat kastas in i en lägenhet i Vänersborg, skriver Ttela.– När vi kom till lägenheten konstaterades det att någon kastat in en rökgranat genom en fönsterruta som krossades, säger Per Silln, stationsbefäl vid Trollhättepolisen, till Ttela.
Regeringen vill ha räntetak för snabblån
Färre personer ska riskera att fastna i en skuldspiral. Regeringen vill införa ett räntetak och ett kostnadstak för snabblån.
Hårda kritiken mot TV4 – efter beslutet om Bard
Efter TV4:s beslut om att Alexander Bard får sitta kvar i juryn i Talang riktas nu kritik mot kanalen.Alexander Bards hårda ord om me too-rörelsen på Twitter gör att många tycker att han borde petas helt från kanalen.Alla har rätt att uttrycka sina egna åsikter, men alla har inte rätt till bästa sändningstid i en av Sveriges största TV-kanaler, skriver Amanda Oxell på Resum.
Kalla: Jag har valt att inte läsa något
RUKA. Uppropet #timeout hyllas just nu i Sverige.Men i de finska skogarna är våra skidåkare fullt fokuserade på helgens tävlingar.– Jag har valt att inte läsa någonting, säger Charlotte Kalla.
Läs mer om Charlotte Kalla och Sverige.Men.
an ström och värme
I framtiden ska vi röststyra allt. Men när funkar det på svenska?
Glöm mus, tangentbord och pekskärm. Alla smarta prylar ska röststyras, men än så länge är utbudet på svenska nästintill obefintligt. Kommer vi halka efter – eller får vi lov att börja prata engelska?
Sex, lögner och politik
Sex är en naturlig del av den politiska vardagen. Lika naturligt är det att sexuella trakasserier tystas ned.
I framtiden ska vi röststyra allt. Men när funkar det på svenska?
Glöm mus, tangentbord och pekskärm. Alla smarta prylar ska röststyras, men än så länge är utbudet på svenska nästintill obefintligt. Kommer vi halka efter – eller får vi lov att börja prata engelska?
Nordea-ägare riskerar skattesmäll vid bankflytt
Stora minoritetsägare i Nordea riskerar en skattesmäll om bankjätten flyttar huvudkontoret till Finland. Det gör flera av dem tveksamma till bankens planer att lämna Stockholm.
Läs mer om Finland, Nordea och Stockholm.
Emilio Ingrosso: Det var barnen som straffades när jag flyttade
Att bli äldre har fått Emilio Ingrosso att inse vad som är viktigt i livet.På Mallorca har han hittat sitt drömliv. Tillsammans med hustrun Åsa driver han en framgångsrik restaurang. Relationen till barnen Oliver, Bianca och Benjamin är bättre än någonsin, och han har försonats med ex-hustrun Pernilla Wahlgren.– Det har varit en lång resa men i dag kan jag acceptera vad som har hänt, säger han till Söndag.
Tjuvarnas kort-kupp – utan att Ulla märkte
Ulla Gillberg, 72, ville bara hjälpa mannen med vägen till Stockholm.30 minuter senare hade mannen kommit över hennes kort – utan att hon visste om det.Nu vill hon uppmärksamma andra.– Jag har funderat mycket på det.
Läs mer om Stockholm.30 och Ulla.
Polisen varnar: Våg av inbrott
En eller flera inbrottsligor härjar längs E20 i Västsverige.Polis går nu ut och varnar för att antalet villainbrott ökat drastiskt i Göteborgs grannkommuner längs Europavägen.– Vi har haft en våg av inbrott i Lerums kommun, säger Eva Strömblad, kommunpolis.
Läs mer om E20, Europavägen och Eva Strömblad.
Fler anmäler turkisk kartläggning i Sverige
Turkiet fortsätter att kartlägga regimkritiker bosatta i Sverige, enligt Sveriges Radio Ekot.
Läs mer om Sverige.
Brott och skandalresor – så har det stormat runt SD
Ekonomisk brottslighet, anklagelser om sexuella övergrepp och snart lika många politiska vildar som Ny demokrati. Det har stormat rejält runt Sverigedemokraternas riksdagsgrupp det senaste året. Här är skandalerna som har gjort livet surt för Jimmie Åkesson.
Läs mer om Jimmie Åkesson.
Kränker man andra ska man inte stå på SD:s riksdagslista
En säkerhetskonsult och en medarbetarundersökning. Sverigedemokraterna har fått in anmälningar efter #metoo enligt partisekreterare Richard Jomshof och kommer vänta in analysen innan riksdagslistorna sätts. – Kränker man andra ska man inte stå på vår riksdagslista, säger Jomshof till SvD.
Läs mer om Jomshof, Richard Jomshof och SvD.
Explosivt paket skickat till Obama
En kvinna i USA misstänks för att ha skickat ett paket, tänkt att explodera, till den dåvarande presidenten Barack Obama.
Läs mer om Barack Obama, Obama och USA.