06. December 2017 12.00-12.59

AMD och Qualcomm slår sina påsar ihop – utvecklar uppkopplade laptops

För att ta sig an Intels integrerade plattform för laptops med lte-modem och e-sim har AMD och Qualcomm lanserat ett nytt samarbete.
Läs mer om AMD och Qualcomm.
Harris Associates den näst största ägaren i H&M
Den amerikanska kapitalförvaltaren Harris Associates är nu med god marginal den näst största ägaren i H&M efter huvudägaren Stefan Persson.
Läs mer om Stefan Persson.
Rysslands protest – efter IOK:s dom
Den senaste tiden har Internationella olympiska kommitt stängt av 25 ryska olympier från OS på livstid på grund av dopning.
Läs mer om Internationella.

Live-tv: Kazuo Ishiguro är på plats i Sverige

Årets Nobelpristagare i litteratur är på plats i Sverige för att ta emot sitt pris. Följ presskonferensen på DN:se från klockan 13.00. Presskonferensen äger rum i Börssalen på Svenska Akademien.
Danderyd vill införa tiggeriförbud
Danderyd vill införa tiggeriförbud på vissa ställen i kommunen. Innan jul ska man skriva till regeringen och begära att lagen ändras. – Jag har inte stora förhoppningar, men jag känner att vi måste stå upp för våra invånare, säger kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M).
Läs mer om Olle Reichenberg.
Mercedes hyrde en Tesla Model X för hemliga tester – och skruvade isär den helt
Det är knappast någon hemlighet att Mercedes utvecklar nya elbilar. Först ut är suven Mercedes EQC som utvecklas för eldrift från grunden. I utvecklingsfasen är det vanligt att biltillverkarna kollar in konkurrenterna för att inspireras eller sno ider. Men istället för att köpa en Tesla Model X och kolla hur den fungerar valde Mercedes istället att hyra ett exemplar, skriver Der Spiegel. Mercedes ska ha hyrt just det här exemplaret, med batteripaket på 100 kWh, i sju veckor från hyrbilsfirman Sixt. Men bilen tillhörde i själva verket ett par som äger tre Teslor som de brukar hyra ut för olika ä
Här är rotfrukterna som bränner fett
Vissa saker kan man äta mycket av utan att gå upp i vikt – till exempel rotfrukter. Det finns också rön som säger att rotfrukter snabbar på fettförbränningen. – Rotfrukter är närproducerad supermat som är väldigt prisvärd. Det finns egentligen bara fördelar, säger Fredrik Pauln, näringsfysiolog.
Läs mer om Fredrik Pauln.
Lägre vinst för Clas Ohlson – aktien faller
Detaljhandelsbolaget Clas Ohlsons rörelseresultat backade under andra kvartalet i företagets brutna räkenskapsår. Vid lunchtid hade aktien straffats med en nedgång på runt 14 procent.
C och M kritiserar regeringen för klimatpolitiskt råd
Ett oberoende klimatpolitiskt råd ska vaka över framtida regeringars klimatpolitik. Men redan innan ledamöterna är tillsatta har ett politiskt bråk uppstått, både C och M är kritiska.
JUST NU: En gripen i gryningsräd – Säpo utreder
En person har anhållits i Göteborg misstänkt för grovt olaga intrång.Gripandet skedde tidigt under tisdagsmorgonen och Säkerhetspolisen, Säpo, håller i utredningen.–Jag kan bekräfta att vi har ett ärende som berör vårt område, säger Säpos presschef Karl Melin.I övrigt är det locket på.
Trumps utspel kanske inte så dumt som det verkar
Vill Donald Trump sätta Mellanöstern i brand? Eller är han helt enkelt så smart som han själv påstår? Kan allt vara en del i en plan för att få fred mellan israeler och palestinier, frågar sig SvD:s utrikesredaktör Jesper Sundn.
Läs mer om Jesper Sundn och Mellanöstern.
Bilden som blivit en världssnackis
Han har biceps som mäter 56 centimeter och försörjer sig som professionell armbrytare.Nu pekas idrottsprofilen ut som Hollywood-stjärnan Lindsay Lohans nye pojkvän.
Traustason – en perfekt värvning av Malmö FF
Arnor Traustason klar för Malmö FF.Han kommer från 18 riktigt tuffa månader i Europa.Men de har sina förklaringar.Och i mina ögon har islänningen potential att bli en av allsvenskan allra bästa spelare 2018.
10-årings mobil började brinna under natten
Under natten till tisdagen hände något som familjen Gillberg i Forserum sent kommer att glömma – nu slår mamma Hanna larm.– Blir så skrämd när jag tänker på hur det kunde ha slutat, säger Hanna.
Läs mer om Forserum, Gillberg och Hanna.
Hushållens skuldberg nära 4 000 miljarder
Hushållens skuldsättning ökade med 89 miljarder kronor under det senaste kvartalet, enligt siffror från SEB.Skuldberget närmade sig 4 000 miljarder kronor.– Vi kan konstatera att hushållens skulder fortsätter öka, och nu i den högsta kvartalsvisa ökningstakten sedan 2009, säger Jens Magnusson, privatekonom hos SEB, i en kommentar.Bostadslånen står för nära 80 procent av hushållsskulderna.
Läs mer om SEB.
Maria Schottenius: För många akademiska hattar
Maria Schottenius om sin krönika om Svenska Akademien.
Läs mer om Svenska Akademien.
Möbelkoncern rasar efter vd-avgång
Det Sydafrikabaserade möbel- och klädhandelskoncernen Steinhoff rasade 58 procent på Frankfurtbörsen under onsdagsförmiddagen efter att vd Markus Jooste avgått sedan oegentligheter hittats i räkenskaperna.
Läs mer om Frankfurtbörsen och Steinhoff.
Sovas problem fortsätter – tolv varuhus försvinner
Sängvaruhusets Sova fortsätter att dras med problem.Nu planerar man att stänga ytterligare tolv butiker.– Just nu håller vi på och informerar berörda, säger presstalespersonen Magnus Lunderquist.
Julgransbrist i Stockholm – larm om dyrare granar
Den som vill få tag i en bra gran i Stockholm bör skynda sig.Det råder nämligen brist på julgranar – och priserna väntas stiga, enligt StockholmDirekt.– De är i stort sett slut så man bör som konsument vara beredd på att det kan bli dyrt, säger Anna Benson som driver Smålandsgran till tidningen.
Regeringen ska stoppa CSN-bidrag till saudiska studier
Efter DN:s avslöjande om att CSN-miljoner gått till studier vid en saudisk missionsskola endast öppen för män vill regeringen strama upp bestämmelserna för studiemedel utomlands. CSN-bidrag till utbildningar som har icke-demokratiska värderingar ska stoppas.
Bussar får vinterdäck för att klara extremt vinterväglag
Vissa av länets bussar utrustas nu med vinterdäck särskilt anpassade för nordisk vinter. Men bara de bussar som trafikerar smala vägar med sämre snöröjning får vinterdäck framtill. – Det är en kostnadsfråga och en resursfråga. Det finns också en miljöaspekt i det här, säger Christer Ekelund, kommunikationschef på Arriva.
Läs mer om Arriva och Christer Ekelund.