06. December 2017 14.00-14.59

Ikea i ljudsamarbete

Ikea inleder ett samarbete med elektronikföretaget Sonos. Det är sällsynt att Ikea i stor skala offentliggör ett av sina partnerskap. Enligt företaget är det ett steg mot att bli mer transparent. Att man vill hänga med i den tekniska utvecklingen är närmare sanningen, anser varumärkesexpert.
Läs mer om Ikea.

Jerusalem-frågan: Ett globalt minfält

Det är en myt att Palestina-konflikten är nyckeln till fred i hela Mellanöstern. Men, säger kung Abdullah av Jordanien till Donald Trump, Jerusalem är nyckeln till strid i regionen. På Tempelberget i Jerusalem händer det att guider blir åthutade av ordningsvakterna om de utmanar den officiella muslimska ståndpunkten.
James May lever fortfarande – trots dödsfara i vardagen
Alla de tre programledarna i The Grand Tour har varit tvungna att bli inlagda på sjukhus under hösten. Richard Hammond efter sin fruktansvärda krasch med elbilen Rimac, Jeremy Clarkson för en allvarlig lunginflammation och även James May fick spendera några dygn på sjukhus efter en aggressiv magåkomma. James May kallas Captain Slow av sina kollegor på grund av sin mera avslappnade och flegmatiska livsstil. Men i det här videoinslaget får vi ta del av James Mays vardag och den är allt annat än ofarlig. Olyckstillbuden ramlar bokstavligen ned från himlen. Allra värst blir det i slutet av filmen, där James Mays Fiat
Formel Blogg: Joel Eriksson uppges nobba Formel 2
Därför tror Gergei Farkas att Joel Eriksson tackat nej till Formel 2 med ett toppteam. Håller du med?
Läs mer om Formel och Joel Eriksson.

Vanuatu och Fiji – två olika sidor av paradiset

Grannländerna Fiji och Vanuatu ligger bredvid varandra i sydvästra Stilla havet. De delar klimat och delvis utseende. Ändå är de nästan varandras motsatser som resmål.Välkommen till två helt olika sidor av Söderhavet.
Läs mer om Fiji, Stilla, Söderhavet och Vanuatu.
Polisen beslagtog hans bil – då tog han den tillbaka
Den 28-årige mannen körde gång på gång utan körkort.Då beslagtog polisen hans bil.Sedan fann de honom återigen bakom ratten – i fordonet som de trodde stod på deras uppställningsplats, uppger NT.
Så hittar du lugnet med en enkel andningsövning
När vi upplever stress blir andningen snabb och ytlig.Resultatet: Vi mår ännu sämre.Lyckligtvis kan du vända din andning till något positivt och i stället stressa ner.Träningsexperten Erika Kits Gölevik guidar.
Så ska Dahlin skyddas i JVM
Hajpen kring Rasmus Dahlin är redan nu monumental - och i JVM kan den komma att bli än större när allas blickar kommer vara riktade mot supertalangen.Förbundskapten Tomas Montn är förberedd på uppståndelsen och kan berätta att landslaget har en plan för Rasmus Dahlin.– Vi kommer ta några smarta beslut när det gäller honom, säger Montn.
Läs mer om Dahlin, JVM och Montn.
Melania Trump tillbaka i Texas: Gör allt jag kan
Melania Trump återvänder nu till stormdrabbade Texas tillsammans med vice presidentfru Karen Pence.Stormen Harvey hade stor förödelse området i slutet av augusti.– Jag ska göra allt jag kan för de i behov av hjälp, säger presidentfrun enligt CNN.
Läs mer om CNN och Karen Pence.Stormen.
Jag har slagit ihjäl inbrottstjuven
Den 54-årige mannen ringde polisen och sa Jag har slagit ihjäl inbrottstjuven.Nu har han anmälts för falsklarm.– Han ville nog bra ha dit polisen snabbt, säger polis Stefan Pålsson till Sydsvenskan.
Läs mer om Jag, Stefan Pålsson och Sydsvenskan.
Adele kräver ny utredning om brandkatastrof
Adele uppmanar den brittiska premiärministern Theresa May att förbättra utredningen kring katastrofen i Grenfell Tower i London. Branden som bröt ut den 14 juni i år krävde 71 liv och gjorde över två hundra människor hemlösa.
Avstängda ryssar kräver snabb behandling
Nu börjar det juridiska efterspelet till de ryska dopningsdomarna. Idrottens skiljedomstol, Cas, har tagit emot 22 överklaganden från avstängda ryska idrottare, som kräver att deras fall ska behandlas innan vinter-OS börjar i februari.
Ingen kan svara på vad konsultbolaget gjort för 28 miljoner kronor
Totalt har Boston Consulting Group fakturerat Karolinska universitetssjukhuset över en kvarts miljard kronor. Karolinska sade upp samarbetet med konsultbolaget efter DN:s avslöjande om enorma fakturor i fjol. Nu kan DN avslöja att konsultbolaget fakturerat ytterligare 28 miljoner kronor i år. Vad bolaget bidragit med för pengarna kan ingen svara på – fakturaunderlag saknas.
Antalet sysselsatta i USA ökar
Antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA ökade med 190.000 personer i november enligt en undersökning från ADP Employer Services, rapporterar Bloomberg News.
Läs mer om USA.
Hellgren: Jag trodde att dom var kompisar
BIETIGHEIM-BISSINGEN. Peter Jihde ska ha tvingat dem att bo på hotellet från helvetet under handbolls-VM i Kroatien.Men expertkommentatorn Claes Hellgren känner inte igen sig i Robert Perlskogs beskrivning av TV4-konflikten.– Jag trodde att de var ganska bra kompisar nu, men det sitter väl en tagg där, säger han.
Läs mer om Kroatien.Men.
JUST NU: Bil voltade – efter krasch med stolpe
Bilen körde av vägen, ned i diket och kraschade in i en stolpe innan den voltade.Det är inledningsvis oklart vad som orsakat den otäcka singelolyckan utanför Växjö.
Läs mer om Växjö.
Beslutet: Så mycket dyrare blir tv-avgiften
Allt färre har en tv.I dag tar riksdagen beslut om att höja radio- och tv-avgiften med 2,6 procent – 60 kronor – från årsskiftet.– Det finns ett underskott på rundradiokontot, säger Kristoffer Talltorp, pressekreterare hos kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.
NMR stoppades från att åka Finlandsfärja
Medlemmar i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen vägrades kliva ombord på en Viking Line-färja till Åbo på tisdagskvällen. – Det var en allmän säkerhetsbedömning och man kom fram till det här, säger Eleonora Hansi, informationschef på Viking Line Skandinavien.
Sverige har lärt sig läxan – har guldlag
Jesper Bratt stoppas från JVM och kanske även Alexander Nylander.Det är smällar Tomas Montn får ta.Han har ändå den mest spännande JVM-truppen på flera år.Det känns också som han lärt sin läxa.Svenska laget blir lite kaxigare och lite bättre i egen zon.
Läs mer om Alexander Nylander.Det och JVM.
Ambulans i krock med bil – oklart skadeläge
En ambulans i utryckning har krockat med en bil i Göteborg, skriver GP.Polisens presstalesman bekräftar uppgifterna.
Läs mer om Göteborg.
Expert: Trump punkterar en tvåstatslösning
Den amerikanska presidentens utspel om att flytta landets ambassad till Jerusalem punkterar möjligheten en tvåstatslösning i Israel-Palestinakonflikten. Det säger Per Jönsson, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet. – Det måste ske med USA:s medverkan och då förstör ett sådant här steg hjärtat av Palestina, säger han.
Urkraft spåddes bli Sveriges framtid
Insprängd i berget vilar minnet av en radioaktiv era. Strax utanför Stockholm finns lämningarna av Sveriges första kommersiella kärnkraftverk. SvD Näringsliv publicerar i samarbete med Centrum för Näringslivshistoria en julkalender som sätter fokus på några av nyckelplatserna i Stockholms utveckling. Del 6 av 24: Ågestaverket.
Lisa Nilsson tvingas avbryta – berättar om svåra livsvalet
Lisa Nilsson träffar en abortmotståndare i Nashville som ifrågasätter hennes livsval – något som rör upp starka känslor.I Jills veranda berättar Lisa Nilsson om det svåra beslutet att göra abort, ett ämne som är så känsligt att hon tvingas avbryta intervjun.– Det kan jag inte prata om, det ska inte vi prata om, säger Lisa Nilsson i programmet.
Läs mer om Lisa Nilsson och Nashville.
Bianca Ingrosso berättar pinsamma sexhemligheten
Realityprofilen Bianca Ingrosso avslöjar att hon blivit påkommen under en intim stund med pojkvännen – av sin mamma Pernilla Wahlgren.– Mamma öppnar dörren, kommer in och säger: Frukosten är klar!, säger Ingrosso i podcasten Alice Bianca.
Axn om mötet: Alla har erkänt
Gunilla Axn har haft ett nytt möte med svenska fotbollsförbundet efter att hon blivit utsatt för sexuella trakasserier.Axn berättar nu att samtliga utpekade personer har erkänt – men att det också rörde sig om fysiska trakasserier.– Det var väldigt grova ofredanden, säger hon till SVT.
Läs mer om SVT.
Huselius stjärna till Robert Bergh
Kristian Huselius stjärnhäst Tesio byter tränare.Världens snabbaste 3-årings-debutant går från Timo Nurmos till Robert Bergh.– Dags för nya äventyr och miljö för snabbaste 3-års debutanten någonsin!, skriver Huselius på sitt Twitter-konto.
Läs mer om Robert Bergh, Tesio och Twitter-konto.
Regeringen prioriterar fel infrastrukturprojekt
REPLIK DN Debatt 4/12. Lars-Fredrik Andersson, Rikard Eriksson och Sandro Scocco argumenterar för ökade infrastrukturinvesteringar. I en rapport med det förledande namnet Under Falsk Flagg hävdar de att jag som ordförande i Finanspolitiska rådet gett uttryck för regeringens och finansdepartementets nya (falska) beskrivning av verkligheten när det gäller svenska investeringar i infrastruktur.
Kapacitetsproblemen finns i storstäderna
REPLIK DN Debatt 4/12. Artikelförfattarna vill eller förmår inte visa att omfattande investeringar i ytterligare banor och tåg skulle vara ett kostnadseffektivt sätt att minska utsläppen av växthusgaser från den svenska transportsektorn, skriver Per Kågeson.
Läs mer om Per Kågeson.
Gamla och irrelevanta påståenden
REPLIK DN Debatt 4/12. Artikelförfattarna menar att de offentliga investeringarna i transportinfrastruktur måste öka. Men det finns inget samband alls mellan investeringsvolym och resenärernas upplevelse av transportsystemet, skriver ekonomerna Maria Börjesson, Harry Flam, Lars Hultkrantz och Jan-Eric Nilsson.
Frågetecken kring Nylander i JVM
Frågan är ställd men svaret dröjer. Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montn hoppas att Alexander Nylander ska spela junior-VM, men han väntar på svar från Nylanders klubb Buffalo Sabres.
Läs mer om Alexander Nylander, JVM och Nylander.
Hård kritik mot utredning om Benny Fredriksson
Stockholms stad har startat en utredning om Benny Fredrikssons ledarstil på Kulturhuset Stadsteatern, efter uppgifter i Aftonbladet om att han skulle ha trakasserat och hotat anställda. Nu kommer reaktioner på att utredningen ska göras av en av Benny Fredrikssons närmaste medarbetare – samtidigt som han själv sitter kvar. – Ingen kommer att våga vittna, säger en person, som vill vara anonym, till DN.
Amazon Prime Video finns äntligen tillgänglig för Apple TV
Nu slipper du använda dig av IOS-appen i kombination med Airplay för att se The Man in the High Castle på din tv.
Läs mer om Airplay, Apple TV, High Castle och The Man.
IOK:s OS-beslut: Väst försöker tygla Ryssland
Ryssland ryter ifrån efter IOK:s beslut att utesluta landet från vinter-OS i Sydkorea. Anledningen till avstängningen är den systematiska manipuleringen av antidopningsregler i Ryssland i Sotji-OS 2014. Reaktionerna speglar relationerna med väst som befinner sig på botten.
Läs mer om Ryssland och Sydkorea.
Chanel, 11: Brottning är ingen killsport
I nystartade Järfälla brottarklubb står barn på kö för att vara med och brottas. Chanel, 11 år, fastnade för sporten direkt. – Många tycker det är coolt att jag går på brottning för att jag är tjej, men alla sporter passar alla, säger hon.
Läs mer om Järfälla.
Ishiguro om kulturprofilen: Påverkar inte Nobelpriset
Kazuo Ishiguro säger att han har svårt att kommentera skandalerna kring Svenska Akademien och den så kallade kulturprofilen. – Jag kommer utifrån. Som jag förstår det påverkas inte prisets och Nobelstiftelsens integritet av detta, säger Nobelpristagaren i litteratur.
Grönborgs besked – efter KHL-hotet
Ryssland stoppas från OS – och hockeylaget tillåts endast tävla under neutral flagg.Tidigare hot från ryskt håll har gjort gällande att KHL, som en följd, kan stoppa sina spelare från att delta i OS.– Det är samma sak som med situationen i NHL – det är klart att det vore tråkigt, säger Grönborg.
Läs mer om Grönborg, KHL och NHL.
Norrköpings guldhjälte återvänder till Sverige
Malmö FF värvar hem Arnor Traustason från Rapid Wien - och nu har även Östersund gjort klart med en tung värvning till nästa säsong.Enligt SportExpressens uppgifter är KAA Gents mittfältare och förre U21-landslagsmannen Tesfaldet Tekie klar för klubben.IFK Norrköpings guldhjälte lånas in till kommande säsong.Övergången blir officiell inom kort.- Han har förlängt sitt kontrakt med Gent med ytterligare ett år, sedan får vi se vad som händer, säger hans agent Miralem Jaganjac.
Draget mot kritiserade polisen i Kevin-fallet
Snart kommer den nya utredningsgruppen med sitt besked i Kevin-fallet – men först återstår ett viktigt förhör:Med spaningsledaren Rolf Sandberg, som för 19 år sedan pekade ut bröderna Christian och Robin som skyldiga till deras lekkamrats död.– Vi vill ta det i slutändan, när vi har hela bilden, säger åklagaren Niclas Wargren.