06. December 2017 17.00-17.59

Försäkringskassan dras in i muthärva

Nu dras även Försäkringskassan in i den misstänkta muthärvan kring it-utbildningsföretaget Labcenter. Åtta anställda på myndigheten i Sundsvall anmäls till Försäkringskassas personalansvarsnämnd för att bland annat ha tagit emot presentkort och mobiltelefoner i samband med utbildningarna, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Google-AI har byggt eget barn

AI-programmet Automl har byggt AI-programmet Nasnet som ska vara mer avancerat än system skapat av människor.
Cancerpatienter fastnade i kö på NKS – avled
Två patienter kan ha avlidit på grund av personalbristen på Karolinska i somras. Dessutom fastnade många i kön för canceroperationer, rapporterar nyhetsbyrån Siren. Vi arbetar redan med ett antal åtgärder, säger chefläkare Torbjörn Söderström till SvD.
Henrik Schyffert nosar på det mänskliga svineriet
I Köttets lustar utforskar Henrik Schyffert svenskens relation till köttätande.Gunilla Brodrej ser en mysig tv-serie som duckar för allvaret.
Läs mer om Henrik Schyffert.

Wolfgang Pichler kan portas från vinter-OS

Sveriges förbundskapten i skidskytte, ikonen Wolfgang Pichler, riskerar att stoppas från att närvara vid OS, skriver Aftonbladet.Detta på grund av hans tidigare uppdrag som rysk förbundskapten.–Jag kommer slåss för min rätt, jag är helt ren. Det är en skandal, säger Pichler till tidningen.
Lykke Li klar för Way out west
Den hyllade artisten Lykke Li är klar för Way out west 2018.Spelningen på festivalen blir hennes enda framträdande i Sverige nästa sommar.
Läs mer om Lykke Li, Sverige och Way.
Ishiguro om metoo-kampanjen
Under en presskonferens med nobelpristagaren i litteratur, Kazuo Ishiguro, på onsdagen frågade DN om hur han ställer sig till #metoo-kampanjen.
Läs mer om Kazuo Ishiguro.
Minnesord: Tord Ingmar
Som tidigare meddelats har förre naturvårdsintendenten och hedersdoktorn Tord Ingmar, Uppsala, har avlidit 91 år gammal. Närmast anhöriga är hustrun Brita Berntson samt syskon med familjer.
Final för Bron – manus inspireras av flyktingkrisen
Köpenhamn. Identitet och migration är huvudteman i finalsäsongen av succserien Bron som börjar sändas i SVT den 5 januari. – Serien ställer frågor som Vem är jag?, Vilka får vara Vilka får inte vara med?, säger Sofia Helin som spelar den udda hjältinnan Saga Norn.
Läs mer om Bron, SVT, Saga Norn, Sofia Helin, Vem och Vilka.
Pia Gripenberg: E-handeln tvingar Ikea att tänka nytt
Även jätteföretag som Ikea märker av konkurrensen från renodlade e-handelsföretag när allt mer handel flyttas online. Nästa år ska Ikea därför börja sälja sina produkter även via andra sajter än sin egen.
Läs mer om Ikea.
Malmros träder fram – förnekar våldtäkt
En kvinna har på Facebook pekat ut Ulf Malmros som våldtäktsman – och regissören väljer nu att träda fram och berätta i en debattartikel i Aftonbladet.Regissören förnekar brottet och uppger att han ska driva ett förtalsmål mot kvinnan.– Jag kommer inte att säga någonting nu, och då trycker jag på nu. Jag kommer säga saker sedan, men inte nu, säger Ulf Malmros till Expressen.
Carl Philips tidsnöd – inför Sofias present
HONGKONG. Prinsessan Sofia och drottning Silvia fyller år –och så är det prins Gabriels första jul.Högtiderna avlöper varandra i prins Carl Philips liv, men han tvivlar på att han hinner handla några presenter under sitt besök i Hongkong.– Vi får se om jag kommer att ha lite tid över, säger prins Carl Philip.
Läs mer om Carl Philip, Hongkong och Silvia.
Så äter du mest klimatsmart i jul
Här är nya gröna julbordet!Skippa ålen och risgrynsgröten, minska köttet och satsa på mer kål och rotfrukter.– På julen ska man följa traditionerna, men vi behöver tänka på att det är bra för hälsa och klimat också, säger Eva Hessel, matkonsult på Hushållningssällskapet Halland.
Tomas Montn: Steget var större än jag trodde
Ett år äldre och ett år klokare. Förbundskaptenen Tomas Montn är redo för sitt andra mästerskap som ansvarig för Juniorkronorna. – Steget från klubbtränare till landslagstränare var en större omställning än jag på förhand hade trott, säger Tomas Montn.
Läs mer om Juniorkronorna.
Google-AI har byggt eget barn
AI-programmet Automl har byggt AI-programmet Nasnet som ska vara mer avancerat än system skapat av människor.
Därför är ambassadfrågan så laddad
Frågan om USA-ambassaden berör själva epicentret för Palestina-Israel-konflikten, säger Mellanösternexperter. Men hur då – och vad står på spel? SvD reder ut sex frågor om Trumps ambassad-flyttplaner.
Två bilar i krock – oklart skadeläge
En olycka där två personbilar har kolliderat har inträffat i Göteborg.Det är totalstopp i trafiken vid olycksplatsen, uppger polisen.
Läs mer om Göteborg.Det.
Junckers euroreformer stärker Bryssels makt
BONN | En europeisk ekonomi- och finansminister. En europeisk valutafond. Och miljarder till sjuka banker och länder i plötslig kris. EU-kommissionens plan ska göra eurozonen stormsäker. Men den är också ett försök att föra över mer makt till Bryssel.
Läs mer om Bryssel.
NMR tvingades gå av Viking Lines färja
På tisdagskvällen fick 24 medlemmar ur nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen inte gå ombord på en av Viking Lines färjor, rapporterar svenskspråkiga Yle.Gruppen var på väg till Helsingfors för att delta i en högerextrem parad under den finska självständighetsdagen.– Säkerheten ombord kunde inte garanteras, säger Viking Lines kommunikationschef Johanna Boijer-Svahnström till Yle.
Hård ledarstil på Kulturhuset Stadsteatern kritiseras
Det riktas hård kritik mot Benny Fredrikssons ledarskap som chef för Kulturhuset Stadsteatern i en granskning som har gjorts av Aftonbladet. Tidningen har talat med ett fyrtiotal personer som har berättat om en hårdför ledarstil och trakasserier mot anställda.
Minnesord: Märit Holm
Märit Holm, Stockholm, har avlidit, 93 år gammal. Närmast anhöriga är barnen Karl Erik och Nils med familjer.
Läs mer om Karl Erik och Stockholm.
Ilskan mot Ivanka Trumps klänning
Under ett Indienbesök förra veckan klädde sig Ivanka Trump i västerländska klänningar med indiska mönster.Nu anklagas presidentdottern för kulturell appropriering av indiska modeskribenter.– Om Ivankas kläder är tänkta som en hyllning till vår kultur bör de vara autentiska, säger Vogue Indias redaktör Bandana Tewari till The New York Times.
Svenska kortfilmen Hopptornet närmare en Oscar
Den svenska kortfilmen Hopptornet har chans att nomineras till en Oscar för bästa dokumentära kortfilm.
Läs mer om Hopptornet och Oscar.
Två cancerpatienter avled efter att ha fastnat i operationsköer
Två cancerpatienter avled efter att de fastnat i köer till canceroperationer på Karolinska i Huddinge i somras. Det visar de tre lex Maria-anmälningar som inkommit till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Totalt fastnade 20 patienter i kö på grund av personalbrist.
Mordet på Tova: 22-åring fortsätter nekar
Den 22-åring som står åtalad för att ha mördat Tova Moberg, 19, fortsätter neka till brott. Åklagaren hävdar att han ljuger när han inför tingsrätten på onsdagen kom med delvis nya uppgifter. Enligt den lilla sinnesundersökning som gjorts av mannen kan man misstänka att han lider av en allvarlig psykisk störning.
Läs mer om Tova Moberg och Tova.