07. December 2017 07.00-07.59

Gunilla Persson fast – i nytt branddrama

TV3-profilen Gunilla Persson hotas av ett nytt branddrama.När skogsbränderna i Los Angeles tilltar drar de närmare hennes och familjens hus – och nu kan de tvingas evakuera.Vi är i en katastrofsituation, skriver hon på Instagram.
Läs mer om Instagram.

Misstänkt föremål på Bromma flygplats

Ett misstänkt föremål har hittats på Bromma flygplats, uppger polisen på sin hemsida.
Läs mer om Bromma.
Björn af Kleen: Al Franken och Roy Moore visar på splittringen i dagens USA
I dag torsdag väntas senator Al Franken avgå. Om det stämmer blir Franken den mest kända amerikanska politiker hittills att tvingas avgå i #metoo-vågen.
Läs mer om Al Franken, Franken, Kleen, Roy Moore och USA.
Trump erkänner Jerusalem som Israels huvudstad
USA:s president Donald Trump bekräftade på onsdagskvällen att landet erkänner Jerusalem som Israels huvudstad, i stället för som tidigare Tel Aviv.
Läs mer om Donald Trump, Jerusalem och Tel Aviv.

Anders Danielsson ny vd för Skanska

Anders Danielsson blir ny vd för Skanska. Det framgår av ett pressmeddelande. Den nuvarande vd:n Johan Karlström kommer att sluta under 2018.
Läs mer om Skanska.
Brand i garage har spridits till villa
Det brinner i ett garage och en villa i Essunga kommun.Räddningstjänsten är på väg med tre stationer.– Branden från garaget har spridit sig till villan, säger Mikael Bengtsson, insatsledare vid räddningstjänsten Västra Skaraborg.
Affärsutvecklingschef miljonsäljer i Hemfosa
Fastighetsbolaget Hemfosas affärsutvecklingschef Mikael Weiland har sålt 25.000 aktier för nästan 2,8 miljoner kronor.
Läs mer om Hemfosa och Mikael Weiland.
Akademiens pengar går mest till män
De senaste tolv åren har nästan två tredjedelar av Svenska Akademiens prispengar gått till män, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.
Fruktansvärt synd, blir ett platt fiasko
Thomas Wassberg är svensk längdskidåknings gudfader – och han gillar att tycka till.61-åringen beskriver sig som en pessimist när det gäller sportens utveckling och är kritisk mot flera trender inom proffscirkusen.
Trump gör allvar av Jerusalemplaner
USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och ska nu flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv. Beslutet meddelades av president Donald Trump i ett tal.
Psykologiska fenomenet som leder maktmän i fördärvet
I de ljusskygga handlingar som avslöjats genom såväl #metoo som paradisläckan kan man skönja ett underliggande mönster. Att människor i ledande ställning förlorar sin moraliska känslighet bottnar inte sällan i en narcissistisk störning, vilket paradoxalt nog kan var en fördel i en patriarkal kultur.
Två personbilar i krock – vägen avstängd
Två personbilar har krockat på vägen mellan Hjo och Skövde.Fyra personer är inblandade i olyckan.– Vi har stängt av vägen under räddningsgarbetet och det kan uppstå långa köer, säger Göran Sandström, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Skaraborg.
Nordkorea: Kärnvapenkrig är oundvikligt
Nordkoreas hårda kritik mot den stora sydkoreanska och amerikanska flygövningen fortsätter – och enligt nya uttalanden är ett krig bara en tidsfråga.– Det som återstår är att klara ut är tidpunkten för krigsutbrottet, säger en talesperson för Nordkoreas utrikesministerium, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Disney tappade på Wall Street
Börserna i New York fortsatte på onsdagen att handlas med relativt små indexförändringar, lätt nedåt för Nyse och svagt uppåt på Nasdaq.
Läs mer om Nasdaq, New York, Nyse och Wall Street.
Persbrandt visar livet med Sanna
Mikael Persbrandt och sambon Sanna Lundell stoltserar med kärleken på Instagram.På en bild tagen i Smögen poserar paret för en pussbild.#Smögenamore skriver Mikael Persbrandt i bildtexten.
Elins mördare talar ut inifrån fängelset
Ephrem Yohannes överföll och mördade Elin Krantz, 27, i ett bostadsområde i Göteborg.Han dömdes till ett långt fängelsestraff – men i en intervju med P3 Dokumentär inifrån fängelset fortsätter han nu att hävda sin oskuld och säger att han försatts i en tragisk situation.Samtidigt lever Elins familj med stor sorg och saknad.– Hon var en ung, glad och sprallig lillasyster. Full av kärlek och drömmar i livet. Hennes liv tog han och hon finns aldrig mer, säger storasystern Maria.
Läs mer om Elin Krantz, Göteborg.Han och Maria.
Räddningstjänsten larmad om brinnande soffor
Räddningstjänsten fick larm om att soffor brann i en tunnel utomhus.Det är fortfarnade oklart vad som orsakade branden.
Två till sjukhus efter frontalkrock
Två bilar har frontalkrockat på riksväg 55 utanför Enköping.Vägen är avstängd under räddningsarbetet.– Två lättare skadade är förda till sjukhus, säger Anette Becklin, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.
Julhjältar, lucka 7: De ljugande främlingarna i Paul Austers Smoke
Bakom den sjunde luckan i DN Kulturs julkalender, där redaktionen väljer ut sina största julhjältar i kulturen, finns två ensamma människor som insett att lögnen är den bästa julsången.
DN gratulerar: Dorotea Bromberg, bokförläggare
Under sitt liv har förläggaren Dorotea Bromberg upplevt flera höjdpunkter, men också svåra situationer. Händelsefattigt har det däremot aldrig varit. Den tråkiga dagen i livet har ännu inte drabbat mig, säger hon.
Läs mer om Dorotea Bromberg.
Är den mänskliga språkförmågan medfödd?
7 december. Är våra barn genetiskt förberedda på att ta till sig språk? Språkliga myter och påståenden granskas av lingvisten Mikael Parkvall varje dag fram till jul i SvD:s Språkluckan.
Läs mer om Mikael Parkvall.
Europe har ännu mycket kvar att ge
– Funkar det än så länge? ylar Joey Tempest mitt i Superstitious.Javisst funkar Europe än. Även under en kväll bland många andra.