07. December 2017 09.00-09.59

Africa Oil: Har identifierat fyra uppköpskandidater

Africa Oils kassa, som efter kursraset motsvarar merparten av börsvärdet, ska användas till förvärv och bolaget har identifierat fyra uppköpskandidater. Det säger vd Keith Hill till Dagens Industri.
Läs mer om Keith Hill.
Finanstoppens stenhårda skattesmäll: 107 miljoner
Svenska staten utdelar en rejäl skattesmäll mot en av Västsveriges finanstoppar.Skatteverket kräver 107 miljoner kronor extra skatt från finanstoppen, rapporterar nyhetsbyrån Siren.Stora utdelningar från bolag på Cypern har inte deklarerats enligt Skatteverket som förklarar honom fullt ut skattskyldig i Sverige.
Tåg och bil i krock
Ett tåg och en personbil har krockat i Mora.Enligt polisen finns en kvinna i bilen.– Hon ska vara i bilen. Hon var vaken vid larmet, säger polisens presskommunikatör Stefan Dangardt.
Läs mer om Mora.Enligt och Stefan Dangardt.

Så mycket bättre hyllar Sven-Erik Magnusson

På lördag avslutas årets säsong av Så mycket bättre i TV 4 och det blir en enda lång hyllning till Sven-Erik Magnusson, som avled den 22 mars i år. Räkna med tårar, men också med mycket glädje.
Läs mer om Sven-Erik Magnusson.
Bostadspriserna i Stockholm har backat 7 procent
Priserna på bostadsrätter har sjunkit med 7 procent i november jämfört med samma månad förra året. Talet från mäklarhåll om 15 procents prisfall stämmer inte, skriver bostadssajten Booli i ett pressmeddelande.
Läs mer om Booli och Stockholm.
Starka reaktioner på Trumps Jerusalembeslut
Ledare världen över reagerar starkt på den amerikanska presidenten Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad och hans beslut att flytta USA:s ambassad dit.
Läs mer om Jerusalem.
Hushållens konsumtion stiger
Hushållens konsumtion steg 1,5 procent i oktober jämfört med samma månad föregående år, i kalenderkorrigerade tal.
Mindre överskott än väntat i statens betalningar
Statens betalningar resulterade i ett överskott på 17,0 miljarder kronor i november. Riksgäldens egen prognos pekade mot ett överskott på 18,7 miljarder kronor.
Booli slår tillbaka: Nej, bopriserna rasar inte
Nej, bostadspriserna har inte rasat.Det menar Booli – som nu slår tillbaka mot mäklarnas dystra siffror.– Det är viktigt att skilja på vad som faktiskt hänt och vad som är en möjlig utgång, säger Matilda Adelborg på bostadssajten.
Läs mer om Booli och Matilda Adelborg.
Staffan Erfors lämnar Metro
Staffan Erfors lämnar Metro med omedelbar verkan, detta skriver tidningen Resum.
Läs mer om Metro och Resum.
Trafikolycka: Cyklist och bilist i krock
Strax efter klockan 09.00 på torsdagsmorgonen inkom larm till polisen om en trafikolycka på Sofielundsvägen.En bil och en cyklist hade krockat. Skadeläget är inledningsvis oklart.
Läs mer om Sofielundsvägen.En.
Staffan Erfors lämnar Metro
Metros chefredaktör Staffan Erfors lämnar bolaget med omedelbar verkan, uppger bolaget i ett pressmeddelande.
Läs mer om Metro.
Kungen kräver att få träffa Svenska Akademien
Den senaste tidens händelser står på agendan när kung Carl XVI Gustaf har bett om ett möte med Svenska Akademien.
Meteorologens plötsliga avbrott i TV4: Förlåt
Det är inte allt lätt att hålla sig för skratt när det händer oväntade saker i direktsändning.Under morgonens väderprognos går en studioman plötsligt rakt in i bild framför Linda Eriksson.– Hoppsan, utbrister hon och kan inte hålla skrattet tillbaka när händelsen upprepas en andra gång.
Läs mer om Linda Eriksson och TV4.
Sänkt riktkurs för Clas Ohlson
Nordea Markets sänker riktkursen för Clas Ohlson till 105 kronor från 125 kronor.
Intressant mat – då får du stega 60 meter över torget
Som en axelryckning – inte riktigt dåligt men inte heller något att skriva hem om. SvD Krogguiden konstaterar att Campfire erbjuder en ovanligt spännande meny för att vara en hotellrestaurang men att det finns mer intressant mat på andra sidan torget.
Läs mer om Campfire.
Frölundas krismöte: 'Det är alarmerande'
Två raka förluster i förra veckan och laget ligger på en niondeplats i tabellen.Då bestämde sig Frölunda för att ta ett stort möte med spelare och ledare inblandade.– Vi behövde lufta lite, identifiera vad problemet är, säger Simon Hjalmarsson.
Läs mer om Frölunda och Simon Hjalmarsson.
Dramatiska bilder på elden i Kalifornien
Trafiken står i princip stilla längs med en trafikerad motorväg i Los Angeles. Mobilfilmer visar dramatiska bilder på eldens framfart.
Läs mer om Kalifornien.
Först som vuxen fick jag veta att mamma var sjuk
Han har skrivit en uppmärksammad bok om sin egen och sin mammas psykiska ohälsa och driver den populära podden Sinnessjukt. Christian Dahlström är mycket kritisk till hur den svenska psykvården fungerar.
Läs mer om Sinnessjukt.
Fattar inte vad han snackar om
Zlatan Ibrahimovic är en färgstark personlighet. Lagkamraten Henrikh Mkhitaryan har förståelse för att svensken förvirrar många.
Räddningspådrag i sjö efter misstänkt drunkning
En räddningsinsats pågår i en mindre sjö nära Vättern efter larm om en misstänkt drunkning.En båt som ligger upp och ner har hittats några hundra meter ut i sjön.– Vi söker i området efter en eventuell person, uppger räddningstjänsten.
Läs mer om Vättern.
Majonnäs som ni behagar
Att göra egen majonnäs till jul vill jag verkligen rekommendera. Få saker blir så mycket bättre i hemmagjord version. Antingen kan ni använda den till kålen (se andra recept), men den är ju också god till ägghalvor, inkokt lax och så mycket mer. Kom ihåg att minska saltet om ni använder någon eller några salta smaksättare.
Långkål med variationer
Den här halländska klassikern ska man inte toka till för mycket, men det finns ändå många val man kan göra. Man kan blanda i en del svartkål, man kan smaksätta med persilja och framför allt smaksätta med olika fettsorter. Det viktigaste är att grönkålen har en mjuk men ändå spänstig konsistens och att sältan är väl tilltagen.
Inlagd sill som du vill
Klassisk inlagd sill brukar smaksättas med rödlök, morot, kryddpeppar och lagerblad. Men det finns många olika sätt att göra sin egen finish. Jag brukar ha en stor mängd grönsaker, som kan serveras med sillen eller i en separat skål som pickles. Man kan välja att lägga i grönsakerna när lagen ännu är varm (om man vill få dem lite mjuka), eller vänta tills den blir kall (så att de håller sig krispiga).
Din egen gravade lax
Gravlax är alltid gott och är som gjord för personlig touche. Minskar man sockret, blir fisken lite hårdare, ökar man det blir fiskköttet mjukare. De klassiska smakgivarna är vitpeppar och dill, men man kan grava med svartpeppar i stället och ersätta dillen med persilja eller gräslök. Och lägga till några av dessa: pepparrot, konjak, whisky eller olika sorters nubbe.
New York Rangers är mest värt av NHL-lagen
Tampa. För tredje året i rad toppar New York Rangers listan på hur mycket NHL-lagen är värda. Men enligt Forbes årliga genomgång är NHL-lagen en bra bit efter de andra tre proffsligorna för herrar i Nordamerika.
Läs mer om Nordamerika.
Ny vd för Avensia
Avensia har utsett Niklas Johnsson till ny vd. Han tillträder senast den 2 april 2018 och ersätter Robin Gustafsson som efter sju år har begärt att få lämna sin position.
Läs mer om Avensia och Robin Gustafsson.
Los Angeles–borna flyr från jättebranden
Starka vindar gör att den stora skogsbranden i södra Kalifornien nu närmar sig Los Angeles.Bland annat hotas flera exklusiva fastigheter i stadsdelen Bel-Air och enligt räddningstjänsten är brandfaran större än någonsin tidigare.– Det här är dagar som krossar ens hjärta, men det är också dagar som visar motståndskraften i vår stad, säger Los Angeles borgmästare Eric Garcetti till NCB News.
Allt grövre hot och våld mot Postnord
Hoten och våldet mot Postnords brevbärare och chaufförer blir allt värre, uppger Sveriges radio.Det gör personalen mer orolig.– Tidigare var brevbäraren fredad. Det är inte brevbäraren i dag, säger Postnords säkerhetschef Alexis Larsson till Ekot.
Läs mer om Ekot och Postnord.
Två barn bortförda i Småland
Två barn har blivit bortförda från en mindre ort utanför Emmaboda i Småland. Två män i 30–40-årsåldern är misstänkta för människorov och har anhållits i sin frånvaro.
Läs mer om Emmaboda och Småland.
Kungen vill träffa Svenska Akademien
Enligt uppgifter från hovet till Sveriges Radios Kulturnytt träffar kungen den ständiga sekreteraren Sara Danius i dag för att prata om den senaste tidens händelser.
Läs mer om Svenska Akademien.
Jens Linder: Skräddarsy maten efter eget tycke
KRÖNIKA. I det gamla bondesamhället var julen som bäst en tid av omtanke och gränsöverskridande. Hög och låg möttes. Bondens familj och de anställda satt för en gångs skull vid samma bord. Gröten åts ur ett gemensamt fat. Ölet dracks ur en enda sejdel som fick vandra lagom.
Kungen vill träffa Akademien
Läs mer om Akademien.