07. December 2017 11.00-11.59

Mats Johanssons minne lever vidare

För att hedra minnet av Mats Johanssons liv och politiska gärning har Frivärld instiftat ett stipendium i hans namn. Det är nu också klart att EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) tar över rollen som ordförande för Frivärld. Säkerhetsrådets Claes Arvidsson gläds över att Mats arv lever vidare.

SHL-konkurrenterna jagar Rögles stjärna

Ludvig Rensfeldt är tvåa i Rögles interna skytteliga och sitter på ett utgående kontrakt.Nu jagas han av flera konkurrenter i SHL.Enligt Sportbladet vill både Djurgården och Frölunda värva forwarden.
Läs mer om Djurgården och Frölunda.
Pådden med Olsson och Ekwall avsnitt 239
Mats Olsson och Patrick Ekwall om det senaste från veckan som gick!
Läs mer om Ekwall, Olsson och Patrick Ekwall.
V75-podden Systemet – lyssna på avsnitt 207
Tredje etappvinnaren av Guldstallet gästar Eskil & Jonas – lyssna direkt!
Läs mer om Eskil och Guldstallet.

EU-länder riskerar böter över flyktingkvot

Tjeckien, Polen och Ungern ställs nu inför rätta i EU-domstol.Detta efter att länderna vägrat ta emot begärt antal kvotflyktingar.Länderna riskerar nu böter, rapporterar AFP.
Läs mer om AFP, EU-domstol.Detta, Polen och Ungern.
Konsertrecension: Dinosaur Jr spelar slafsigt för att de kan
Det hade varit enkelt för Dinosaur Jr att göra sina sånger rättvisa, de har kapaciteten på alla plan. Men underpresterar ändå på ett provocerande slackermässigt sätt.
Läs mer om Dinosaur Jr.
Sambopar kan få adoptera i nytt lagförslag
Regeringen vill slopa den övre åldersgränsen och tillåta sambor att adoptera i ett nytt lagförslag som presenteras på torsdagen. Biträdande justitieminister Helne Fritzon (S) tycker det är viktigt att modernisera lagstiftningen.
Läs mer om Helne Fritzon.
Nya auktionsrekordet: Kostade 73,6 miljoner
73,6 miljoner kronor.Så lyder det nya europeiska auktionsrekordet för en galopphäst.– Grabbarna ville verkligen ha henne, kommenterade köparen MV Magnier som ropade in toppstoet Marsha åt ett konsortium som nu tar henne till avel.
Läs mer om Marsha.
17-årig alpintalang död i träningsolycka
Den 17-årige tyske utförsåkaren Max Burkhart har avlidit efter att ha kraschat under ett träningsåk i Lake Louise, Kanada.
Läs mer om Kanada, Lake Louise och Max Burkhart.
Minnesord: Arne Kjellson
Advokat Arne Kjellson, Sundsvall, har avlidit vid 88 års ålder. Närmast anhöriga är sönerna Bengt och Åke med familjer.
Läs mer om Bengt, Sundsvall och Åke.
Publikvärd attackerad – på grund av programblad
En bortasupporter bad publikvärden om ett programblad under matchen mellan Kristianstads IK och Kallinge/Ronneby.Något programblad fanns inte – och mannen tog därför strupgrepp på publikvärden.Nu är han polisanmäld.– Hon blev chockad och fick smärta i halsen, säger polisens informatör Robert Loeffel till Kristianstadsbladet.
SAS tappar luft - färre flyger med bolaget
Färre passagerare flög med SAS under november jämfört med motsvarande månad 2016.I november reste totalt 2,3 miljoner passagerare med flygbolaget.- Vi effektiviserar den interna organisationen för att ytterligare stärka SAS konkurrenskraft, säger Rickard Gustafson, VD och koncernchef i SAS i en kommentar.
Läs mer om Rickard Gustafson.
IMF varnar för Kinas växande skulder – påminner om USA före finanskrisen
Internationella valutafonden, IMF, varnar för att nästa globala finanskris kan utlösas av Kinas växande skulder. I den första stora genomgången av Kinas finansiella system på sex år noterar fonden att en utveckling ägt rum som påminner om den i USA åren innan finanskrisen 2008.
Läs mer om IMF och USA.
Skanskas nya vd: Så klarar vi krisen
Trotjänaren Anders Danielsson blir ny vd för Skanska. Han tillträder efter en höst som präglats av fallande bostadspriser och inställda byggprojekt i Stockholm. – Det är väldigt osäkert vad som kommer hända, säger han.
Läs mer om Skanska och Stockholm.
Förbannat skitprat, det är helt patetiskt
Gary Lineker ledde VM-lottningen där Sveriges VM-öde avgjordes.Nu har legendaren fått hård kritik för ett uttalande om dopingproblematiken inom fotbollen.
Läs mer om VM-lottningen.
Wassberg åker 160 mil – för att se Östersund
Östersunds FK:s osannolika framgångssaga i Europa League fortsätter i kväll med en match i tyska huvudstaden Berlin.Tusentals supportrar har tagit sig ner till kontinenten via tåg – däribland skidhjälten Thomas Wassberg.– Nu när de har varit så bra tänkte jag att jag måste fara i väg och titta på dem, säger Wassberg till Aftonbladet.
Miljardären pröjsade för att slippa kommunal väg
En av Danmarks rikaste, Anders Holch Povlsen, 45, störde sig på den kommunala väg som gick utanför hans storslagna gods Constantinsborg I Aarhus.Därför betalade kommunen för att flytta den 45 meter, rapporterar Finans DK.– Det är ett principiellt problem, att medborgare kan betala sig till att ändra något i offentliga rum, säger Peter Pagh, professor i förvaltningsrätt på Köpenhamns universitet, till tidningen.
Google och Facebook hatar verkligen konkurrens
I boken De ansvarslösa attackerar kultur- och medieveteranen Jonathan Taplin Google, Facebook och Amazon – men också den politiska makten som gjort det möjligt för snudd på monopolistiska strukturer att växa fram.
Man åtalas för mord på hustru
En 55-årig man från Stockholmsområdet åtalas för mord på sin hustru och brott mot griftefriden. Mannen ska ha anmält henne försvunnen och därefter deltagit i sökandet. Men senare ändrade han historien till att kvinnan ramlat, slagit i huvudet och dött. Därefter ska han ha styckat kroppen och försökt göra sig av med kvarlevorna med hjälp av en klotgrill, enligt Expressen.
Läs mer om Expressen och Stockholmsområdet.
Bokrecension: Rolling Stone får smaka på egen medicin
Joe Hagan: Sticky Fingers, the life and times of Jann Wenner and Rolling Stone Magazine (Knopf)
Alex Harvey: Bra att ryska ledare straffas
Davos. IOK:s beslut kommer att rensa upp i de ryska ledarleden. Äntligen. Tycker femmilsmästaren Alex Harvey från Kanada.
Läs mer om Alex Harvey och Kanada.
The Grand Tours eget caf – kaffe med fåtöljracing
Cafer bjuder oftast inte på mer än överprissatt kaffe och torra ostfrallor. Men när Jeremy Clarkson står för fikatillbehöret, då blir det åka av.
Läs mer om Jeremy Clarkson.
Black Friday gav kedjorna en kanonmånad
Med Black Friday som det stora numret fick hemelektronikkedjorna en kraftig försäljningstillväxt under november.
Nu krypterar Protonmail din e-post oavsett vilket mejlprogram du kör
Den supersäkra mejltjänsten får stöd för att kryptera e-postmeddelanden på populära mejlklienter som Apple Mail, Outlook och Thunderbird.
Låt Estland stå modell för taxiavreglering i Sverige
Regeringen springer taxibranschens intressen och hämmar utvecklingen av en modern transportsektor. Det är hög tid att följa Estlands exempel och avreglera taximarknaden ordentligt. Slopa krav på taxiförarlegitimation, taxitrafiktillstånd, reklamdekaler och taxameter. Det skriver Gustaf Palmr, Timbro.
Läs mer om Gustaf Palmr, Sverige och Timbro.
Trots det tunga ämnet går man glad ut ur salongen
Skönheten och odjuren vill visa att en förändring är möjlig för kvinnor i Tunisien. Trots ett tungt ämne genomsyras filmen av ett positivt budskap.
Läs mer om Tunisien.
Blåvitt-stjärnan vårdas på sjukhus
GÖTEBORG. David Boo Wiklander, 33, saknas på IFK Göteborgs första träning.Mittbacken är blodförgiftad och vårdas på sjukhus.– Han ligger kvar på sjukhus minst till i morgon, säger Blåvitts sportchef Mats Gren.
Anders Timell har blivit pappa
Anders Timell har blivit pappa.I ett inlägg på Instagram presenterar han nyheten.Nu är vi tre! skriver han.
Läs mer om Instagram.
Myndigheten: Skattebetalare kan tvingas betala kärnavfall
Du som skattebetalare kan tvingas betala för industrins kärnavfall.Riksrevisionen menar att kärnavfallsavgifterna är för låga – och ger nu regeringen en rejäl känga.– Systemet är med stor sannolikhet underfinansierat, säger riksrevisor Ingvar Mattson.
Läs mer om Ingvar Mattson.
Flygbolaget utsett till enda femstjärniga i Europa
Lufthansa är bästa flygbolaget i Europa.I alla fall om man ska tro Skytrax, det tongivande rankningsbolaget i flygbranschen.Nu har det tyska flygbolaget tilldelats toppbetyget fem stjärnor – som första flygbolag i Europa.
Läs mer om Europa, Europa.I och Skytrax.
55-årig man åtalas för styckmord på hustru
55-åringen deltog själv i sökandet efter sin försvunna fru – innan han häktades misstänkt för att ha mördat henne.Under utredningen har han berättat att frun dog under ett gräl och att han sedan styckade hennes kropp och brände delar av kvarlevorna på en grill.Nu åtalas han för mordet.
Syskonpar bortfört – två män misstänkta
Två barn har blivit bortförda från en mindre ort utanför Emmaboda i Småland.Två män i 30–40-årsåldern är misstänkta för människorov och har anhållits i sin frånvaro.
Läs mer om Emmaboda och Småland.Två.
Roboten som jobbar åt dig när du ligger på stranden
Du ligger på stranden i Sydostasien medan en robot kör omkring på jobbet och är du. En framtidsdröm? Nej, faktiskt inte. DN:s techredaktör Linus Larsson testar en telenärvarorobot som går på arbetsmöten i hans ställe.
Läs mer om Sydostasien.
Hej helgkonsument: Alicia Högfors Lindståhl och Edda Edlund
När Nilleteatern drar igång med humorshower på Morfar Ginko på tisdag är Alicia Högfors Lindståhl och Edda Edlund först ut med en julshow för politiskt deprimerade. Men först väntar en ledig helg med köttbullefrukost och träning i tunnelbanan.
Läs mer om Edda Edlund och Morfar Ginko.
Roboten som jobbar åt dig när du ligger på stranden
Du ligger på stranden i Sydostasien medan en robot kör omkring på jobbet och är du. En framtidsdröm? Nej, faktiskt inte. DN:s techredaktör Linus Larsson testade en telenärvarorobot som gick på arbetsmöten i hans ställe.
Läs mer om Sydostasien.