14. December 2017 16.00-16.59

Därför sa Pekka Heino upp kontakten med mamman

Pekka Heino och hans mammas relation har varit dysfunktionell i många år.För ett år sedan valde han att säga upp kontakten – för sin egen hälsas skull.– Vi borde ha gjort det för länge sedan, säger Heino i Efter tio på TV4.
Läs mer om Efter, Heino, Pekka Heino och TV4.

SHL-klubben kan byta bort klassiska loggan

Sedan 1994 har Björnen varit Luleå Hockeys logotyp.Men nu kan klubben byta logga - efter drygt 20 år.–Det är en fråga som i slutet av dagen alltid avgörs av vad våra medlemmar tycker och tänker, säger Luleå Hockeys vd Stefan Enbom till NSD.
Läs mer om Björnen, NSD och Stefan Enbom.
Kvinnors otrygghet är polisens senaste fokus
Kvinnor och flickors otrygghet står i fokus när polisen i Alingsås inleder en ny satsning tillsammans med Herrljunga kommun.– En struktur för det operativa arbetet kommer att tas fram och konkreta mål formuleras. Aktiviteter kommer att tas fram som beskriver hur de ska utföras, vem som ska utföra och under vilken tid det ska utföras, säger kommunpolisen i Herrljunga i ett pressmeddelande.
Läs mer om Herrljunga.
Slask i nästa vecka hotar julesnön i söder
Det ser kärvt ut för möjligheterna till en vit jul i södra Sverige, enligt vädertjänsterna. Risken är att snön som fallit blaskar bort i mitten av nästa vecka. Men det finns prognosvarianter som pekar på vintriga förhållanden närmare jul.
Läs mer om Sverige.

Supertalangen i blickpunkten inför junior-VM

Det är ett helt lag, men det är bara en spelare det snackas om inför junior-VM i ishockey: Rasmus Dahlin, Frölundas supertalang som tippas gå som nummer ett i sommarens NHL-draft. I går höll 17-åringen en egen presskonferens på Arlanda inför avresan till JVM i Buffalo i USA.
Läs mer om Arlanda, Buffalo, JVM och USA.
Svenskt Näringsliv sågar pensionsuppgörelse
Rätten att få jobba kvar till 69 riskerar att göra pensionsuppgörelsen kontraproduktiv – arbetsgivarna kommer att bli försiktigare med att anställa äldre, enligt Svenskt Näringsliv. Facken är desto nöjdare.
Läs mer om Svenskt Näringsliv.
Skrämmande okunskap – ge ME-patienter hjälp
Många får fortfarande höra att sjukdomen ME är inbillad, psykiatrisk eller beror på stress. Situationen för patienterna i Sverige är helt oacceptabel – både ur mänsklig och ur samhällsekonomisk synvinkel. Det skriver Joachim Stokstad, journalist och anhörig.
Bekräftar intresse från andra klubbar
Rögle kan vara på väg mot ytterligare förändringar i truppen.Enligt Helsingborgs Dagblad är Edwin Hedberg aktuell för att lämna laget.– Jag har inte spelat så mycket som jag gjort tidigare så jag förstår absolut att det snackas, säger han till tidningen.
Läs mer om Edwin Hedberg.
Flera bilar i krock på motorväg – polis på väg till platsen
Polis och räddningstjänst har larmats till en flerbilskrock på E22 vid Åkarp.Det är oklart om någon person kommit till skada.– Vi är på väg till platsen, säger Calle Persson på polisens ledningscentral.
Läs mer om Calle Persson, E22 och Åkarp.Det.
Nu kommer den omtalade jättesängen till Sverige
För en vecka sedan kunde Leva Bo berätta om den enorma familjesängen.Världens största säng – två dubbelsängar i en, som säljs i USA.Tack vare vår artikel kommer den nu även börja säljas i Sverige.
Läs mer om Leva Bo och Sverige.
Förbud mot sexistisk och rasistisk reklam i Stockholms kollektivtrafik
Könsdiskriminerande reklam på de ytor som SL upplåter har debatterats länge. På torsdagen beslutade trafiknämnden i Stockholms stad att införa etiska riktlinjer för utomhusreklamen i kollektivtrafiken.
– Blir han Monstret igen tar LHC guld
Läs mer om Blir, LHC och Monstret.
Nu höjs studiebidraget – så mycket mer får du
Flera hundra kronor mer i månaden kommer gymnasieelever och universitetsstudenter att få från och med nästa år. Det beslutade riksdagen på torsdagen, när man röstade ja till regeringens förslag om att höja studiebidragen.
Börsen stoppar stora kursrusningar: Bra id
Börsen har tidigare fått skarp kritik för att ha blundat för problemen med stora kursrusningar i dåligt omsatta aktier. Nu tar Nasdaq Stockholm tag i problemen och stoppar den dagliga handeln i de aktuella aktierna. – En bra id, säger sparekonomen Joakim Bornold.
En julklapp till de fattigaste pensionärerna
Torsdagens reformpaket är de godaste nyheterna på länge för Sveriges fattigaste pensionärer. Men att man lappar och lagar i systemet betyder att vi snart har pensioner som ligger långt från det som riksdagen beslutade om 1994.
Klart: Riksdagen höjer studiebidraget
Över 200 kronor till kommer elever på gymnasiet och studenter på universitet i Sverige få i plånboken i månaden. Det beslutade riksdagen på torsdagen.
Läs mer om Sverige.
Polisens nya varning: Ge sjutton i att svara
Under de senaste dagarna har flera personer blivit uppringda från Somalia.Polisens råd är att inte svara om ett nummer som börjar på +252 ringer.– Det är egentligen sunt bondförnuft. Har du en vän eller släkting som befinner sig i det landet? Om inte – hur stor är chansen att någon där behöver nå dig, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.
Läs mer om Jan Olsson.
De tio mest googlade frågorna under 2017
Vad är vi svenskar mest nyfikna på?Vad är det vi sökte mest på under 2017? Är det vad är meningen med livet eller vad ska jag äta till middag?Nej, enligt Googles statistik över Sverige är det Vad betyder despacito?Här är de 10 vanligaste frågorna vi googlar där vi startar meningen med vad.
Läs mer om Sverige och Vad.
Bom direkt stoppade Öberg i Frankrike
En bom i första skyttet ställde till det för Hanna Öberg i världscupsprinten i franska Le Grand Bornand. Men 22-åringen blev ändå bästa svenska skidskytt som 21:a på torsdagen. – Det är ändå ett okej utgångsläge inför jaktstarten, säger hon till TV4.
Det här innebär pensionsuppgörelsen för dig
Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension höjs från 61 till 64 år. DN reder ut vad den nya blocköverskridande överenskommelsen om pensionerna innebär.
Lars Calmfors: Stryp inte handeln med tjänster
KOLUMNEN. Lars Calmfors är professor emeritus i internationell ekonomi, forskare vid IFN och ordförande i Arbetsmarknadsekonomiska rådet. Handel innebär inte bara stordriftsfördelar och ett mer varierat utbud av varor och tjänster. Lägre konsumentpriser gynnar särskilt låginkomsttagare eftersom de spenderar en stor andel av sina inkomster på importvaror.
Läs mer om Arbetsmarknadsekonomiska och IFN.
Sverige först ut när nya Polestar 1 släpps
2019 lanseras nya sportladdhybriden Polestar 1.Nu står det klart att Sverige är ett av de länder som får ta del av bilen först.Därmed kommer Sverige även få en så kallad Polestar Space där kunderna fysiskt kan interagera med varumärket, skriver biltillverkaren i ett pressmeddelande.
Läs mer om Polestar, Polestar Space och Sverige.
Svensk medborgare uppges avrättad i Irak
En svensk medborgare som har misstänka kopplingar till en terrorrörelse rapporteras ha blivit avrättad med ytterligare 37 jihadister i Irak, uppger en fängelsekälla till AFP.
Läs mer om AFP och Irak.
Moderaterna KU-anmäler nu Morgan Johansson (S)
Moderaterna KU-anmäler justitieminister Morgan Johansson (S) efter beskedet att regeringen tänker lägga fram ett lagförslag i vår som ska underlätta för polisen att använda kameraövervakning.
Läs mer om Morgan Johansson.
Rikspolischefen efter #nödvärn: Sexuella trakasserier hör inte hemma inom polisen
Närmare två tusen poliser samlades i uppropet #nödvärn för att protestera mot sexuella trakasserier mot kvinnor inom kåren. Nu reagerar rikspolischef Dan Eliasson, och flera andra höga chefer, på Metoo-uppropet.
Läs mer om Dan Eliasson och Metoo-uppropet.
Svensk extremist uppges ha blivit avrättad i Irak
En svensk medborgare med misstänkta kopplingar till en terrorrörelse rapporteras ha avrättats i Irak tillsammans med ytterligare 37 misstänkta jihadister, uppger en fängelsekälla.
Läs mer om Irak.
Besked till Kristianstad: Får färre finalbiljetter
Mitt i damernas VM-yra i Tyskland har Svensk elithandbolls vd Peter Gentzel blickarna riktade mot – SM-finalerna den 10 maj.Gentzel jobbar för att fylla Scandinavium – och det kan påverka den orange väggen.– Om Kristianstad går till final får de inte lika många biljetter som tidigare, säger han.
Bärgaren Linnas ilska mot bilisterna
Nu i vintertid ökar olycksrisken på vägarna.Linna Johansson, 19, jobbar som bärgare och rycker ut för att se till att trafiken flyter på när olyckan varit framme.– Det finns alltid en risk för att bli påkörd. Bilarna drar förbi i 110 km/h och vissa visar ingen respekt alls, säger hon.