14. December 2017 17.00-17.59

Syriensamtal överröstas – av kyrkklockor

GENVE | En rättstrid om kyrkklockor har stulit all uppmärksamhet från Syriensamtalen i Schweiz. Efter domstolsbeslut jublas det över att klockorna får klämta igen. Blodbadet i Syrien tycks bortglömt. I Genève är kontrasterna beklämmande, men knappast förvånande.
Läs mer om Schweiz, Syrien och Syriensamtalen.

Niklas Holmgren: Man kunde ta på stämningen

Det rådde inga tvivel om att det stod mycket på spel när Tips-SM avgjordes under torsdagskvällen.Konferencier under finalen var sportkommentatorn Niklas Holmgren – som vittnade om en spänd stämning när vinnarna skulle koras.– Lunchen var nog som en lång pina för vissa, säger han.
Läs mer om Tips-SM.
Putin hyllar Trump: Vi ser hans framgångar
Under en fyra timmar lång presskonferens hann president Vladimir Putin på torsdagen både avfärda politiska motståndare, anklagade en visselblåsare inom OS för att jobba för FBI – och hylla Donald Trump.– Objektivt sett ser vi vissa stora framgångar som han uppnått, säger president Putin.
Larm om frontalkrock mellan två bilar
På torsdagseftermiddagen kom larmet om en frontalkrock mellan två bilar i Värmland.– Ambulans och räddningstjänst är med största sannolikhet på plats, vår patrull är på väg, säger Mats Öhman, pressinformatör på polisens ledningscentral.
Läs mer om Värmland.

Ewa Stenberg: Flera viktiga problem återstår att lösa i pensionsuppgörelsen

Sex riksdagspartier gör upp om höjda pensionsåldrar knappt tio månader före ett riksdagsval. Det visar att det svenska parlamentariska systemet kan leverera, trots en svag regering. Men flera tvistefrågor återstår innan regeringen och de borgerliga har reformerat pensionssystemet.
Independiente vann Copa Sudamericana
Oavgjort i den andra finalmatchen räckte för argentinska Independiente för att vinna Copa Sudamericana. Matchen mot brasilianska Flamengo slutade 1–1 och sammanlagt vann Independiente med 3–2.
Skolbuss i krock med tåg i Frankrike
Flera personer har skadats sedan ett tåg och en skolbuss kolliderat utanför staden Perpignan i södra Frankrike, rapporterar franska medier.
Läs mer om Frankrike och Perpignan.
Emilio Ingrossos svek: Missade sonens födsel
Emilio Ingrosso missade sonen Benjamins födsel – i stället festade han på Stockholmskrogen Spy Bar.Nu berättar Pernilla Wahlgren i tv-programmet Wahlgrens värd om hur bästa kompisen i stället fick rycka in, vilket tidningen Hänt skriver om.
Klart: Gratis cellprov för livmoderhalscancer
Gynekologiska cellprov för livmoderhalscancer blir gratis i hela Sverige.Dagens riksdagsbeslut träder i kraft nästa år.– Vi välkomnar den här satsningen, säger Ulrica Sundholm, sakkunnig på Cancerfonden.
Läs mer om Cancerfonden och Ulrica Sundholm.
Senatorer försöker stoppa omröstning om internet
I dag avgörs striden om internet som vi känner det. Då röstar den amerikanska radio- och telestyrelsen FCC om att upphäva lagen som garanterar nätneutraliteten i USA. Två senatorer gör ett sista försök att få omröstningen stoppad.
Läs mer om FCC och USA.
Skolbuss i krock med tåg i Frankrike
Läs mer om Frankrike.
Jag trodde inte jag skulle vinna
Efter att 13 finalister korats var det under torsdagskvällen äntligen dags för 2017-års upplaga av Tips-SM att avgöras.Vinnare av den individuella tävlingen blev Freddy Karlsson från Norrköping.Som fick ta emot en check på 300 000 kronor av Niklas Holmgren på scenen.– Det känns helt sjukt, jag trodde inte att jag skulle vinna, säger Freddy Karlsson.
Hund bet ihjäl hund – en kvinna skadad i tumultet
En hund har bitit ihjäl en annan hund i Karlstad.Värmlandspolisen kallades till platsen för att lunga ner situationen, som beskrivs som kaosartad.I tumultet ska en kvinna blivit skadad och fått åka med polispatrullen till sjukhus.
Apple anpassar Final Cut Pro X och Logic Pro X för Imac Pro
Med stöd för HDR, HEVC och VR hoppas Apple återfå förtroendet hos professionella användare.
Sarah Sjöströms fiasko: Missade chockartat final
Sarah Sjöström missar final på 50 meter fjäril.Superfavoriten slutade bara sexa i sin semifinal.Sjöström slogs ut med två hundradelars marginal.– Hon måste komma över den här chockartade besvikelsen, säger SVT:s kommentator Staffan Lindeborg.
Läs mer om Staffan Lindeborg.
Söder skyller brandattacker på medier och övriga partier
Attackerna mot judiska byggnader den senaste tiden har fördömts brett från politiker.Enligt riksdagens andre vice talman Björn Söder bär det svenska medieetablissemanget och övriga riksdagspartier ansvaret.
Läs mer om Björn Söder.
Sjöström sensationellt utslagen – missar EM-finalen
Köpenhamn. Sarah Sjöström missade EM-finalen på 50 meter fjärilsim. 24-åringen hade bara den nionde snabbaste tiden i semifinalen och skrällen var ett faktum. Därmed blir det ingen EM-medalj för Sarah Sjöström under torsdagen.
Landstinget rasar mot Filminstitutet och klotterfilm
Svenska Filminstitutet hyrde ut sina lokaler till en visning av en dokumentärfilm som visar hur tunnelbanevagnar sprejas ned. – Jag upphör inte att förvånas över dumheten i den statliga kulturpolitiken, säger Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M). – Vi är inga moralpoliser, säger Filminstitutets vd Anna Serner.
Läs mer om Anna Serner och Filminstitutet.
Qviberg i exklusiv intervju: Fantastiskt skönt
Mats Qviberg är lättad då han ger Svenska Dagbladet en exklusiv intervju efter att tingsrätten just friat honom i det jättelika skadeståndsmålet. – Det känns fantastiskt skönt att få återgå till ett normalläge, och jag talar för hela familjen.
Läs mer om Svenska Dagbladet.
Sri Lanka tvingas hyra ut strategisk hamn till Kina i 99 år
Den strategiska hamnen Hambantota tillhör inte längre Sri Lanka. På grund av stora skulder överlämnades hamnen i början av veckan till ett statligt kinesiskt företag som ska hyra hamnen i 99 år.
Läs mer om Hambantota, Kina och Sri Lanka.
Miljöministern ber drabbade i Lettland om ursäkt
Miljöminister Karolina Skog är mycket kritisk efter DN:s avslöjande om hur svensk plast hamnat i en lettisk miljöskandal. Enligt henne måste Sveriges hantering av avfall förändras. – Jag vill säga till personerna som är drabbade i Lettland att jag verkligen beklagar detta, säger Karolina Skog.
Läs mer om Karolina Skog och Lettland.
Bildelsstölderna ökar – värst för BMW-ägarna
Runtom i Sverige stjäls reservdelar från premiumbilar i allmänhet och BMW-bilar i synnerhet.En av de drabbade är Sören-Olof Olsson, 66 – vars dotters BMW fick sin ratt stulen natten till måndagen.– Det här är en epidemi, säger han.BMW har samtidigt vidtagit en rad åtgärder – men påpekar att det rör sig om ett samhällsproblem.
Läs mer om BMW, Sverige och Sören-Olof Olsson.