15. December 2017 11.00-11.59

Europaräntorna sjunker – kronan lite starkare

Europaräntorna pekar nedåt med ett par-tre punkter i fredagens förmiddagshandel samtidigt som euron är en aning svagare mot dollarn.

Nobelfesten leker överklass från 1800-talet

Hade Alice Bah Kuhnke och Sara Danius för extravaganta klänningar på Nobelfesten? Och varför finns det ett så stort behov av auktoriteter som berättar hur vi ska klä och uppföra oss?– Den verkliga överklassen snyter sig i gardinerna och går i trasiga kläder, säger Marianne Lindberg De Geer.
Källströms karriär en av svensk fotbolls tyngsta
Kim Källström har lämnat byggnaden.Det är nog jobbigare för Djurgården än för honom.När han avlägsnar sig från scenen mitt under avskedsceremonin lämnar han också en av svensk fotbolls tyngsta karriärer.
Läs mer om Djurgården.
Tips SM frågor
Under torsdagen avgjordes 2017-års upplaga av Tips SM. Finalen avgjordes i form av 13 frågor, givetvis med 1X2 som svarsalternativ. Hur många rätt hade du fixat? Testa dig själv nedan.

Lennartsson kan ta över storklubb

GÖTEBORG. Jörgen Lennartsson, 52, fick sparken från IFK Göteborg.Nu är tränarprofilen högaktuell för ett nytt jobb – i Israel.Enligt GT:s uppgifter är Lennartsson en av kandidaterna att ta över Maccabi Haifa.
Gymnasieskola utrymd efter oroligheter
Vi har fått en konflikt mellan elever i olika grupperingar, säger rektorn till Expressen om en turbulens som på fredagen föranledde evakuering. Polisen är på plats vid skolan norr om Stockholm.
Läs mer om Expressen och Stockholm.
Svenska Therese kastade peruken – och blev modell
Therese Hansson från Malmö höll först sitt tillstånd hemligt.Nu visar hon stolt upp sitt kala huvud – och hyllas internationellt för sitt mod.– Jag höll det hemligt, och var superkänslig om någon frågade något om mitt hår. Göm dig inte, det gör det bara värre, säger Therese Hansson till Bored Panda om den svåra tiden.
Pengarna är inga problem
Sven-Göran Eriksson har lett England, Mexiko och Elfenbenskusten som förbundskapten.Nu kan det vara dags för Bosnien-Hercegovina, enligt Sportske.Pengarna är inga problem, skriver sajten.
H&M:s miljardsmäll mot svenska småsparare
Familjen Persson tappar ett 20-tal miljarder på den störtdykande HM-kursen.Men börsfallet slår hårdast mot småspararna som investerat i den populära folkaktien de senaste åren.– Svenska folket har förlorat 15,4 miljarder kronor. 279 000 svenskar är berörda, säger Claes Hemberg, sparekonom hos Avanza.
Läs mer om Avanza och HM-kursen.Men.
För första gången på 100 år: Starköl i finska mataffärer
För första gången på över 100 år kan man snart köpa starköl i finländska snabbköp. Riksdagen i Helsingfors röstade igenom förändringen med siffrorna 98 för, 94 emot.
Skada tvingar guldhoppet att byta teknik inför OS
Med mindre än två månader kvar till vinter-OS har Niklas Edin drabbats av en knäskada, som tvingar ett av Sveriges största guldhopp att byta teknik. – Jag kommer inte att kunna spela på 100 procent i OS, säger curlingstjärnan.
Stockholm utbildar egna förskollärare
Det utbildas så få förskollärare i regionen att det inte ens täcker Stockholms stads behov. Nu köper staden en egen utbildning. – Jag är öppet kritisk, staten har misslyckats med sitt uppdrag, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).
Läs mer om Olle Burell.
Gymnasieskola utryms efter larm om uppgörelse
En gymnasieskola i Stockholmsområdet utryms under fredagen efter rykten om en uppgörelse mellan olika grupperingar.Skolans rektor bekräftar uppgifterna för Expressen:– Det har varit turbulent här några dagar i veckan. Vi har fått en konflikt mellan elever i olika grupperingar.
Läs mer om Expressen och Stockholmsområdet.
Storspionen om hur han sålde ut Sverige
Han var officer och gentleman – och storspion. Överste Stig Wennerström sålde ut det svenska försvaret till Sovjet – och gav i praktiken ryssarna öppet mål om det kalla kriget hade utvecklats till en het, väpnad konflikt. Nu kan vi höra landsförrädaren själv berätta om sitt svek på knastriga förhörsband, som Säpo släppt fria, i en ny TV4/C More-dokumentär.
Läs mer om Sovjet, Sverige och Säpo.
Bröder dömda för hundratals våldtäkter
Två bröder döms till 14 respektive 12 års fängelse för hundratals grova våldtäkter, grovt barnpornografibrott och grovt sexuellt utnyttjande av underårig.
Pia Gripenberg: H&M måste sänka sina lönsamhetskrav för att hänga med på e-handelståget
H&M-aktien rasar på börsen. DN:s Pia Gripenberg svarar på tre frågor om bolagets kris, en följd av att detaljhandeln snabbt håller på att ställa om från butiker till försäljning digitalt.
Flygvärdinnornas kodspråk om snygga passagerare
Jag funderar på att tillbringa fyra dagar i Danmark.Om du hör någon i kabinpersonalen säga så till en kollega handlar det inte alls om några resplaner.Välkomna till flygpersonalens hemliga språk.
Läs mer om Danmark.Om.
Profilen försvunnen – tros leva som hemlös
Storvuxne Matt Johnson var NHL-spelaren som aldrig vek ner sig på isen.Han tog emot stryk och gav dubbelt tillbaka.Efter tio år i världens tuffaste liga och runt 50 miljoner kronor i intjänade pengar föll han ner i ett avgrundsdjupt svart hål i själen.I dag lever han som hemlös vid en strand längs Kaliforniens kust.Ingen vet var.
Regeringskansliet evakuerat: Omfattande röklukt
Flera våningar på Regeringskansliet har evakuerats efter ett larm om röklukt.– Vi är inne med rökdykare för att kontrollera, men det är ingen synlig rökutveckling, säger Emil Skoglund, inre befäl vid Storstockholms räddningstjänst.
JUST NU: Bröder döms för hundratals våldtäkter
Under flera års tid manipulerade bröderna unga pojkar och en flicka att ha sex med dem.Sammanlagt våldtogs barnen flera hundra gånger, enligt åklagaren.Nu döms båda till långa fängelsestraff.
Kallduschen för H&M: Familjen Persson förlorar flera miljarder
HM rasar på börsen – och för ägarfamiljen Persson är det flera miljarder som går upp i rök.Närmare bestämt 20 miljarder kronor.Nu kan Karl-Johan Perssons dagar som vd vara räknade.– Han kommer att bli ännu mer ifrågasatt, säger sparekonomen Joakim Bornold.
Läs mer om Joakim Bornold och Persson.
Animerat som ger tid till eftertanke
Linda Hambäck har gjort årets stora animerade svenska julfilm. I långfilmsdebuten Gordon och Paddy görs rösterna av Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman och Felix Herngren.
Därför höjer Morgan Stanley riktkursen för Hexagon
Hexagons exponering mot så kallade smarta lösningar är en vinnare på medellång sikt, skriver Morgan Stanley.
Läs mer om Hexagon och Morgan Stanley.
Sparekonom efter raset: För sent att sälja HM-aktier
Det är ingen id att sälja HM i dag, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza. Svenskarnas favoritaktie rasar med över 15 procent efter riktigt dåliga försäljningssiffror i HM-butikerna under fjärde kvartalet. Men enligt Hemberg kan det ändå vara för tidigt att köpa aktien.
Storrazzia mot Falcon Funds
Emil Amir Ingmanson - utpekad som en av nyckelpersonerna i Falcon Fundshärvan - har gripts av engelsk polis.Flera andra personer har också gripits med koppling till det före detta PPM-bolaget.– Det kommer också hållas förhör med de personer som nu är frihetsberövade, säger Arne Fors, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten.
Regeringskvarter utrymt efter elfel
En byggnad i anslutning till Rosenbad i Stockholm har spärrats av och utrymts efter ett elfel. Det var strax efter 10 som räddningstjänsten fick in ett automatlarm om brand i lokaler på Fredsgatan.
Läs mer om Fredsgatan, Rosenbad och Stockholm.
FN-topp orolig för felbedömning i Nordkorea
FN:s undergeneralsekreterare Jeffrey Feltman är verkligen oroad över hotet om konflikt efter ett besök i Nordkorea. Den bristande kommunikationen medför hög risk för felbedömningar, säger han till CNN.
Läs mer om CNN, Jeffrey Feltman och Nordkorea.
Diego Maradonas vädjan: Ge bort Bale
Läs mer om Bale.