15. December 2017 21.00-21.59

Nigerian fälld för mejlbedrägerier i USA

En nigeriansk medborgare dömdes på torsdagen till fängelse i tre år och fem månader av en domstol i New York, efter att ha befunnits skyldig till mejlbedrägerier. Den 30-årige mannen erkände delaktighet i brott där tusentals USA-företag lurats på miljontals dollar.
Läs mer om New York och USA.

Spårvagnstrafiken stoppades: Kastade sten eller is

På fredagskvällen har spårvagstrafiken stoppats mellan Kortedala och Bergsjön efter att föremål kastats mot spårvagnar vid Rymdtorget.– Det är sten eller is som har kastats, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst.Spårvagnstrafiken planeras köra igen vid 21.30-tiden.
Björnen sover – på Gustav Adolfs torg
En björnfamilj i vintersömn mitt i Malmö?Ja, under några vinterveckor kan en sovande björnmamma och hennes tre ungar följas i realtid på en vägg vid Gustav Adolfs torg.
Läs mer om Malmö.Ja.
19-åriga bronsmedaljören vidare till en ny final
Fredagskvällen i Royal arena i Köpenhamn bjöd på bra simningar och mycket folk på läktaren. Här är DN:s Malin Franssons rapport från kortbane-EM.
Läs mer om Köpenhamn och Royal.

Klart: Högerpopulister tar plats i Österrikes nya regering

Berlin. 31-årige Sebastian Kurz från konservativa ÖVP har har enats med högerpopulistiska FPÖ om att ingå en ny regering, erfar österrikiska medier. Nu väntar skattereformer och en stramare migrationspolitik.
Läs mer om FPÖ, Sebastian Kurz och ÖVP.
Mannerströms lutfisk-ilska: Jag blir riktigt förbannad
Rör inte min lutfisk!Stjärnkocken Leif Mannerström ilsknar till ordentligt när matskribenten Lisa Förare Winbladh dissar julens klassiker i P1 Morgon.Lutfisk är en förolämpning tycker Förare Winbladh.– Så pratar man inte om mat. Hon är totalt inkompetent. Jag blir riktigt förbannad, säger Leif Mannerström.
Yngre man skadad i våldsdåd i centrala Uppsala
En yngre man utsattes för våld på fredagskvällen vid resecentrum i centrala Uppsala. Mannen är förd till sjukhus med okända skador. Polisen larmades om en knivskärning. Tills vidare vill man dock inte bekräfta att det rör sig om ett knivdåd.
Läs mer om Uppsala.
Text är en självklar del av SVT:s nyheter
Om samhället vill att det ska finnas ett starkt public service-alternativ online är text ett viktigt redskap. Det skriver Anne Lagercrantz, SVT Nyheter, i en replik till Tidningsutgivarna.
Helt vilse – de är redan sämst i På Spåret
18 poäng är inte mycket att skryta med i På spåret.Vi kan redan nu ha sett årets sämsta resultat.
Läs mer om På Spåret.
Succn fortsätter: Leksand är ny tvåa
Två snabba mål och Leksand hakar fortsatt på i den absoluta toppen av hockeyallsvenskan.Leksand har nu två raka segrar hemma i Tegera arena.För Södertälje ser det tyngre ut.
Läs mer om Leksand och Tegera.
Explosion vid parkerad bil
En explosion skadade på fredagskvällen en parkerad bil på Rosengård i Malmö.– Vi tror att det är någon som har kastat en banger, säger Fredrik Bratt vid ledningscentralen för polisen i Region syd.
Tio döda i novembertrafiken
Under november månad omkom tio personer i vägtrafiken, enligt preliminär statistik. Det är nio personer färre än under november i fjol.
Pappa döms – drog sina söner i öronen
En man i 40-årsåldern från Jämtland har vid flera tillfällen dragit sina två söner i öronen. Nu döms han av Östersunds tingsrätt för ofredande och ska betala 18000 kronor i dagsböter, skriver lokala medier.
Läs mer om Jämtland.
Regeringen satsar mer på mänskliga rättigheter
Ökat antal mördade journalister, lagar som inskränker demokrati och fängslade människorättsaktiviteter. Stora delen av världen, inklusive EU, är på väg åt fel håll, anser biståndsminister Isabella Lövin. Regeringen ökar nu anslagen för att främja mänskliga rättigheter.
Läs mer om Isabella Lövin.
Tillit till medarbetarna ökar både effektivitet och kvalitet
Den teoretiska basen är solid. Genom att minska detaljstyrningen kan man öka effektiviteten, kvaliteten och arbetsglädjen i organisationer. Tillit är ett sätt att styra organisationer; en styrningsfilosofi för en tid då vi har insett att det finns gränser för hur långt man kan nå med reglering, skriver Louise Bringselius och Bo Rothstein.
Läs mer om Bo Rothstein.
Kalle Moraeus skämt – om sitt äktenskap
Artisten Kalle Moraeus skilde sig 2014 efter en 20 år lång relation.I Björn Skifs – Ja, jäklar i min lilla låda på SVT levererar spelmannen flera skämt om sitt äktenskap – något som får både Björn Skifs och publiken att vika sig dubbla av skratt.Jag har i många år varit gift med en finsk kvinna. Hon var med i en finsk tjejklubb, de träffades varannan söndag och kastade spjut. Vi skulle titta på finska nyheter: Uutiset. Fy fan vad jag har sett Uutiset i mina dagar sa Kalle Moraeus.
Läs mer om SVT och Uutiset.
Stora förvirringen under Sveriges VM-semifinal
Semifinalen mellan Sverige och Frankrike hade knappt hunnit börja innan det blev palaver vid sekretariatet.Anledningen?Den franska målvaktens tröja.
Läs mer om Frankrike och Sverige.
Ilskan mot Postnord: Leenas paket skickades till fel adress
I måndags stod Leena Rastas i skånska Genarp hemma och väntade på att Postnord skulle leverera ett paket till henne.Hon fick ett meddelande om att paketet hade levererats – men utanför syntes varken paketet eller någon bil från Postnord.– Sen ringde en man och berättade att han fått ett paket som var till mig. Det var tur, paketet var redan betalt och alla människor är inte lika ärliga som honom, säger Leena Rastas.
Läs mer om Genarp och Postnord.
Fina gesten – hela vinsten går till barncancerfonden
När den äldre mannen dog donerade han sin lägenhet.Nu säljer mäklaren Carl-Johan Pehrsson bostaden – och hela vinsten går till Barncancerfonden.– Jag kunde relatera till herren och historien kring honom som skänkte det, säger mäklaren Carl-Johan Pehrsson.
Rom upphäver poets exil – efter 2.000 år
År 8 förvisades poeten Ovidius från Romarriket av kejsar Augustus. Om han hade levat hade han varit välkommen tillbaka till Rom från och med nu. På fredagen röstade stadens kommunfullmäktige för att upphäva hans exil.
Läs mer om Rom och Romarriket.