17. December 2017 06.00-06.59

Sveriges mest laddade rum – hur räddar vi biblioteket?

Tystnadsnorm, censur stök och bibliotekshöger är termer som kastats runt i den högljudda biblioteksdebatten. Men samtidigt som biblioteken blir färre får de allt fler uppgifter i sitt knä. Är det politikerna snarare än besökarna som är problemet?
Djävulsk hämnd i romanen En jävla helg
I årets julkalender Hämnden är jul minns Expressens kultursida kvinnor som tagit revansch.Lucka nummer 17: En jävla helg.
Läs mer om Hämnden.
Carl P Herslow var missnöjd först av alla
Han var missnöjd – först av alla.Efter 40 års kampanjande satsar Carl P Herslow på ännu ett val.– Eftersom folk inte ser resultat av Sverigedemokraternas existens, så hoppas vi få fler röster i nästa val, säger han.
Läs mer om Carl P Herslow.

Man försökte sälja vapen från Nordkorea

En 59-årig man har gripits i Australien misstänkt för handel med Nordkorea.Han anklagas för brott kopplat till massförstörelsevapen, skriver Sydney Morning Herald.– Han var en lojal agent för Nordkorea, säger polisen Neil Gaughan till tidningen.
Diktardrottning skakas av makens skandaler
Hon är Sveriges diktardrottning som hyllats oavbrutet i snart 40 år.Katarina Frostenson ses ofta som en svår poet, men har också kallats Lyrikens Zlatan för sina lekfulla dribblingar med språket.Nu skakas hennes ställning som litterär maktfaktor av skandalerna kring maken och Svenska Akademien – men som prisad poet är hon orubbad.– Hennes poesi är otroligt bra. Lyhörd, dynamisk, nyfiken, säger poeten Anna Hallberg.
Nya evakueringar i Kalifornien
Nya uppmaningar till evakuering har utfärdats för områden i Santa Barbara i Kalifornien, med anledning av branden som nu är den tredje största i delstatens historia.
Läs mer om Kalifornien och Santa Barbara.
Man ska inte ta sig själv på för stort allvar
Tv- och teateraktuella skådespelaren Samuel Fröler har fyllt 60 och blivit farfar. Samtidigt rattar han tillvaron med tre egna barn mellan 9 och 12 år.En ledig söndag tar han med barnen, en kortlek och Yatzy och går på restaurang. Eller lagar en älggryta och bjuder hem vänner, barn och barnbarn.
Läs mer om Samuel Fröler och Yatzy.
Så kan Akademiens sekreterare komma undan
Det är en välkänd sanning att verkligheten överträffar dikten.Ebba Witt-Brattström skriver om Akademiskandalen genom ett Grotesco-filter.
Gärdestads ex avslöjar hemligheten efter alla år
Ted Gärdestads liv präglades av såväl framgång som tragedi – men när hans liv blir film får även de dråpliga stunderna plats.Bland annat skildras tillfället då artisten skadade sig på byxgylfen under bröllopsnatten – något som exfrun Lotta Ramel nu avslöjar är hämtat ur verkligheten.– Det hände på riktigt, men det hände mer än vad som kom fram i filmen, säger Lotta Ramel.
Läs mer om Lotta Ramel.
Seger för OS-hoppet efter monstertricket
Henrik Harlaut tog hem den internationella slopestyletävlingen i Breckenridge, Colorado, på lördagen.– Jag är bara så, så glad, säger han till Dagens Nyheter efter tävlingen.
Läs mer om Breckenridge, Colorado och OS-hoppet.
Johan Esk: Det har blivit för mycket idrott av politiken
Det är bara att tugga i sig att det blir mer och mer politik i idrotten. Det är värre att politiken alltmer liknar idrotten.
Svensk 18-åring är på väg att erövra Italien
Hon är 18 år och har redan börjat lägga ett tredje land under sig. Isabell Haak är idrottaren som inte vet hur det är att ha en motgång. Vi åkte till en småstad utanför Florens och hälsade på volleybollstjärnan. Eller som italienarna säger: La regina di Svezia.
Läs mer om Italien och Svezia.
Peter Wolodarski: En hyllning till den grå, trista kompromissen.
Veckans pensionsuppgörelse är resultatet av ett givande och tagande. Det är ett styrkebesked för Sverige att så många olika partier kunnat komma överens.
Läs mer om Sverige.