18. December 2017 09.00-09.59

Google tar nytt steg mot falska nyheter – allt blockas som döljer avsändarlandet

Fake news, falska nyheter, sprids friskt på nätet. Men Google tar nu till nya åtgärder för att sätta stopp för dem genom att blockera nyheter där avsändarlandet medvetet maskeras bland sökresultaten på Google News.

Allt fler drabbas av cancer

Lungcancer är fortfarande den cancer som skördar flest liv. Men cancer orsakat av HPV är bland de cancerformer som ökar mest. Mängden oralsex, framför allt bland män, är en orsak, visar forskning.
Läs mer om HPV.

Trafikstörningar på E22 efter krock

På måndagsmorgonen larmades polisen om en trafikolycka.Olyckan orsakar störningar på E22 eftersom fordon måste bärgas.
Läs mer om E22.
Kristofer Ahlström: Därför är vi så besatta av listor
Nu är sammanfattningarnas och nedräkningens stora tid, när årets bästa skivor, filmer och böcker ska rankas. Men varför är vi så besatta av just listor? Kristofer Ahlström listar de viktigaste anledningarna.
Stora frågan: Vad vill britterna egentligen?
När brexit-förhandlingarna nu går in i en ny fas kommer nästa stora fråga: Vad är det för relation med EU den brittiska regeringen vill ha? Än så länge har Theresa Mays kabinett inte ens diskuterat saken och till det finns en god grund – det kommer nämligen bli bråk.
Frölunda förlänger med NHL-profilen
Här är Frölunda-fansens glädjebesked: Efter att ha gjort stor succ förlänger nu NHL-meriterade backen Mike Weber, 29, sitt kontrakt säsongen ut.Det meddelar klubben på sin hemsida.–Det är en fantastisk gubbe som vi är jättenöjda med. Han tillför såväl på som av isen, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström i ett uttalande.
Sågas efter nya bilden: Löjligt
Romelu Lukaku gjorde mål för andra matchen i rad och ser ut att ha lämnat den tunga formsvackan bakom sig.Men efter segern mot West Bromwich fick Manchester United-stjärnan ändå kritik från tunga expertnamn i engelsk tv.
Abdeslam-rättegång i februari
Rättegången i Belgien mot Salah Abdeslam – den ende överlevande gärningsmannen från terrordåden i Paris den 13 november 2015 – kommer att inledas den 5 februari, rapporterar tidningen Le Soir.
Läs mer om Belgien, Le Soir och Salah Abdeslam.
Kak ställer skorna på hyllan
Före detta guldbollenvinnaren Kak avslutar sin fotbollskarriär. Det skriver den brasilianske mittfältaren på Twitter.
Läs mer om Kak och Twitter.
Skolinspektionen akutstänger skola i Spånga
Svenska interkulturella skolan i Spånga får verksamhetsförbud av Skolinspektionen. Detta på grund av allvarliga brister i verksamheten. Om inte skolan vidtar åtgärder före den 28 december kommer skolan med 200 elever att stängas under ett halvår.
Läs mer om Skolinspektionen och Spånga.
Stopp i spårvagnstrafiken – ledning har rasat
Det är stopp i spårvagnstrafiken i Göteborg på måndagsmorgonen.En nedfallen kontaktledning gör att trafiken står stilla.
Läs mer om Göteborg.
Stort behov av nya lärare kommande åren
De närmaste fem åren behöver skolor och förskolor rekrytera motsvarande 77.000 heltidstjänster. Det visar Skolverkets uppdaterade prognos för lärarbehov de kommande åren. Det innebär att behovet ökat med 7.000 tjänster sedan Skolverkets förra prognos för två år sedan.
Thomas Tidholm: Det brutala skogsbruket hotar den svenska folksjälen
Dagens hårdhänta exploatering av Sveriges skogar borde vara en kulturfråga. Det är också ett demokratiskt problem. Mer eller mindre undanskymd finns skogen kvar i oss, skriver författaren Thomas Tidholm.
Snart kan alla patienter läsa sin journal på nätet
Digitala tjänster inom vården blir allt vanligare. Snart kan alla patienter i landet läsa sina journaler i mobilen eller på datorn. Patienterna är nöjda – men de flesta läkare är skeptiska, enligt en studie från Region Skåne.
Läs mer om Region Skåne.
Obama lät Hizbollah komma undan för Iranavtalets skull
Att sluta ett kärnavtal med Iran var så viktigt för Barack Obama att han lät bli att strypa den av USA terrorstämplade organisationen Hizbollahs lukrativa narkotikahandel. Anklagelsen framförs i ett mycket långt reportage på Politico.
Läs mer om Barack Obama, Hizbollah, Iran, Politico och USA.
Analyshuset sänker H&M med 70 kronor
UBS sänker sin rekommendation för H&M till behåll från köp. Riktkursen sänks till 170 från 240 kronor.
Det var en galen älg som härjade
Magdalena Forsberg älskar djur och natur. Den folkkära före detta skidskyttedrottningen har varit programledare för Mitt i Naturen och plockar gärna bär på fritiden. Men en gång kom naturen lite väl nära.I Ekwall Show berättar hon om när hon nästan sprang in i en älg.– Till slut var dom tvungna att skjuta den på skolgården, säger Magdalena Forsberg.
Läs mer om Magdalena Forsberg, Mitt och Naturen.
Polisen söker tips om försvunnen 79-åring
Försvunnen kvinna söks av polis med helikopter.Polisen vädjar till allmänheten om tips.
Piera blir president i Chile
Sebastin Piera gör comeback på presidentposten i Chile. Högerpolitikern och miljardären segrade med 55 procent av rösterna och efterträder vänsterpresidenten Michelle Bachelet.
Läs mer om Chile och Michelle Bachelet.
Många döda i oroligheter i Etiopien
Närmare 80 personer har dödats i oroligheter i Oromiaregionen i Etiopien under de senaste veckorna. Regionen är instabil och var 2015 och 2016 platsen för protester som ledde till våldsamheter.
Läs mer om Etiopien och Oromiaregionen.
Det lackar mot jul – då blir det svårt att få tag på Airpods igen
Airpods tycks bli en populär julklapp i år, men har du inte redan köpt ett par kan det vara för sent att hinna med innan jul. De trådlösa hörlurarna är nämligen slutsålda hos många återförsäljare.
Indutrade hämtar finanschef från Sandvik
Patrik Johnson heter Indutrades nya finanschef, CFO.
Läs mer om CFO och Sandvik.
H&M fortsätter neråt på börsen
Efter fredagens börsfall:Nu fortsätter HM neråt på börsen.När handeln öppnade på måndagsmorgonen gick klädjätten snabbt ner med över två procent – vilket ger en aktiekurs på drygt 170 kronor.
Han blir Chiles nye president
Chiles folk har valt Sebastin Piera till ny president.Han fick 55 procent av rösterna i söndagens val.Piera är miljardär, med hjärtat till höger, och har varit landets president tidigare.
Läs mer om Sebastin Piera.
Förslag för modernare föräldraförsäkring
I dag tar socialminister Annika Strandhäll (S) emot förslag om en mer modern föräldraförsäkring. Enligt regeringen har den nuvarande blivit föråldrad.
Läs mer om Annika Strandhäll.
SEB återupptar bevakning av verkstadsbolag
Så inleds SEB:s bevakning av aktierna.
Hopp om amerikansk skattereform lyfter börsen
Efter fredagens H&M-ledda tapp ser börsen ut att vända upp igen i måndagens handel.
Live: Så ska föräldraförsäkringen moderniseras
Annika Strandhäll tar emot utredningen om en modern föräldraförsäkring. Följ pressträffen live.